Dodaj do ulubionych

Jestem zalamana

26.10.06, 13:34
Mam juz wyniki - z 2dc
TSH 2,768 (0,25-5)
FSH 4,22 i LH 4,35 wskazuja na face folikularna
PRL 88,22 przy normie 1,2 do 25!!!
Jestem w szoku i nie wiem co dalej. Strasznie wysoka prolaktyna!
Nie wiem, co jest tego przyczyna, jak sie leczy i ile to trwa. A do lekarza
nie moge sie dodzwonic.
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: Jestem zalamana 26.10.06, 13:40
      Nie wiem, jak się leczy wysoką prolaktynę, bo sama tego nie przerabiałam, ale
      nie załamuj się. Pomyśl, zdiagnozowanie problemu to podstawa leczenia. Na pewno
      lekarze coś wymyślą i będzie dobrze! Musi być!
      • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 13:48
        tylko isc do gina, czy endo?
        • maialina1 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 13:52
          Ja tez nie wiem jak sie to leczy, ale lepiej nie zachodzic w ciaze z powodu za
          wysokiej prolaktyny, niz z powodu na przyklad nieprawidlowej budowy narzadow
          rodnych.
          Pewnie dostaniesz jakies tableti na obnizenie tego.
        • pepperann Re: Jestem zalamana 26.10.06, 14:17
          Myślę, że najlepiej zrobisz szukając specjalisty, który jest jednocześnie
          endokrynologiem i ginekologiem. Jeśli nikt nie może ci kogoś takiego polecić,
          sprawdź na forach. Skąd jesteś? Mam namiar na takiego lekarza w Warszawie,
          bardzo mi go polecano, ale sama się do niego nie wybrałam, więc nie ręczę
          głową. Jeśli Cię to zainteresuje - mogę wysłać na priva kontakt.
          • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 14:21
            ja jestem z Bydgoszczy. Szukalam na forach, ale gin-endo nikt nie mogl polecic.
            • pepperann Re: Jestem zalamana 26.10.06, 14:41
              No to Ci nie pomogę sad.
              Myślę, że tak naprawdę nieważne, czy to będzie ginekolog czy endokrynolog, byle
              to był rozsądny lekarz, do którego można mieć zaufanie i który się zna. Na
              pewno znajdziesz. Głowa do góry! Z tego co wie, podwyższona prolaktyna się
              często zdarza.
              • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 14:48
                dzieki! przydaly sie pozytywne slowa.
    • yskyerka Re: Jestem zalamana 26.10.06, 14:54
      Dziewczyny, nie straszcie Agnieszki!

Agnieszko, wystarczy pójść do zwykłego gina. On da ci receptę na bromergon
      i powinnaś szybko tę prolaktynę zbić. Zrobisz badanie kontrolne po miesiącu
      czy dwóch, żeby sprawdzić, czy masz dobrze dobraną dawkę. I tyle.

FSH i LH masz śliczne. TSH trochę wysokie, ale to może być właśnie skutek
      wysokiej prolaktyny. Kiedy już ją zbijesz, zbadaj jeszcze raz TSH. Jeżeli wciąż
      będzie ponad 2, sprawdź też FT3, FT4 i przeciwciała tarczycowe. Wtedy już
      z wynikami będziesz musiała poszukać dobrego endokrynologa. Na razie jednak
      nie ma powodu do niepokoju.
      • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 15:01
        dzieki! Taka PRL uniemozliwia calkowiecie zajscie w ciaze? chodzi mi o to, czy
        teraz musze uwazac, zeby wlasnie ciazy nie bylo. Mialam stosowac testy owu, ale
        chyba w takim wypadku nie ma sensu.
        • emkz Re: Jestem zalamana 26.10.06, 15:23
          Tez uważam, ze straszycie. Bromek pobierz i prolaktyna wróci do normy. A
          przygotowałaś się odpowiednio do badania prolaktyny? Bo np. nie należy myć
          piersi dzień przed pójściem na badania, ani ich podrażniać (za ciasny stanik też
          może podwyższać). Ja robiłam nie wiedząc o tym i miałm tez tak podwyższoną -
          później lekarz mnie skrzyczał, że najpierw trzeba sie zapytać, a potem
          panikować, zrobiłam tak jak kazał i wyszła mniejszawink
          Pozdrowienia!
        • yskyerka Re: Jestem zalamana 26.10.06, 15:41
          Nie, taka prolaktyna nie umożliwia zajścia w ciążę, ale w wielu przypadkach
          jest to trudniejsze, bo wysoka prolaktyna może powodować brak owulacji lub
          owulacja jest za słaba. Myślę, że na razie możesz sobie testy darować. Zajmij
          się zbijaniem prolaktyny, a kiedy już będziesz wiedziała, że ona spadła, rób
          testy.
          • yskyerka Re: Jestem zalamana 26.10.06, 15:41
            "nie uNIEmożliwia", miało być. Przepraszam.
            • honeybeam Re: Jestem zalamana 26.10.06, 16:31
              Agnieszko, dla kobiety która chce rodzić TSH nie powinno przekraczać 2, mimo,
              że norma to 4. TSH masz wiec do zbicia. I rzeczywiście swoją drogę lepiej
              zacznij od endokrynologa i nie jest wylkuczone, że po zbuciu TSH reszta też się
              unormuje. Zdzwoń na informację medyczną (numer dostaniesz w zwykłej informacji)
              i tam na pewno zajdą ci ginekologów endokrynologów. Powodzenia.
              • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 18:25
                bardzo mi pomoglyscie. Bylam u lekarza rodzinnego i dostalam skerowanie do gin-
                endo. Jutro jade zobaczyc kiedy moga mnie przyjac. DO tego mam dosc wysokie
                cisnienie i zawroty glowy. Moze jestem oslabiona przez ciagle przeziebienie,
                temp. pow.37 i silna @.
                Jezeli chodzi o ciaze, to z takimi wynikami mozemy spokojnie wspolzyc, czy
                raczej sie zabezpieczac? Nie che zajsc w ciaze, zeby potem znow stracic.
    • idaw Re: Jestem zalamana 26.10.06, 18:37
      hejka! ja mam prolaktynę (tą po obciążeniu) 10x większą ponad normę (czyli mam
      hiperprolaktynemię czynnościową), dostałam bromocorn (po którym czuję się
      dobrze, a gin straszył, że mogę różnie zareagować). Po 3 m-cach mam powtórzyć
      badanie. Ten cykl mam monitorowany, żeby sprawdzić czy prl nie zahamowała
      owulacji, ale nie, jest piękny dominujący pęcherzyk. Na USG byłam we wtorek
      miał ok 19/20 mm, dziś idę znowu zobaczyć czy już pękł. Staranka były we wtorek
      wieczorem, i dziś rano. Mój gin każał sie nie przejmować, brać leki i próbować.
      Co do TSH i reszty, to już Ci nic nie napiszę, bo tu nie mam żadnych doświadczeń
      pozdrowionka smile))
      • honeybeam Re: Jestem zalamana 26.10.06, 18:45
        Mi endokrynolog powiedziała jednoznacznie, że przy TSH powyżej 2 mam sobie
        darwoać zachodzenie w ciążę i najpierw trzeba obniżyc poziom TSH.
        Bo TSH pow. 2 = poronienie. Na pocieszenie powiedziała mi żebym się nie
        przejmowała bo to się dość łatwo reguluje, ale będziesz musiała być pod stałą
        kontrolą endokrynologa w ciąży (później). Na szczęście mi TSH nie wyszło nawet
        w pobliżu 2 i to był tylko fałszywy alarm. Ale przy takim rozregulowaniu
        hormonów moim zdaniem szanse na poczęcie i tak masz w tej chwili niewielkie.
        Wstrzymaj się jednak ze staraniami i zobacz co powie na to gin.-endokrynolog.
        • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 18:54
          oki. Pomoglyscie bardzo!
          MOje wlasnie TSH bylo przyczyna poronienia w kwietniu? Ale tego nikt nie zbadal
          i nie dowiem sie nigdy.
          • honeybeam Re: Jestem zalamana 26.10.06, 19:20
            Współczukję mocno. Mogło być przyczyną jak najbardziej. Lepiej więc nie staraj
            się narazie, bo jest zbyt duże ryzyko.
            • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 19:23
              wedlug Was kiedy powinno sie zrobic PRL? Ja zroblam w 2dc, razem z innymi
              hormonami (na wlasna reke, bo lekarz sie nie przejmuje cyklami 60dniowymi), ale
              przed chwila jedna z forumowiczek napisala, ze PRL nie robi sie podczas
              krwawienia.
              • honeybeam Prosze bardzo 26.10.06, 20:22
                agnieszka2211 napisała:

> wedlug Was kiedy powinno sie zrobic PRL? Ja zroblam w 2dc, razem z innymi
                > hormonami (na wlasna reke, bo lekarz sie nie przejmuje cyklami 60dniowymi),
                ale
                >
                > przed chwila jedna z forumowiczek napisala, ze PRL nie robi sie podczas
                > krwawienia.

przeczytaj to co jest zaznaczone gwiazdką * poniżej tabelek i odnajdź
                prolaktynę i testosteron. Te dwa hormony moża robic w dowolnym dniu cyklu.
                Ale jak sie dawałaś kłuć to pewno,że lepiej żeby wszytsko co możliwe za jednym
                razem wzięli.
                www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=FAQ&myfaq=yes&id_cat=4&categories=Wyniki+Bada%F1
        • yskyerka Re: Jestem zalamana 26.10.06, 19:43
          Znowu co lekarz to opinia. Ja z kolei usłyszałam, że obniżenie prolaktyny
          spowoduje też spadek TSH. I komu tu wierzyć?
          • agnieszka2211 Re: Jestem zalamana 26.10.06, 20:08
            kurcze, chyba lepiej nic nie wiedziec i spokojnie zyc smile ja juz jestem
            zrezygnowana, boje sie barzo kolejnej straty i narazie leczenie, a za rok
            zobaczymy. No chyba, ze sie wydarzy i przydarzy... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka