gagat100 09.02.05, 09:28 program o plemnikach, jajeczkach itp Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tromysza Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 09:31 jestem w pracy. napiszcie później, co było Odpowiedz Link
ewa5005 Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 09:32 jaki jest prefiks żeby zadzwonić do innego miasta? w pracy mam autom przekierowanie i nie pamiętam a chce tam zadzwonić Odpowiedz Link
gagat100 Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 09:33 jak na razie właczyłam ale mowili o plemniczkach , jakie sa i jakie moga byc i prowadzic do nieplodnosci faceta wwwwrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link
borowinka Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 10:51 narazie mówia o przyczynach: wpływ stylu życia, odżywiania , i ich wpływ dona płodność mężczyzny. Przegrzanie organizmu, i jego wpływ. Odpowiedz Link
borowinka Re: watki programu 09.02.05, 10:55 nareszcie troche poruszyli kwestie równiez finansowe, oraz cały czas kwedtie psychologiczne( że to najbardziej na to wpływa) Odpowiedz Link
roleczka11 Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 09:33 Gagatku, niestety nie mam w pracy TV. Ale mam prośbę - mogłabyś po krótce relacjonować o ważniejszych sprawach które są tam omawiane? Odpowiedz Link
gagat100 Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 09:35 jak dam rade oczywiscie , relacja tez na nieplodnosci forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=20401282 Odpowiedz Link
gagat100 Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 09:48 *reklamuja BOCIANA ze super forum jest super ze anonimowosc pozwala na otwarcie sie i porozmawiania o swoim problemie. Ze kilka osob ma ten sam problem- grupa wsparcia. (to forum jest tez super) *Bardziej mozna odblokowac kobiete niz mezczyzne, trudniej z nimi pracowac (mowi psycholog) , kobiety umieja nazwaac emocje, facet nie. Facet nie umie rozmawiac na ten temat (niepłodnosc). Odpowiedz Link
gagat100 Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 09:50 aha puszczaja Mjak milosc wiec ide do sklepu potem popisze dalej bo bedzie CD Odpowiedz Link
borowinka Re: W L A C Z C I E tv2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.02.05, 10:47 jeszcze reklamy ale za chwilkę ciąg dalszy. mam nadzieje że bedzie interesujący. Odpowiedz Link
gagat100 pisze w skrucie ale moze cos wyłapiecie ;o) 09.02.05, 10:56 *Chodzi o to aby mezczyzna nie "ogrzewał" swoich jajeczek ;o) po to sa na zewnatrz aby miały mniejsza temperaturke niz wewnatrz w brzuchu, wiec ubieranie w pantalony z wełny mało wskazane hihiihi * Poronienie dla ginekologa to rutyna nie widza dramatu kobiety !!!! * Przyczyny psychologiczne to podstwaa nieplodnosci (no bez przesady, chyba nie tylko !!) Odpowiedz Link
borowinka Re: zobaczcie na forum niepłodność 09.02.05, 10:59 tam tez dziewczyny pisza . Odpowiedz Link
gagat100 Re: zobaczcie na forum niepłodność 09.02.05, 11:05 borowinko -juz to napisałam wyzej ;o) Odpowiedz Link
borowinka Re: do gagat100 09.02.05, 11:13 sorki po prostu rozpędziłam sie. ale dzięki za uwagę pozdrawiam Odpowiedz Link
gagat100 pisze w skrucie ale moze cos wyłapiecie ;o) 09.02.05, 11:04 (psycholog i sczesliwi rodzice-pokonali nieplodnosc) * Kobieta rozpoczela terapie hormonalna,gin powiedzial ze bedzie miec problem z zajsciem i donoszeniem. Para podjeła leczenie i rozmowe na ten temat. Ich przypadek to niewieloletnie leczenie i idzie dosc sprawnie. Wspolnie rozwiazali wszystkie problemy. Poznali diagnoze. * Pojscie do lozna wspolne , "kochanie dzis ten czas" inne dni NIE bo trzeba sie wstrzymac - to psychologiczne nastawienie i złe !! * Trzeba byc blisko siebie i nie patrzec na zegarek, (czyli nie swirowac) * Polecaja strone "nasz bocian" (trzeba zajrzec) * Rodzice- jak dowiedzili sie o ciazy od razu wszyscy wiedzieli na forum ( jaki u nas hihihiihi) Odpowiedz Link
tromysza jak się dostać na tę niepłodność 09.02.05, 11:16 nie mogę tego znaleźć. kiedyś jakaś dziewczyna dała mi link, ale weszłam klikając w ten link, a sama nie umiem znaleźć Odpowiedz Link
borowinka Re: jak się dostać na tę niepłodność 09.02.05, 11:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=20401282&a=20406432 Odpowiedz Link
gagat100 pisze w skrucie ale moze cos wyłapiecie ;o) 09.02.05, 11:17 No kochane maretin-pipek.sadełko dodzwoniła sie do tvp2 i maja oddzwonic , ciekawa jestem hihiihihii No i pisze dalej co mowia: * Polecaja gazete o niepłodnosci , pisałyscie ostatnio o niej. * Rok powinno sie poczekac (no szkoda ja 3 mies czekalam). * Koszta: prywatnie 1000 diagnostyka podstawowa (funkcja w organizmie-para, wywiad sexuologiczny, badanie urologiczne, ginek, usg.... ) Panstwowo MAŁO REALNE !! WYKRACZA POZA REFUNDACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! * Antykoncepcja a wpływ na cize: wydaje sie nie mies wpływu , nie jest to problem, moze wchodzic w gre po kilku latach- maskuje hormony (hhhmmm) Odpowiedz Link
gagat100 Re: i co sądzicie o tym programie!!! 09.02.05, 11:40 ja sadze ze jest smieszny hihhhiii badanie za 1000 zł ja na zwykłe leki wydałam juz wiecej !!! ten program pokazuje ze nieplodnosc to "pikus" latwa sprawa a rzeczywiscie jak jest ?? Oni mowia ze wiekszosc do sprawy psychologiczne hihihiihii to co niby 2500 par ma problem w głowie ????? Odpowiedz Link
gagat100 borowina, przekazuje Ci pałeczke......... 09.02.05, 11:43 ............ kochana pisz dalej bo ja musze wyjsc a chcialabym wiedziec co dalej mowia Odpowiedz Link
borowinka Re: borowina, przekazuje Ci pałeczke......... 09.02.05, 11:45 ok, postaram sie wszystko zrelacjonować , jednak twoim relacjom napewno nie dorównam. ale przynajmniej namiastka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewa5005 Re: borowina, przekazuje Ci pałeczke......... 09.02.05, 12:13 Jakby z tą psychiką to była w 100% prawda, to chyba mało która mama po stracie zaszłaby w kolejną ciażę. ja sama staram się już 5 m-c wprawdzie, 8-m-cy po porodzie moich maluszków aniołków, ale znam dużo takich mam jak ja, które bardzo chcąc pozachodziły w ciaże. Dodatkowo wiele ciaż przytrafia się dziwczynom, które tego nie chcą i stresują się w "w odwrotną stronę", tak wiec też mają stres a wpadają. Tym niemniej pracuję nad swoją psychiką i nie chcę dać się zwariować. Odpowiedz Link
borowinka do ewa5005 09.02.05, 12:53 Po pierwsze współczuję.Ale z całą pewnością będziesz jeszce miała swoje upragnione maleństwo.masz dużo racji, bo ileż kobiet z powodów psychiki nie powinna mieć dzieci, chodzby te młode dziewczyny tak jak napisałaś. Przecież nawet jeżeli juz zajdą to sie stresują jak to będzie dalej, wiem jak się czuje taka dziewsczyna bo moja kuzynka tak miała a jednak mimo wszystko urodziła wsoaniałego synka. Czyli nie do końca tak jest. Pozdrawiam i życze wytrwaości. Odpowiedz Link
borowinka a więc trochę informacji. 09.02.05, 12:47 W zasadzie jak przez cały rogram zwracają uwage na sferę psychiczną. Twierdzą że powstaje blokada w głowie jeżeli barzdo chcemy mieć maleństwo. To że chcemy bardzo moze powodować stres, nerwy , i w związku z tym przesuwa nam sie owulacja.czego konsekwencja jest brak dzidziusia. Zwrócili uwagę na to aby w szkole nie tylko uczono jak zapobiegać ale o tym jakie badania wartalo by wykonać i kiedy, aby w przyszłości nie bylo rozczarowań. Wazny jest też wiek kobiety do 35 roku życia łatwiej zajść pierwsza faza spadku płodności jest po tym wieku, następna po 40 i tu mozemy napotkać na bardzo wielkie problemy. A więć wniosek WIEK ma duze znaczenie dla poczęcia. Im póżniej zachodzimy jest wieksze ryzyko dla matki i dziecka( wady rozwojowe) Dobrze aby nie często zmieniać lekarza bo( zniecierpliwienia , długotrwałe leczenia )doprowadzaja do skrucenia czasu rozrodczego. Nie należy rozpoczynać leczenia od najbardziej drastycznych metod. Dobrze aby odpowiednie rozpoznanie niepłodności leczyć odpowiednimi metodami. Po raz kolejny blokada psychosomatyczna. Stres ma duży wpływ na plodność. Dobra wiadomość dla dziewczyn z PCO- można zajść w ciążę i najlepiej jak sie pójdzie na monitoring aby zobaczyć czy w cyklu jest owulacja.To tyle co na ten temat wyłapałam.W programie wystapiła patra gdzie kobieta miała PCO i urodziła dwie dzidzie , tzn ciąża mnoga.. Dobrze zwrócić uwage po jakim czasie należy rozpocząć leczenie. Okres jaki daja to 1 rok, no chyba ze już wiemy z jakiś innych badań że coś nie tak. poruszyli również problem kobiet po 40 a raczej ok 50 i chęci potomstwa , proponuja pobranie komórki jajowej od młodej kobiety. Ostatecznością na niepłodność jest metoda INVITRO koszt jaki podali to ok 8 do 12 tysięcy.I dobrze aby to była wyspecjalizowana jednostka gdzie nie oszcędzaa się na leczeniu. No i jeszce jedno na koniec dobrze wcześniej( w modym wieku kiedy jeszce sie nie myśli o dzidz) sprawdzić czy jest wszystko ok, niż w zbyt późnym wieku sie rozczarować. To na tyle w skrócie z całej 3 części programu. Mam nadzieję ze coś wam to da. sorki za błędy i literówki. A wszystkim wspaniałym forumowiczkom zycze w końcu upragnionej dzidz. Odpowiedz Link