Dodaj do ulubionych

owulacja/skok temp/śluz/monitoring

05.03.15, 13:03
cześć dziewczyny! co prawda odpuściłam starania i nie biore juz udziału w wątkach, ale postanowiłam napisac cos co mam nadzieję kilku z was sie przyda. otóż w zeszłym miesiącu poszłam do ginekologa aby sprawdzic czy ja w ogóle jeszcze jajeczkuje, skoro przez kilka cykli nie udało mi się zajśc w ciążę, a przecież moje 2 córki poczęłam za pierwszym razem. zrobiłam badania hormonalne i monitoring cyklu. no i sie zdziwiłam. okazało się, że hormonalnie wszystko jest idealnie. ale.. jajeczkuje wczesniej niz myslałam. no i stąd te niepowodzenia. byłam przekonana, że owulacja jest po skoku temperatury i w momencie pojawienia się duzej ilości płodnego sluzu. u mnie okazało się to nieprawdą bo jajeczkuje duzo wcześniej (2-3 dni wcześniej) - wtedy kiedy pojawia sie pierwszy sluz płodny, zazwyczaj bardzo niewiele. cały sluz, którego zreszta jest duzo, jest w srodku i zaczyna wypływac dopiero jak już jest "po wszystkim". a mysmy z moim mężem jak idioci czekali do szczytu, testy robiłam i dupa blada. niby wiadomo, że owu może być plus/minu 3 dni po skoku, ale i tak wydawało mi się, że u mnie owulacja jest tożsama z duzą ilościa sluzu (białko jajka) i skokiem temp. niby czułam kłucie jajników, ale bardziej skupiałam się na bólu podbrzusza, który mam juz po owulacji (jak się okazało). kiedy moje sprawy rodzinno/mieszaniowe/pracowe sie poukładaja, to wiem przynajmniej kiedy powinnam działać - czyli start nie później niż 8 7-8 dnia.
Obserwuj wątek
    • muffin77 Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 05.03.15, 13:05
      *** myslałam że owulacja jest TUŻ PRZED skokiem temperatury (nie jak napisąłam PO). Okazałao się, że tak naprawde nie jest tuż przed ale nawet 3 dni przed.
      • dziubasekk Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 05.03.15, 13:51
        Pewno, że może być do 3 dni przed skokiem smile Dlatego warto korzystać przez cały cykl, a nie tylko w środku. U mnie zawsze oznaką przebytej owulacji był szczyt śluzu, a na drugi dzień skok temperatury. Wtedy też miałam ból jajnika. Monitoring potwierdził moje obserwacje smile
        • hannia123 Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 05.03.15, 18:13
          muffin cieszę się, że się odezwałaśsmile wracasz do dziewczyn na marcowe staraniasmile?
    • carolajna86 Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 05.03.15, 22:12
      muffin ja nie mierze temperatury ale okazało się właśnie że wszelki inne objawy owu u mnie pojawiały się po faktycznej owu stwierdzonej w ostatnim cyklu monitoringiem. Czyli okazuje się że 5 miesięcy staraliśmy się w innych dniach (później o 2-3 dni). Także teraz tylko monitoring a poza tym luzik smile
    • muffin77 Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 06.03.15, 13:12
      na razie nie staramy sie, a właściwie staramy się żeby nie zajśc przez przypade. planuje przeprowadzkę, sprzedaz domu, zmiane pracy itd - może w przyszłym roku spróbujemy znów, na razie nie chce zajść w ciążę bo z naszych planów przeprowadzkowych nic nie wyjdzie. ale dobrze wiedzieć że nie jest problemem moja menopauza (myslałam że zaczełam przekwitać), tylko to, że owulację mam wcześniej niż myslałam a faza lutealna trwa chyba 15-16 dni.
    • ap.so Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 07.03.15, 12:47
      Hmmm. Dziewczyny a jak wygląda monitoring? Bo ja już próbowałam i przed szczytem śluzowymi i po i nic z tego (śluz badam w środku przy okazji badania szyjki). Jak nie uda się w marcu chcę pójść na coś takiego
    • zielonykrolik Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 10.03.15, 15:44
      Ja z kolei owulację miałam później niż myslałam. Raz poszłam na monitoring a potem używałam Afrodyty na ślinę. Szybko udało mi się potem zajść w ciążę smile
      • blue_orchidea Re: owulacja/skok temp/śluz/monitoring 16.03.15, 18:13
        Ja kilka lat temu, jak jeszcze nie mialam w ogole doswiadczenia w mierzeniu tempki i tak dalej, też źle wyznaczalam dni płodne i owulację. Potem jak juz zaczelismy intensywne starania, mierzylam tempke i wpisywalam swoje objawy do kalendarza owulacji. Kilka razy mialam potwierdzaną owulację monitoringiem i zgadzalo mi się z tym co wyznaczało mi ovu.. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka