Gość: raptap IP: *.acn.waw.pl 21.07.08, 15:46 zdrowie na wakacjach to ostatnio temat przewodni na www.forumzdrowia.pl, polecam gorąco wszystkim, którzy planują wyjazd w tropiki, ale nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: azyt ladna ta pani na pierwszej stronie IP: *.fbx.proxad.net 21.07.08, 18:03 ale chyba nie pielegniarka... chociaz, kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre g. Oficjale dane nt malarii niewiele maja wspólnego IP: *.aster.pl 21.07.08, 19:38 z rzeczywistością - w Polsce jest bardzo duży problem z diagnostyką, zwłaszcza, gdy objawy są atypowe, polscy lekarze niewiele wiedzą o tej chorobie. Nie zawsze pozostaje też wykryta przyczyna choroby, czy śmierci, chorzy najczęściej leczeni są na sepsę lub udar mózgu i taka przyczyna śmierci oficjalnie jest wpisywana (uwaga na udary mózgu po powrocie z Afryki czy Azji) Nie wiem skąd te "oficjalne" dane dotyczące śmiertelności w Polsce - wg mojej wiedzy, półtora roku temu, w ciągu tylko 4 miesięcy zmarły 3 osoby na skutek malarii, w tym 2 zbyt późno zdiagnozowane, by leczenie było skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Oficjale dane nt malarii niewiele maja wspóln 22.07.08, 09:37 Gość portalu: pierre g. napisał(a): >chorzy najczęściej leczeni są na sepsę lub udar mózgu i > taka przyczyna śmierci oficjalnie jest wpisywana (uwaga na udary > mózgu po powrocie z Afryki czy Azji) Z ciekawości zapytam: w przypadku jakiej importowanej choroby lekarze błędnie diagnozują udar mózgu? > Nie wiem skąd te "oficjalne" dane dotyczące śmiertelności w Polsce > wg mojej wiedzy, półtora roku temu, w ciągu tylko 4 miesięcy zmarły > 3 osoby na skutek malarii, Twoja "nieoficjalna" wiedza obejmuje 4 miesiące. Być może w ciągu pozostałych 8 miesięcy zmarło z powodu malarii w Polsce jeszcze 6 osób? Jak wiesz, zarówno malaria jak i wyjazdy do krajów zagrożonych mają charakter sezonowy. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
norrpl ceny szczepionek 21.07.08, 21:57 witan, czy ktoś z Was zna ceny szczepionek: polio, dur brzuszny, błonica, tężec, żółtaczka A i B ? Tam gdzie chciałabym jechać za rok są zalecane. Będę wdzięczna za pomoc ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oranjefanka Re: ceny szczepionek IP: *.spray.net.pl 21.07.08, 22:27 wszystko razem kilkaset zlotych (500-600) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: ceny szczepionek 22.07.08, 09:47 norrpl napisała: > witan, czy ktoś z Was zna ceny szczepionek: polio, dur brzuszny, > błonica, tężec, żółtaczka A i B ? Z chęcią pomagam osobom, które mają zablokowany dostęp do google.pl Tu masz ceny: www.transazja.pl/pl-2_3-art491.html Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: ceny szczepionek IP: *.wp-sa.pl 22.07.08, 10:59 Ogólnie szczepionki są niesamowicie drogie, wszędzie trąbią aby się szczepić ale ceny są zaporowe, NFZ mógłby coś z tym zrobić. Jestem akurat przed wycieczką do Tajlandii i mam bieżące informacje z 3miesjckich szpitali i sanepidu: - zółtaczka A+B od 110 do 180 zł (x3) - sama zółtaczka typu B 45 -65 zł (x3) - dur brzuszny 130 zł - tężec + błonica 15 - 25 zł Co dla dwóch osób daje minimum prawie 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent Orange Re: ceny szczepionek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 13:30 > Ogólnie szczepionki są niesamowicie drogie, wszędzie trąbią aby się szczepić al > e > ceny są zaporowe, NFZ mógłby coś z tym zrobić. Jestem akurat przed wycieczką do > Tajlandii i mam bieżące informacje z 3miesjckich szpitali i sanepidu: Ale NFS to państwowa kasa, dlaczego ktoś ma Ci fundować wycieczkę? Nie stać Cię to nie jedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: ceny szczepionek 22.07.08, 14:58 Gość portalu: Agent Orange napisał(a): >> Ogólnie szczepionki są niesamowicie drogie, wszędzie trąbią aby >> się szczepić ale ceny są zaporowe, NFZ mógłby coś z tym zrobić. >> Jestem akurat przed wycieczką do Tajlandii > > Ale NFS to państwowa kasa, dlaczego ktoś ma Ci fundować wycieczkę? > Nie stać Cię to nie jedź. Prawdopodobnie masz problem ze zrozumieniem przekazu zawartego w poście użytkownika hmmm. Hmmm nie oczekuje fundowania wycieczki do Tajlandii. Również wątpię, by oczekiwał(a) fundowania szczepionek przez NFZ. Zwrócił(a) uwagę na wysokie ceny szczepionek. Szczególnie dotkliwa dla kieszeni Polaka jest szczepionka p/WZW - takie szczepienie jest potrzebne nie tylko przy wyjeździe do krajów podwyższonego ryzyka, ale również w kraju. Obecnie (w przeciwieństwie do sytuacji sprzed lat) małe dzieci są szczepione engeriksem - o ile przypominam sobie - za darmo. Trudno nazwać tę sytuację fundowaniem wycieczek dzieciom. To świadoma i sensowna działalność państwa. Ceny szczepionek, podobnie jak i leków, mogą być dotowane (refinansowane). Państwo powinno stosować taką politykę, by koszt profilaktyki ponoszony przez NFZ rekompensował koszt leczenia. Kornel Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: ceny szczepionek IP: *.aster.pl 22.07.08, 11:50 za tydzień jedziemy do tajlandii, ten komplet kosztował: polio - jedna dawka - 80 zł dur brzuszny - jedna dawka - 175 zł błonica + tężec - mieliśmy z liceum, ale ogólnie chyba max 30 zł żółtaczkę B robiliśmy już dawno - trzy dawki: pierwsza, potem po miesiącu, a potem po pół roku, ok.60 zł każda żółtaczka A - dwie dawki - 150 zł każda ceny na Warszawę żółtaczki najlepiej szczepić w żółtym tygodniu i zdecydowanie obie na raz (Twinrix), oszczędza sie sporo kasy Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: ceny szczepionek 22.07.08, 12:28 Gość portalu: figa napisał(a): > za tydzień jedziemy do tajlandii, ten komplet kosztował: > polio - jedna dawka - 80 zł W Tajlandii występuje polio? :-p pl.wikipedia.org/wiki/Polio Szczepionka na IQ po ile? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Zlikwidować tropiki 22.07.08, 10:57 Z tego gorąca sam syf i malaria. Potrzebne globalne ochłodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
norrpl podziękowanie 22.07.08, 19:06 nie zdawałam sobie sprawy z cen. Dziękuję bardzo za pomoc. Już zbieram na szczepionki. Dobrze, że zainteresowałam się tym tak wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oranjefanka Re: podziękowanie IP: *.spray.net.pl 22.07.08, 22:20 dodam tylko ze szczepienie sie w wwie w centrum lim okazalo sie troszke tansze niz w placowce publicznej, wiec jesli bardzo ktos liczy kase warto tez sprawdzic porzadne przychodnie prywatne, maja lekarzy med. tropikalnej (na niektore szczepionki potrzebne od niego skierownie, choc oczywiscie nie dotyczy to twinrixu czy blonicy i tezca) i niekoniecznie musza byc drozsze; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: Przeczytaj zanim wyjedziesz. Zdrowie w tropik IP: *.chello.pl 09.07.09, 13:16 fajny art Odpowiedz Link Zgłoś