Dodaj do ulubionych

PLanowanie ciąży

05.12.11, 13:20
Witam serdecznie drogie Paniesmile i Panowie(moze tez sie tu pojawiajawink

Na początku troszkę o sobie a potem kilka pytańsmile
W lutym 2012 chcemy z mężem rozpocząc starania o maluszka. Jestesmy 2,5 roku po slubie. Nie mamy jeszcze brzdaca. Odkad pamietam miałam regualrne cykle, 28 dnia jak w zegareczku, tebletki brałam przez ok. 6 miesięcy ale to ładne kilka lat temu (chyba z 6?) Przez ostatni rok miałam jednak problemy, zaczeło się ot tego ze prze jakis czas chodziłam spuchnieta, pełna, cykle co 20 dni? 21. Brak owu. Byłam u gin. i przepisała luteine. "Brałam " jakis czas, badania niby ok. teraz cykle po 23-26 dni? różnie. Obecnie lecze ukł. mocz. - wzasadzie juz wyleczyłam.
Od miesiąca przyjmuje Centrum maternę. M. od tyg. sump. z duża dawką cynkusmile (zapomniałam nazwy). Planuje mierzyc temp.- choc nie wiem jak sie za to zabrać ;/ ...

Chciałabym bardzo zrzucic troszke kg przed ciążą, staram sie zdrowo odzywiac, ale kg nie spadają, od kilka miesięcy regularnie min 3 w tyg fitness...wiem ze miesni przybyło, ale chociaz troszke kg tez mogłoby spasc;/...zawsze byłam zaokroglona (BMI w normie ale blizej górnej granicy)...Kurcze tu jest własnie problem całe zycie borykam się z problemem wagi, kilka lat temu schudłam ( bo była nadwagasad) teraz znów mi sie przybrało, mam traume - choc wiem ze totalnie głupie!!! Wstydze sie ze tak mysle, ale boje sie ze jak zajde w ciaze, to roztyje sie masakrycznie, ze bede jak potwór, zawsze potrafiłam przytyć w mig! Choc nie jadam wcale duzo, tłusto, itd., zadnych fast foodów, słodycze owszem ale raczej w weeken (biore tez chrom by opanowac swoje słodyczowe łakomstwo) ... czy któras ma podobny problem> Jak sobie pomóc? Tj schudnać i jakos pozytywnie sie nastawić.

Z decyzja o dzieciaczku czekalismy, teraz oboje czujemy ze ten momen, nie potrafie przestać myslec o maluszku, nie moge sie doczekacsmile...nie chce sie tez nastwiac ze zaraz sie uda, (rodzice jedni i drudzy mieli problemy z zajsciem)...

Jak sie przygotowuwujecie? Jakie witaminki, jakie badania, jaki sport itd... ?
Chciałabym zdrowo i odpowiedzialnie podejsc do tematu powiekszenia rodziny, jednak zachowujac tez umiarsmile

POzdrawiam
Mamcia1304 (miejmy nadzieje ze juz niedługowink
Obserwuj wątek
    • migotka.s Re: PLanowanie ciąży 05.12.11, 14:31
      Hej, robiłas kiedykolwiek badania hormonów i tarczycy ?
      problemy z wagą przy zdrowym odzywianiu to czesto objaw problemów z hormonami lub z tarczycą (niedoczynnośc n. powoduje spowolnienie przemiany materii i tycie - choc nie u kazdego, u mnie np nie) mogą to powodowac tez inne rozchwiane hormony
      zbadaj tez prolaktynę ze zwględu na te rozbujane cykle

co do mierzenia temperatury zakupić termometr z dwoma miejscami po rpzecinku
      załozyc konto na 28dni lub npr.pl i prowadzic obserwacje: temepreatura w pochwile lub odbycie codzinnie przed wstaniem z łózka rano
      do tego np sluz lub szyjka

na 28dni jest wiele porad co i jak

• kotkowa Re: PLanowanie ciąży 05.12.11, 14:34
      W kwestii wagi to za bardzo nie pomoge, choc mysle, ze dobry dietetyk by sie przydal, ktory rozpisal by zdrowa i zbilansowana diete, rowniez na czas ciazy. W ciazy bedziesz musiala po prostu kontrolowac co jesz i ile, bo wcale nie trzeba jesc duzo wiecej niz zwykle.
      Przed ciaza bierz kwas foliowy, to podstawa, a z innymi witaminami bym uwazala, bo nadmiar niektorych nie jest korzystny.
      Dobrze, ze chcesz mierzyc temp., ona duzo powie o Twoim cyklu i o tym, czy sa jakies problemy z owulacja i faza po owulacji. Z innych badan to warto zrobic morfologie, mocz, przeciwciala na toksoplazmoze, cytomegalie, rozyczke, HIV, VDRL ( choc to i tak w ciazy zleca), ja badalam tez hormony tarczycy - TSH, fT3 i fT4, prolaktyne i progesteron - ale z tym mozna poczekac na obserwacje cyklu, czy cos wyjdzie nie tak.
    • pikka6 Re: PLanowanie ciąży 05.12.11, 16:00
      Pomierz najpierw temperaturę to zobaczymy jak cykl wygląda, bo jest troszku krótki co może być niepokojące. Ja bym zrobiła koniecznie cytologię, cytomegalię i toxoplazmozę. Myślę że nie ma co szaleć niepotrzebnie z badaniami skoro póki co się nic nie dzieje. No i działać. Jeśli nie pójdzie jak trzeba to polecam monitoring cyklu żeby sprawdzić owulacje. A dalej to nie ma co wymyślać na siłę bo po co zakładać że się nie uda. Powodzenia zatemsmile I póki można seks dla przyjemności a nie prokreacyjny proponujęwink
    • lidek0 Re: PLanowanie ciąży 06.12.11, 02:19
      Ja na początek zbadałabym tarczycę, prolaktynę i progesteron, do tego choroby odzwierzęce. Z witamin tylko kwas foliowy i świeże warzywa i owoce. No i iczywiście cytologia i przeleczone zęby. Do lutego spokojnie będziesz wiedziała w jakim stanie jest Twój organizm i zaczniecie starania.
      • mamcia1304 Re: PLanowanie ciąży 15.02.12, 22:56
        Witam Was serdecznie po dłuższej nieobecnoścismile
        Wiec tak porobiłam badania, wyleczyłam zapalenie dróg mocz., lekarz stwierdziła ze tarczyca ok, wyleczyłam ząbki (oj zabolało;/)...nic nie schudłam - masakra! choc zdrowe odzywianie cały czas, ale okres swiat imprez karnawałowych itd... i słaba silna wola ;/ trudno...
        Do rzeczy - ostatnie @ 3 stycznia, potem 29 stycznia, starałam się konrolowac kiedy owu, ale chyba zabardzo po sluzie nie umiem;/ robiał testy owu. - 8 lutego-sroda (czyli 11 dc) wyszła jedna ciemna druga, blada ale nie zle widoczna kreseczka, uznałam wiec ze pewnie czw, pt bedzie owu, i w pt -13 dc - dupcia...jedna krecha, wiec negatyw.
        Przytulanko było osro grane zaraz po @ czyli jakos od 4 lutego... ale zaprzestane z przyczyn technicznych wink od 11 lutego ( czyli od 7dc do 13 dc)... i teraz w głowe zachodze czy była owu czy nie, czy jest szansa czy nie???? mam schizy, ja wiem ze to pierwsze podejscie, ale tak pragne dzidzi...

Od teraz zabieram sie za termometr, bo jakos nie weszło mi w krew mierzenie...

Mam jeszcze jedno pytanko...co mnie niepokoi od niedzieli odczuwam ucisk na sercu, całe dnie, co jakiś czas, czuje sie tak jaby ktos scickał mi ręką serce, tj jakby łapak je w garsc i zaciskał... a potem szybciej, wolnniej - nierówno bije... i tak do dzis... aaa i od dzisiaj czuje w podbrzuszu takie rozgrzanie, jak w trakcie okresu...podobne oczucie...az latałam sprawdzac czy przypadkiem nie dostałam mega przedwszesniej @...

Co o tym sądzicie? Czuje się jakos gapowatosad jakbym nie ogarniała wszystkiego, czytam Was caly czas i chetnie juz bym sie właczała do rozmów...ale nie mam z czym... Oj... M. prosi bym sie zabardzo nie nakrecała...ale tak licze ze moooozeeee....
        • kotkowa Re: PLanowanie ciąży 16.02.12, 10:19
          Wiem, ze trudno sie nie nakrecac i bardzo Ci zycze, zeby sie udalo za tym pierwszym podejsciem, ale pewnie sama wiesz, ze to rzadkosc nawet u zupelnie zdrowych ludzi, ktorzy trafiaja w dni plodne, tak wiec musisz uzbroic sie w cierpliwosc.
          Masz naprawde krotkie cykle, wiec przyjrzyj im sie dokladnie, czy jest owulacja i jak dluga jest faza lutealna, to bardzo wazne. Nie ma lepszego sposobu niz termometr do reki, na forum npr masz linki i wszystko dokladnie wyjasnione jak mierzyc, jak prowadzic obserwacje, zobaczysz ze to nie tylko mnostwo Ci powie, ale jest nawet fascynujace jak sie juz z tym oswoisz smile Slowem, bez termometru, albo monitoringu bedzie tylko gdybanie, bo nie wiadomo czy byla owulacja, czy trafiliscie ze staraniami, czy cykl wyglada prawidlowo, czy przydalyby sie badania hormonow. Mialas robione USG niedawno? Wszystko wygladalo ok? A po tej luteinie sprawdzalas czy jest owulacja? Bo przedtem nie bylo prawda?
          Trzymam w kazdym razie kciuki, ja tez sie niecierpliwie, ale staram sie zdystansowac, to niestety nie koncert zyczen wink
          • mamcia1304 Re: PLanowanie ciąży 16.02.12, 19:34
            Dzięki sliczne kotkowasmile
            wiem wiem nie powinnam sie nakrecac, ale to jest ponad mnawink ... Mam tez w głowie taka mysl ze to moze potrwać, moja mama miała podobne problemy - brak owu...2 lata sie leczyła...
            Miałam usg i wyszło ok, było podejrzenie torbieli, ale uff - nic nie wyszło. Luteina brana kilka miesiecy, potem cykle w miare sie ustabilizowały, bywało ze byly po 21 dni. Nie mierzyłam temp. zrobiłam kilka testów owu, wychodziły pozytywnie, bolesne @, zatem mysle ze owu była.

Teraz juz na poważnie zabieram sie za mierzenie.
            Ale tak czy tak;p wpisuje się na lutowe testowanie ok. 24-26 lutysmile Nadzieja umiera ostatnia nie??smile POzdrawiam!
            • anna11233 Re: PLanowanie ciąży 20.02.12, 17:31
              Zycże powodzenia, kciuki ściskam a gdyby nie tym razem to tak jak dziewczyny Ci juz napisały - bez termomentru ani rusz wink

poczytaj sobie tu: o zaletach mierzenia www.twojedni.pl/artykul/artykuly/cykl/temperatura-prawde-ci-powie.html

mierząc będziesz miała "czarno na białym" czy dochodzi do owulacji itd.
              • shi.raz Re: PLanowanie ciąży 12.03.12, 18:56
                Hej,
                jestem tu nowa. Staramy się od ok pół roku i jak narazie nic. Zastanawiam się własnie czy kupić testy owulacyjne. Wiem, że pół roku to nie jest długo, ale jak czytam, że komuś w pierwszym cyklu się udało to się nakręcam, że może coś jest nie tak. Wiem, wiem, że raczej rzadko za 1 razem sie udaje. Od ok 8 miesięcy biorę kwas foliowy. Badania na przeciwciała cytomegalii i toksoplazmozy zrobiłam. Negatywne. Podstawowe badanie krew i mocz ok. Ginekolog zasugerował nam, ze jeżeli nie będzie się udawało trzeba zbadać nasienie ze względu na tarczycę ( ale jest pod kontrolą lekarza, bierze leki, lekarz powiedział, ze nie ma przeszkód). Stwierdziliśmy, ze jak tym razem równiez nic, idziemy do lekarza. Wolałabym uniknąć tego całogo zamieszania i stresu i chciałabym zobaczyć w kwietniu 2 kreski. Okres mam nieregularny, zazwyczaj ponad 30 dniowy cykl, czasem nawet sporo dłuższy. Temperatury nigdy nie mierzyłam. Wydawało mi się to niepotrzebne. Śluz wydaje mi sie, że umiem rozpoznawać.
                Nie wiem czy te testy owulacyjne warto kupić?

A tak w ogóle to mam się jeszcze nie martwić, prawda?

Pozdrawiam
                shi.raz
                • shi.raz Re: PLanowanie ciąży 13.03.12, 21:14
                  W końcu nie wytrzymałam i kupiłam. Zobaczymy co i jaksmile
                  • natikow Re: PLanowanie ciąży 14.03.12, 19:12
                    Shi.raz - to będziemy razem "oglądać" wink

Ja kiedyś (przy poprzednich staraniach) używałam chyba ze 2 cykle tych testów, ale kompletnie nie pamiętam, jak to było sad
                    Teraz 4 test i nadal negatywny, zobaczymy co dalej...
                    • shi.raz Re: PLanowanie ciąży 14.03.12, 23:35
                      Ja pierwszy raz używam i własnie nie wiem czy ta druga kreska to już jest taka jak powinna być. W 13dc była zauważalna, ale blada, a w 14 dc już ją wyraźnie widać, ale wydaje mi się, że nie jest mocniejsza niż ta kontrolna i nie wiem czy to już. Zobaczę co jutro się pokaże.

Ech, jak zaczynałam planowanie to nie wiedziałam do końca czy już jest ten czas. A jak się okazało, ze to nie takie proste to wydaje mi się, że chcę bardziej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka