Gość: lili IP: *.eranet.pl 16.06.07, 18:40 Witam, mam pytanie odnośnie przekraczania równika w czasie podróży samolotem pasażerskim: czy jest to w jakiś sposób "świętowane"? Dziekuję :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdzisek99 Re: Przekraczanie równika samolotem 16.06.07, 19:15 Zależy od pilota - jak leciałem kiedyś do Kenii to pilot obniżył lot przed rónikiem tak jakby chciał pod nim przelecieć. Żołądek podszedł mi do gardła. Wolałbym innego rodzaju świętowanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Przekraczanie równika samolotem 16.06.07, 20:47 Ja jak dotąd nie spotkałem się z niczym szczególnym, jedynie to że było to widać na monitorku z danymi o locie. Odpowiedz Link Zgłoś
fair_dinkum Do Kenii? Pod rownikiem? 18.06.07, 12:23 A ja zawsze myslalem ze Kenia, a przynajmniej jej 90% wlaczajac Nairobi, jest na polnoc od rownika.... No to sie znowu czegos nauczykem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kreola Re: Do Kenii? Pod rownikiem? 18.06.07, 12:59 Hm, na pierwszy rzut oka wyglada jakby Nairobi bylo jednak ponizej rownika... upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/AfricaCIA-HiRes.jpg ale moze sie myle... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisek99 Re: Do Kenii? Pod rownikiem? 18.06.07, 19:30 Zawsze jest czas na naukę - współrzędne lotniska w Nairobi: S1°19’06.3 E36°55’52.4 Odpowiedz Link Zgłoś
fair_dinkum Re: Do Kenii? Pod rownikiem? 19.06.07, 02:29 Wyglada ze macie, wspolforumowicze, racje. Nairobi jest jakies 100 km na poludnie od rownika (czyli jest "pod" rownikiem!). Tak, na nauke nie jest nigdy za pozno. Z drugiej strony nic dziwnego ze samolot sie znizyl tak gwaltownie: w koncu byl blisko ladowiska. No i duza wiekszosc Kenii jest jednak "nad" rownikiem. Co zas do celebrowania to nie sadze aby mialo miejsce. W zeszlym tygodniu przelatywalem nad rownikiem dwa razy i zadnych celebracji nie zauwazylem. Ale zeby uprzedzic krytyke: spalem w czasie lotu. Wiec moze przespalem?? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisek99 Re: Do Kenii? Pod rownikiem? 19.06.07, 11:59 Ja leciełame wtedy do Mombasy a nie Nairobi - więc do schodzenia do lądowania jeszcze było kawałek :) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Do Kenii? Pod rownikiem? 26.06.07, 15:30 Nairobi jest pod równikiem, a dodatkowo najczęściej leci się do Mombasy jeszcze dalej na południe. Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: Przekraczanie równika samolotem 16.06.07, 22:17 Zalezy od linii lotniczych, np. Lot rozdaje darmowe bilety na powrot do kraju. S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno291 Re: Przekraczanie równika samolotem 17.06.07, 22:11 > Zalezy od linii lotniczych, np. Lot rozdaje darmowe bilety na powrot do kraju. Tak to prawda- zapomniales dodac ze kolejowe.U mnie jeszcze stewki sie rozebraly, te damskie i meskie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
zwirekiwigura Re: Przekraczanie równika samolotem 17.06.07, 11:08 Jesli przekraczac bedziesz pierwszy raz, to przeciagna Cie pod kadlubem samolotu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Przekraczanie równika samolotem IP: 195.205.221.* 18.06.07, 09:24 no i zegarki zaczynają chodzić w drugą strone, co jest szczególnym powodem do świętowania Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Przekraczanie równika samolotem 19.06.07, 17:05 a dlaczego swietowac??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Przekraczanie równika samolotem IP: 195.205.221.* 20.06.07, 08:20 bo się czas cofa i człowiek młodnieje!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Przekraczanie równika samolotem 27.06.07, 09:50 bbb, jak zostajesz w strefie to sie nic nie cofa, co ty gadasz? czas sie cofa na zachod tylko, nie na poludnie - mlodniejesz wiec tylko jak zrobisz ze 100 okrazen w kierunku zachodnim, ale trzeba szybko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monia1996 Re: Przekraczanie równika samolotem 27.06.07, 09:21 Zawsze chciałam sprawdzić numer z wodą, ale nie udało się :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo07 Re: Przekraczanie równika samolotem IP: 61.153.231.* 27.06.07, 15:23 o co chodzi z ta woda ze tak glupio spytam???? Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Przekraczanie równika samolotem 27.06.07, 16:09 Przechodząc równik woda przelewająca się przez lejek zmienia kierunek wirowania. Sily Coriolisa. Tzn. nie na samym rowniku tylo zmiany sa na polkuli poludniowej w odniesieniu do polnocnej. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Przekraczanie równika samolotem 27.06.07, 23:40 Ponad dwa lata mieszkalam na poludniowej polkuli i niczego specjalnego w zachowaniu cieczy nie zauwazylam. Samolot Air New Zeland z LA do Papeete - na ekranie ukazala sie mapa lotu i kto nie spal wiedzial, ze przelatuje nad rownikiem. To samo w samolocie Montevideo - Madrty. Dzis juz chyba nikt nie zwraca na to uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Hmmm.... 28.06.07, 01:42 "...Zawsze chciałam sprawdzić numer z wodą, ale nie udało się ..." Powiedz o co chodzi i jak to srapwdzic to zrobie eksperyment i Ci doniose co i jak :)) JAk by bylo trudno to znajde pomocnikow .... Luiza? Kan?? Eksperymentator SP Odpowiedz Link Zgłoś
poledownunder Re: Hmmm.... 29.06.07, 02:02 numer z woda polega na tym ze na poludniowej polkuli splywa ona krecac sie w lewo (w kierunku przeciwnym do ruchu wskazowek zegara zeby bylo zupelnie jasne), a na polnocnej w prawo. cos z przyciaganiem ziemskim. moge potwierdzic ze na poludniowej kreci sie w lewo, moze ktos na polnocnej polkuli naleje wody do umywalki i sprawdzi w ktora strone sie kreci splywajac i sprawa sie wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
un-j Re: No a jak sie kreci na rowniku?? n/t 29.06.07, 09:46 O ile pamiętam to się nie kręciło.Zamieściłem zdjęcie popisowego numeru na Równiku w Kenii: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,37504288,65055882.html Jak widać sprzęt bardzo prosty, a efekty takie jak opisane już powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Dziekuje. No to mamy to wyjasnione! 29.06.07, 12:53 Oszczedziles mi troche pracy bo nie musze juz eksperymentowac. A z natury jestem leniwy :) Leniwy SP Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Dziekuje. No to mamy to wyjasnione! 05.07.07, 18:16 jak to stare pierdoly;) Odpowiedz Link Zgłoś