Dodaj do ulubionych

wyniki badań cd

01.06.13, 22:02
witajcie, byłam dzisiaj na badaniach 3dc, ponownie zbadałam tarczyce i wyszło zupełnie inaczej...
tsh 1,312 <0,550-4,780>
ft3 3,12 <2,30-4,20>
ft4 1,2 <0,89-1,76>
atpo <28 <<60>
atg <10 <<115>
ferrytyna 14 <13-150>
b12 522 <211-911>

estradiol 25,10 <19,5 144>
FSH 6,54 <2,5-10,2>
LH 6,22 < 1,9-12,5>
normy dla fazy folikularnej

co myślicie o tych wynikach?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: wyniki badań cd 03.06.13, 00:11
      Ferrytyna koszmarna, koniecznie bierz żelazo.
      fT4 niziutkie, fT3 trochę lepsze ale tez nisko, to nie są dobre poziomy hormonów tarczycowych dla kobiety w wieku rozrodczym, co więcej zapewne starającej się o ciążę.
      B12 w połowie normy, może być aczkolwiek ja się przy takim poziomie czuję źle, muszę mieć wyższy.

Moim zdaniem powinnaś wybrać się do dobrego endokrynologa - niskie poziomy wolnych hormonów i fatalny poziom ferrytyny powinny nasunąć myśl o prawdopodobnej niedoczynności tarczycy, pomimo dobrego poziomu TSH. Warto zbadać jeszcze witaminę d3, przy niedoczynności, nawet lekkiej, częste są jej niedobory, wpływające na cały organizm.
      • maesstra Re: wyniki badań cd 03.06.13, 00:23
        wv końcu rozmawiałam z lekarzem rodzinnym i stwierdziła że wszystkie wyniki są w normie... Poprzednio (2 tyg, temu) robiłam morfologie która wyszła dobrze, szczególnie hemoglibina i hematokryt... Ja już sama nie wiem co mam o tym myśleć... Dla mnie ta ferrytyna to też jakaś niska jest.
        • semi-dolce Re: wyniki badań cd 03.06.13, 09:15
          Jasne, jest w normie. Norma jest 13-150 a ty masz 14. Mieści się. Tyle że jeśli jesteś zdrowym człowiekiem, nie staruszkiem, nie głodujesz to zarówno ferrytynę jak i witaminę b12 jak i większość innych pierwiastków, mikro i makro elementów powinnaś mieć bliżej górnej granicy normy a nie na samym jej dnie. Tak, możesz mieć piękny poziom hemoglobiny i piękny hematokryt i piękny poziom żelaza całkowitego, ale ferrytynę masz koszmarną, bowiem wytworzenie hemoglobiny jest dla organizmu priorytetem - takie wyniki oznaczają więc, że dostarczasz wystarczającą ilość żelaza do wytworzenia krwi, jednak zbyt mało, by organizm gromadził zapasy. Albo też dostarczasz odpowiednią ilość, ale z jakiejś przyczyny owo żelazo źle się wchłania.

To samo dotyczy fT3 i fT4 - młoda, zdrowa osoba powinna mieć poziom wolnych hormonów tarczycy bliżej górnej niż dolnej normy. Norma jest dla całej populacji, od dziecka po staruszka, ale zapotrzebowanie organizmu na te hormony jest zależne m.in. od wieku. Interniści i wielu ginekologów patrzą jedynie na TSH - ty masz niskie, więc mówią, że ok. Tyle, że TSH to hormon przysadki i sam jego poziom niewiele mówi o funkcjonowaniu tarczycy, A twoja tarczyca wedle tych wyników nie funkcjonuje najlepiej - poziom hormonów tarczycy masz niski. Ale mieści się w normach, jasne. Nie oznacza to, że masz chora tarczycę - być może uzupełnienie żelaza, podejrzewam, że witaminy d3 także (naprawdę warto zbadać) w tej chwili doprowadzi poziom hormonów tarczycy do odpowiedniego. Warto też sprawdzić poziom kwasu foliowego, on też wpływa na przyswajanie żelaza.

O tym wszystkim jednak powinien mówić ci endokrynolog, nie dziewczyna z forum smile Dlatego moja rada jest taka, by iść do dobrego endo. Zwłaszcza, że nie robisz tych wszystkich badań bez przyczyny, coś cię do nich skłoniło - złe samopoczucie albo bezowocne starania o ciążę. Tak, w tych wynikach widać jedną z potencjalnych przyczyn tej bezowocności. Być może jest ich więcej, a być może uzupełnienie niedoborów (w tym także uzupełnianie niedoboru tyroksyny) wystarczy, czego ci serdecznie życzę.

"Białą listę" endokrynologów masz tutaj forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104724137,104724137,Baza_lekarzy_podzial_wedlug_wojewodztw.html
          • maesstra Re: wyniki badań cd 03.06.13, 10:35
            dzięki za wyczerpującą odpowiedź, co do samopoczucia to czuje się dobrze, aczkolwiek w ostatnim czsie przechodziłam sporo infekcji w związku z tym że córka chodzi do przedszkola i co rusz przywleka nam do domu jakiegoś wirusa. Starania bezowocne już od roku, także badania jak najbardziej wskazene tylko właśnie muszę podjąć decyzję czy to będzie endokrynolog, ginekolog czy klinika. Myślę że tak czy siak wezmę jakiś preparat z żelazem, kwas foliowy biorę cały czas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka