Dodaj do ulubionych

brazylia-boliwia-peru

IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 21.06.01, 15:27
to podroz jaka skonczylismy 3 tygodnie temu.
nawiazujac do opinii o rio de janeiro jakie przeczytalem ponizej moge sie
zgodzic ze rio ma opinie niebezpiecznego lecz nas nic zlego nie spotkalo. wrecz
przeciwnie ludzie sa tam przemili, uczynni i spontaniczni - tego nikt nie
znajdzie w Europie.
jest wiele ciekawych miejsc ktore moge polecic tak w brazylii jak i boliwii czy
peru. moj mail: fstandard@hotmail.com
Obserwuj wątek
    • Gość: slawek Rio miasto niebezpieczne ale piekne IP: 198.138.227.* 22.06.01, 00:00
      Za bezpieczne uchodza dzielnice turystyczne Capacabana, Leblon czy Tjuica
      Forest, Covolcado Mountain ale tez tylko dlatego ze od 1994 z powodu licznych
      napadow na turystow powolano specjalna policje na potzreby turystow. Bylem w
      Rio w zeszlym roku i musze powiedziec ze nie mialem problemow w tych
      dzielnicach z robieniem zdjec profesjonalnym sprzetem.
      Niestety wyjecie z plecaka aparatu w centurm Rio w niedziele (nikt tam nie
      mieszka i policji nie uswiadczysz) zakonczylo sie napadem na mnie.
      Jeden z "friendly" tubylcow probowal stluczona butelka poderznac mi gardlo i
      wzbogacic sie o pare tysiecy. Bylo to przy glownej katadrze w Rio w centum.
      Tubylec na szczescie dla mnie byl raczej drobnej postury i zakonczylo sie na
      szmotaninie. Moja zona byla przerazona, skonczylo sie na drobnych pocieciach
      szklem moich rak. Wiem od znajomych ze takie spotkania trzeciego stopnia nie sa
      wcale rzadkoscia dla tych co zapuszczaja sie poza poludniowa turystyczna czesc
      Rio.
      Konkluzja Rio to przepieknie polozone miasto, niesamowita przyroda, goraco
      polecam, chcesz uniknac przygod z "friendly" tubylcami, nie nos zagarka,
      aparatu, zadnych ozdob, nie wzbudzisz zadnego zainteresowania.
      To bardzo biedny narod, w ich mniemaniu kazdy bialas jest bogaty i moze sie
      podzielic. Bardzo sie boja wlasnej policji.
      Rada unikac dzielnic nie strzezonych przez policje.
      • Gość: standard Re: Rio miasto niebezpieczne ale piekne IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 27.06.01, 12:47
        no coz. twoja opowiesc mnie nie dziwi - slyszalem pare takich bedac tam.
        jednak wiekszosc z nich pochodzila sprzed 5 czy 10 lat. jeszcze dwa lata temu
        policja nie wchodzila na Pavele ze wzgledu na wlasne bezpieczenstwo. jednak
        zmienia sie to bardzo szybko - rozmawialismy z paroma osobami ( carioca ) m.in.
        policjantami - mowia ze to dla nich priorytet aby zmienic te opinie miasta
        niebezpiecznego. dla mnie to Rio jest niebezpieczne tylko w opowiesciach. ( i
        oby tak zostalo :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka