Dodaj do ulubionych

monitoring cyklu

14.06.07, 08:22
Dziewczyny mam do Was pytanie. W którym dniu cyklu powinno zacząć się robić
monitorowanie cyklu? Mi lekarz kazał przyjść już w siódmym, zastanawiam się
czy to nie za wcześnie...
Druga sprawa wygląda następująco. Dwa miesiące brałam bromocorn na zbicie
prolaktyny, teraz znacznie mi spadła (z 25 na 8) i lekarz kazał odstawić
tabletki, ale też tu mam wątpliwości, bo wiem że prolaktyna znów może szybko
wzrosnąć. Czy słusznie mam nie brać bromocornu??
Obserwuj wątek
    • ivinka275 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 08:30
      Madi, a jak długie masz cykle? Napisz mniej więcej, jeśli pamiętasz, bo przy
      krótszych cyklach wzrost pęcherzyków zaczyna się wcześniej a przy dłuższych
      później, dlatego powinno się podchodzić do tego bardzo indywidualnie.
      Jeśli chodzi o prolaktynę to faktycznie ma ona tendencję do wzrostu po
      odstawieniu, a nie zaproponował Ci lekarz jakichś łagodniejszych środków typu
      castagnus? Albo odstawianie stopniowe, czyli zamiast np całej tabletki teraz
      tylko połówkę?
      Pozdrawiam
      • madi1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 08:58
        Mam cykle mniej więcej 28 dniowe. Mimo wszystko siódmy dzień wydaje mi się
        troszkę za szybko, ale ja się nie znam...To mój pierwszy monitoring.
        Jeśli chodzi o prolaktynę-kompletnie odstawić tabletki i już. Trochę to dla
        mnie dziwne, pomyślałam że za ok.trzy tyg. zrobię znów jej badanie i najwyżej
        jak zobacze ze wzrosła znów pójde do ginekologa. Już od ponad roku staramy się
        o dziecko, a widzę że zapowiada się na długie oczekiwania....sad Podziwiam
        wszystkie te dziewczyny, które latami czekają na dziecko, ja na samą myśl o
        tych wszystkich badaniach mam dreszcze. Teraz mam zrobić monitoring, zobaczymy
        czy wszystko w porządku, jeśli nie, znów pewnie jakieś tabletki, potem lekarz
        coś wspominał o laparoskopii i konkretnym leczeniu niepłodności.. Nie robiliśmy
        jeszcze badań męża, a pewno od tego trzeba było zacząć.
        • mjulka Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:01
          już o laparoskopii? A masz jakieś podstawy, by sądzić, ze będzie w ogóle
          potrzebna? Jest cała masa mniej skomplikowanych badań, które mogą ujawnić
          przyczynę braku dzidzi. Ja tam zaczęłam od tych mniej wyszukanychsmile
      • mjulka Re: monitoring cyklu 14.06.07, 08:59
        na prolaktynie się nie znam kompletnie, ale na monitoring możesz iść już w 7dc.
        Co prawda do owu będzie jeszcze pewnie dobrych kilka dni, ale już będzie widać
        pęcherzyk. Po rozmiarach będzie też można wnioskować, kiedy następne usg.
        pozdrawiam i jasmile
        • ivinka275 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:09
          W takim razie w 7 dc już powinno być coś widać, choć pęcherzyk pewnie będzie
          jeszcze malutki, no ale zobaczyć trzeba, a jak już będzie wiadomo jaką ma
          wielkość to lekarz wyznaczy Ci najprawdopodobniej kolejną wizytę na
          podglądanie.
          Ufasz swojemu lekarzowi? Jeśli ufasz to odstaw, ale zbadaj po jakimś czasie
          poziom prl, to powinno rozwiać Twoje wątpliwości. Ja odstawiałam bromergon
          stopniowo, a teraz jadę na jego ziołowym lżejszym zastępniku, na castagnusie,
          ale i tak idę zbadać prl, bo być może skoczyła i czeka mnie powrót do bromka.
          • madi1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:19
            Ivinka, a czy ten lek zastępczy castagnus jest na receptę? Może i ja powinnam
            taki brać, sama nie wiem. Niby mam zaufanie do lekarza, ale już teraz zaczynam
            się sama zastanawiać.
            Dziękuję Wam za odpowiedzi, pozdrawiam.
            • ivinka275 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:28
              Nie, nie jest na receptę, to ziołowe tabletki, które nie tylko trzymają w
              ryzach prl, ale też poprawiają jakość śluzu. Jak znajdę dobry link to podeślę.
              Trzymaj się dzielnie smile
              • wiosenka1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:39
                ooo a ja nie wiedzialam ze castagnus zbija prl, czy w aptece tez kupie, czy
                tylko w zielarskim?

• tessie124 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:50
                  Nawet jeśli można kupić w zielarskim, to chyba lepiej w aptece. Tam bardziej
                  przestrzegają rygorów przechowywania. Co prawda ziołowe, to niby wszystko jedno
                  - tzn temp pokojowa, ale z tego co ja wiem to wszystkie leki i zioła należy
                  przechowywać z dala od światła i słońca. Dlatego zawsze staram się kupować w
                  aptece nie w zielarskim, nie w sklepie i nie allegro. Zanim dojdzie to wiadomo w
                  jakich warunkach to leżało?
                  Wiadomo jeśli jest tylko w zielarskim to nie ma wyjścia, ale dobre apteki mają
                  też zioła. Ja kupiłam w aptece siemię lniane i oeparol, mieli tam całą półkę
                  zielska.

Pozdr

Tess.
              • wiosenka1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:45
                Madi czy mierzylas kiedys tempki, bo widzisz przy cyklu 28 dniowym mozesz miec
                owu ok 12 dc przy zalozeniu fazy II tzw lutealnej 16 dniowqej, i ok 16dc przy
                zalozeniu lutealnej 12 dniowej, jest to rozrzut 4 dni, a to w sumie wiecej
                moze byc o 1-2 monitoringi, lekarzowi na reke, bo placisz, ale jesli nie znasz
                dlugosci fazy lutealnej, bo tempek nie mierzylas, to pierwszy raz idz juz 7 dc,
                ale to moze byc za wczesnie, ale tego sie nie wie. Jesli zacznie sie cykl lub
                zaczal proponuje mierzyc tempki, to Ci duzo pomoze.
                Staranka najlepiej podejmowac przy pojawieniu sie sluzu plodnego i kontynuje
                sie je do drugiego dnia wyzszej tempki, bo owu wystepuje z reguly w dniu
                szczytu sluzu, a nawet 3-4 dni przed skokiem tempki a nawet do drugiej wyzszej
                tempki.
                Lekarz moze i ok, ale po co mowi o laparoskopii, po 6 msc staran, jesli ze
                starnkami celujecie ot jak wyjdzie, to tu moze byc tez przyczyna, podwyzszona
                prl moze zaburzac proces wzrostu pecherzyka.
                • wiosenka1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 09:52
                  Madi musialam przerwac, ale kontynuuje, z ta prl malo wiem, ale gdzie nie
                  czytalam, to jak dziewczyny odstawialy tabletki to prl znow skakala, moze
                  faktycznie lykaj zamiennie castagnus, to dobre rozwiazanie

monitoring i jednoczesne mierzenie tempek bardzo duzo uwazam daje, zobacz, na
                  monitoringu pojawi sie pecherzyk, bedziesz wiedzial ze pekl, bo ginek Ci powie,
                  a tempka skoczy w gore i bedzie to potwierdzenie monitoringu, dla mnie super
                  sprawa

ja obecnie bede robila monitroing drugiego cyklu

pozdrowka
                • tessie124 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 10:15
                  Jeżeli to jest 1 monitoring to myślę, że jak najbardziej wskazane jest usg 7dc.
                  Chodzi o to żeby niczego nie przegapić. Można ocenić stan jajników (czy są tam
                  pęcherzyki które nie dojrzewają - to będzie widac przy następnych usg) macicy,
                  jak zachowuje się endometrium itd. Natomiast jeżeli za miesiąc zaordynuje to
                  samo to już lekka przesada - Wiadomo owulacja może się przesunąć , nie jest to
                  stała - ale każda kobieta ma raczej skłonność albo do wcześniejszej owul albo do
                  późniejszej. U mnie np jest mało prawdopodobne że będę miała owul do 17dc...
                  Sprawdziłam to na usg i tempką. Jeszcze tak się nie zdażyło. Co do laparoskopi
                  to wszystko myślę zależy od tego ile masz lat i czy pęcherzyki pękają. Ja
                  wolałabym aby gin wysłał mnie na laparoskopię 5 lat temu jak dopiero zaczęliśmy
                  się starać niż czekać aż skończę 37 lat. Uważam, że to był co najmniej błąd w
                  sztuce nie zrobić tego. Nigdy nie wybacze sobie,że sama tego nie zrobiłam tylko
                  ufałam lekarzom - tym bardziej jeśli pozbawiło mnie to szansy na potomstwo.
                  Teraz moja nowa gin zaczęła właśnie od tego - jeżeli się nie uda począć w
                  wakacje to na jesieni idę na laparoskopię.

Myślę, że nie warto łykać prochów nie zrobiwszy najpierw co najmniej HSG jeżeli
                  kobieta ma więcej niż 30 lat. Jeżeli 20 parę to można jeszcze probować bez tak
                  drastycznej ingerencji. Niestety jajowody mogą zarastać w wyniku przebytych
                  infekcji i zapaleń. Nie wolno zatem lekceważyć żadnego zapalenia, trzeba
                  natychmiast iść do gina i wyleczyć.
                  Poza tym nie rozumiem podejścia lekarzy, szpikują kobietę prochami a nie
                  sprawdzą nasionek męża. Zawsze to kobieta jest winna, że nie ma dziecka! Paranoja!

Pozdr

Tess.
                  • wiosenka1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 10:54
                    super Tesi to wytlumaczylas, to fakt nie ma co czekac.
                    Na moim przykladzie, 2 ciaze planowane, 1 dziecko mam, a teraz po 3 cyklu
                    nieudanym nie czekalam, zaczelam dzialac, nawet jesli okaze sie wszystko w
                    porzo, to wiem ze nie czekalam, bo z drugiej strony mozna czekac rok i zaczac
                    dzialac, ale po co? a mam latek 33,5 a synek czeka na rodzenstwo

uwazam ze po pol roku trzeba dzialac, nie szalec ale dzialac
                    • madi1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 12:18
                      Tessie i Wiosenko dziękuję Wam za szczegółowe odpowiedzismile Nie mierzyłam nigdy
                      temperatury, ale pewno czas zacząć, o dziecko staramy się już ponad rok, bardzo
                      chciałabym wierzyć że to jedynie ta moja za wysoka prolaktyna jest powodem nie
                      zachodzenia w ciążę, ale wątpię w to....
                      Zobaczę jak wyjdzie monitoring, później będe się powaznie zastanwiać i martwić.
                      I chyba jednak zrobimy teraz badania mężowi, nie ma na co czekać.
                      Pozdrawiam Was gorąco!
                      • tessie124 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 12:27
                        No, trzymam kciuki. życzę powodzenia. Daj znać jak będziesz wiedziała co i jak.

Pozdr

Tessie
                        • wiosenka1 Re: monitoring cyklu 14.06.07, 12:33
                          Madi nie ma na co czekac. Zrobcie monitoring, zobaczysz czy ladnie rosna
                          pecherzyki, wysoka prl moze hamowac ten przyrost, badaj tez te prl, mozesz
                          dostac skierowanie z por K

nadawaj nam tu co i jak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka