Dodaj do ulubionych

Podejrzenie PCO

29.06.12, 17:06
Jestem załamana po dzisiejszej wizycie u ginekologa sad
Od zawsze mam nieregulane miesiączki 43-70 dn, konsultowałam się z różymi lekarzami, ale wszyscy mi odpowiadali, że taki mój urok. Wczoraj poszłam do lekarza, powiedziałam, że staramy się o dziecko i chciałabym zrobić badania.
Dziś odebrałam wyniki, poszłam na wizytę i lekarz powiedział, że podejrzewa u mnie PCO.
Jak zobaczył moje wyniki to powiedział, że jest nieciekawie... póżniej szybko siię poprawił, tłumaczac, że normy są bardzo rozległe, a i przeprowadzone były w 39dc.
Wyniki:
Estradiol: 53 pg/ml - norma w fazie lutealnej 43,8-211
Progesteron: 0,59 ng/ml norma w fazie lutealnej 1,7-27 sad
Prolaktyna przed obciążeniem- 10,1 ng/ml- norma 4,8- 23,3
Prolaktyna po obciążeniu- 207,3 ng/ml sad
Testosteron- 42,46 ng/dl- norma 6,00- 82,00

Lekarz zalecił mi luteinę 2x dziennie przez 10 dni, później w 16-25dc + pomiar temperatury.
W 5 dc mam zrobić badania: FSH, Insuline i Insuline po 5 godzinach, LH, Dehydroepiandrosteron(DHEA) oraz Glukoze i Glukozę po obciążeniu.

Co o tym sądzicie? Poprosić o jakieś dodatkowe?

Jestem załamana i płakać mi się chce.. Tyle lat antykoncepcji, a teraz okazuje się, że zajście w ciąze nie jest takie proste...
Obserwuj wątek
    • njut Re: Podejrzenie PCO 29.06.12, 22:01
      Każdy kto interesował się tematem PCO napisze Ci to co ja teraz. PCO to zespół wielu czynników, które muszą zostać stwierdzone aby mówić o tej chorobie. A z tego co piszesz to Twój gin na podstawie kilku badań (bez usg?) orzekł o zespole policystycznych jajników. Trochę za szybko. Na razie nie martw się na zapas. Zrób badania które zlecił i najlepiej skonsultuj je z innym gin.
      • czwarteczek Re: Podejrzenie PCO 29.06.12, 22:36
        dzis na wizycie, przegladnal moje usg z września zeszłego roku i nie była na nim żadnych nieprawidłowości. Chyba stwierdził, ze nie musze robić drugi raz...
        Wezmę teraz luteine tak jak mi polecił, później zrobie badania i zobaczymy. Mam nadzieje, ze bedzie dobrze...

Znalazlam przed chwila jakąś diete stosowana w PCO, zobaczymy może coś pomoże.
    • nglka Re: Podejrzenie PCO 29.06.12, 23:23
      Mnie ciekawi czemu podajesz normę dla fazy lutealnej? Przebycie owulacji [w cyklu, w którym się badałaś], było potwierdzone? Jeśli nie, to przecież mogła to być równie dobrze faza folikularna, czy okołoowulacyjna - dla których normy są inne.

Prolaktyna po obciążeniu za wysoka, ale tragedii nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka