Dodaj do ulubionych

Ocena sluzu - pomozcie

14.08.12, 13:39
Ja wiem, ze dla wielu z Was to pytanie moze wydac sie conajmniej glupie, bo niby wszyscy powinni wiedziec jak wyglada sluz plodny, ale ja ogolnie mam tak malo sluzu, ze jakiekolwiek proby jego oceny zawsze byly skazane na niepowodzenie.
W tym miesiacu jednak bralam zestaw witamin, ktore zawieraly skladnik rozrzedzajacy sluz i wlasnie zauwazylam u siebie duuuuuzo bialego, rzadkiego sluzu. Bardzo mnie to cieszy, bo pierwszy raz w zyciu chyba widze u siebie tyle sluzu smile Tylko, jak na moje oko to raczej sluz plodny nie jest. Nie jest w zaden sposob rozciagliwy. Jest rzadki, mleczny i jest go duzo. A wczoraj test owulacyjny pokazal wyrazniejsza kreske, choc chyba nie jest jeszcze to pik.
Wyszukalam w internecie taka informacje i zastanawiam sie, czy ten moj sluz to wlasnie taki:

"Tuż przed wystąpieniem owulacji śluz traci swą rozciągliwość. Jest to śluz typu P, produkowany przez najwyższą partię szyjki macicy. Jest on rzadszy i mniej rozciągliwy, niż śluz S ale jest niezwykle śliski i to się daje odczuć u wejścia pochwy. Ostatni dzień produkcji śluzu P jest najbardziej płodnym dniem cyklu. Jest to dzień, w którym z pęcherzyka Graafa uwalnia się komórka jajowa."

Sama nie wiem co myslec o tym. Czy sluz plodny moze byc mleczny i nierozciagliwy?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Ocena sluzu - pomozcie 14.08.12, 14:13
      www.embrion.pl/npr/sluz.htm
    • njut Re: Ocena sluzu - pomozcie 14.08.12, 15:46
      Wg mnie biały nierozciągliwy śluz nie jest śluzem płodnym. Ja mam taki po owulacji.
      Ale chyba gdzieś się spotkałam z takim opisem... chyba w opisach napro, zgadza się?
      • brenya77 Re: Ocena sluzu - pomozcie 14.08.12, 16:55
        To by bylo nawet lepiej, gdyby owulacja juz byla, bo u mnie ostatnie starania byly w czwartek wieczorem (czyli 4 i pol dnia temu), wiec ostatnia nadzieja w tym, ze jakis zablakany plemnik dozyl do owulacji big_grin Zastosowalam wtedy zel wspomagajacy zywotnosc plemnikow, wiec a nuz widelec jakas szansa jest. Choc na wiele nie licze w tym cyklu.
        • kropiatka Re: Ocena sluzu - pomozcie - tylko dla odwaznych 14.08.12, 20:09
          brenya, probowalam znalezc ta strone, z ktorej kiedys o tym czytalam, ale cos nie moge. W kazdym badz razie chodzilo o to, ze taki sluz jak ty opisujesz to na pewno nie jest ten najbardziej plodny, ten muuusi byc rozciagliwy. Ale pamietam, ze pisali tam, ze wiele kobiet nie ma takiego w ogole i wtedy drugi w kolejnosci plodny sluz to cos takiego jak Twoj, czyli kremowy. Ale pod warunkiem ze towarzyszy mu uczucie nawilzenia i sliskosci w srodku. Pewnie dobrze ze uzywasz jeszcze tego kremu.
          Ja mam nieco inny problem i zawsze jakos nie mialam smialosci zapytac. Otoz ja mam zawsze dosc duzo sluzu tak 2-3 dni przed owulacja, ale ostatnio zaczelam sie niepokoic czy nie jest on przypadkiem za gesty. No taki normalnie czop! Jakos nie moge sobie wyobrazic zeby cos moglo w tym gdziekolwiek poplynac. I jak szukalam tej strony dla Ciebie to znalazlam zdjecie, ktore wyglada calkiem jak moj, nawet z krewka. Zdjecie jest tutaj, ale uwaga, dosc ... drastyczne
          archive.tcoyf.com/forums/t/42320.aspx
          No i nie wiem czy to to nie powinno byc bardziej wodniste jednak. W ostatnim cyklu taki ladny wodnisty i rozciagliwy mialam tylko przez kilka godzin i to dokladnie 24 godz po pozytywnym tescie owu. Reszta to taki wlasnie glut. Kiedys jak kichnelam a bylam bez bielizny to normalnie wyrzucilo to na podloge, hehe smile Zawsze taki mialam, ale teraz dopiero sie zastanawiam czy to normalne. Jeszcze raz z gory przepraszam za zdjecie i opisy smile
          • brenya77 Re: Ocena sluzu - pomozcie - tylko dla odwaznych 14.08.12, 20:47
            Ale sie usmialam big_grin fajny watek sie zrobil. Zaraz ja tu wrzuce swoj sluz i bedziemy porywnywac (zartuje!!! big_grin).

Wlasnie ja nie wiem jak to jest z ta rozciagliwoscia, bo na tej stronie pisza, ze rozciagliwy to jest przed owulacja, a najbardziej plodny jest mniej rozciagliwy, bardziej wodnisty. A mniejsza o to, i tak mam juz radoche, ze w ogole jest smile

www.jestemplodna.pl/23,plodny_sluz_szyjkowy.html
            Ja mysle, ze ten Twoj jest super i potwierdzaloby to co pisza na tej stronie, ze masz "gluta" przed owulacja, a dokladnie w dniu uwolnienia jajeczka masz ladny bardziej wodnisty.
          • malpkap Re: Ocena sluzu - pomozcie - tylko dla odwaznych 14.08.12, 21:27
            witam w gronie glutowatychwink
            • kropiatka Re: Ocena sluzu - pomozcie - tylko dla odwaznych 14.08.12, 23:34
              No moze juz nie powinnam wyszukiwac problemow, ale trudno sie zorientowac w tej kwestii co prawidlowe a co nie. Tak czy inaczej w tym cyklu biore wiesiolka i mam mocne postanowienie zeby pic duzo wody tak jak w tym artykule pisza. Bedziemy sie rozwadniac smile
              • jacinda Re: Ocena sluzu - pomozcie - tylko dla odwaznych 15.08.12, 14:55
                Poszukaj sobie na youtube (mowie powaznie).

Poza tym, to na sluz bardzo pomaga syrop na kaszel Guaifenesin. Zawiera jakis skladnik, ktory pieknie dziala na sluz. Trzeba brac 3 razy dziennie po lyzce stolowej, na 3 dni przed przewidziana owulacja przez 5 dni. Roznice zobaczysz juz w pierwszym cyklu.
                • jacinda Re: Ocena sluzu - pomozcie - tylko dla odwaznych 15.08.12, 14:56
                  www.babycenter.com/404_can-taking-cough-syrup-help-me-conceive_1336322.bc
                  I wiele innych linkow...
                  • kropiatka Re: Ocena sluzu - pomozcie - tylko dla odwaznych 15.08.12, 18:28
                    Ile ja czasu trace kochana na te wyszukiwania smile
                    Ale plan teraz jest i w syropik tez sie zaopatrze.
          • njut A co z oceną śluzu po serduszkowaniu? 16.08.12, 08:58
            kropiatka ale się uśmiałam. Pamiętaj żeby nie kichać po serduszkowaniu wink
            Ja przedwczoraj i wczoraj miałam właśnie taki glutowaty śluz (tylko bardziej szklisty) i wczoraj wieczorem test owu był intensywnie blady. Także do dzieła smile
            I teraz mam dylemat. Jak sobie radzicie z oceną śluzu po serduszkowaniu? Po porannym przytulanku zaznaczam zakłócony a po wieczornym dzień wcześniej ciężko mi ocenić.
            jacinda a co do tego syropku to nie wiem jak działa na kobiety ale kupiłam go swojemu mężowi, bo ma takie galaretkowate nasienie (wyniki na szczęście ok) ale on nie zauważył różnicy sad
            • kropiatka Re: A co z oceną śluzu po serduszkowaniu? 16.08.12, 11:38
              Pamietam, pamietam smile Nie kichac, lezec plackiem, nie oddychac smile
              Z tym sluzem to mam tak, ze jak jest w tym czasie rozciagliwy to ta rozciagliwosc zostaje nawet jak zmieszany z nasieniem. Jak nie jest rozciagliwy to rzeczywiscie trudno.
              • njut Re: A co z oceną śluzu po serduszkowaniu? 16.08.12, 11:50
                I taki właśnie mam dziś: 3 dzień z rzędu Bj i ślizko.
                Ale jak się zacznie bardziej płodny to chyba nie wyłapię momentu sad
            • silvanana Re: A co z oceną śluzu po serduszkowaniu? 16.08.12, 13:06
              Ja zwykle widzę, jaki ten śluz jest, i czy bardziej to śluz, czy bardziej nasienie... Tempka też może być rano zaburzona lekko po wieczornym seksie, ale tym się też nie przejmuję.
              Pamiętajcie, żeby z nogami w górze leżećbig_grin
            • jacinda Re: A co z oceną śluzu po serduszkowaniu? 16.08.12, 13:49
              Nigdy nie slyszalam, aby syrop dzialal na facetow. Nawet google nie potwierdza.

Ja akurat w tym cyklu mialam jeden dzien sluzu plodnego od razu po miesiaczce. Potem jeden dzien kremowego. Potem kilka dni przerwy i znowu sluz plodny 12-15 dzien i skok w 15 dniu. Wczoraj w 8 dniu po owulacji mega spadek (ponizej linii podstawowej). Dzis mega skok do gory. Wkrecam sobie, ze wczoraj byla implantacja i ze dzis mam drugi skok, ktory czesto wystepuje w wykresach ciazowy smile Zobaczymy...
    • njut Śluz płodny od razu po @? 15.08.12, 18:10
      Dziewczyny czy przydarzył Wam się śluz typowo płodny od razu po okresie? Moja @ trwała 5 dni (2 dni krwawienia + 3 dni plamienia) i od wczoraj mam płody śluz, kłucie w jajnikach od 3 dni i ból piersi od 4 dni. Myślicie, że zbliża się wcześniejsza owulacja?
      Cykle mam 30-31 dniowe.
      • brenya77 Re: Śluz płodny od razu po @? 15.08.12, 18:19
        Mnie sie cos takiego nigdy nie przytrafilo, ale z pewnoscia jest to mozliwe. Nic tylko sie cieszyc, ze owulacja tak wczesnie (lepsze to niz 30 dnia cyklu...).

Nie pozostaje Ci nic innego jak zabrac sie do roboty smile Testy owu robisz?
        • kropiatka Re: Śluz płodny od razu po @? 15.08.12, 18:30
          Mnie sie tez nie zdarzylo, ale u mnie cykle zawsze dlugie 30-45 dni. Musialby sie wypowiedziec ktos kto ma krotkie.
        • njut Re: Śluz płodny od razu po @? 16.08.12, 08:48
          Wczoraj wieczorem zrobiłam test owu i wyszedł intensywny bladzioch smile
          Jajniki nadal kłują a piersi pobolewają...
      • malpkap Re: Śluz płodny od razu po @? 15.08.12, 18:28
        mi się tak zdarza często, z tym, że moje cykle są zawsze 28 dniowe, a okres trwa 7-8 dni
      • silvanana njut 16.08.12, 13:04
        Njut, mnie się już tak różne dziwne rzeczy zdarzały, że we wszystko uwierzę. Raz miałam cykl 16-dniowy, i owulacja raczej w nim była - jeszcze w czasie okresu czułam kłucie w jajnikach, a tuż po miałam dwa dni śluzu. Wtedy nie mierzyłam temperatury, więc na 100% nie wiem...
        Miałam też dwa cykle takie, że od 9 do 12 dnia dużo sluzu, normalnie jak owulacja, kłucie. I potem 5 dni przerwy, wręcz sucho i od 17 dnia znowu zalew śluzu i skok dopiero 20 dnia cyklu. Więc wiesz;P Może będziesz mieć wcześniej, a może to tylko "formowanie szeregów"
    • silvanana Re: Ocena sluzu - pomozcie 16.08.12, 13:02
      U mnie biały to już jest niedpłodny śluz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka