Dodaj do ulubionych

oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP

IP: *.telpol.net.pl / 172.16.5.* 15.06.03, 21:55
Mam pytanko : czy w związku z niezgodnością wykupionej przez Was imprezy
turystycznej z ofertą (ewentualnie umową) próbowaliście kiedyś uzyskać
odszkodowanie na drodze prawnej ?
Może kontaktowaliście się w tej sprawie z federacją konsumentów ?
A może istnieje już stowarzyszenie które broni praw oszukanych turystów.
Zamierzam ukrócić praktykę EximTours (identyczną stosuje Oasis), a polegającą
na tym, że w ofercie, na podstawie której klient podejmuje decyzję o kupnie
imprezy, jej czas jest wydłużony o 2 dni. Wszystko wyjaśnia się dopiero 2-3
dni przed odlotem, gdy okazuje się, o której godzinie są odloty samolotu.
Wówczas wychodzi na jaw, że impreza 11-dniowa obejmuje 9 obiadokolacji i 9
(jak ktoś ma szczęście 10) śniadań.

Moje odczucia są takie, że pora powiedzieć STOP przekrętom, które uchodzą
płazem biurom podróży. Być może warto stworzyć stowarzyszenie broniące praw
turystów i ucywilizować rynek turystyczny w Polsce. Niestety w naszym kraju
świadomość praw konsumenta jest niska, a już w szczególności gdy dotyczy
usług turystycznych.

Co Wy na to ?
Obserwuj wątek
    • Gość: miguel Re: oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.03, 11:18
      Gość portalu: bmd napisał(a):

> Mam pytanko : czy w związku z niezgodnością wykupionej przez Was imprezy
      > turystycznej z ofertą (ewentualnie umową) próbowaliście kiedyś uzyskać
      > odszkodowanie na drodze prawnej ?
      > Może kontaktowaliście się w tej sprawie z federacją konsumentów ?
      > A może istnieje już stowarzyszenie które broni praw oszukanych turystów.
      > Zamierzam ukrócić praktykę EximTours (identyczną stosuje Oasis), a polegającą
      > na tym, że w ofercie, na podstawie której klient podejmuje decyzję o kupnie
      > imprezy, jej czas jest wydłużony o 2 dni. Wszystko wyjaśnia się dopiero 2-3
      > dni przed odlotem, gdy okazuje się, o której godzinie są odloty samolotu.
      > Wówczas wychodzi na jaw, że impreza 11-dniowa obejmuje 9 obiadokolacji i 9
      > (jak ktoś ma szczęście 10) śniadań.
      >
      > Moje odczucia są takie, że pora powiedzieć STOP przekrętom, które uchodzą
      > płazem biurom podróży. Być może warto stworzyć stowarzyszenie broniące praw
      > turystów i ucywilizować rynek turystyczny w Polsce. Niestety w naszym kraju
      > świadomość praw konsumenta jest niska, a już w szczególności gdy dotyczy
      > usług turystycznych.
      >
      > Co Wy na to ?

O co Ci chodzi? Przypuszczam, że zapłaciłeś mało za swój wyjazd, a teraz
      oczekujesz Bóg wie czego. Myślisz, że skąd się biorą niskie ceny wczasów?
      Przecież takie biura kontraktują przeloty w ostatniej chwili - wtedy wychodzi
      taniej, ale nie zawsze się udaje z zaplanowanym terminem. Nie bierz tego
      osobiście, ale mam dość cwaniaków, którzy chcą lecieć za grosze i przechwalają
      się jak mało to zapłacili za wyjazd - im mniej, tym lepiej. A później są
      pretensje. Chcesz cywilizować rynek turystyczny w Polsce? Przecież są na naszym
      rynku cywilizowane biura. Rozejrzyj się.
      • Gość: rena Re: oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP IP: 80.48.253.* 16.06.03, 13:22
        uwazam podobnie STOP dla oszustow
        podobna sytuacja mnie spotkala z eximem i to przy opcji 5* dostalismy hotel o
        1* mniej i do tego inny hotel ktory nawet nie byl w katalogu eximu - wycieczka
        kupiona 3 mies wczesniej a oferta jak last minute program zostal skrocony nie
        mowiac juz o arogancji tego biura jak rowniez jego szefa
        cena byla ok 5tys zlotych do Egiptu -objadowka (mysle ze to nie malo)
        i myslelismy ze biuro tez bedzie solidne
        zaluje ze napisalismy tylko reklamacje bo mozna bylo skierowac do federacji
        konsumenckiej i osob potraktowanych podobnie bylo wiecej
        mysle ze przede wszystkim urzedy wydajace zgode na funkcjonowanie takich biur
        powinny tez o tym wiedziec
        zycze powodzenia
        rena
      • Gość: bmd Re: oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP IP: *.telpol.net.pl / 172.16.5.* 16.06.03, 17:23
        uff.....
        raz jeszcze...
        Exim Tours należy do tańszych biur, dlatego nie awanturuję się, że widziałem
        rezydenta tylko jeden raz, że oferta wycieczek była uboga itp.
        Mam pretensje wyłącznie o to, że imprezy w ofercie są o 2 dni dłuższe niż
        faktycznie ma to miejsce.
        Podjemując decyzję o wyborze biura podróży porównuję ze sobą oferty. Gdybym
        wiedział, że jadę na 9 dni, a nie na 11 (jak bylo w ofercie), to nie
        pojechałbym z Exim Tours, tylko z innym biurem, które potrafi prawidłowo liczyć
        do 11.

Powiem Ci to raz jeszcze w przypowieści : jeśli kupuję 11 kg tanich cukierków
        to liczę się z tym, że mogą nie być takie dobre jak droższe cukierki, ale
        wymagam, żeby ich było naprawdę 11 kg a nie 9 kg. Czy tak trudno to pojąć ?

Dzięki takiemu myśleniu jakie prezentujesz, przechodzimy do porządku dziennego
        nad ewidentnym manipulowaniem klientami.
        Jeśli będziemy się godzić na takie manipulacje, to biura podróży poczują się
        bezkarne i będą kombinować jeszcze bardziej.
        A chodzi tylko o jedno, żeby oferta, na podstawie której podejmujesz decyzję o
        kupnie usługi, była zrealizowana.

I jeszcze jedno : ja jestem bardzo zadowolony z pobytu w Tunezji, nie jestem
        malkontentem. Nie będę jednak przechodził do porządku dziennego nad okradaniem
        klientów z 2 dni pobytu, tylko dlatego, że Tunezja jest piękna.
    • Gość: Jola do bmd IP: *.acn.pl 16.06.03, 13:19
      Zrób to. Ale jedna rada, jesli nie chcesz zostac wyzwany od głupków, kretynów,
      debili, cwoków, chamów itd to nic tutaj o tym nie pisz. Zobacz jak jest reakcja
      ludzi. To sa idioci (nie wszyscy oczywiscie), kórzy bedą robic wszystko, żeby
      Cie zdenerwować. I nie jest wazne czy wydałes 1000 złotych od osoby, czy 5000
      od osoby. Exim jest drogi. Ja ci zycze powodzenia. Nam odszkodowania nie
      oddali. Do prokuratury z nimi.
      Pozdrawiam
      • Gość: madzia Re: do bmd IP: *.nsm.pl 16.06.03, 13:23
        hmmmm takie cosik by sie przydalo..
        jednak moim zdaniem trzeba wybierac sprawdzone biura. ja bylam 5 razy na
        wyjazdach typu last minute zaplacilam malo i wszystko odbylo sie zgodnie z
        planem bez zadnych niespodzianek ( no moze raz zmienili nam hotel ale z 3*** na
        4****)
        • Gość: Jola Re: do bmd IP: *.acn.pl 16.06.03, 13:33
          To ciekawe, bo nam z 4 na 2+. Rewelacja.
          • czytelnik22 Re: do bmd 16.06.03, 20:07
            Jakoś dziwne czytałes oferty. W zeszłym roku leciałem do tunezji w czerwcu Exim
            był jednym z nielicznych biur, które podawało, że ilośc dni jest 12 ilośc
            noclegów 11. Byłem zadowlony z ich usług. W lutym byłem z nimi w egipcie.
            Godziny wylotów podane były na stroni intenetowej co najmniej kilka tygodni
            wcześniej, co tez nieczesto się zdarza. Natomiast przekręt z godzinami wylotów
            proponował mi Neckermann, który odwołąl na kilka dni przed wyjazdem wycieczke 9
            dniowa i zaproponował 7 dniowa z wylotem około 17. i powrotem o 10.00 co dawało
            5 dni pobytu !!!

• Gość: Jola Re: do bmd IP: *.acn.pl 16.06.03, 21:49
              No dobra, to co? czy ustalamy, ze wszyscy nas robia w bambuko?
              Jaz TUI i Neckermanna byłam zadowolona, zadnej wpadki. W Big Blue mielismy pół
              dnia ponad norme, w Eximie była tragedia jak wyzej pisałam, teraz jade z Triadą-
              zobacze, bo pierwszy raz.
    • vivawawa Re: oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP 16.06.03, 22:36
      w każdym katalogu w warunkach uczestnictwa jest napisane, że pierwszy i ostatni
      dzień przeznaczony jest na podróż

na gran canarii z TUI (czarter razem ze ScanhOliday) przylecielismy na miejsce
      w sobote ok. godz. 24, a wylot powrotny byl ok. godz. 6 rano
      o tych godzinach byłem poinformowany przy kupnie wycieczki, ale ja zawsze się
      dopytuje o godziny czarterów

w hotelu o 24 czekała w pokoju mała kolacja - czyli wszystko OK
      a pokoje puszczalismy ostatniego dnia o godz. chyba 3 nad ranem i posiłek był w
      samolocie

w sumie miałem pokój na 7 dób hotelowych
      fakt, że przybylismy do hotelu o godz. 24 wynikał z godzin lotów, ale po
      przylocie można było otrzymać hotel
      również ostatniego dnia miałem pokój do godz. 12, a wcześniejsze jego
      opóżnienie wynikało z godziny odlotu , ale doba hotelowa była rozpoczęta

na Kos przylot był ok. 10 i część osób była niezadowolona, bo musiała czekać w
      hotelu do godz. 14 przy recepcji na klucze do pokoju, ale takie są wszędzie
      zasady

goście z angli i niemiec też opuszczali pokoje o 12, i spokojnie czekali na
      czas transferu na lotnisko i nikt się nie awanturował, że musi spędzić kilka
      godzin poza pokojem
    • Gość: bonifacy Re: oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP IP: *.amg.gda.pl 17.06.03, 21:47
      Popieram akcje, ktora probujesz zrobic. Ja zostalem osobiscie oszukany przez
      Ecco Holiday, ktore nic sobie zrobilo z umowy o zakwaterowaniu w okreslonym
      miejscu i hotelu. NIe dosc, ze zmienili hotel to jeszcze miejsce. Place za
      wczasy w Turcji a bez mojej zgody wywoza mnie do Grecji. Teraz czekam na
      rozpatrzenie reklamacji, ale wiadomo jak bedzie. Do Polskiego Biura Turystyki
      nie naleza a inne urzedy czy pomoga??? One pewnie same niewiele moga. Czekam na
      wskazowki od kogos, moze ktos jest bardziej zorientowany do kogo mozna pisac w
      takich sprawach, zeby tego wiecej nie robili. Pozdrawiam Bonifacy
      • Gość: bmd Re: oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP IP: *.telpol.net.pl / 172.16.5.* 18.06.03, 00:41
        zaczynam od kontaktu z Federacją Konsumentów
      • Gość: Raf Re: do Bonifacego IP: 158.75.224.* 18.06.03, 22:40
        Gość portalu: bonifacy napisał(a):

NIe dosc, ze zmienili hotel to jeszcze miejsce. Place za
        > wczasy w Turcji a bez mojej zgody wywoza mnie do Grecji.

TO dopiero ciekawe ha ha
        Jak sie odbyło to wywiezienie bez twojej zgody, skrepowali Cię i wrzucili do
        samolotu lecącego do Grecji już w Polsce, czy też w Turcji spokojnie
        wypoczywałeś a ci Z Ecco załozyli nocą worek na głowe wepchnęli środki nasenne
        do buzi - zaniesli na prom i rano obudziłes się sie w hotelu w Grecji ?
    • Gość: mat Re: oszustwa biur podróży - czas powiedzieć STOP IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 23:28
      O KURDE . Z kim Wy Jeździcie?
      I co z tego że zaoszczędziliście 100 czy 200 zł a zmarnowaliście urlop
      Jeżdze z Triadą od trzech lat i nic takiego mnie nie spotkało.Zawsze dostałem
      tyle ile zapłaciłem.Uważnie czytam katalog, cennik, godziny wylotów itp. itd.
      Podtrzymuje wątek bo temat b. dobry
      Ciekawy jestem czym się to skończy (w końcu i mnie to może się zdażyć)
      koniecznie napiszcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka