Dodaj do ulubionych

Hsg - w ktorym dniu cyklu???

29.08.06, 20:04
Dziewczyny zwracam sie z pytaniem bo nie moge sie doszukac kiedy robi sie
hsg. Ja mam miec w nastepna srode a potem w piatek badz poniedzialek iui. Nie
wiem czy to nie za szybko po hsg. To bedzie moj 11dc a jak mialam pierwsza
iui to wlasnie jakos w tym terminie.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 30.08.06, 06:03
      O ile dobrze pamiętam to HSg robi się do 10 dc
      • magasi9 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 30.08.06, 07:08
        dobrze pamietasz do 10dc
    • anneczka78 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 30.08.06, 07:58
      Hsg robi się w 6-10 dc. Chodzi o to, żeby nie było już krwawienia
      miesiączkowego, a żeby jeszcze nie było owulacji. Inseminację można robić po
      hsg jak najbardziej smile
      • danik1 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 30.08.06, 12:25
        Dziekuje Wam za odpowiedzi. Mi tez sie tak wydawalo z tego co pamietam z forum,
        ale moj lekarz (mieszkam w Danii) powiedzial, ze u nich w klinice robi sie hsg
        w 11dc i teraz sie denerwuje jak to wyjdzie. A powiedzcie mi jeszcze czy
        naswietlanie podczas hsg nie jest szkodliwe? Pytam tak dla pewnosci bo wiem, ze
        wlasnie w cyklu po hsg jest najwieksza szansa na zafasolkowanie, ale chce
        rozwiac wszelkie niepewnosci.
        • anneczka78 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 30.08.06, 12:41
          Zaufaj lekarzowi. Jesteś eksponowana na pewną dawkę promieni, ale przecież to
          badanie wykonuje się na całym świecie, bardzo często cykl z hsg jest cyklem
          koncepcyjnym (np. jeżeli przyczyna niepłodności była lekka niedrożność
          jajowodów), więc z pewnością ilość promieniowania dobrana jest tak, żeby była
          bezpieczna. Będzie dobrze, nie denerwuj się na zapas ***
          • magasi9 danik 30.08.06, 13:46
            jestes pewna ze bedziesz miec HSG, bo ja np bylam tez pewna ze to bedzie HSG a
            mialam Hycosy (i tu nie ma naswietlania), a mieszkam w Finlandii
            ja mialam sie umowic od 5-10dc, ale mysle 11dc tez by byl mozliwy

mialam godzine przed wziac silna tabletke przeciwbolowa, nic mnie nie bolalo i
            jajowody byly drozne

• anneczka78 Re: danik 30.08.06, 14:56
              Hycosy jest super, bo to tylko kontrast i usg. Być może w Danii ją wykonują, w
              Polsce narazie tylko nieliczne gabinety...
              • danik1 Re: danik 30.08.06, 17:22
                Ja podejrzewam wlasnie, ze to bedzie hycosy, ale pewnosci nie mam. A czym sie
                roznia te metody?

Magasi9 mi tez lekarz kazal wziasc w domu tabletki przeciwbolowe bo ja panikara
                jestem i tez mowil, ze to nie boli. Ja planuje wziasc dwa panadole, myslisz, ze
                wystarczy??

Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi. Wasze slowa dodaly mi otuchy i nadzieji, ze
                moze nie bedzie tak zle.
                Pozdrawiam!!! smile
                • anneczka78 Re: danik 30.08.06, 21:10
                  Metody różnią się generalnie tym, że przy hycosy po wstrzyknieciu kontrastu
                  oglada sie macicę i jajniki przez usg, a nie za pomoca promieni rtg. Jest to na
                  pewno korzystniejsze dla kobiety, bo nie ma narażenia na rentgen, i dla
                  lekarza, bo widzi przepływ kontrastu w sposób ciągły, dynamiczny (jak film), a
                  nie statyczny (jak zdjęcia rtg, które pokazują tylko jeden moment).

Co do bolesności, to nie wiem, bo jak niestety w Polsce miałam hsg, ale na
                  logikę to powinno byc mniej więcej to samo odczucie - wskrzysknięcie kontrastu.
                  Dla mnie, choć nieprzyjemne, było do przeżycia, dostałam czopek przeciwbólowy
                  15 min przed.
    • idaw Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 30.08.06, 21:38
      cześć, ja miałam HSG w 7 dc
      • magasi9 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 31.08.06, 06:47
        nie wiem czy panadol jest skuteczny, ja bralam cos takiego o nazwie Burana 400
        (to taki ibuprom max)
        moj lekarz mowil ze raz boli raz nie, zalezy

• anneczka78 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 31.08.06, 07:59
          Ponoć im większe zrosty, tym ból przy wskrzykiwaniu kontrastu jest większy, bo
          ciśnienie większe. Tak słyszałam.
          • danik1 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 31.08.06, 10:13
            Ja tez tak slyszalam, ze jak sa zrosty to boli a jak nie ma to prawie nic nie
            czuc. Czyli na dwoje babka wrozyla.

Magasi9 to postaram sie o cos silniejszego w takim razie. Dzieki.

No to w srode ide na hsg. Trzymajcie za mnie kciuki!!!
            Dziekuje i pozdrawiam!!! smile
            • anneczka78 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 31.08.06, 10:50
              Trzymamy kciuki! Wszystko będzie dobrze, zobaczysz. Napisz, jak będziesz już
              po smile
              • danik1 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 31.08.06, 13:21
                Napisze Anneczko. smile
                Przypomnialo mie sie jeszcze cos, moze wiecie cos na ten temat. Ja mam usuniety
                jeden jajnik i chcialam spytac czy to ma jakies znaczenie, tzn. jak ten
                kontrast bedzie sie po tej stronie rozchodzil?
                • anneczka78 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 01.09.06, 08:50
                  Jeśli nie usunięto Ci jajowodu, to chyba nie powinno mieć znaczenia, kontrast
                  przejdzie, jeśli jajowód jest drożny. Tak, czy inaczej, w takiej sytuacji
                  najważniejsza jest diagnostyka tej strony z jajnikiem.
                  • danik1 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 06.09.06, 11:52
                    Czesc dziewczyny!!!
                    Jestem juz po hsg i tak jak Anneczka78 pisala, wazniejsza byla diagnostyka tej
                    strony z jajnikiem i tylko te strone mialam sprawdzana. W sumie nic nie bolalo
                    tylko takie niemile uczucie w brzuchu. Mialam robione hycosy jednak. W piatek o
                    9.00 bede miala iui a dzisiaj wieczorem mam wziasc pregnyl. Jajeczka byly dwa
                    po 16 mm. To chyba tyle. Teraz juz jestem spokojna i z nadzieja patrze w
                    przyszlosc. Dziekuje Wam jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi i podtrzymywanie
                    na duchu. Pozdrowionka!!!
                    • anneczka78 Re: Hsg - w ktorym dniu cyklu??? 06.09.06, 12:05
                      Super, że jesteś już po smile Teraz tylko czekać na efekty iui!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka