Gość: adelka IP: 81.15.181.* 01.07.04, 20:03 Jadę z rodziną do Smołdzina . Czy ktos tam był? Czy w pobliskich jeziorach można się kąpać, czy są kąpieliska strzezone ? Co warto zwiedzić w okolicy ? Adelka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka2 Re: Smołdzino 01.07.04, 21:59 jeziora są na terenie parku, gdzie nie wolno schodzić ze szlaku a nawet jeśli by nie były w parku to i tak są niedostępne, bo całkowicie zarośnięte ( nie wiem, skąd pomysł kapielisk strzeżonych ) a zwiedzić to chyba skansen w Klukach bądźmy szczerzy, Smołdzino to tzw. dziura zabita dechami Odpowiedz Link Zgłoś
zilina Re: Smołdzino 02.07.04, 08:34 Smołdzino to: fajne wzgórze Rowokół z wieżą widokową i trasy rowerowe. Do morza jest ok. 4-6 km (można zostawić samochód na 1 z 2 parkingów). Z parkingu w Parku Narodowym jest na plażę dość daleko (ok. 1km), ale plaża jest zupełnie pusta. O jeziorach należy zapomnieć - są zarośnięte. Nad morzem polecam wycieczkę po ruchomych wydmach , latarnię morską, skansen w Klukach i wieże widokowe nad morzem. Jeśli lubisz ciszę , spokój i wieś - Smołdzino jest miejscem idealnym. Acha i wiejski bar "Po drodze" z np. zupą z borowików za 4zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: Smołdzino 02.07.04, 09:46 nie wiem, kiedy byłaś ( - łeś ?) ostatnio w Smołdzinie, ale w zeszłym roku na plaży było bardzo gęsto no i nie ma ratowników, w czasie naszego pobytu utopiło się dwóch młodych chłopaków Odpowiedz Link Zgłoś
zilina Re: Smołdzino 02.07.04, 10:13 Byłem w zeszłym roku. Plaża niedaleko latarni jest rzeczywiście zatłoczona. Ok. 5 razy byliśmy na plaży w Słowińskim Parku Narodowym (nalezy wjechać do parku w polną drogę (o dziwo jest to dozwolone), - po ok. 2 km drogi przez las jest parking). Do plaży od parkingu jest dośc daleko (ok. 1km?), ale przynajmniej 3x najblżsi od nas ludzie byli w promieniu 100 - 200m. Plaża oczywiście niestrzeżona, ale ja nie pływam wyczynowo, tylko się moczę w wodzie:), więc ratownicy są mi do niczego niepotrzebni. - woda była b. ciepła - połowa sierpnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: Smołdzino 02.07.04, 10:57 droga na ten leśny parking już niedługo będzie całkiem legalna, znaczy położą na niej asfalt wiem, bo moja gospodyni mówiła, jak rezerwowałam pokój lubię Smołdzino, bo do plaży jest tak daleko, że wielu ludzi rezygnuje najbardziej podobają mi się takie pańcie ( najczęściej z pieskami ), które wymalowane, ze świeżo zrobionymi tipsami ledwo dysząc docierają na plażę, przezywając głośno - dlaczego nie można podjechać samochodem, taka szeroka droga że park narodowy, to je nie interesuje, najważniejsze, że w szpilkach po piachu się źle idzie jest jeden problem, jak nie daj Boże nie dopisze pogoda, można sobie w łeb strzelić tam jest tak, jak w tym kawale o czarownicy, która mieszkając za siedmioma górami, rzekami i lasami, wychodziła rano przed dom i stwierdzała - k...a, jak ja mam wszędzie daleko a w tym roku straszą zimnym latem, tfu, tfu odpukać :) Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: Smołdzino 02.07.04, 11:17 a tak jeszcze na marginesie, Twój nick mi się kojarzy z moim ulubionym miasteczkiem na Słowacji przypomniałam sobie, że muszę się tam wybrać jadąc na Fatrę Odpowiedz Link Zgłoś
zilina Re: Smołdzino 02.07.04, 11:30 ka2 napisała: > a tak jeszcze na marginesie, Twój nick mi się kojarzy z moim ulubionym > miasteczkiem na Słowacji > przypomniałam sobie, że muszę się tam wybrać jadąc na Fatrę Bingo! Przed laty studiowałem w Żylinie (przez całe 5 lat) - zresztą jest nas ok. 100 Polaków, którzy tam skończyli studia. Niedawno mielismy spotkanie i postanowiłem utworzyć dla nas Forum prywatne/ukryte "Zilina" - stad mój nick. Ze Słowakami również do dzisiaj utrzymuję kontakty - mam tam wielu przyjaciół. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś