17.06.13, 15:47
Witam,

Dziś byłam na USG narządu rodnego. Lekarz ginekolog zlecił USG by ocenić owulację. Lekarz robiący USG powiedział do Pani notującej wyniki, że pęcherzyk ma 2 mm. Jestem w 12 dniu cyklu miesiączkowego.

Wykrył tez mięśniaka 2 cm- lecz nie był pewien do końca czy to jest mięśniak...
Zastanawiam się nad wybraniem na USG prywatnie, ( po to by upewnić się czy to mięśniak i o ocenę owulacji, bo na NFZ za często USG nie mozna robić smile ) tylko nie wiem za ile dni umówić się na wizytę, by trafić na owulację... chcę wiedzieć czy w ogóle dochodzi do owulacji. Mam cykle długie przez niedoczynność tarczycy od 28 dni do nawet 55 sad
Obserwuj wątek
    • babybump Re: USG 17.06.13, 16:08
      2mm w 12dc to bardzo mało. A może mialas 20mm?
      Jeśli masz nieregularne cykle, to najlepiej mierzyc temperaturę, bo wtedy będziesz wiedziała kiedy mniej więcej masz owulacje.
      • kolba.kukurydzy Re: USG 17.06.13, 16:31
        No właśnie nie jestem pewna... wiem, że coś z dwójką było smile wyników do reki nie dostałam, Zostaną przekazane poradni K
        • kama1312 Re: USG 17.06.13, 19:42
          Może źle usłyszałaś i zamiast 2mm lekarz powiedział 2cm? to by się wtedy zgadzałosmile
          A co do usg na NFZ to u mnie nie ma z tym problemów, czasem rejestruję się do mojego lekarza na 3 wizyty w miesiącu (w okresie około owulacyjnym) i za każdym razem robi mi usg....
          Pogadaj z lekarzem, albo po prostu zarejestruj się i poproś o sprawdzenie...
          • blue_orchidea Re: USG 17.06.13, 22:56
            ja tez mam to szczescie, ze na kazdej wizycie moge miec od razu usg zrobione, to naprawde wygoda. wczesniej jak chopdzilam do iinnego lekarza to czasami po kilka miesiecy czekalam w kolejce
            • kolba.kukurydzy Re: USG 18.06.13, 12:24
              W większych miastach jest większa możliwość skorzystania z USG przy każdej wizycie. Ja po otrzymaniu skierowania na USG (opis owulacji) musiałam się zarejestrować i czekać pare tygodni - ok 2 tygodni. Szczęście, bo akurat trafiłam na pęcherzyk 19 mm (dziś byłam na wizycie u ginekologa i otrzymałam owe USG). Powiedział, że w tym tygodniu należy zacząć starania smile
              Mam tez podejrzenie mięśniaka - 1 cm - nic nie mówił, a jak zapytałam czy coś trzeba z tym robić to powiedział, że nie bo b mały jest, że jak zajdę w ciążę to się wchłonie. Co o tym sądzicie? Szybko rośnie taki mięśniak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka