Dodaj do ulubionych

mam wyniki - 4dc

14.08.12, 19:19
Wszystkie mieszczą się w normie, łącznie z prolaktyną, która w 21 dc wynosiła prawie 40, dlatego postanowiłam powtórzyć:

LH 8,66 (2,4-12,6)
FSH 8,36 (3,5-12,5)
Estradiol 42,38 (12,5-166)
prolaktyna 20,53 (6-29,9)

Do lekarza idę w przyszłym tygodniu, jestem już spokojniejsza, bo ta prolaktyna spędzała mi sen z powiek...
Chętnie poznam opinie bardziej obeznanych w temaciesmile
Obserwuj wątek
    • brenya77 Re: mam wyniki - 4dc 14.08.12, 19:43
      Ja na Twoim miejscu nie przejmowalabym sie ta prolaktyna. Ja mam norme prawie czterokrotnie przekroczona, a mimo wszystko mam oznaki owulacji w kazdym cyklu. Pewnie mizerna ta owulacja, ale cos tam jest. Wiec Twoj wynik by mnie w ogole nie niepokoil.
    • malpkap Re: mam wyniki - 4dc 16.08.12, 13:50
      nikt więcej nie skomentuje?
      • kropiatka Re: mam wyniki - 4dc 16.08.12, 14:00
        Mysle, ze nikt nie komentuje bo wszystko w normie smile Tylko sie cieszyc.
        Prolaktyna lubi skakac, dlatego zeby potwierdzic hyperprolakynemie trzeba miec kilka podwyzszonych wynikow z rzedu. U Ciebie wyglada teraz ksiazkowo.
        • malpkap Re: mam wyniki - 4dc 16.08.12, 14:04
          Myślałam, że te badania to jakiś trop (problem z ciążą+skłonność do zmian w sutkach - 2 juz miałam usuwane). Nie, żebym wolała, żeby było coś nie takwink widocznie "taka moja uroda" (jak ja nie cierpię tego określenia:/)
          • kropiatka Re: mam wyniki - 4dc 16.08.12, 14:37
            Ja tez nie smile przez cale zycie ginekolodzy mi powtarzali, ze moje nieregularne cykle to taka moja uroda. Z ich strony to takie wlasnie pojscie na latwizne.
            • malpkap Re: mam wyniki - 4dc 16.08.12, 14:45
              moje akurat są regularne, więc tu nie ma się do czego przyczepićsmile
              u mnie wychodzi akurat, że mają rację, bo wszystkie badania do tej pory wykonane (a wykonałam ich mnóstwo, również ze względu na łysienie plackowate) są praktycznie idealne, nawet moja hemoglobina, która zawsze była niewiele ponad dolną granicę normy, teraz jest 14,5.
              • kotkowa Re: mam wyniki - 4dc 17.08.12, 11:52
                A ja bym sie tej prolaktynie przyjrzala, bo jest nawet ponad norme dla starajacych sie (staraczki nie powinny przekraczac 20 wg mojego gina), pisalas, ze kiedys wynosila prawie 40, wiec tym bardziej. Prl moze nie blokowac owulacji, ale pogarszac dojrzewanie komorki, skaracac faze lutealna - masz wyniki hormonow tylko z poczatku cyklu. Warto zbadac jeszcze estradiol ok 3 dni przed owu i w fazie lutealnej - w 7 dniu po owulacji progesteron i estradiol. Czasem tu jest problem - ja tak wlasnie mam. Owulacja jest, niby wszystko pieknie, a wlasnie ten progesteron i estradiol w 7 dpo za niskie. Jestem wlasnie na stymulacji + zastrzyki z Choragonu - a wiem, ze wielu lekarzy nie widzialoby nigdzie problemu. Staram sie 12 cykl o drugie dziecko - pierwsze mam tez dzieki lekom na poprawe fazy lutealnej + Bromergon na zbicie prolaktyny.
                • malpkap Re: mam wyniki - 4dc 17.08.12, 11:56
                  ze, że odpisałaś w tym wątkusmile
                  estradiolu po owu nie oznaczał, ale progesteron jest wysoki (prawie 27).
                  tez się zastanawiam nad tą prolaktyną właśnie, zdanie większości lekarz teraz jest takie, że jeśli nie przekracza 50, nie blokuje owu i nie skraca fazy lutealnej to się nie leczyuncertain zobaczymy co nowy lekarz powie
                  • kama1312 Re: mam wyniki - 4dc 17.08.12, 12:06
                    Ja mam prolaktynę powyżej normy, niedużo, ale jednak powyżej! Norma jest jakos do 24,1 a ja mam 24,9 i mój lekarz uważa że to sie nie kwalifikuje do leczenia!
                    Teraz robi mi monitoring cyklu, by sprawdzic czy z owu wszystko ok, no i raczej nie zamierza nic robic z ta moja prolaktyna....
                    Konsultowałam to z innym lekarzem i też stwierdził, że mimo iż jest to ponad normę, to jednak jest to nieistotne....
                    Także raczej ta prolaktyna w ogóle bym się nie przejęła, zwłaszcza, że Ty masz ja w normie! smile
                    • malpkap kama 17.08.12, 12:08
                      no właśnie też z takimi opiniami się spotkałam do tej pory, że jeśli jest owu, nie skraca fazy lutealnej i nie zbija progesteronu to się to zostawia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka