Dodaj do ulubionych

jaka metoda na córkę ;-)

14.07.13, 13:25
Dziewczyny.
Może będziecie chciały podzielić się ze mną swoim doświadczeniem.
Jestem mamą 2 synów i bardzo marzę o córce. Jestem gotowa spróbować trzeci raz-może się uda. wink Wiem, że nie ma 100% metod planowani płci. Jednak mimo to zamierzam spróbować. wink Czy Wam się udało "zaplanować" płeć swojego dziecka? Jakim sposobem-testy owu, a może obserwacja śluzu? Nie mam bardzo regularnych cykli, żeby dokładnie wyznaczyć kiedy zbliżasz się owu. Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Będę bardzo wdzięczna za każdą opinię. wink

Pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki za każdą z Was!
Oby wszystkim nam się udało! wink
Obserwuj wątek
    • babybump Re: jaka metoda na córkę ;-) 14.07.13, 22:14
      Oczywiście, że można zaplanować płeć, trzeba tylko pojechać do Stanów i zapłacić sporo kasy.

Niby współżycie 3 dni przed owulacją może dać dziewczynkę. Ale, aby wiedzieć kiedy ta owulacja nastąpi, to potrzeba by robić monitoring.
      W dniu owulacji, to niby chłopiec. Wg wszystkich usg wygląda na to, że my się 'wstrzeliliśmy' dokładnie w dzień owulacji. A jednak (ponoć) noszę w sobie dziewczynkę. Powodzenia!
    • panna_turkus Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 07:27
      co do skuteczności: opinie są rozbieżne. tnij.org/w6vn
      • kiya83 Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 11:07
        Podobno większe szanse na poczęcie dziewczynki są przed owulacją, a to z racji żywotności plemników - żeńskie, mniej ruchliwe, ale potrafią dłużej przeżyć w niekoniecznie sprzyjających warunkach.
        Mi się udało zajść w ciążę za pierwszym razem, no i faktycznie bardzo chcieliśmy mieć z mężem córkę, więc próbowaliśmy przed owulacją (byłam na usg, stąd wiedziałam na jakim etapie są sprawy). Nie pamiętam żebym wtedy odczuwała bóle owulacyjne, ale zakładając, że owulacja była w 15 dc, to ostatnie zbliżenie było 13 dc. Udało się, ale nie wiem ile w tym "planowania", a ile przypadku wink
        Teraz jest mi wszystko jedno, choć jeszcze przed staraniami marzyłam o drugiej córce...
        • aanna6 Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 14:47
          ja tez mam 2 synów teraz próbujemy córe zrobić . okaze się pod koniec miesiąca czy zaszłam kochaliśmy się przed owulacja . na stronie piekielo . com jest fajnie rozrysowany cykl z tej stronki czerpałam inspiracje . zobaczymy czy się udało ;-]. zycze powodzenia . moja psiapsioła zaszłą w ciaze właśnie przed owulacja się starali i jeszcze chiński kalendarzyk stosowala i po 2 synach ma córke która ma już 7 mies
          • marze_o_laurze Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 17:31
            Właśnie też znalazłam na stronie piekiełko ten kalendarz i dodatkowo staram się obserwować śłuz, zeby wstrzelić się przed owu. Dzisiaj mam 10 d.c. Cykle mam różne od 28-32 dni i nie bardzo teraz wiem jak celować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie do końca może udać się córa, ale może chociaż uda się zwiększyć szanse. Bardzo o tym marzę!

aanna6 trzymam kciuki żeby Tobie też się udało.
            • aanna6 Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 19:42
              a skad jesteś ja ok krakowa. mam nadzieje ze się uda ja tez z tymi cyklami średnio bo jestem po odstawieniu tabl anty . ale mam nadzieje na córe ;-]
              • aanna6 Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 19:44
                a w jakim masz wieku dzieci ja 9 i 6 lat i jak zagadujemy o rodzeństwie to mogą się zgodzić ewentualnie na brata ;-]
                • marze_o_laurze Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 20:15
                  Ja jestem z Trójmiasta. Moi synowi mają 5,5 roku i 15 m-cy. wink Starszy -jak go pytam o rodzeństwo - to chce tylko siostrę-chyba ma dosyć młodszego. wink

Mam jeszcze pytanie nt. śluzu. Który uznawany jest za płodny. Czy po okresie "suchym" po menstruacji", ten pierwszy śluz, który daje uczucie wilgotności uznaje się za płodny czy dopiero ten rozciągliwy? Czytałam już sporo na ten temat i sama już nie wiem jak jest.
                  Ile dni występuje śluz płodny przez owu-można to jakoś stwierdzić?
                  • panna_turkus Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 21:58
                    płodny to przezroczysty jak białko kurze
                    https://pl.point.fm/public/images/photos/800x600/dd6bd6cafaec08a966b5f83a37b5ec1a.jpg
                    ze strony: pl.point.fm/zdrowie-uroda/antykoncepcja/metoda-billingsow.html
                    • blue_orchidea Re: jaka metoda na córkę ;-) 15.07.13, 23:59
                      "chromosom damski (X)- większe, cięższe, wolniejsze ale są bardziej wytrzymałe i są w stanie przeżyć dłużej. Jeśli myślisz o dziewczynce, kochaj się jak najdalej owulacji, tak aby zapłodnienie wciąż było możliwe, ale aby oczekując na komórkę jajową przetrwały tylko plemniki silniejsze i bardziej żywotne, czyli „dziewczynki”."smile
                      • marze_o_laurze Re: jaka metoda na córkę ;-) 16.07.13, 11:08
                        Tylko jak to przewidzieć kiedy jest ten moment najdalej owulacji. wink Dziś 11 d.c. Wczoraj zakupiłam testy owu i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zastanawiam się czy spróbować dziś czy jeszcze poczekać. wink
                        • blue_orchidea Re: jaka metoda na córkę ;-) 16.07.13, 15:23
                          no tego pewnie nigdy się nie przewidzi, ale można spróbować. a może się uda wink ja w sumie raczej sceptycznie podchodzę to tego, żeby starać się o konkretną płeć, ale jeżeli komuś bardzo zależy, to jestem w stanie zrozumieć.
                        • wiktoria_ego Re: jaka metoda na córkę ;-) 25.07.13, 13:02
                          ja mam 2 chłopców. Pierwszego trafiliśmy w dzień owulacji lub dzień przed, bo 2razy był seksik.
                          A młodszego trafiliśmy 4dni przed owulacją - miała być dziewczynka...
                          Chyba musielibyśmy próbować tydzień przed owulacją, żeby trafić dziewczynkę.
                          __
                          Mam w domu gdzieś info odnośnie wpływu ph kobiety na płeć dziecka.
                          Ponoć ma wpływ nawet to, czy masz orgazm, czy nie (na dziewczynkę nie można mieć). Tylko to zapamiętałam, bo na razie nie myślę o trzecim dziecku. Właśnie wychodzimy z pieluch... Może za 3-5lat się pomyśli wink
                          • blue_orchidea Re: jaka metoda na córkę ;-) 25.07.13, 15:28
                            mam kolezanke, ktora od poczatku starala się o dziewczynkę, a ma czterech chlopakow ;p
    • prosumentka żadna nie działa 25.07.13, 16:17
      Pleminiki Y są szybsze, a X wytrzymalsze, ale.... tylko w laboratorium. Badania przeprowadzone w realu pokazały, że układanie współżycia pod konkretną płeć (na dziewczynkę dalej od owulacji, na chłopca w owulację) nie zwiększały szans na poczęcie dziecka o określonej płci. Tu ciągle zdani jesteśmy na Matkę Naturę.

Na pewno jednak "polowanie na dziewczynkę" wydłuża starania, bo omija się najbliższe owulacji dni.
    • nadia1902 Re: jaka metoda na córkę ;-) 25.07.13, 16:36
      Ja też jestem mamą 2 synów i kilka miesięcy temu zaczęłam starania "na córkę". Stosowałam się bezwzględnie do wszystkich zaleceń dostępnych w literaturze medycznej i nie tylko (nawet chiński kalendarz mi wróżył że tym razem jest szansa na córę wink
      Dokładnie wiedziałam kiedy mam owulacje, współżyłam na 2-3dni przed i....
      w 17 tygodniu ciąży pożegnałam się z marzeniami o córce i zaczęłam cieszyć się trzecim synkiem smile
      Teoria to jedno a praktyka co innego. Natura to jest natura i z nią nie wygrasz.
      Gdy tak na trzeźwo się zastanawiam ile jest matek które miały dwóch synów i trzecia trafiła się córka to stwierdzam, że jest ich niespełna 20%, a wśród moich znajomych i znajomych znajomych większość to dwóch synków i trzeci też syn. Nie wiem czy wiarygodna jest teoria że niektórzy mężczyźni mają więcej plemników męskich niż żeńskich (i na odwrót) , ale ja ją biorę za wysoce prawdopodobną w przypadku mojego męża przypadku. Czwarty raz nie będę próbować bo czuje że byłby kolejny synek smile Znam kobietę która ma 7 synów smile
      • katharin Re: jaka metoda na córkę ;-) 25.07.13, 18:15
        Hahaha, no to ja już się nie nastawiam na córkę, może jak będę chcieć synka to urodzi się dziewczynka wink)...tyle że na początku muszę zajść w ciaże, ale co tam do boju wink)))
      • wiktoria_ego Re: jaka metoda na córkę ;-) 26.07.13, 10:09
        U nas też wg chińskiego kalendarza wszystko wskazywało na dziewczynkę... i nic z tego.
        Może dlatego synek ma długie ciemne rzęsy i blond włosy wink

Prababcia mojego męża miała 9 chłopców.
        • marze_o_laurze Re: jaka metoda na córkę ;-) 26.07.13, 10:16
          Zdaję sobie sprawę z tego, że może być różnie i płci nie da się zaplanować, ale nie zaszkodzi spróbować. Najwyżej będzie kolejny synek. wink Mam dwóch wspaniałych, więc ewentualnie trzeci też pewnie taki będzie. wink Co co tego, że niektórzy mężczyźni mają więcej plemników danej płci też słyszałam-może coś w tym jest. Mój mąż ma jednak córkę w pierwszego związku, więc może nie jest w tej kwestii u niego tak źle i trafi nam się tym razem dziewczynka. wink
    • pfegele Re: jaka metoda na córkę ;-) 30.07.13, 23:23
      Gdzies kiedys wyczytalam, ze wegetarianki maja o jakies 3% wieksza szanse na corke wink
      • blue_orchidea Re: jaka metoda na córkę ;-) 31.07.13, 15:09
        hm czego to nie wymyślą smile ciekawa jestem na jakiej zasadzie to liczyli. Była tam opisana jakaś procedura badawcza? smile Co wzieli wegetarianki i nie-wegetarianki i sprawdzali które cześciej miały córeczki? Czy może to jakoś wyliczyli na podstawie przyjmowanych pokarmów?
        • nadia1902 Re: jaka metoda na córkę ;-) 01.08.13, 19:05
          No też słyszałam o tym, ale to że niby facet ma mieć dietę bezmięsną. Tak samo słyszałam, że powinien wziąć gorącą kąpiel "przed", by wybić trochę słabszych męskich plemników.
          • blue_orchidea Re: jaka metoda na córkę ;-) 01.08.13, 19:34
            jejku jak to brzmi big_grin wybic "słabsze" plemniki big_grin
            • aanna6 marze o laurze 14.09.13, 13:49
              i co u Ciebie ? udało się , starcie się ?
              • marze_o_laurze Re: marze o laurze 25.09.13, 22:57
                Witam. Na razie nie jestem w ciąży. Ostatnio słabo się staramy-jakoś ciągle nie ma kiedy. wink
                • blue_orchidea Re: marze o laurze 26.09.13, 16:04
                  oj tam, oj tam. smile na to zawsze znajdzie się czas wink
                  • eps Re: marze o laurze 26.09.13, 22:17
                    ja mam 2 synów i córkę właśnie.
                    w ciąze w córka zaszłam i sie nadziwić nie mogłam że sie udało.
                    był tylko jeden seks i to 10 dni przed owulacją i byłam przekonana, że jestem jeden cykl w plecy bo raczej nic tyle czasu nie przezyje wink
                    wiem dokładnie kiedy mam owulację wiec jestem pewna że to było 10 dni przed.
                    I w terminie @ zrobiłam test i był pozytywny. Myślałam że mam omamy smile
                    i później okazało sie że to wyczekana córka smile
                    • blue_orchidea Re: marze o laurze 26.09.13, 22:35
                      10 dni?! jakim cudem?! big_grin
                      • eps Re: marze o laurze 27.09.13, 09:26
                        no właśnie sama się nad tym zastanawiam do dziś (a córka ma 3 lata).
                        No nie mogło wyjść ludzie, ani z matematycznego ani logicznego rachunku, wyjść nie mogło.
                        Nawet powiedziałam do męża że to aż strach uprawiać jakieś "stosunki przerywane" bo niby tyle dni przed owulacją to bezpiecznie a tu niespodzianka.
                        • blue_orchidea Re: marze o laurze 27.09.13, 15:57
                          może ta Twoja komórka jajowa jaka mega długo żywotna big_grin przyznam się, że nigdy nie słyszałam o takim przypadku jak Twój. przecież normalnie to przeżywa max 24godz
                          • vanillafields Re: marze o laurze 27.09.13, 17:08
                            Chyba wiecej, ja slyszalam o 72 godzinach. U mnie tez pierwsza ciaza niespodzianka bo seksik sporo przed owulacja (5 dni? Albo nawet 6), myslalam ze nic z tego, ale test wyszedl pozytywny i jest corka wink. Teraz celowalismy w owulacje i jestem sama ciekawa. Wydaje mi sie, ze plemniki w sprzyjajacych warunkach moga zaskoczyc niejednego (w koncu skads to przeludnienie na ziemi jest no nie smile)
                            • eps Re: marze o laurze 28.09.13, 07:53
                              Może źle opisałam, ale u mnie to plemniki męża jakeś mega żywotne.
                              Seks 10 dni przed owulacją i te skubance gdzieś się okopały i czekały.
                              Bardzo tajemnicze.
                              • blue_orchidea Re: marze o laurze 28.09.13, 11:51
                                ahh no tak, to te plemniki musiały byc tak silne i czekały w okopach big_grin
                              • nadia1902 Re: marze o laurze 28.09.13, 15:46
                                10 dni przed owulacją?uwierze tylko wtedy jak napiszesz że owu potwierdzona monitoringiem po 10dniach od współżycia. A tak to niestety żadna nie wie kiedy ona wystąpiła. Ja też niby wiem kiedy mam owu bo i temp. skacze, śluz, testy owul., ból owul. itd .... ale ginekolog powiedział, że to są moje subiektywne odczucia. Owulacje jest w stanie tylko określić monitoring i to w przybliżeniu 24h.
                                • eps Re: marze o laurze 28.09.13, 22:57
                                  wiesz tego potwierdzić się nie da niestety.
                                  nawet jeśli się pomyliłabym o 2 dni to też wynik wychodzi niewiarygodny.
                                  a owulacja nie mogła być wcześniej niz 8 dnia, ja obstawiam 10.
                                  zresztą nieważne, fakt jest taki że plemniki długo przeżyły i że mam córkę, fantastyczną córkę.
                                  • blue_orchidea Re: marze o laurze 30.09.13, 22:54
                                    no tak, to najważniejsze smile
                                    • marze_o_laurze Re: marze o laurze 01.10.13, 23:13
                                      Kurcze, u mnie z tym staraniem się to ostatnio jakoś słabo. Chociaż jesteśmy świeżo po urlopie, a na razie nie mam @, chociaż 28 d.c. minął w sobotę. Aż boję się zatestować, bo nie chcę się nakręcać. wink Poczekam jeszcze i za kilka dni zrobię test jak @ nie przyjdzie wcześniej.
                                      • marze_o_laurze Re: marze o laurze 20.02.14, 21:20
                                        Witam Was Dziewczyny.
                                        Jakiś czas się nie odzywałam, ale chciałam Wam donieść, że udało się! W lipcu po raz kolejny będę mamą i oczekuję narodzin swojej wymarzonej córeczki. wink Starałam się celować przed owu i pewnie trochę w tym przypadku,a le najważniejsze, że się udało.
                                        Wam również życzę powodzenia!
                                        • polamagda Re: marze o laurze 21.02.14, 12:54
                                          marze_o_laurze gratuluję i pewnie jak córa to będzie Laura.. Bardzo ładne imię... Pozdrawiam i prześlij trochę tych ciążowych fluidów
                                        • lidek0 Re: marze o laurze 22.02.14, 18:41
                                          Też celowałam przed owu i mam wspaniałego syna.
                                        • aanna6 Re: marze o laurze 22.02.14, 19:49

• annaanula Re: marze o laurze 25.04.14, 14:40
                                            Witam...
                                            czytałam Wasze posty.
                                            Też marze o dziewczynce. Mam juz wspaniałego synka. I co ? Jaka płeć?
                                        • ajkkaa Re: marze o laurze 22.02.14, 23:13
                                          gratulacje, super smile
                                          • marze_o_laurze Re: marze o laurze 24.02.14, 20:56
                                            Dziękuję za gratuacje i przesyłam fluidki! wink Mąż nie zna płci, bo chce niespodziankę, ale jak się zgodzi to będzie Laura. wink
                                      • annaanula Re: marze o laurze 25.04.14, 14:40
                                        Witam,
                                        mogłabys podzielic sie metodami jakie stosowałas aby "powstała" dziewczynka???

Pozdrawiam
    • bajeczka1980 Re: jaka metoda na córkę ;-) 27.02.14, 20:59
      Tu jest cały artykuł na ten temat: urodaizdrowie.pl/chlopiec-czy-dziewczynka-metody-planowania-plci-dziecka
      • fafyfa Re: jaka metoda na córkę ;-) 28.04.14, 13:18
        Ja tez matka dwoch chlopcow. Za kazdym razem plan byl na dziewczynke. Teraz troche jakby poza planem i cyk dziewczynka ma byc na dniachsmile Wydaje sie ze robiona przed owulacja.
        Jak po pierwszej zapytalam lekarza jak coreczke zrobic to mi o tej owulacji opowiadal, a na koniec dodal ze i tak 50% szansy mamysmile. Takze bezpieczniej starac sie o dziecko a nie o plec.
    • ania_inofolic Re: jaka metoda na córkę ;-) 10.06.14, 18:53
      Niestety tego nie można zaplanować, o tym decyduje genetyka. Dokładniej mówiąc o płci decyduje to, jakie chromosomy połączą się ze sobą podczas zapłodnienia. Jeśli X matki z X ojca to będzie dziewczynka, jeśli X matki z Y ojca to będzie chłopiec. Jedyne na co możemy wpłynąć to zdrowie dziecka, które powinno być najważniejsze. Pamiętaj o kwasie foliowym w dawce 0,4mg na dzień, dzięki któremu unikniesz wad cewy nerwowej u płodu.

Pozdrawiam.
      Ania,
      doradca online Inofolic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka