Dodaj do ulubionych

USA samochodem

16.01.02, 11:18
Zawsze marzyłem by zwiedzić USA samochodem. Napiszcie mi proszę jakie są
możliwości takiego spędzenia wakacji. Najbardziej interesuje mnie ile kosztują
motele, benzyna i czy można np. wynająć samochód na wschodnim wybrzeżu i oddać
z powrotem na zachodnim. No i najlepiej jakim "szlakiem" jechać tzn. jakie
miasta warto zobaczyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rena Re: USA samochodem IP: *.westk01.tn.comcast.net 18.01.02, 04:34

Motele w USA sa generalnie drogie. W sieciach, ktore sa najczesciej spotykane i
      zawsze wiesz, czego sie spodziewac, placisz min. $40 za dwojke(plus oczywiscie
      podatek stanowy w roznej wysokosci), w miastach i osrodkach turystycznych wiecej.
      Benzyna jest tania, w tej chwili galon (niecale 4 litry) kosztuje ok. dolara.
      Jezeli chodzi o wypozyczenie samochodu to oczywiscie mozesz wypozyczyc w jednym
      miejscu, a zwrocic w innym. Taka przyjemnosc bedzie Cie kosztowac od $150 wzwyz
      za tydzien. Nie wiem jak wyglada sprawa z prawem jazdy w wypozyczalni (sama mam
      amerykanskie), prawdopodobnie nie zaszkodzi, oprocz polskiego, miedzynarodowe.
      Najciekawsza trasa bylaby prawdopodobnie historyczna "route 66" biegnaca z
      Chicago do Kalifornii. Moim zdaniem w Stanach zdecydowanie najciekawsze sa parki
      narodowe i na nich najlepiej sie skupic. Polecam parki w Utah, Arizona i Colorado
      plus dodatkowo Kalifornia - Death Valley, Joshua Tree i Sequoya (te sa mniej
      wiecej po drodze).
      Oczywiscie Stany sa ogrome i nie sposob wymienic wszystkich atrakcji. Jedynym
      problemem jaki mozesz napotkac przy planowaniu podrozy jest koniecznosc
      wyeliminowania mnostwa miejsc, ktore chcialbys zobaczyc (odleglosci!).

Polecam przewodniki z serii Rough Guide: Southwest i California (akurat z tymi
      dwoma mialam przyjemnosc).

Zycze wspanialej podrozy
      Rena
      • gruby.0225 Re: USA samochodem 20.01.02, 18:12
        ja do odpowiedzi reny.jesli chodzi o prawojazdy to mozesz miec miedzynarodowe ale wiekszosci firm wyporzyczajacych samochody musisz posiadac karte kredytowa lub debetowa najlepiej visa.master card itp.a jesli chodzi o motele to mozesz znalesc za 15$na dobe badz tez za 50-60 za tydzien tylko musisz troche poszukac i kwestia dogadania sie z najemca.pamietaj jeszcze ze sa tu platne autostrady ktore kosztuyja od 25 centow krotki odcinek drogi do 25 dolarow mozesz przejechac nawet 3 godz.sa tez drogi z ktore nie placisz ale za to czesciej zatrzymujesz sie na stopie i suma sumarum koszt jest taki sam gdyz zezre ci wiecej paliwa ale za to zo baczysz wiecej rzeczy do podrozy proponuje ci kupic atlas ameryki.canady,mexyku to wszystko znajduje sie w jednym kupisz go juz za 4$.i pamietaj o odpowiedniej odziezy poniewaz mozesz poruszc sie w zimie a za dwa dni mozesz byc w stanie w ktorym jest lato.jak cos jeszcze bedziesz chcial/a wiedziec to napisz postaram ci pomoc gdyz obecnie jestem w stanach zjednoczonych.tym czasem milej podrozy pozdrawiam.
        • geminix Re: USA samochodem 21.01.02, 08:41
          A czy w takim atlasie są oznaczone płatne drogi i czy jeśli dojadę do bramki
          (np. gdy pomylę drogę) to czy mogę zawrócić.
          A w ogóle to dzięki za dotychczasowe informacje :)
          Aha jeszcze jedno jakie samochody są w wypożyczalniach, jakieś hondy Civic
          rocznik 87 :) czy pożądne - chociaż nie oczekuję Licolna :)
          • jot-23 Re: USA samochodem 23.01.02, 02:59
            geminix napisał(a):

> A czy w takim atlasie są oznaczone płatne drogi i czy jeśli dojadę do bramki
            > (np. gdy pomylę drogę) to czy mogę zawrócić.
            > A w ogóle to dzięki za dotychczasowe informacje :)
            > Aha jeszcze jedno jakie samochody są w wypożyczalniach, jakieś hondy Civic
            > rocznik 87 :) czy pożądne - chociaż nie oczekuję Licolna :)

W wypozyczalniach sa zazwyczaj nowe samochody ---> gora 2-letnie, mowie o
            renomowanych firmach :).

Moje zdanie: to duzy kraj , zmeczysz sie jazda i niewiele sie nacieszysz takimi
            wakacjami. Jesli masz mozliwosc podziel na pare czesci, zachodnie wybrzeze, nowa
            anglia, poludnie....
      • geminix Re: USA samochodem 21.01.02, 08:38
        Dzięki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka