Dodaj do ulubionych

Dębina, Poddąbie czy Orzechowo?

14.02.13, 22:49
chcę spędzić wakacje w którejś z tych miejscowości, lubię ciche i kameralne miejsca ale też chciałabym żeby była tam piaszczysta plaża a nie sam klif - którą miejscowość wybrać? Czy to prawda że jest tam pogrom komarów i kleszczy? Może ktoś ma namiary na sprawdzoną kwaterę, domek lub willę?
Obserwuj wątek
    • ella_2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 18.02.13, 13:08
      Byłam w zeszłym roku w Poddąbiu. Pogromu kleszczy i komarów nie było :) Klif jest wysoki, 130 schodków do pokonania, aby znaleźć się na plaży:) A plaża owszem piaszczysta, ale dość wąska. Z poprzednich wątków wiem, że znasz Dębki - więc pomiędzy Dębkami a Poddąbiem różnica w szerokości plaży jest ogromna... mnie na pierwszy rzut oka zszokowała;) Ale, że ludzi tam niedużo więc miejsca starczyło dla wszystkich. I niestety mojej kwatery nie polecę, bo nie byłam do końca zadowolona, choć z samego Poddąbia jak najbardziej.
      • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 19.02.13, 11:22
        Dzięki za info, wiem że w Dębkach plaża jest rozłożysta i piękna ale my lubimy co roku jechać do innej miejscowości a najbardziej zależy mi na tym żeby było mało ludzi. A może napiszesz jakiej kwatery warto unikać zeby się nie naciąć? I jakieś informacje co warto zobaczyć, gdzie coś zjeść i na jakich ulicach szukać kwatery?
    • ibron74 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 18.02.13, 14:55
      Polecam Rowy .
      Plaża jest szeroka zwłaszcza po wschodniej stronie.
      • tyczek18 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 19.02.13, 11:36
        polecam Poddąbie, kameralna miejscowość, w której można wypocząć. Jeśli jednak nie ma pogody na plażowanie można wybrać się do pobliskiej Ustki, czy Rowów rowerem lub autobusem. W Poddąbiu jest "ciekawiej" niż w Dębinie, czy Orzechowie, jest lepsza infrastruktura. Wiem, bo spędziłem z rodziną w Poddąbiu już 3 sezony, mogę polecić noclegi z tej strony www.pensjonatpoddabie.pl - fajne i niedrogie apartamenty.
        pozdrawiam, Łukasz
    • ella_2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 19.02.13, 22:20
      Co do lokalizacji kwater w Poddąbiu to wg mnie najlepiej mieszkać na Plażowej, Słonecznej lub Promenadzie Słońca w okolicach Sosnowej. W Poddąbiu jest praktycznie z każdej lokalizacji blisko do morza, ale tam najbliżej, a kameralnie jest wszędzie;-) Nie polecałabym noclegów z lewej strony Promenady Słońca czyli ulic Świerkowa, Brzozowa itp, bo tam jest dość ciasno i jednak dalej od "centrum". A centrum jest urocze - słownie cztery stragany z pierdołami, trzy sklepy spożywcze, kilka różnych knajpek i smażalni i lodziarnia z super lodami Klaja. My mieszkaliśmy na Promenadzie Słońca właśnie tuż obok Sosnowej. Jadaliśmy w Karczmie u Julki - swojskie, dobre jedzenie, nigdy nie było wpadek, ceny bardzo przystępne. Najlepsze ryby za to wg nas są na rogu Promenady i Spacerowej. W przyszłym roku się wybieramy i mam zamiar zarezerwować miejsce tu www.sloneczne-apartamenty.pl/apartamenty_w_poddabiu.html
      Z zewnątrz bardzo nam się podobało i lokalizację ma idealną.
      • tyczek18 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 20.02.13, 10:13
        tak, jeśli chodzi o posiłki to my też jadaliśmy w tej smażalni na promenadzie słońca - nazywa się chyba chata rybaka albo rybacka. mam nadzieję, że chociaż część osób z tego forum odwiedzi Poddąbie, naprawdę warto. Życzę wszystkim udanego urlopu.
    • ella_2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 19.02.13, 22:27
      A i co do mojej nieudanej kwatery. Nie była zła tylko po prostu dla nas za ciasna. Mieszkaliśmy tu w małym apartamencie aniołkowym - www.poddabie.ustka.pl/
      Czystości, wyposażenia i lokalizacji się nie czepiam.
      A co do zwiedzania to jest co robić, można jechać do Ustki, Rowów, do Czołpina na wydmę, do Kluków do skansenu. A w samym Poddąbiu sporą atrakcją jest piękny spacer po klifie i widoki:)
      • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 20.02.13, 11:42
        Zastanawiałam się nad tymi apartamentami ale też odniosłam wrażenie że jest mało miejsca - cena jak za 2 pokoje a w zasadzie jest jeden podzielony na dwie części. Zastanawiam się nad Poddębiem 2 i Słonecznymi Apartamentami. Dzięki za pomoc :)
    • ella_2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 20.02.13, 23:34
      Jeszcze co do tych moich "ciasnych" apartamentów - jeżeli pamiętasz jak duży jest pokój w Antoninie w Dębkach (nie apartament), to ta moja kwatera w Poddąbiu miała sporo mniejszy metraż... A niby to "apartament"... Zdjęcia na stronie mają bardzo dobrze zrobione;)
      • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 21.02.13, 11:45
        W Antoninie miałam apartament, pokój dzienny był spory, sypialny mały ale dosyć słabo wyposażony aneks kuchenny. Lokalizacja, cena i atmosfera na 5+.Teraz zależy mi właśnie na aneksie z kuchenką i pełnym wyposażeniem. Mam nadzieję że dobrze wybiorę zważywszy na to że mamy chyba podobny gust jeśli chodzi o miejscowości i kwatery :)
      • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 29.01.14, 21:17
        Ella i jak Ci się udał ubiegłoroczny pobyt w Dębkach? Mnie Poddąbie zachwyciło na tyle że jadę tam ponownie chociaż zawsze staram się jeździć w inne miejsca.
        • elisabethwhite Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 10.03.14, 12:12
          Czy możecie podać namiar na dobre warunki w Poddąbiu. Jakiś pensjonat na 4 osoby (2 dzieci i 2 dorosłe).Coś sprawdzonego. meeha1@o2.pl będę wdzięczna
    • ella_2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 30.01.14, 21:00
      Cześć Echo:)
      Pobyt udał się bardzo. Dębki to taki pewniak dla mnie i czuję się tam jak w drugim domu. W tym roku też tam jedziemy, choć w planach było Poddąbie. Niestety nie czuję się na siłach targać wózek przez te 130 schodów ;)
      Ale przyszły rok to już na pewno do Poddąbia! Tęsknię już za nim ;) Napisz gdzie mieszkałaś i czy polecasz????
      • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 20.02.14, 14:01
        Obydwie miejscowości są piękne ale u mnie wygrywa Poddąbie :) chociaż do Dębek mam bliżej. Ten ścisk na deptaku mnie zniechęcił, Poddąbie jest bardziej dzikie i samochody nie jeżdżą po plecach przechodniów. W Dębkach jest ładniejsza plaża - ta rzeczułka....ale w Poddąbiu też jest ładna a z tej strony gdzie ja byłam plaża jest bardzo szeroka i ten widok z klifu - zejście jest bardzo solidne, dwa poprzednie są wąskie i strome. Wózka na plażę nigdy nie znoszę więc to nie problem. Myślałam że w tym roku może się spotkamy ale widocznie zawsze nasze wybory się rozmijają, pewnie w 2015 ja wybiorę Dębki :) ;)
        • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 20.02.14, 14:02
          kwatera o której pisałyśmy jest jak najbardziej godna polecenia, pierwszy raz jadę ponownie w to samo miejsce a więc to o czymś świadczy :D
    • amj2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 12.03.14, 15:30
      A jak jest w "Słonecznych apartamentach " na Słonecznej 6?
      Wybieram się tam w czerwcu. Będę miała "3" na pierwszy piętrze. Czy jest miejsce na grilla z jakimś stolikiem ? Ogólnie będę wdzięczna za wszelkie sugestie. :)
      • tyczek18 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 12.03.14, 17:19
        Nie znam 'słonecznych apartamentow', ale mogę polecić Pensjonacik Poddąbie 1 lub 2 (właściciele mają 3 obiekty), www.pensjonatpoddabie.pl Do tych apartamentów jężdzę z rodziną od kilku lat. Widziałem też ostatnio interesujący nowy pensjonat ( w poprzednim sezonie widziałem jak go budowali, a teraz znaleźliśmy ich stronę) - Dom nad morzem, www.dom-nad-morzem.com.pl.
        Pozdrawiam, Łukasz
        • amj2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 12.03.14, 20:23
          Łukaszu dziękuje bardzo za polecenia :)
          Z Poddąbiem jest chyba ogólnie taki problem,że mało jest miejsc noclegowych dla rodzin 2+1, 2+2. Fajne są różne domki , ale to już potrzeba zazwyczaj od 7 do 10 osób :(
          Kojarzę te pensjonaty poddąbie, szczególnie ten domek na 2 rodziny fajna sprawa :)
          Ten nowy apartament tez sprawdzałam, kojarzę gdzie się znajduje.
          Wybrałam Słoneczne ,bo bardziej na uboczu :) .Mam nadzieję,że dziewczyny z początku wątku się odezwą, bo wynika z tekstu ,że chyba tam były :)
          Pozdrawiam.
          • fati75 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 13.03.14, 08:06
            do ella_2.. gdzie macie kwatere w Dębkach? masz moze jakies sprawdzone punkty gdzie mozna/warto cos zjesc?
            • ella_2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 13.03.14, 20:30
              Hej fati,
              i co wybrałeś się do Dębek w zeszłym roku? Polecałam Ci w Twoim zeszłorocznym wątku moją kwaterę i miejsca z fajnym jedzeniem. Ale mogę powtórzyć - zawsze jeżdżę do Antoniny, ul. Sosnowa 3, w tym roku to już będzie 5 raz i bardzo polecam. A jedzenie dobre, domowe jest "U Hani" tuż obok Antoniny :-)
              A w Poddąbiu wraz z koleżanką echo1111 ;-) polecamy Słoneczne Apartamenty na Plażowej.
              • amj2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 14.03.14, 08:52
                ella_2 czy mogę mieć kilka pytań dotyczących Słonecznych apartamentów w poddąbiu ?:)
                Jadę w czerwcu do "3" czyli na pierwszym piętrze. Czy wczasowicze bez przypisanych ogródków, tarasów tez mają kącik gdzie mogą zrobić grilla i zjesć przy stoliku ? Czy jest sprzęt plażowy w pokojach - np.parawan ? czy aneks kuchenny wszystko ma czy coś zabrać? I wszelkie inne informacje, które przyjdą Ci do głowy ...:) z góry dziękuję
                amj2@gazeta.pl
              • fati75 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 14.03.14, 10:29
                witaj
                oczywiście ze bylismy i w tym roku rowniez sie wybieramy w to samo miejsce, pensjonat Karla vis-a-vis Antoniny. jak dla nas lokalizacja fajna, plaża cudna.. cos jednak w sobie maja Dębki, nie sa to bezpodstawne słowa że maja swój klimat.. nie wszystkim moze to odpowiadac, nam przypadl do gustu stad ponowny wyjazd..
                tak pytam o gastronomie , bo nie wszedzie probowalismy sie stołowac.. u Hanii wg mnie rewelacji nie ma, osobiscie wolelismy LaCosta
                pozdrawiam
          • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 14.03.14, 14:55
            Te apartamenty to świetny wybór. Byłam tam w ubiegłym roku a w tym jadę tam ponownie :) Odpowiadając na Twoje pytania: dla pokoi na górze jest jeden wspólny ogródek z drewnianymi stołami i ławami oraz grillem. Ja miałam apartament z własnym ogródkiem - na dole, pamiętam jednak że ten wspólny ogródek był ciagle pusty. Parawanu nie było w pokoju, aneks z lodówką był ale nie był jakoś super wyposażony - 2 garnki, kilka talerzy, kubków - nam to wystarczyło bo albo robiliśmy grilla albo chodziliśmy do smażalni ryb - polecam Chatę Rybaka i Karczmę u Julki. Apartamenty sa w zacisznym miejscu i maja dwa pokoiki - to najważniejsze. Nie wiem czemu uważasz że w Poddąbiu jest mało ofert dla rodzin z dziećmi bo w zasadzie tam są prawie same rodziny z dziećmi najczęściej 1 lub 2, nie ma młodzieży, dyskotek a za to jest spokój i cisza. Jak pójdziesz na spacer po 22 co całe miasteczko już śpi i to jest według mnie urocze. Plaża śliczna a droga prowadząca do Poddąbia jest jedną z najpiękniejszych jakie widziałam - leśne serpentyny. Miłego pobytu w Poddąbiu :)
            • amj2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 14.03.14, 15:23
              O , dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
              Ja mam zaklepane ostatni tydzień czerwca :) fotki ok, kontakt tez bardzo miły, ale zawsze to takie informacje z pierwszej ręki są najlepsze :)
              Coś zabieracie jeszcze typu patelnia , ostry nóż itp?
              A węgiel do grilla samemu trzeba mieć czy tam jest ?

W Poddąbiu byłam w zeszłym roku , ale tylko na jeden dzień, wiec kojarzyłam ulice i umiejscowienie apartamentów. Lokalizacja wydaje mi się jak najbardziej ok :)
              W karczmie u Julki jedliśmy i trochę się nacieliśmy :( Młody zamówił swojego ulubionego de volaille i był w środku surowy !!! Gdyby była jakaś rekompensata np. w formie deseru to jakoś
              by to było a tak niesmak pozostał :(
              Nie ,że jest mało ofert dla rodzin z dziećmi... Powiedziałabym raczej ,że jest dużo więcej ofert dla bardzo licznych rodzin. :) Przynajmniej w internecie dużo wiecej całych domków do wynajęcia niż pokoi czy apartamentów.

To jestem uspokojona moim wyborem :) Teraz nic tylko czekać...
              Pozdrawiam serdecznie.
              • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 14.03.14, 16:31
                Nóż, patelnia, deska do krojenia - są. Węgiel we własnym zakresie - jest w sklepie obok. Co do jedzenia - jak widać wszędzie można się naciąć. Apartamentów jest sporo, ten Poddąbie1, Poddąbie2 i zacisze też wydawały się fajne. Ogólnie odniosłam wrażenie że Poddąbie jest drogie - same wille, apartamanty i domki, takich typowych kwater z łazienką na piętrze brak. Ale dzięki temu jest mało kolonii i młodzieży :)
                • on.na Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 17.04.14, 11:27
                  to ja mam jszcze pytanie - jakieś miejsce do zabawy dla małych dzieci tam jest? plac zabaw czy coś- bo rozumiemm,że w jakichś zamknietych ośrodkach tak, ale wtedy dostępu nie ma. ten ogrodek to bardziej taki żeby stol wystawić i zjeść coś, prawda?
                  • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 30.04.14, 16:40
                    Tak, to mały ogródek bez placu. Ogólnodostępny plac jest 2 min drogi z pensjonatu.
            • on.na Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 16.04.14, 22:54

• ella_2 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 17.04.14, 09:47
                Tak, mowa jest o tych apartamentach. Echo1111 tam była.
              • echo1111 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 30.04.14, 16:43
                Pokoiki są nieduże ale lepsze dwa małe niż jeden duży, do tego na parterze jest własny ogródek a do placu jest niedaleko. Samochody nam nie przeszkadzały, może trochę ćmy ;) :)
    • anntomioo2010 Re: Dębina, Poddąbie czy Orzechowo? 23.04.14, 11:36
      Zdecydowanie Rowy. Duże możliwości na spacery i przejażdżki rowerowe. Plaża i piaszczyta i klifowa - do wyboru, do koloru. Jedzenie w barach o wiele lepsze i zdecydowanie tańsze niż w większości nadmorskich kurortów, polecam zwłaszcza smażonego dorsza U Juliusza. Noclegi można znaleźć w serwisie www.e-nadmorzem.net.pl/noclegi/Rowy
    • edie70 Re:Poddąbie - amj2 07.08.14, 20:47
      I jak wrażenia z pobytu ? :) Zadowolona jesteś ze studia "3" na piętrze ?
      • amj2 Re:Poddąbie - amj2 08.08.14, 11:30

• edie70 Re:Poddąbie - amj2 08.08.14, 16:30
          a to szkoda :(
          może innym razem się uda :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka