Dodaj do ulubionych

problem z zajściem w ciążę po poronieniu

23.01.13, 21:21
witajcie kobietki, pomóżcie może któraś z Was tak miała.... poroniłam 14 września w 12 tc odczekałam 2 cykle (gin dał zielone światło) i zaczęliśmy się z mężem starać..... i nic sad właśnie dzisiaj dostałam @ i jak zwykle zareagowałam płaczem (cały dzień dół sad... ) czy po poronieniu ( i łyżeczkowaniu) mogę mieć problem z zajściem ?? mam 28 lat i trochę mi się spieszy... pozdrawiam cieplutko
Obserwuj wątek
    • cibeles Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 23.01.13, 22:36
      może to jeszcze za wcześnie dla organizmu? badałaś może hormony czy się unormowały?
      • wargusia1 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 07:28
        Siwa ja też poroniłam we wrześniu miałam zabieg łyzeczkowania i póki co ciąży brak - lecze się na niepłodność mam pco ;/ liczę na cud
        • railly Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 08:50
          Dziewczyny, dajcie sobie trochę czasu. Nie tylko organizm musi sie zregenerować, psychika także, a może przede wszystkim. Psychika ma bardzo duży wpływ na całe funkcjonowanie organizmu, fizycznie może być wszystko w porządku, ale nastapi blokada psychiczna i... lipa.
          Nie nakręcajcie się, postarajcie sie pzrede wszystkim wrócić do równowagi psychicznej.
          Ja poroniłam w listopadzie i nawet nie zamierzam próbować wczesniej niż wiosną.
          shiva, będziesz dużo spokojniejsza jesli zrobisz w międzyczasie podstawowe badania jesli jeszcze ich nie robilas: TSH, prolaktynę, toksoplazmozę. Powodzenia!
        • bambi109 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 06.03.13, 19:12
          Witam. Jestem studentką II roku Położnictwa studiów magisterskich. Prowadzę anonimowe badania, które posłużą mi do napisania pracy magisterskiej na temat oceny jakości życia kobiet cierpiących na zespół policytycznych jajników (PCO). Ankieta zawiera pytania dotyczące wpływu PCO na nasze codzienne życie oraz zadowolenie z życia seksualnego. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że dodawanie ankiet na forach Panie denerwuje, ale wybrałam taki temat pracy magisterskiej, na który odpowiedzi niestety nie znajdę w szpitalu(pacjentki z PCO zazwyczaj nie są hospitalizowane). Tak więc jedyna nadzieja w forach internetowych...
          Wszystkim Paniom, które znajdą trochę czasu na wypełnienie mojej ankiety, bardzo dziękuję.
          Będę bardzo wdzięczna za pomoc!!!
          moje-ankiety.pl/respond-38025.html
      • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 08:46
        właśnie nic nie robiłam żadnych badań... ale coś czuję że chyba będę musiała... jakie badania powinnam zrobić ?
        • malpkap Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 10:10
          Czy wiesz jak była przyczyna Twojej straty?
          Na pewno powinnaś zbadać hormony (Fsh, Lh, prolaktyna, estradiol - 2-3 dc, progesteron 7-8 dni po owu i tsh) - sprawdzić czy wróciły do normy. Jesteś pewna, że masz owulację normalnie? Po łyżeczkowaniu istnieje ryzyko zrostów, ale na tym etapie za wcześnie na myślenie o tym. W poprzednią ciążę zaszłaś od razu?
          • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 10:28
            o pierwszego synka(ktory w lutym skonczy 2 latka) staralismy sie 1,5 roku potem w ciaze ktora stracilam w 12 tyg zaszlam ze tak powiem za pierwszym strzalem... myslalam ze po poronieniu i wylyzeczkowaniu nie bedzie problemow..... a sa jakies specjalne lekarstewka na poprawe płodności??
            • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 10:30
              aha i nie jestem pewna czy mam owulacje ... cykl co 32-33 dni kupilam testy owul. i na poczatku lutego bede robic
              • railly Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 11:23
                siva, w takim razie zacznij od podstaw.
                Wielu lekarzy niestety lekceważy fakt poronienia jeśli zdarzył sie po raz pierwszy, ale dobrze jest się przebadać, żeby to się nie powtórzyło sad na forum poronienie znajdziesz dużo porad i waznych informacji.
                Koniecznie zrób badania: na początek standardową morfologię, ale i tak jak radzą dziewczyny hormony (tsh, fsh, lh, prolaktynę -wczesniej poczytaj w którym dniu cyklu je robić), wirusy (toksoplazmozę, cytomegalię, ew. różyczkę jesli nie chorowałaś). Warto też zbadać nasienie męza, czy np. nie ma w nim bakterii. Zakładam, skoro dostałaś zielone światło to po poronieniu miałaś badanie i usg i fizycznie wszystko dobrze się zagoiło.
              • malpkap Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 11:46
                Zrób sobie monitoring 1 cyklu, to będziesz miała sprawę jasną. I spokojnie, każda ciąża jest inna - o 1 starałaś się długo, w 2 zaszłaś "od strzału", więc jak widzisz nie ma reguły. I też uważam, że warto by zbadać nasienie męża - to może być przyczyną poronienia i/lub problemów z zajściem w ciążę.
    • godad Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 16:51
      Siva111 spokojnie! Ja miałam podobną sytuację. W sierpniu poroniłam w 11 tygodniu. Po pierwszych dwóch miesiącach starań i nie udanych próbach już byłam załamana, że na pewno nam się teraz nie uda (szczególnie, że ja mam problemy z tarczycą a Mąż z jakością nasienia). Jak sobie myślę teraz to śmieszna byłam - po dwóch miesiącach i takim mocnym przeżyciu dla organizmu się poddałam tongue_out Efekt jak przestaliśmy się starać i myśleć obsesyjnie, kalkulować kiedy można a kiedy nie się udało.
      Daj sobie czas. Organizm szybko się regeneruje, ale najlepiej wie kiedy jest gotowy na kolejną ciąże. Głowa do góry! Nie poddawaj się. No i moja rada dla wszystkich starających się - nie myśleć tyle o działaniu.
    • lidek0 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 24.01.13, 17:57
      Tak jak napisały dziewczyny: monitoring, żeby potwierdzić owulację, badania hormonalne, toksoplazmoza, cytomegalia, chlamydia. / Jak te badania nic nie wniosą do sprawy warto pomyśleć za kilka miesiący o badaniu niasienia, drożności/ Ale najważniejsze to znaleźć lekarza, który nie potaktuje Cię jak panikary, nie przypisze poronienia statystykom tylko zleci badania.
    • wiktoria_b daj sobie czas 24.01.13, 22:20
      Dlaczego nastawiasz się negatywnie? Nasze myśli mają wpływ na funkcjonowanie naszego ciała. Jak myślisz o porażce, to zwiększasz szanse na nią.

Zdrowa para umiejąca wyznaczyć dni płodne stara się 3-4 cykle. W związku z tym, po poronieniu, starania mogą trwać statystycznie dłużej, bo na dzień dobry organizm nie jest w swojej stałej normie, dochodzi do siebie.

Nie stresuj się też wiekiem - nie masz koło 40-stki, by mieć presję czasu.

Najlepsze podejście to ponoć takie, że dajesz sobie rok na zajście, a nie spinasz się w każdym cyklu, że to musi być już.
      • siva111 Re: daj sobie czas 24.01.13, 22:43
        dzieki dzwieczyny za pocieszenia i porady mam nadzieje ze bedzie dobrze i dwie kreski w koncu sie pojawia napisze jak sytuacja sie zmieni smile
        • bubus233 Re: daj sobie czas 06.02.13, 13:13
          Po pierwszym poronieniu w ciążę ponownie zaszłam po 8 miesiącach, po drugim poronieniu również, po trzecim w czwartym cyklu. Czwarta ciąża donoszona, bez komplikacji. Teraz się cieszę moim małym 2,5 miesięcznym głodomorkiem.
          • bubus233 Re: daj sobie czas 06.02.13, 13:14
            Bądź cierpliwa, nic na siłę. Życzę powodzenia.
          • malpkap Re: daj sobie czas 06.02.13, 13:16
            bubus, super, że się udało smile
            Czy u Ciebie były to wczesne poronienia/samoistne i czy udało Ci się znaleźć przyczynę?
            • bubus233 Re: daj sobie czas 06.02.13, 14:21
              Tak samoistne 8, 11 i 9 tydzień. Po drugim poronieniu już zaczęłam robić poważniejsze badania, skonsultowałam z moim lekarzem, które bo jest ich mnóstwo i niektóre są kosztowne. Nie pamiętam wszystkich ale głównie to były hormony tarczycy, kariotyp, fosfolipidy, trombofilia, toczeń ( nie mam pojęcia co to jest), itd. Częśc robiłam prywatnie, bo państwowo czekałam na wyniki nawet do 4 miesięcy. Oczywiście wyniki rewelacyjne a ciąże leciały. Po zajściu w 4 ciążę zaskoczenie, że tak szybko i przerażenie, że znowu będę musiała przez to przechodzić. Lekarz prowadzący potwierdził, że coś tam się dzieje ale ciąża zbyt mała żeby wykazało USG. Następna wizyta za 4 tygodnie. Na wizycie lekarz potwierdza, że to napewno ciąża. Na wszelki wypadek mam brać zastrzyki Clexane. Podobno w wielu ciążach pomogły. Brałam je do 34 tygodnia. Do dzisiaj nie wiem czy to ciąża była tak mocna, czy to faktycznie zasługa tych zastrzyków. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tylko, że ,,widocznie tak miało być'', aczkolwiek wiem, że dla niektórych kobiet to żadne pocieszenie.
              • bubus233 Re: daj sobie czas 06.02.13, 14:37
                Dodam, że w pierwszą ciąże zaszłam w wieku 27 lat, a po drugim poronieniu rozregulowała mi się @. Więc tym bardziej byłam zaskoczona, że tak szybko mi się udało.
    • headvig Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 13.02.13, 08:30
      u mnie była winna prolaktyna. pierwsza ciąża za 4 cyklem, druga ciąża za 1 cyklem a teraz trzecia prawie po roku się udało. wystarczyło jakieś 10 dni tabletek na obniżenie prolaktyny i od razu w tym samym cyklu zaszłam. wcześniej oczywiście robiłam panel badań i m.in. prolaktynę, właśnie tylko ona wyszła mi wysoka.
      • zawszegoniabu1 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 12:56
        Czy ta prolaktyna jest az tak istotna? Ja tez poronilam rok temu i nadal staramy sie. W miedzyczasie wyszlo ze mam neidoczynnosc tarczycy, chociaz teraz jest juz unormowana w miare - biore euthyrox. Jednak ostatnio wyszlo mi ze mam prolaktyne po obciazeniu wysoko ponad normy. biore Bromergon 1X 0,5 tabl od jakis dwoch tygodni. Lekarz m izalecila 2X 0,5 ale tak go zle toleruje, ze nei jesteem w stanie brac wiecej. Mam nadzieje ze poziom prolaktyny bedzie jednak spadal mimo tak niskiej dawki...
        • malpkap Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 13:02
          Jaki ma sens samowolne zmniejszanie dawki leku przepisanego przez lekarza? Po prostu zgłoś, że źle tolerujesz lek i lekarz przepisze Ci inny. Zazwyczaj na 1 raz przepisuje się bromergon, bo jest najtańszy.
          • zawszegoniabu1 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 13:30
            Wizyte mam dopiero za miesiac...wiec poki co bede brala obnizona dawke. lekarz mi doradzil ze moge sie po nim zle czuc i wowczas zebym zminiejszyla dawke lub zaczela przyjmowac ziolowy Castaganus.
            • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 13:52
              chyba mi sie udało dziewczyny po 5 miesiącach od tego okropnego poronienia na teście zobaczyłam dwie kreseczki (jedna bardzo blada ale jest) .... wizyta dopiero za tydzien... nie moze sie juz doczekac...

https://dziecko.haczewski.pl/suwaczek/2013/1/24/32.png
              • oby.sie.udalo Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 14:16
                gratuluję i życzę spokojnych 9 miesięcy. swój limit złych doświadczeń już wyczerpałaś smile
              • zawszegoniabu1 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 14:30
                gratulacje smile
                • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 14:58
                  oby.sie.udalo dziekuje
                  mam nadzieje ze to bedzie 9 spokojnych miesiecy smile
                  • zawszegoniabu1 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 16:12
                    no to trzymam mocno kciuki! smile Bedzie dobrze..tylko trzeba w to wierzyc!
                    • rigolard Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 20.02.13, 19:41
                      swietna wiadomosc! gratulacje i oby do przodu.
                      • bubus233 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 21.02.13, 21:10
                        Gratuluję!!! Życzę dużo zdrówka i trzymaj się cieplutko.
                        • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 08.03.13, 20:39
                          witajcie jak pisalam udalo sie 6 tc ale to chyba nie bedzie nalezalo do spokojnych miesiecy mojego zyciaa..... dzisiaj zaczelam plamic sadsadsad i boje sie najgorszego.. boje sie ze znowu poronie a nie wiem czy przezyje drugi raz w ciagu 5 miesiecy
                          • godad Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 08.03.13, 22:58
                            Nie denerwuje się na zapas! Ja plamień dostałam pod koniec 5tygodnia i też myślałam już o najgorszym. Plamienia utrzymywały się przez jakiś tydzień. Początek ciąży spędziłam więc plackiem w łóżku,ale kosmówka się w końcu dokleiła a krwiaki wchłoneły. Jeżeli coś Cię niepokoi to jedź do szpitala. I przede wszystkim pamiętaj,że to nie oznacza jeszcze najgorszego! Trzymam kciuki!!!
                            • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 09.03.13, 08:14
                              Łatwo mówić żeby się nie denerwować, biore duphaston od samego początku tj od ok 3-4 tc 2 razy dziennie wiec tym bardziej matrwi mnie te plamienie..... dzwoniłam do swojego lekarza kazał zwiększyć dawke do 4 razy dziennie.... mam nadzieje że pomoże, u mnie z leżeniem nie ma mowy mam dwulatka... baaardzo energicznego smile
                              pozdrawiam
                              • godad Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 09.03.13, 10:07
                                Łatwo to by było mi to mówić, gdybym też tego nie przeżywała. Ale pamiętam jak ja się denerwowałam i to wcale nie pomagało. Przez pierwsze dwa miesiące bałam się chodzić do łazienki bo ciągle miałam wrażenie, że zobaczę krew. Stąd dobra rada po prostu staraj się nie denerwować i odpoczywaj jak najwięcej
                                • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 09.03.13, 10:51
                                  a Twoje plamienie z czego wynikało?? i jak długo trwało?
                                  • godad Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 09.03.13, 12:56
                                    Plamienia wynikały prawdopodobnie z niskiego poziomu progesteronu. Dostałam i luteinę dopochwową (brałam chyba do końca 12 tyg) i Duphaston, który właśnie kończę przyjmować. Dawki też były duże. Dodatkowo odkleiło się kosmówka i zrobiły się dwa krwiaki. Krwawienio-plamienia trwały w sumie chyba z tydzień. Potem miałam spokój względny bo gdy krwiaki się opróżniały to plamienia nawracały, ale teraz już wszystko jest oksmile
                                    Tobie też tego życzęsmile
                                    • milagros1977 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 09.03.13, 13:43
                                      siva duzo spokoju zycze, ja poronilam 2 pażdziernika, w lutym mialam zabieg laryngologiczny wiec terazniejszy cykl jest pierwszym cyklem staran o dzidziusia-drugiego bo pierworodny ma 3 lata. wiem ze na pewno nie zajde za pierwszym razem....z jednej storny bardzo bym chciala z drugiej nie jestem o tym przekonana tak na 100% a z trzeciej strony bardzo sie boje jk zareaguje jak zobacze dwie kreski....pewnie ogromne szczescie i jeszcze wiekszy strach....jakz tym bylo u Ciebie i za ktorym cyklem sie u Was udało? pozdrawiam
                                      • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 10.03.13, 11:47
                                        nam udalo sie za 3 razem czyli w piatym cyklu od lyzeczkowania tylko nie wiem czy moge to zaliczyc do udanych prob bo nie wiem czy nie strace tej ciazy sad znowu sad bo dalej plamie.....
                                        • milagros1977 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 10.03.13, 14:13
                                          wez nospe magnez i duzo lez... to jest moja strategia na przyszlosc pomimo wszytsko...badz dobrej mysli, trzymam kciuki
                                          • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 14.03.13, 08:25
                                            byłam u lekarza smile Na szczeście wszystko w porządku widziałam już zarodek i bijące serduszko.......... w końcu uwierzyłam że mogę szczęśliwie donosić tą ciążę do końca tongue_out za 4 tyg badania prenatalne troche sie boje ale jestem dobrej myśli smile pozdrawiam WAs kochanie kobietki
                                            • godad Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 14.03.13, 11:05
                                              Oby teraz już było z górkismile Ja mam takie doświadczenie, że jak wszystko idzie na początku pod górę to potem kończy się happy endemsmile życzę Ci tego!
                                              • siva111 Re: problem z zajściem w ciążę po poronieniu 15.03.13, 09:12
                                                dzięki bardzo "godad"
                                                jak już będę po badaniach prenatalnych to sie odezwe. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka