Dodaj do ulubionych

Smołdzino

IP: 81.15.181.* 01.07.04, 20:03
Jadę z rodziną do Smołdzina . Czy ktos tam był? Czy w pobliskich jeziorach
można się kąpać, czy są kąpieliska strzezone ? Co warto zwiedzić w okolicy ?
Adelka
Obserwuj wątek
    • ka2 Re: Smołdzino 01.07.04, 21:59
      jeziora są na terenie parku, gdzie nie wolno schodzić ze szlaku
      a nawet jeśli by nie były w parku to i tak są niedostępne, bo całkowicie
      zarośnięte ( nie wiem, skąd pomysł kapielisk strzeżonych )
      a zwiedzić to chyba skansen w Klukach
      bądźmy szczerzy, Smołdzino to tzw. dziura zabita dechami
    • zilina Re: Smołdzino 02.07.04, 08:34
      Smołdzino to: fajne wzgórze Rowokół z wieżą widokową i trasy rowerowe. Do morza
      jest ok. 4-6 km (można zostawić samochód na 1 z 2 parkingów). Z parkingu w
      Parku Narodowym jest na plażę dość daleko (ok. 1km), ale plaża jest zupełnie
      pusta. O jeziorach należy zapomnieć - są zarośnięte. Nad morzem polecam
      wycieczkę po ruchomych wydmach , latarnię morską, skansen w Klukach i wieże
      widokowe nad morzem. Jeśli lubisz ciszę , spokój i wieś - Smołdzino jest
      miejscem idealnym. Acha i wiejski bar "Po drodze" z np. zupą z borowików za
      4zł. Pozdrawiam
      • ka2 Re: Smołdzino 02.07.04, 09:46
        nie wiem, kiedy byłaś ( - łeś ?) ostatnio w Smołdzinie, ale w zeszłym roku na
        plaży było bardzo gęsto
        no i nie ma ratowników, w czasie naszego pobytu utopiło się dwóch młodych
        chłopaków
        • zilina Re: Smołdzino 02.07.04, 10:13
          Byłem w zeszłym roku. Plaża niedaleko latarni jest rzeczywiście zatłoczona. Ok.
          5 razy byliśmy na plaży w Słowińskim Parku Narodowym (nalezy wjechać do parku w
          polną drogę (o dziwo jest to dozwolone), - po ok. 2 km drogi przez las jest
          parking). Do plaży od parkingu jest dośc daleko (ok. 1km?), ale przynajmniej 3x
          najblżsi od nas ludzie byli w promieniu 100 - 200m. Plaża oczywiście
          niestrzeżona, ale ja nie pływam wyczynowo, tylko się moczę w wodzie:), więc
          ratownicy są mi do niczego niepotrzebni. - woda była b. ciepła - połowa
          sierpnia. Pozdrawiam
          • ka2 Re: Smołdzino 02.07.04, 10:57
            droga na ten leśny parking już niedługo będzie całkiem legalna, znaczy położą
            na niej asfalt
            wiem, bo moja gospodyni mówiła, jak rezerwowałam pokój
            lubię Smołdzino, bo do plaży jest tak daleko, że wielu ludzi rezygnuje
            najbardziej podobają mi się takie pańcie ( najczęściej z pieskami ), które
            wymalowane, ze świeżo zrobionymi tipsami ledwo dysząc docierają na plażę,
            przezywając głośno
            - dlaczego nie można podjechać samochodem, taka szeroka droga
            że park narodowy, to je nie interesuje, najważniejsze, że w szpilkach po piachu
            się źle idzie
            jest jeden problem, jak nie daj Boże nie dopisze pogoda, można sobie w łeb
            strzelić
            tam jest tak, jak w tym kawale o czarownicy, która mieszkając za siedmioma
            górami, rzekami i lasami, wychodziła rano przed dom i stwierdzała
            - k...a, jak ja mam wszędzie daleko
            a w tym roku straszą zimnym latem, tfu, tfu odpukać :)
            • ka2 Re: Smołdzino 02.07.04, 11:17
              a tak jeszcze na marginesie, Twój nick mi się kojarzy z moim ulubionym
              miasteczkiem na Słowacji
              przypomniałam sobie, że muszę się tam wybrać jadąc na Fatrę
              • zilina Re: Smołdzino 02.07.04, 11:30
                ka2 napisała:

> a tak jeszcze na marginesie, Twój nick mi się kojarzy z moim ulubionym
                > miasteczkiem na Słowacji
                > przypomniałam sobie, że muszę się tam wybrać jadąc na Fatrę

Bingo! Przed laty studiowałem w Żylinie (przez całe 5 lat) - zresztą jest nas
                ok. 100 Polaków, którzy tam skończyli studia. Niedawno mielismy spotkanie i
                postanowiłem utworzyć dla nas Forum prywatne/ukryte "Zilina" - stad mój nick.
                Ze Słowakami również do dzisiaj utrzymuję kontakty - mam tam wielu przyjaciół.
                Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka