Dodaj do ulubionych

Jordania, Syria - pytanka

09.04.08, 08:00
25 czerwca wylatuje na tydzien objazdu po Jordanii i Syrii
Chcialabym sie podpytac osob ktore tam byly o:
1. ceny w tych panstwach (np. cena obiadu, piwka itp.)
2. szczepienia - czy sa jakies potrzebne
3. strój - czy bedzie mi potrzebna dluga spodnica i koszulka
zakrywajaca ramiona
Jeśli macie jakies informacje i ciekawostki o ktorych warto
wiedziec - piszcie Za wszystkie wskazowki bede bardzo wdzieczna
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • sucherin Re: Jordania, Syria - pytanka 09.04.08, 20:29
      Witam serdecznie, niestety nie mogę na razie nic opowiedzieć, ale
      tez bym chętnie poczytała praktyczne informacje kogoś kto był w
      Jordanii czy Syrii. Ja wylatuje już 17 maja też na tydzień objazdu
      po Jordanii i Syrii. Opowiem co nieco po powrocie. A teraz dołączam
      się z prośbą o informacje. Pozdrawiam
    • Gość: Cass Re: Jordania, Syria - pytanka IP: *.aster.pl 10.04.08, 01:34
      - cen dokładnie nie pamiętam, ale drogo nie jest. Na piwo bym się nie nastawiała
      - to kraje muzułmańskie przecież. Szisze sobie zapalisz.
      - szczepienia żadne specjalne potrzebne nie są, oprócz takich, które zawsze
      warto zrobić, jeśli się jeszcze nie zrobiło: żółtaczka i tężec
      - dłuższa spódnica/spodnie i koszulka z rękawkami wskazana, zwłaszcza jeśli
      chcesz się przechadzać sama po mieście. Ale bez przesady. Przy wizycie w
      meczecie i tak trzeba włożyć długą pelerynę (dają na miejscu)
      Jeśli będziesz w Akabie, wybierz się stateczkiem/łódką na rafę - przepiękna.
      Petra jest wspaniała, trzeba zobaczyć koniecznie.
      • Gość: gość Re: Jordania, Syria - pytania IP: *.centertel.pl 10.04.08, 04:24
        Spróbuj kawy z kardamonem i lodów na bazarze w Damaszku (2 porcje ok. 3 usd).
        Szafran (głównie hiszpański) małe opakowanie 3 usd, większe 5. W Syrii ceny o
        połowę niższe, niż w Jordanii ( butelka wody mineralnej1(1,5) usd w Jordanii, 2
        butelki wody w Damaszku 1 usd). Najtańszy sklep wolnocłowy na granicy jordańsko
        - syryjskiej butelka araku libańskiego -8 usd,syryjskiego -7, whisky Chivas
        Regal 26 usd., karton Winstonów -7 usd. Syryjskie drobne, którymi wydają resztę
        przydają się do opłaty za toaletę.
        Palmyra - zachwycająca, Krak de Chevalliers godny uwagi, w Maalouli po aramejsku
        (językiem apostołów) mówią wszyscy z wyjątkiem libańskiego księdza(ten za to
        łapie polski jakby studiował w Łodzi).W meczecie Ommajadów w Damaszku(wspaniałe,
        żywą zielenią bijące mozaiki na ścianach) - dostaniesz habit z kapturem w
        kolorze feldgrau i tylko w ten sposób będziesz mogła się dostać do środka( buty
        można nosić ze sobą). Ciekawych wrażeń życzę.
        Pozdrawiam

Ps.Zejdźcie głebiej - na tej stronie wątki syryjsko -jordańskich wypraw były
        kilkakrotnie eksploatowane
        • Gość: gość Re: Jordania, Syria - pytania IP: *.centertel.pl 10.04.08, 07:58
          Ps.Ps. A jeszcze więcej wątków o syryjsko -jordańskich objazdach jest na forum
          turystyka zorganizowana
          • smeja Re: Jordania, Syria - pytania 16.04.08, 11:38
            jeszcze jedno pytanie - Gnizadka - jakie?? Musze miec zmiennik czy
            sa takie jak w Polsce??
            • Gość: gość Re: Jordania, Syria - pytania IP: *.centertel.pl 16.04.08, 12:26
              W Syrii(dawna francuska strefa wpływów) ładowarka, grzałka i suszarka wchodziły
              bez problemu(takie jak w Polsce, ale w Jordanii(hotel w Ammanie) gniazdka były
              włoskie (trzy cienkie bolce w rzędzie) i warto miec dopasowana przejściówkę.
              • Gość: tony Re: Jordania, Syria - pytania IP: *.sejm.gov.pl 18.04.08, 12:34
                mam pytanko czy ktoś może był w syrii i jordani w okresie ramadanu?
                ponieważ chciałbym sie wybrać w tamtym kierunku w tym roku we
                wrześniu (okres ramadanu) czy ma to jakiś wpływ na ruch
                turystyczny???
                • sana Re: Jordania, Syria - pytania 21.04.08, 00:04
                  Ja dodam jeszcze pytanie o temperatury we wrześniu i październiku.
        • kornel-1 Re: Jordania, Syria - pytania 04.06.08, 17:22
          Gość portalu: gość napisał(a):
          >w Maalouli po aramejsku (językiem apostołów) mówią wszyscy z
          > wyjątkiem libańskiego księdza

Nie jestem pewien, czy apostołowie posługujący się językiem aramejskim
          dogadaliby się z osobami władającymi zachodnim dialektem języka nowoaramejskiego :))
          Moje pobieżne obserwacje z Maalouli wskazują, że nie tylko wśród mieszkańców
          wioski ciężko jest spotkać kogoś biegle mówiącego po nowoaramejsku, ale nawet
          siostry w kościele św. Tekli mają zasadnicze trudności z przetłumaczeniem
          prostych zdań z angielskiego na nowoaramejski. Wieczorne wezwania muezinów do
          modlitwy - rozlegające się w całej dolinie - świadczą o tym, jaką mieszanką
          religijną jest lokalna społeczność. Trudno się więc dziwić, że ten rzadki język
          zamiera w tej enklawie.

Kornel
          "Kornel: moje podróże" kornel-1.webpark.pl
    • miriam_73 Re: Jordania, Syria - pytanka 21.04.08, 10:12
      Nie wiem jak z Syrią, ale Jordania jest dosyć droga, szczególnie w porównaniu z
      Egiptem. Poza tym sa bardzo duże różnice pomiędzy sklepami (za butelkę wody w
      sklepie płaciłam np. 0.25-0.30 dinara, w turystycznych miejscach 1-2 dinary...).
      Jeżeli masz w danym dniu zwiedzanie jakichś meczetów lub kosciołów (np. Madaba,
      Amman), to oczywiście długa spódnica i przykryte ramiona bedą konieczne. Ale juz
      np. po Petrze, czy po Jerah - niekoniecznie, byle tak, żeby się nie spalić, no i
      koniecznie duzo wody.
      Aktualne ceny moge Ci podać za opk 2 tyg - kolega z pracy wylatuje 1 maja do
      Ammanu i wybiera sie także do Syrii, to poproszę, żeby mi podał informacje bieżące.
      Na nic szczególnie się przed wyjazdem nie szczepiłam.
      • lacatus Re: Jordania, Syria - pytanka 03.06.08, 15:59
        syria jest bardzo tanimkrajem..dokłądnych cen nei pamiętam ale w
        zeszłym roku jak byłam z M. to dziennie wydawaliśmy max 15$ na
        jedzenie i rozrywki i było to świat i ludzie...w syrii z alkoholem
        nie ma problemu w knajpach jest a w większych miastach są sklepy z
        alkoholem do wyboru do koloru...w jordani z tego co pamiętam z
        alkoholem jest gorzej i jest generalnie drożej niż w syrii ale i tak
        taniej niż u nas..najdroższy jest liban ale teraz raczej nie
        polecam..;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka