bach28 05.01.06, 10:27 mam pytanie czy ktoś mógłby mi technicznie wyjaśnić jak wygląda ten zabieg przy znieczuleniu miejscowym boli czy nie ile trwa i takie tam? Mam skierowanie i sie boje... Z góry dzięki B Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anneczka78 Re: histeroskopia 05.01.06, 12:38 Basiu, tu też się spotykamy Tyle znalazłam: Histeroskopia Histeroskopia jest diagnostyczną i leczniczą metodą endoskopową pozwalającą na ocenę wnętrza macicy – kanału szyjki i jamy macicy. Badanie to ma długą historię – pierwsze wykonano prawie 140 lat temu! Optykę histeroskopu wprowadza się poprzez pochwę i kanał szyjki do jamy macicy. Wnętrze macicy obserwuje się na ekranie monitora za pośrednictwem miniaturowej kamery wideo podłączonej do optyki. Dzięki temu uzyskuje się obraz doskonałej jakości powiększony, w naturalnych barwach. Badanie wykonuje się w znieczuleniu ogólnym. Po wprowadzeniu histeroskopu do macicy ocenia się błonę śluzową kanału szyjki, a następnie śluzówkę jamy macicy – endometrium. Dzięki dodatkowemu kanałowi roboczemu histeroskopu możliwe jest pobranie celowanych wycinków endometrium do badania histopatologicznego. Pozwala to na ustalenie rozpoznania i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Wskazania do histeroskopii są obecnie bardzo szerokie. Należą do nich: nieprawidłowe krwawienia z jamy macicy podejrzenie rozrostu endometrium w badaniu USG po menopauzie polipy endometrialne niepłodność oraz niemożność donoszenia ciąży podejrzenie obecności zrostów wewnątrzmacicznych wady macicy mięśniaki macicy Histeroskopia jest zarówno metodą diagnostyczną i leczniczą - operacyjną. Otwiera ona możliwości leczenia endoskopowego niektórych schorzeń ginekologicznych. Należy tu wymienić zabieg ablacji endometrium w przypadkach łagodnych rozrostów błony śluzowej elektroresekcję mięśniaków podśluzówkowych powodujących obfite krwawienia miesięczne – zabiegi dające dobre efekty bez konieczności otwarcia jamy brzusznej, pozwalające na szybki powrót do normalnej aktywności. Odpowiedz Link
bach28 Re: histeroskopia 05.01.06, 13:46 dzieki Słońce ale to zaczyna mnie coraz bardziej przerażac bo mi powiedział ze ja ze znieczuleniem miejscowym )) Odpowiedz Link
anneczka78 Re: histeroskopia 05.01.06, 13:58 Może napiszą jeszcze dziewczyny, które ten zabieg przechodziły. Jedna z nich opisała ci też troszke na poronieniu, widziałaś? Odpowiedz Link
bach28 Re: histeroskopia 05.01.06, 14:37 tak ale własnie wszystkie piszą o znieczuleniu ogólnym ech ... sama nie wiem co robić Odpowiedz Link
anneczka78 Re: histeroskopia 05.01.06, 14:50 Ale znieczulenie miejscowe jest lepsze od ogólnego! Poza tym miałam ogólne pierwszy raz w życiu 3 tyg. temu i powiem Ci, że to nic strasznego. W gruncie rzeczy nawet przyjemne, jeśliby nie patrzeć na okoliczności Odpowiedz Link