Dodaj do ulubionych

Co oznacza blada kreska na teście owu?

10.09.07, 21:01
Czy oznacza, że owu się zbliża, czy co? Bo nie wiem, czy mam ją traktować,
jako tę WŁAŚCIWĄ. Czy jutro zrobić jeszcze jeden test?
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 10.09.07, 21:20
      Dominika z tym różnie, plus albo minus, powtórz test jutro lub za 2
      dni.
      • s.dominika Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 10.09.07, 21:27
        Ale jak jest owu, to wam wychodzi taka sama mocna i gruba jak ta kontrolna? Czy
        się czymś różnią?
        • nglka Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 10.09.07, 21:39
          Blada kreska to negatyw.
          Tak wyglądały moje testy owu w obserwowanym cyklu nr 19:
          images29.fotosik.pl/59/d6164dddc1e889ee.jpg
          Tak wyglądały moje testy owu w obserwowanym cyklu nr 17 (w kilku częściach,
          wklejam op kolei):
          images12.fotosik.pl/91/3e4582dc309ebaae.jpg
          images12.fotosik.pl/93/47474879089e2813.jpg
          images12.fotosik.pl/94/aed20f6b4c51db59.jpg
    • nglka świeżynka 11.09.07, 08:26
      Aktualny dodatni test, robiony dziś o 8 rano. Zauważ, że kreska testowa nie jest
      u mnie tak samo mocna, jak kontrolna - ale zdecydowanie nie jest to "blada
      kreska". I u mnie jest to test pozytywny. U Ciebie może być nieco słabszy lub
      nieco mocniejszy pozytyw, ale... możesz zauważyć też taką różnicę, że pik
      występuje nagle, tj długo jest kreska blada (mniej lub mocniej) a nagle robi się
      mocna.

images30.fotosik.pl/79/b7e8d57e3b079204.jpg
      • nglka Re: świeżynka 11.09.07, 08:28
        Acha, sorki za zażółcony test, biorę Furagin, bo mnie zap. pęcherza złapało..
        • wiosenka1 Dominika 11.09.07, 09:01
          sorki myslalam ze o ciazowy test pytasz, hi hi
    • 210977333q Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 15.09.07, 16:53
      U mnie kreska zawsze jest blada,pojawia sie tylko przez dwa dni,ale
      zawsze jest ledwo widoczna.Nie wiem co o tym sadzic.Z obserwacji
      sluzu wyglada to na owulacje,ale testy tego chyba nie
      potwierdzaja.Staramy sie juz dziewiec miesiecy i nic.Mialam robione
      badania hormonalne,ktore wyszly dobrze.Dla upewnienia sie oddalismy
      nasienie meza do sprawdzenia i czekamy na wynik.
      • nglka Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 15.09.07, 17:19
        To, co u mnie jest negatywem - u Ciebie może być pozytywem. Ta zasada powinna
        skłonić wszystkich do testowania (jeśli już testują) codziennie przez minimum
        1-2 cykle.
        U każdego poziom LH jest inny - różne testy mają różną czułość dlatego też wazne
        jest, żeby testować jedną firmą.
        U Ciebie ta słaba krecha może być w zasadzie pozytywna ale nie jestem pewna, czy
        to wystarczające stężenie LH. Rejestrujesz skoktemperatury? Temperatura
        potwierdza przebycie owulacji? A może monitoring?
        Niestety śluz i testy są tylko zapowiedzią owu - ale nie gwarantują jej przebycia.
        Piszesz, że zrobiłaś badania - a jakie hormony dokładnie badałaś?
        • 210977333q Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 18.09.07, 22:40
          Wykres temperatury prowadzilam(codziennie zaraz po przebudzeniu),ale
          zadnego skoku nie zauwazylam,tzn.skoki byly co dwa dni o pare
          kresek.Zniechecilam sie i dlatego sprobowalam testy.Testy pokazywaly
          ledwo widoczna kreske przez dwa dni.Robilam badania na progesteron i
          estrogen,podobno wyszly dobrze.Teraz wlasnie dostalam okres,czyli
          znowu nie udalo sie.Powoli sie zalamuje...
          • 210977333q Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 18.09.07, 22:44
            Moje kreski byly znacznie bledsze niz Twoje nglka.
            • nglka Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 18.09.07, 22:46
              Ja bym się przemęczyła i ze 2-3 cykle zastosowała (restrykcyjnie)
              objawowo-termiczną wraz z testami. To znacznie tańsze niż monitoring co cykl - a
              efekt taki sam.
              • 210977333q Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 20.09.07, 00:28
                No wlasnie ,meczylam sie dwa cykle i tak jak juz napisalam mialam
                skoki temperatury mniej wiecej co dwa dni(o pare kresek).Nie mialam
                pojecia jak sie w tym wyznac i nie widze zeby moglo byc pomocne.Nie
                wiem dlaczego u mnie tak jest i co robie zle?(mierzylam codziennie
                zaraz po przebudzeniu).Testy tez okazaly sie malo wiarygodne.Zdaje
                sie na intuicje i probujemy w srodku cyklu(biorac poprawke na pare
                dni wczesniej i pozniej,cykle mam regularne,co 29-30 dni).
                • nglka Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 20.09.07, 01:01
                  A wrzuć tu linki dow ykresów albo rozpiskę pomiarów - wtedy będzie można coś
                  powiedzieć.
                  Warunki pomiaru:
                  - minimum 3h snu
                  - stała godzina do max 15 minut różnicy - a jeśli więcej, należy zaznaczyć przy
                  konkretnym dniu (przed ósmą)
                  - zaraz po przebudzeniu
                  - jeszcze przed wstaniem
                  - pomiar przy styku z błonami (pochwa / odbyt / usta)
                  - pomiar w 1 miejscu przez 1 cykl
                  - pomiar 1 termometrem przez 1 cykl
                  • s.dominika Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 20.09.07, 07:49
                    Powiedzcie mi, czy w moim przypadku ma sens mierzenie tempek, jak ja mam różne
                    pory wstawania? Czasem muszę wstać o 4, jak jadę gdzieś daleko na 8 rano, albo
                    wstaję o 7, albo jak się mogę wyspać, to potrafię spać do 11. Jak się nie
                    wyśpię, to jestem potwornie zmęczona. Dlatego nie wchodzi w grę obudzenie się,
                    żeby zmierzyć tempkę i dalej spać.
                    Czy więc to ma jakiś sens? Czy liczy się po prostu PO OBUDZENIU SIĘ
                  • 210977333q Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 21.09.07, 20:03
                    Wszystkie warunki spelnione:zawsze o siodmej,spie ok.7-8
                    godzin,mierzylam w ustach,zaraz po przebudzeniu,nie wstawalam,ten
                    sam termometr.Linkow nie wrzuce,bo kartke z zapiskami juz
                    wyrzucilam,mierzylam przez dwa cykle w czerwcu i lipcu.Jak pamietam
                    to zaraz od okresu bylo 36,6 przez jakies 5 dni,potem spadlo do 35,5
                    i znowu 36,5 ...potem juz byly tylko roznice o pare stopni w dol lub
                    w gore.Dla mnie jest to kompletnie nie czytelne.Obserwuje sluz i
                    wychodzi mi,ze ten rozciagliwy mam w srodku cyklu(wtedy probujemy
                    najbardziej).Liczylam na testy,ale coz...Teraz juz jestesmy odeslani
                    do lekarza,mialam kolejne badania hormonow a maz nasienia,czekamy na
                    wyniki.Moze czegos sie dowiemy.
                    • nglka Do: s.dominika oraz 210977333q 21.09.07, 21:16
                      s.dominika - ustawiasz budzik na godzinę optymalną. Jeśli rzadko wstajesz o 4 to
                      możesz ustawić np na 7 (nie mierzymy po ósmej a niektóre źródła ostrzegają, że
                      lepiej nie mierzyć po 7:30). Np metoda angielska pozwala na korektę pomiaru. Za
                      każdą godzinę przyspieszenia w pomiarach dodajesz 0,1 stopnia.
                      Jeśli najczęściej wstajesz o 4 to ustaw na 4 a w dniach, w których śpisz dłużej,
                      budzisz się i mierzysz o 4 a potem zasypiasz. Każda z nas nie ma życia jak w
                      zegarku, wstaje o różnych porach- każda z nas indywidualnie musi znaleźć sobie
                      stałą godzinę pomiaru. Ja np bardzo rzadko wstaję o 7, pracuję w domu i wstaję
                      między 9 a 11. I tak mierzę o siódmej i wierz mi, w pewnym momencie będziesz to
                      robić automatycznie (dobrze jest mieć elektroniczny - koniecznie z dwoma
                      miejscami po przecinku np Microlife MT 1622 i mt 16c2 - mają pamięć pomiaru, po
                      zmierzeniu można spać dalej i oczytać po przebudzeniu).

210977333q - śluz jest tylko zapowiedzią owulacji, temperatury są bardzo ważne
                      dla potwierdzenia owulacji. Dlatego poprosiłam o linki - jeśli nie zobaczę
                      wykresów to po prostu nie będę w stanie pomóc i zanalizować.
                      • 210977333q Re: Do: s.dominika oraz 210977333q 24.09.07, 14:17
                        Niestety nie dysponuje linkami,bo zapisywalam na kartce,ale bardzo
                        dziekuje za oferowana pomoc.
                        • 210977333q Re: Do nglka 24.09.07, 22:17
                          Wlasnie znalazlam swoje zapiski temperatur z czerwcowo/lipcowego
                          cyklu,jesli masz ochote to prosze przeanalizuj,bede bardzo wdzieczna.

21 czerwca 1- dzien cyklu 36,5
                          22-2 36,5
                          23-3 36,5
                          24-4 36,5
                          25-5 36,5
                          26-6 36,5
                          27-7 36,5
                          28-8 36,5
                          29-9 35,9
                          30-10 36,0
                          1 lipiec-11 36,2
                          2-12 35,8
                          3-13 35,7
                          4-14 35,5
                          5-15 35,8
                          6-16 35,8
                          7-17 35,9
                          8-18 35,7
                          9-19 35,8
                          10-20 36,2
                          11-21 36,5
                          12-22 36,3
                          13-23 36,5
                          14-24 36,5
                          15-25 36,3
                          16-26 36,5
                          17-27 36,5
                          18-28 36,5
                          19-29 36,5
                          20-30 36,5
                          21-31 36,5
                          • nglka Re: Do nglka 24.09.07, 23:39
                            Bo widzisz.. czy 21.06 krwawienie trwało więcej niż 3 dni? Było bardzo obfite?
                            Porównywalnie do tego z lipca? Jeśli było mniej obfite i trwało max 3 dni - to
                            właśnie doświadczyłaś krwawienia okołoowulacyjnego (zwanego potocznie
                            krwawieniem śródcyklicznym) - więc nie był to 1 dc ale właśnie owulacja.
                            W lipcu - owulacja potwierdzona - w okolicy 9 dc. Bardzo ładne temperatury
                            wyższe, faza lutealna 12 dni, czyli prawidłowa smile
                            • nglka Acha 24.09.07, 23:44
                              I zbadaj tarczycę - dla bezpieczeństwa. Badanie proste (z krwi) - temperatury
                              poniżej 36 stopni mogą świadczyć o problemach z tarczycą.
                              A wracając do poprzedniego posta mojego - zapomniałam dopisać - jeśli moje
                              domysły odnośnie 21 czerwca są prawdziwe (tzn słabsze krwawienie niż zazwyczaj,
                              trwające max 3 dni) - to NPR jest właśnie dla Ciebie - pozwoli Ci uniknąć
                              mylenia krwawienia okołoowulacyjnego - z miesiączką.
                              To, że takie krwawienie wystąpiło raz nie musi znaczyć, że się powtórzy i
                              odwrotnie. Pełna dowolność. Dalej się obserwuj.
                              • 210977333q Re: Acha 25.09.07, 00:01
                                Krwawienie mam zawsze takie samo,drugi dzien obfity,krwawienie 5
                                dni.W poprzednich cyklach mialam takie plamienie ok.8-9 dnia
                                cyklu,po tym ciagnacy sluz.Czy to znaczy,ze owulacja byla w trakcie
                                plamienia?Czyzbym miala az tak dluga druga czesc cyklu,jesli
                                owulacja jest juz w 9-tym dniu?Zawsze myslalam,ze 11-16 dni przed
                                okresem i wtedy nasilalam proby.Wlasnie mialam zrobione kolejne
                                badania hormonow plus tarczyca,ale nie znam jeszcze wynikow.
                                • nglka Re: Acha 25.09.07, 00:08
                                  Jeśli występuje plamienie w środku cyklu, to to właśnie najczęściej jest owulacja.
                                  Nie zawsze, bo czasem (rzadko) może to sugerować problemy hormonalne - ale w
                                  zdecydowanej większości jest to dla dziewczyn NPRowych sygnał, że lada chwila
                                  tempka skoczy.
                                  Pytałam o czerwiec, bo miałaś tempki charakterystyczne dla swojej fazy wyższej
                                  (36,5) stąd podejrzenie o krwawienie śródcykliczne 21.06.
                                  Owulacja jest zawsze prawidłowo 12-16 dni przed miesiączką. Ale to nie zmienia
                                  faktu, że może to być którykolwiek dc. Np 6 dc - wtedy okres wystąpi po 12-16
                                  dniach, lub 56 dc - wtedy też miesiączka wystąpi po 12-16 dniach.
                                  • 210977333q Re: Do nglka 25.09.07, 21:51
                                    Nie wiem tylko czy dobrze sie rozumiemy(wiem to moja wina-brak
                                    porzadnego wykresu)ale te temperatury to jeden cykl zaczynajacy sie
                                    21 czerwca i trwajacy 31 dni.Pierwsza cyfra to dzien miesiaca,druga
                                    to dzien cyklu.Wedle obserwacji sluzu okreslilam owulacje na 9-tego
                                    lipca?Niestety tych temperatur nie rozumiem.Czy temperatura zaraz
                                    przed owulacja wzrasta,czy spada?Dla mnie te roznice sa malo
                                    czytelne.
                                    • nglka Re: Do nglka 26.09.07, 01:49
                                      Ano właśnie - się nie zrozumiałyśmy. Niepotrzebnie te daty - bo w takiej
                                      sytuacji potraktowała to jako dwa cykle.
                                      Ale wiele to nie zmienia prócz tego, że wykres o pierwsze dni dłuższy (I faza) a
                                      owulacja nie w 9 dc - tylko w okolicy 9 lipca, czyli 19 dc smile
                                      • 210977333q Re: Do nglka 27.09.07, 00:26
                                        Wlasnie okreslilam owulacje na ok.9 lipca obserwujac sluz,poza tym
                                        majac regularne cykle odejmuje 12-16 dni.Na razie nic nie
                                        wyszlo.Przyszla prosba o kolejne oddanie nasienia meza do badania,za
                                        dwa miesiace(!),dopiero wtedy dowiemy sie czy nasze wyniki sa
                                        prawidlowe,czekac,czekac i probowac dalej.Nie pozostaje nic innego.
                                        • nglka Re: Do nglka 27.09.07, 00:30
                                          Powiem tak - mierzenie temperatury i obserwacja śluzu nie zaszkodzą. To metoda
                                          nieinwazyjna, dodatkowa, nic na tym nie tracisz. To oczywiście kwestia wyboru -
                                          np ja wolę wiedzieć - ale pisałaś, że u Ciebie się to nie sprawdza - myślałam,
                                          że chodzi Ci o niemożność interpretacji czy brak skoku.
                                          To Twój wybór oczywiście ale wg mnie cykle masz wzorowe (jeśli chodzi o
                                          temperatury i fazę lutealną) i warto poobserwować choćby po to, by - jak pisała
                                          też Dominika - nie tracić fortuny na monitoring cyklu w celu wykrycia momentu
                                          owulacji.
                                          Trzymam kciuki za wyniki.
                                          • 210977333q Re: Do nglka 27.09.07, 22:51
                                            Wielkie dzieki,chyba masz racje sprobuje dalszych obserwacji.Jestem
                                            troche niecierpliwa i zniecheca mnie brak rezultatow,tyle prob i
                                            nadal nic.Czekamy teraz na wyniki meza,moze tu tkwi problem?
                                    • nglka Re: Do nglka 26.09.07, 01:51
                                      > Czy temperatura zaraz
                                      > przed owulacja wzrasta,czy spada?Dla mnie te roznice sa malo
                                      > czytelne.

Ani to, ani to smile
                                      Temperatura wzrasta po owulacji.
                                      Około - bo NPR nie zezwala na wyznaczenie dnia owulacji a jedynie dni najwyższej
                                      płodności, czyli owulacja może wystąpić max na 3 dni przed szczytem śluzu i na 4
                                      dni przed wzrostem temperatury - oraz do 3 dni po szczycie śluzu i do drugiej
                                      wyższej.
                                      • s.dominika Re: Do nglka 26.09.07, 18:43
                                        Mam termometr elektroniczny ale tylko ma 1 miejsce po przecinku. Może na
                                        początek wystarczy, co?
                                        Będę mierzyć powiedzmy codziennie o 8 rano od następnego cyklu. Muszę się jakoś
                                        mobilizować do tego mierzenia, bo inaczej fortunę wydam na USG
                                        • nglka Re: Do nglka 26.09.07, 19:22
                                          Ten z 1 miejscem po przecinku jest nieprecyzyjny. oczywiście możesz go używać
                                          ale może nie wyłapać minimalnego skoku - ogólnie nie nadaje się do NPR. To już
                                          lepiej rtęciowy.
                                          O 8 może być za późno, zaleca się by nie przekraczać 7:30 bo po tej godzinie
                                          pomiary są mniej wiarygodne.
    • anitaja Re: Co oznacza blada kreska na teście owu? 24.09.07, 18:01
      to chyba tez zalezy od testow, kiedys kupilam najtansze na allegro
      (takie najtansze) i w ogole nie pokazywaly owulacji a zuzylam ich
      sporo, a pozniej kupilam w aptece i wskazywaly prawidlowo, dwie
      slabsze i jedna mocna. Warto sprawdzic, a moze to tylko zbieg
      okolicznosci??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka