Dodaj do ulubionych

Byliście w Rumunii / Bukareszcie ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 14:18
Planuję wyjazd do Rumunii. Zamierzam zwiedzić Budapeszt(co według was warto
zobaczyć?) a następnie pojechać do Konstancji. Jakie jest zaplecze
noclegowe ? Czy można jechać "w ciemno" jeśli chodzi o noclegi ? czy warto
brac namiot ? Jak bardzo różni się ten kraj (i czy wogóle) od obiegowych
opinii ("nasi" rumuni) ? Zamierzam wyjechać pociągiem z Krakowa o 22,40 -
będę na miejscu w środku nocy - ok.25,50 - gdzie się udać o tej porze ??

pozdrawiam wszystkich
Maciek

Obserwuj wątek
    • Gość: Melba Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 20:15
      Mojemu mężusiowi chodziło of kors o Bukareszt :) Czekamy na rady globtroterów :)
    • Gość: Melba Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 20:17
      A na miejscu będziemy raczej o 23:50 :) Bardzo widać zaaferowany tym wyjazdem :)
      • Gość: Fred Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 23:00
        Rumunia to wspaniały kraj , wg mnie jeden z ciekawszych w Europie. Jednak
        odradzam Bukareszt. Tłok, spaliny, smród, zniszczone fasady domów, itp - taki
        obraz zapamiętałem. Reszta Rumunii jest OK.
    • oryginal Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? 14.08.03, 23:47
      > Zamierzam zwiedzić Budapeszt(co według was warto
      > zobaczyć?) a następnie pojechać do Konstancji. Jakie jest zaplecze
      > noclegowe ? Czy można jechać "w ciemno" jeśli chodzi o noclegi ?

Nie powinno być problemu, zwłaszcza w takim miejscu jak Konstancja. Tam aż roi
      się od hoteli i pensjonatu. Proponowałabym jednak ominąć Konstancję i jechać do
      jakiejś mniejszej, spokojniejszej miejscowości. Konstancja to takie rumuńskie
      Las Vegas.

> bardzo różni się ten kraj (i czy wogóle) od biegowych opinii ("nasi"
      rumuni) ?
      Moim zdaniem bardzo. "Nasi" Rumuni to tak naprawdę rumuńscy Romowie. Gdy byłam
      tam, nikt mnie nie zaczepiał, nie prosił o pieniądze. Rumuni są bardzo
      sympatycznymi i życzliwymi ludźmi. Fatalnie jeżdżą samochodami;) Większość mówi
      po francusku, nawet w małych wsiach się można dogadać. U nas wyobrażamy sobie
      Rumunię jako biedny, brudny kraj pełen złodziei. A jest tam naprawdę zupełnie
      inaczej. Mimo że biednie.

Moim zdaniem warto jechać do Bukaresztu, zwłaszcza latem. Zobaczyć te
      monumentalne budynki wystawione za komunizmu, przypatrzeć się dziurom w
      ścianach budynków, które zostału jeszcze po rewolucji, przespacerować dzielnicą
      miasta, w któej są ambasady (jest tam bardzo przyjemnie), wyjść na kilka dachów
      wieżowców i znaleźć jakąś miłą knajpkę...Ech...
    • Gość: JOTŻET Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 16.08.03, 09:14
      Wczoraj wróciłem z Rumunii (byłem m-dzy innymi w Bukareszcie i w Konstancji).
      Obraz utrwalony w naszym społeczeństwie o Rumunii , a rzeczywistość to dwie
      całkowicie różne kwestie. Pierwsza rzecz na którą zwróciłem uwagę po
      przekroczeniu granicy (UA/RO) to bardzo duża ilość turystów z D i I , oraz
      F,NL,GB (nawet spotkałem samochód z IRL) oraz bardzo mało Polaków (pierwszych
      rodaków spotkałem dopiero po 3 dniach w Shighisoara).
      Jeżeli chodzi o noclegi , to problemu raczej nie ma - jest kwestia ceny.W
      Rumunii ceny za pokój 2 osobowy na wsi (agroturystyka),w pensjonacie jak
      również w hotelu (niższej klasy) są bardzo zbliżone (400 000 - 600 000
      lei).Również w tym przedziale cenowym (50 - 70 zł)można wynająć domek
      campingowy (2 osobowy) - osobiście odradzam (jest to bardzo mały i prymitywny
      domek , a po wejściu do niego czuć nieprzyjemny zapach).Lepszym rozwiązaniem
      jest namiot - w Rumunii można biwakować praktycznie wszędzie (namioty spotyka
      się w najmniej spodziwanych miejscach), lecz w takim wypadku problemem są
      warunki sanitarne (brak toalet i pryszniców oraz koszy na śmieci - cała
      Rumunia jest niesamowicie zaśmiecona).Ceny rozbicia namiotu na campingach są
      bardzo niskie ok.150 000 lei (19 zł) za namiot + samochód + 2 osoby.Najlepsze
      campingi jakie spotkałem są właśnie w okolicy Konstancji , konkretnie w MAMAI
      nad samym morzem z własnymi plażami.Polecam pierwszy camping za bramkami
      wyjazdowymi z MAMAI (za wjazd samochodem do MAMAI trzeba zapłacić 70 000 lei)w
      kierunku na NAVODARI.Camping nazywa się SCG , za pobyt można zapłacić kartą
      (to też w Rumunii rzadki przypadek - bankomatów jest bardzo dużo,lecz karty
      akceptuje bardzo mało placówek handlowych - nawet w CARREFOUR w Bukareszcie
      trzeba płacić gotówką), jest dużo miejsca zacienionego, ładne alejki i niezłe
      (jak na Rumuńskie standardy) sanitariaty , oraz własną plażę - z campingu do
      centrum MAMAI plażą ok. 15 min.
      W Bukareszcie nie nocowałem (spędziłem tam ok. 6 godzin ) i mam mieszane
      uczucia.Ostatnio w tym mieście byłem chyba z 15 lat temu i wg mnie wtedy
      prezentował się lepiej niż dzisiaj (ale może to moje subiektywne odczucia).
      Generalnie do Rumunii pojechać warto , to piękny , aczkolwiek biedny kraj ,
      wymagający potężnych inwestycji (również w turystykę).

Pozdrawiam i życzę miłego urlopu
      • Gość: Melba i Maciek Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.03, 10:57
        Dziękujemy za wszystkie porady. Sporo informacji znaleźliśmy także w dziale :
        Wschód Europy :) To informacja dla innych poszukujących info o Rumunii. Na
        pewno zdamy relację po powrocie :)
    • Gość: Melba Kiepsko do bolu!!! IP: 194.105.25.* 21.08.03, 11:15
      Wlasnie siedzimy w kafejce w Eforie Nord...To, co mnie sie podoba w Rumunii, to
      pogoda i cieple morze...To wszystko!
      Wysiedlismy w nocy w Bukareszcie, dookola syf, narkomani, bezpanskie psy.
      Hotelik zachwalany w przewodniku Pascala jako "zaskakujaco schludny" to mega
      syf za prawie 30 Euro za 2 osoby.
      Pojechalismy do Eforie Nord. Kemping - domk metr na metr smierdzacy sikami
      (kwater nie ma:( ). Prysznice zalepione brudem, letnia woda miedzy 20 a 21,
      prysznice zbiorowe i bez zaslon czy minimum intymnosci. Kible - dziury w
      podlodze. Sprzataczek praca polega na polewaniu wszytkiego szlauchem.
      Plaza - takiego smietnska nie widzielismy dawno! Lezy sie na papieach,
      plastikach, papierosach itp. W wodzie nagminnie plywaja plastikowe kubki po
      piwie...
      My plazujemy na eksperymntalnym odcinku, finansowanym przez UE, gdzie w ramach
      tegoz eksperymentu powieszono kosze!!! I tak Rumuni z reguly rzucaja smieci
      dookola siebie, ale jest ciut czysciej...
      Zarcie okropne i wcale nie jest jakos super tanio...
      Po postu porazka - a na domiar zlego na plazy caly czas dudni Jennifer Lopez na
      przemian z turecka muzyka...
      • larvva to masz pecha... 25.08.03, 10:58
        prawda jest ze w rumunii nie jest idealnie (bo jak wiekszosc poludniowcow nie
        przejmuja sie smieciami na ulicy. ale w hiszpanii spotkalam sie z takim
        obrazkiem: aby knajpa wygladala na chodliwa - specjalnie podrzuca sie smieci
        pod stoliki) ale bez przesady zeby kiepsko do bolu!

baza hotelowa w rumunii jest, nie jest moze rewelacyjna i wiele z tych miejsc
        potrzebuje inwestycji, pomyslunku i zadbania. ale nie demonizujmy - mozna tu
        znalezc sporo fajnych i czystych miejsc. mieliscie pecha...
        nad morzem czarnym w rumunii najlepsze warunki sa w mamai - tutaj mozna znalezc
        naprawde hotele na poziomie. niestety pozostale stacje pamietaja jeszcze dawne
        czasy...

plaze sa faktycznie pelne smieci - na pocieszenie w tutejszej tv nadaja teraz
        reklamy spoleczne promujace czystosc (dla przypomnienia kilka lat temu w polsce
        tez sie tak syfilo)

co do dworca - jeszcze nie spotkalam sie z przyjaznym widokiem dworca w srodku
        nocy (gdy ja bylam na bukaresztanskim dworcu za dnia, nie czulam sie
        nikomfortowo, tym bardziej, ze wstep na dworzec maja tylko osoby z waznym
        biletem [a jesli nie masz biletu musisz placic ochroniarzowi wejsciowke - co
        eliminuje "dziwny element"] dla porownania - polecam noca dworzec w krakowie)

przewodnik pascala jest ok, jesli chodzi o ogolne info - ale niestety szybko
        traci na aktualnosci. lepsze info o hotelach uzyskalibyscie wchodzac na
        rumunskie strony internetowe. mozna tam zobaczyc fotki, poczytac o aktualnych
        cenach itepe.
        • Gość: Melba Re: to masz pecha... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 19:49
          ...no tak...ale głównie po rumuńsku... :( Przynajmniej na tych stronach, które
          spisaliśmy z drzwi rumuńskiego przedstawicielstwa w Wawie - tylko z drzwi, bo
          permanentnie zamknięte :(
          Już wiem, że lepiej byłoby w Mamai. Już wiem, że wolne kwatery pojawiają się
          masowo w ostatnim tygodniu sierpnia, więc tym samym prostuję moje powyższe
          narzekania - jeśli kogoś nie zraża koszmarny brud i łomocącą muzyka Manele
          (takie rumuńskie disco polo), niech rusza nad Morze Czarne - pogoda wciąż jest
          tam piękna, a morze ciepłe. Piszę na serio, uważam, że dzięki pogodzie ten
          wyjazd nie był stracony.
          Ja jednak nie pojadę już do Rumunii przez co najmniej kilkanaście lat, o ile w
          ogóle.
          Rozumiem różnice mentalności, kultury, biedę i to, że u nas było tak samo 15-20
          lat temu. Wiem, że prawdopodobnie za 15 lat Rumunia będzie takim krajem (o ile
          zostanie doinwestowana), że oko nam zbieleje. Jednak nie przekonam się do brudu
          i, delikatnie mówiąc, bałaganienia. Do niespuszczania wody po sobie w toalecie -
          czy to kemping, czy lepsza restauracja.
          Do tego, że w morzu napotkaliśmy: kupę ludzką, podpaskę pływającą sobie na
          falach, wkładkę higieniczną, niezliczone ilości plastiku, torebek, śmieci
          wszelkiej maści.
          BLE!!!
    • Gość: Agi Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? - BUKOWINA IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 10:41
      Ja bylam 2 miesiace temu na Bukowinie rumunskiej. Jest tam pięknie - malowane
      monastyry (najbardziej wypasiony w miejscowosci Sucevita), przyroda, polskie
      wioski itd. Najlepiej jechac tam samochodem (wynajecie na miejscu jest
      kosztowne) ze wzgledu na rzadkosc polaczen autobusowych i trudności w
      porozumiewaniu sie na dworcach (dla mnie koszmar) - to za Rumuni znaja
      francuski to nie do konca prawda (tylko rumunska elita mowi tym jezykiem), z
      angielskim coraz lepiej wsrod młodych osob. Polecam zatrzymanie sie w miescie
      Suceava i robienie wypadów w okolice (najtanszy hotel w tym miescie to
      Bucovina, dwójka kosztowała 18 euro, musiałam płacic za dwójke bo nie ma tam
      jedynek :/ W Suceavie jest Dom Polski.
      • oryginal Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? - BUKOWINA 28.08.03, 21:05
        Bo i między terenami nadmorskimi a Bukowiną czy nawet Transylwanią jest ogromna
        różnica. Mnie Transylwania i Bukowina zauroczyły. Są przepiękne. A nad morzem
        jak nad morzem. Tłumy turystów wpieprzających kebaby i lody, rozrzucających
        śmieci gdzie się da i Jennifer Lopez z głośników. Tak samo jest i u nas...
        Ale wewnątrz kraju...och!
        A co do francuskiego, to ja objechałam cała praktycznie Rumunię i wszędzie choć
        trochę można było się po francusku dogadać. I nie tylko z elitami. Przez parę
        dni mieszkałam we wsi w rejonie Maramuresz, gdzie "diabeł mówi dobranoc" i parę
        osób w tej wsi mówiło świetnie po francusku!
        • julla Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? - BUKOWINA 29.08.03, 09:15
          Byłam też niedawno na Bukowinie i w transylwańskich górach Cehlau i Bucegi.
          To fakt Rumunia jest przerażająco zaśmiecona,zawalone śmieciami są wszelkie
          sielskie miejsca gdzie Rumuni lubią biwakować, paskudnie jest wokół schronisk
          górskich; o tyle to dziwne, że są tam kubły na śmieci i stoją praktycznie
          puste. Apogeum to było gigantyczne śmietnisko przy malowniczej rzeczce w
          centrum starej, "drewnianej" wsi w Marmareszu- nie wiem czy ci ludzie myśleli,
          że to odpłynie do morza? Generalnie widać, ze ten problem aktualnie ich
          przerasta...
          Poza tym mój odbiór Rumunii był pozytywny. Ludzie są w porządku, choć bariera
          językowa ogromna. Szukałam trochę "dzikości", samotności w górach i to
          znalazłam. Przyroda jest tam piękna, jesli tylko odejdzie sie od tych
          zaśmieconych tras turystycznych. Rumunia to zupełnie inny świat, tam faktycznie
          jakby czas stanął w miejscu, ludzie nie żyją tak drapieżnie i pazernie jak w
          Polsce. Urzekła mnie rownież Bukowina, a wędrowanie po bukowińskich górach to
          dopiero jest przygoda sama w sobie. Nie ma żadnych map (ostatnie wydane przed I
          wojna światową!), nie ma dróg, nie wspominajac nawet o jakichś szlakach.
          I tak się chodzi na azymut nie spotykając żywego ducha. Dla mnie bomba!
          • fredt Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? - BUKOWINA 29.08.03, 22:12
            Za to w Polsce nie ma w ogóle śmieci, co ? Wystarczy wejść do pierwszego
            lepszego lasu , by znależć dzikie wysypisku. A rowy wzdłuż dróg są tak
            zaśmiecone , że oczy bolą , gdy się podróżuje i to wszystko widzi.
            • julla Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? - BUKOWINA 29.08.03, 22:20
              Są śmieci, masz rację, ale naprawdę Rumunia jest o wiele bardziej zaśmiecona.
              Np. przy schronisku górskim w Bucegach w promieniu ok. 200 m nie można była
              nigdzie przysiąść na trawie, ponieważ było to miejsce biwakowe, ludzie nie
              korzystali z toalet (bo zadnych nie było) jak również z kontenerów na śmieci
              (były, ale nikomu nie chciało się fatygować bo stały zupełnie puste)
              Uwierz, że było to dość traumatyczne przeżycie, w Polsce jednak od czasu do
              czasu ktoś to sprząta- tam najwyraźniej nikt...
              Ale to się pewnie zmieni, jak powoli wszędzie.
              • oryginal Re: Byliście w Rumunii / Bukareszcie ? - BUKOWINA 29.08.03, 23:14
                To naprawdę już się zmienia, zwłaszcza w tych miejscach, gdzie przebywają
                Niemcy. A jest ich w Rumunii coraz więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka