ewal-m 15.11.04, 12:06 Dziewczyny czy ktoś może wie jak to jest czy jeśli jest śluz płodny to znaczy że w danym cyklu była owulacja czy też są to dwie niezależne sprawy, śluz może być a owulacji nie?? Rozmyślam nad tym już od paru dni. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: śluz płodny - pytanie 15.11.04, 12:11 Ostatni dzień, w którym występuje śluz płodny, nazywa się szczytem płodności, poprzedza owulację o 24 godziny. Po owulacji śluz znika lub zmienia się na lepki, gęsty, nieprzezroczysty i taki stan utrzymuje się do następnej miesiączki. Może też tak być że jest piekny płodny sluz a owulacji moze nie być lub pęcherzyk nie peknie.Dobrze jest chociaż raz w cyklu zrobić sobie monitoring żeby zobaczyć kiedy jest owulacja ,jak rosną pęcherzyki i kiedy pękają. Odpowiedz Link
ewal-m Re: śluz płodny - pytanie 15.11.04, 12:15 dzięki za odpowiedź, no właśnie u mnie śluz jest a w testach owulacyjnych marnie to wychodz, niby dwie kreski ale jakieś słabowite Odpowiedz Link
aquarius72 Re: śluz płodny - pytanie 15.11.04, 12:18 Powinnaś dalej robić testy - może owulację masz później, niż myślałaś? Śluz tzw. "płodny" może być już dużo wcześniej przed owulacją. Odpowiedz Link
ewal-m Re: śluz płodny - pytanie 15.11.04, 12:49 zrobiłam juz 7 testów, chyba przy trzecim pojawiła się druga kreska, potem zrobiła się mocniejsza, ale nie taka jak powinna być a nastepnego dnia już była znów słabsza i wczoraj znikła zupełnie, ogłupiałam już od tego, powoli wariuje, w następnym cyklu ide do gina na monitoring, wogóle to jak on się dowiedział o testach to się ze mnie śmiał że powinnam przyjść na USG a nie tak się zadręczać i chyba ma 100 % racji Odpowiedz Link
aquarius72 Re: śluz płodny - pytanie 15.11.04, 13:22 Mnie w zeszłym cyklu też wyszła kreska testowa nieco jasniejsza od kontrolnej, a owulacja była na pewno. Tak więc - wg mnie - wtedy, kiedy miałaś tę mocniejsza kreskę - zwiastowało to owulację. Odpowiedz Link
ewal-m Re: śluz płodny - pytanie 15.11.04, 13:27 oby, oby staraliśmy się na maksa, teraz pozostaje tylko czekanie ... Odpowiedz Link
grrrrw Re: śluz płodny - pytanie 28.11.04, 08:15 Skoro sluz jest, to znaczy, ze pecherzyk zaczał rosnac, ze osiagnał wielkosc przy której jest w stanie wysyłać do szyjki hormon, który powoduje, ze wydziela sie sluz estrogenozalezny. Ale czy zdecyduje sie na pekniecie, to zalezy od innego hormonu. A decyzja o jego wydzieleniu zapada w mózgu. Odpowiedz Link