Gość: mojzesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.09, 16:16 taaak Granada jest niesamowita;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paaaaulinka racja, spedzam tu wlasnie 5 miesiecy Erasmusa :D IP: *.Red-88-23-85.staticIP.rima-tde.net 14.06.09, 16:33 pozdrowienia z Granady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: racja, spedzam tu wlasnie 5 miesiecy Erasmusa IP: *.216.95.46.dyn.user.ono.com 14.06.09, 18:03 ja tez:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lens Re: racja, spedzam tu wlasnie 5 miesiecy Erasmusa IP: *.217.86.166.dyn.user.ono.com 14.06.09, 18:42 ja mieszkam już od 5 miesięcy w Almerii. Myślę, że jakość życia jest tu naprawdę świetna i miasto nie jest tak przepakowane turystami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: racja, spedzam tu wlasnie 5 miesiecy Erasmusa IP: *.wroclaw.mm.pl 15.06.09, 09:36 OOO, też mieszkałem kiedyś w Almerii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni IP: 83.143.99.* 14.06.09, 16:38 My zwiedzaliśmy Andaluzję równo tydzień, a udało nam się zobaczyć o wiele więcej. Przede wszystkim brakuje wspaniałej Sewilli z jej zamkiem, katedrą, wieżą La Giraldą i starym miastem. Warto odwiedzić Rondę malowniczo położoną w górach. Byliśmy też na Gibraltarze, jest ciekawey ze względów historycznych, przyrodniczych i celno-podatkowych ;) Niedaleko jest też Tarifa - raj windsurfingu i miejsce, gdzie styka się ocean i morze śródziemne. Poza tym Jerez, Kadyks, w okolicach Kordobry pałac Abd arRahmana, a niedaleko Granady góry Sierra Nevada. W tydzień wynajętym samochodem przejechaliśmy 1000 kilometrów. Nie było to szczególnie męczące, a wrażeń zdecydowanie więcej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ritka List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni IP: 80.50.236.* 14.06.09, 17:28 polecam andaluzję: sevillę (jest cudna, a ludzie fantastyczni, pomocni i bezpośredni), kordobę i granadę (pokaz flamenco w jaskini na wzgórzu i droga przez cygańską dzielnicę niezapomniana, smak sangrii i nocny wypad na Albacin do dziś pamiętam...)W ogóle hiszpania jest rewelacyjna, szczerze polecam każdemu! Odpowiedz Link Zgłoś
goldenbrown Re: List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni 14.06.09, 17:53 Zwiedzałam Costa del Sol w tydzień i myslę, ze to stanowczo zbyt mało czasu na poznanie tego, co warto tam zobaczyć.. Zamierzam wrócić tam wkrótce, bo własnie czeka na mnie niedokonczona Sewilla , Grenada, Ronda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni IP: 77.225.29.* 14.06.09, 19:46 widzialem wszystkie te miejsca o ktorych piszecie Sa piekne Ale jesli ja mialbym cos polecic to napewno bylaby to Sevilla Jak dla mnie najpiekniejsze miasto w hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Californian Drobna uwaga IP: *.socal.res.rr.com 14.06.09, 20:16 Bez watpienia Andaluzja jest przepiekna nie tylko ta na wybrzezu ale i w glebi ladu a zwlaszcza te mniejsze miejscowosci ( im mniejsza tym bardziej urokliwa). Ale moim skromnym zdaniam w piec dni to strata czasu dlatego ze nawet dziesiac nie jast za duzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarrr Re: Drobna uwaga IP: 195.182.35.* 15.06.09, 09:55 Zgadzam się. Właśnie wróciliśmy z 3-tyg urlopu w Andaluzji. Do listy zwiedzania mogę jeszcze dodać Almodovar del Rio z odreastaurowanym średniowiecznym zamkiem warownym, Italicę k/Sewilli z ruinami rzymskiego miasta, Medinę Al-Zahara k/Kordoby z ruinami miasta i pałacu arabskiego, Guadix - wioska z domami wykutymi w skale,Jerez de la Frontera z jego bodegami. 5 dni to stanowczo za mało. Tyle spedzilismy w samej tylko Sewilli (polecam mało uczęszczane muzeum flamenco i Archivos de India koło Katedry - opisy są niestety tutaj tylko po hiszpańku ale kolekcja dokumentów i map od początku podbojów kontynentów amerykańskich jest imponująca). No i kuchnia - w Sewilli koniecznie spróbujcie patatas alinadas! W Cordobie z kolei polecam małą knajpkę na rogu koło Mezquity - serwują wysmienite słodkie sherry (Pedro Ximenez, bogeda Montilla Moriles). Jeśli chodzi o Costa del Sol to wybrzeze nie jest zbyt imponujące i jest zbyt zatłoczone. Zwłaszcza okolice Marbelli i Estepony. My wybraliśmy na wypoczynek mniejszą i mniej zatłoczoną Manilvę. Hotel Apartamentu Pueblo El Goleto. Hotel z czystym sumieniem mogę polecić - zwłaszcza dla rodzin z dziećmi. Do plazy daleko (ale jak pisalam jest brzydka), za to super warunki w hotelu (basen i brodzik dla dzieci). Bardzo ładnie jest na Costa de la Luz (od Gibraltaru w stronę Portugalii), ale jest tam bardzo wietrznie - to mekka sportów wodno- wiatrowych:) jesli ktos bedzie mial czas to polecam 3 dniową wycieczkę promem do Tangeru (z Tarify, w Gibraltarze bilety są droższe). Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni 15.06.09, 12:24 Potraktowanie Andaluzji jako miejsca "do zaliczenia" i to w 5 dni to jakaś pomyłka... Poza tym np. w Granadzie, Sewilli, czy Kordobie trzeba pobyć szczególnie wieczorami, własnie wtedy jak tłumy dziennych turystów z wybrzeża już sie "przewalą" - dopiero wtedy można naprawdę "poczuć klimat" tych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Granada - Katedra 15.06.09, 13:53 No to mam nadzieje, ze mieliscie okazje zwiedzic katedre w Granadzie o ktorej ani slowa w arytukle. Jezeli ktos planuje spedzic dzien w Granadzie to polecam 1/2 dnia na katedre i 1/2 na Alhambre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 23:13 Ja osobiscie zakochana jestem w Kadyksie, o ktorym nikt nic nie wspomnial. Oprocz zabytkowej czesci to jedne z piekniejszych plaz, nie sa one tak zabudowane hotelami i innymi betonami jak okolice Malagi, Torremolinos etc. Plaze na zachod od Tarify to piekne, dzikie plaze. Polecam Zahara de los Atunes, Barbate, Canos de Meca i jeszcze dalej na zachod Rota czy Chipiona. Jezdze w tamte strony pare razu w roku i za kazdym razem jestem zachwycona ale piec dni to zdecydowanie za malo. Najbardziej wkurzajace sa jedynie polaczenia lotnicze z Andaluzja, dlaczego nie ma bezposredniego lotu do stolicy tego regionu? Do Malagi jest ale do Sewilli niestety nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni 18.06.09, 10:55 Mmmmm, Kadyks jest piekny, fakt, polecam odwiedziny, bo naprawdę warto... Zarówno stare miasto, jak i nowa część, ciagnąca się wzdłuż naprawdę ładnego piaszczystego wybrzeża sa naprawdę piękne, poza tym z Kadyksu łatwo złapać autobus np. do Algeciras (Gibraltar). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta List z Hiszpanii. Andaluzja w pięć dni IP: *.110.20.95.dynamic.jazztel.es 04.07.10, 20:09 sliczniscie tam jest, polecam jak cos hostel ktory jest w samym centrum albayzin, tu podaje linka: Hostels Granada Odpowiedz Link Zgłoś
marker84 Andaluzja Cordoba 25.02.11, 14:52 Jeżeli ktoś szuka taniego noclegu w Cordobie (Andaluzja), chętnie pomogę: marker84@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś