Dodaj do ulubionych

Maroko w listopadzie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 23:28
W listopadzie zaczyna sie pora deszczowa, ale wlasnie wtedy mam wolne i
nastawilem sie juz na ten kraj. Jesli ktos z Was byl tam na przyklad w
ubieglym roku w listopadzie albo po prostu sie orientuje - czy rzeczywiscie
duzo wtedy pada? Chcialem polaczyc lezenie na plazy i zwiedzanie - czy w ogole
mam jakies szanse na to pierwsze?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Maroko w listopadzie IP: *.dsl.club-internet.fr 26.10.07, 23:38
      Nie.
    • iwwo2 Re: Maroko w listopadzie 27.10.07, 15:56
      Byłem w zeszłym roku 9 dni od 4 listopada. Lądowałem w Marrakechu i miałem w
      planie Atlas (wąwozy Todra, Dades, wejście na Toubkal). W dolinie Dades złapała
      nas ulewa (cała noc i ranek), co w efekcie spowodowało nagłą powódź łącznie z
      lawinami błotnymi. Uciekaliśmy stamtąd z duszą na ramieniu wypożyczonym Clio
      często przejeżdzając wezbrane potoki o głębokości do 40 cm. Taka sytuacja miała
      miejsce w całym Atlasie. Plany górskie wzięły w łeb. Pojechaliśmy na południe w
      stronę Antyatlasu i Agadiru. Potem już do końca wyjazdu było pełne słońce i
      cieplutko. Miejscowi twierdzili, że owszem w tym okresie deszcze się zdarzają,
      ale żeby aż takie to nie.
      • Gość: migaswygas Re: Maroko w listopadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 16:31
        hmm no to jednak dales mi nadzieje bo ja za bardzo Atlasu nie mam w planie, z
        jednej strony chcemy sie zwyczajnie pobyczyc w Agadirze(część stricte leżakowa
        wyjazdu, więc w zasadzie tylko tam zależy mi na słońcu), a poza tym to miasta i
        miasteczka: Marrakesz, Fez, moze Tanger, Chefchaouen, Essaouira(jak ktoś ma
        jakąś ma godną polecenia mieścinę to nie krępujcie się;)
        Poza pogodą mam jeszcze jedno pytanko: jak to jest z wężami w Maroku. Jadę z
        żoną, która ma lekką fobię;-) Co prawda zamierza dzielnie znieść miejskich
        zaklinaczy, jednak nie wyobraza sobie spotkania w bardziej spontanicznych
        okolicznosciach:-) Czy w górach i wąwozach łatwo sie natknąć? Albo podczas
        wizyty na wydmach?
        • iwwo2 Re: Maroko w listopadzie 28.10.07, 09:12
          Jak w Agadirze, to zrób sobie jednodniową wycieczkę do Tafraoute (najlepiej
          wynajętym samochodem). Okolice tego miasteczka to niesamowite krajobrazy doliny
          Ameln i najpiękniejszego chyba jaki widziałem wąwozu skalnego z dnem porośniętym
          gęstym lasem palmowym. To miejsce nazywa się Ait Mansour. Węży się nie obawiaj,
          dopóki nie wkładasz rąk w podejrzane dziury, prawdopodobnie nawet ich nie
          zobaczysz. Po prostu gad zejdzie Ci z drogi.
          • Gość: Adrian Re: Maroko w listopadzie IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.07, 00:30
            Witam. Może orientujecie się w cenach wynajęcia samochodu i hotelu w Maroko, np.
            w Marrakeszu?
            • iwwo2 Re: Maroko w listopadzie 02.11.07, 16:47
              Ja skorzystałem z lokalnej wypożyczalni Medloc
              www.medloc-maroc.com/car_rental/rent-car.html
              za Clio Classic - tak nazywają Thalię zapłacaliśmy na tydzień 280 € na 4 osoby.
              Odebrali nas na lotnisku. Na końcu po samochód przyjechali do hoteliku, w którym
              zakotwiczyliśmy. Hotelu w Marakechu nie polecę. Nasz był mocno zdezelowany i
              wcale nie taki tani w porównaniu z noclegami w głębi kraju.
    • Gość: krafla Re: Maroko w listopadzie IP: 217.96.126.* 02.11.07, 10:01
      Byklam w listopadzie pare lat temu. W Agdirze nie bylam, wiec nie
      mam nic do powiedzenia ale w tzw. miastach cesarskich padalo i to
      dosyc obficie. Plany zwiazane z Atlasem wziely w leb bo w gorach
      byly ...zamiecie sniezne. nawet pojechalam w ten Atlas Wysoki i
      wracalam w sniegu po pas. Po stronie saharyjskiej (w tym w wawozach
      Todra i Dades) bylo sucho jak pieprz, slonecznie i ok. 20 stopni.
      Nie bylo upalnie ale cieplo. Nie padalo w ogole.
    • Gość: Kaja Re: Maroko w listopadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 00:29
      Jest fajna strona z pogodą, gdzie od razu można sprawdzić całą historię pogody
      danego miasta. Jak na listopad to na razie w Agadirze upały bez deszczów
      www.wunderground.com/global/stations/60250.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka