handzia72 01.10.07, 22:43 Witam, Proszę doświadczone forumowiczki o wyjaśnienie: Jak z wykresu temperatury wyczytać owulkę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosenka1 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 09:13 a masz ff czy ręczny wykres, jesli ręczny to wpisz wszystkie tempki wraz z objawem sluzu, to pomogę, jesli ff to prosze wrzuc link Odpowiedz Link
handzia72 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 12:08 zapisuję wyniki w ff, ale jestem zielona i nie wiem jak zrobić link do moich wyników .. Odpowiedz Link
nglka Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 12:31 W menu po lewej zakładka "Sharing" - rozwiń i wybierz "Home page setup". Kliknij. Skopiuj link pod najwyższym napisem "Your Charting Home Page Web Address:" I wklej tutaj. Odpowiedz Link
handzia72 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 12:50 Dziękuję za pomoc. Chyba się udalo. Z tego co zauważyłam jesteś specjalistką od tempek. W poprzednich 2 cyklach robiłam testy owu i wychodziły ok. 10-11 dc. Dlaczego więc ff pokazuje owu później? Mam krótkie cykle - 24 dni. www.fertilityfriend.com/home/1cc67b Odpowiedz Link
nglka Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 13:49 Nie pokazuje mi poprzedniego Twojego cyklu - nie wiem czemu. Dlatego też nie umiem Ci dokładnie odpowiedzieć na pytanie bo nie widzę cyklu, nie wiem dlaczego i przede wszystkim - na kiedy FF wyznaczył owu. Od dodatniego testu owu mija zazwyczaj 12-36 godzin, zanim do owulacji dojdzie. Test wykrywa pik LH. LH to końcowy "stymulator", czyli odpowiada za końcowy wzrost i pękanie pęcherzyka - tak więc test nie wykrywa owulacji, ale informuje o jej bliskim nadejściu. Odpowiedz Link
handzia72 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 19:20 Nglko, dopiero w bieżącym cyklu mierzę tempki, w poprzednich dwóch cyklach robilam testy owu i obserwowałam śluz. Testy nie budziły moich wątpliwości w 10 dc wychodziła mocniejsza kreska testowa, więc owulka ok 11 dc. Cykle mam regularne 24 dniowe. Ten obecny objawowo nie różni się od poprzednich. Odpowiedz Link
handzia72 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 13:16 Mówiąc o specjalistce miałam na myśli także wiosenkę. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 13:35 Handzia ff dobrze wyznaczył Co owu, czy to pierwszy Twój cykl z tempkami? Jesli ten cykl by wyniósł 24 dni, to lutealna bedzie za krótka, ale zobaczymy. Po szczycie sluzu, zakładam go w 13dc szukamy pierwszej wyzszej tempki, ktora musi byc wyzsza od 6 przedwzrostowych, czyli tu pierwsza wyzsza jest tempka w 15dc, druga i trzecia w 16 i 17dc, linia podstawowa powinna przebiegac przez najwyzszy punkt z 6 przed skokiem, więc przez 36,5, ff zawsze zaznacza inaczej ale to nieważne, i ta trzecia wyzsza tempka 17dc-36.7 musi byc wyzsza o 0,2 st od lini podstawowej i w sumie jest więc wszystko gra Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 13:40 ff wyznaczył Ci przerywane czerwone czyli ze nie jest pewny owu, bo pozniej zaznaczsz rowniez W czyli wodnisty a to tez plodny sluz, poprobuj sobie jak wykasujesz to W juz po owu, to ff zmieni Ci na ciagle czerwone linie wrzuce Ci fajny link z NPR dziewczyny tu sporo napisały o interpretacji cykli forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=64651213&a=64651213 Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 13:43 i jeszcze doczytałam kiedy jest dokładnie owu nie wiadomo owu może byc na kilka dni przed szczytem sluzu, jak równiez do drugiej wyższej tempki skok tempki jest świadectwem na przebycie owu a plodny sluz pokazuje kiedy trezba zacząć sie starać starania podejmujemy przy sluzie płodnym, a konczymy na 2-3 wyzszej tempce, co 2-3 dni nie ma potrzeby częściej powodzonka Odpowiedz Link
handzia72 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 19:24 Masz rację wiosenko, gdy wykasowalam śluz W to ff zmienił na przerywaną na ciągłą. Dzięki za informację i link - poczytam i przeanalizuję moje tempki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
handzia72 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 19:59 Mam jeszcze jedno pytanie: czy implementację też można zauważyć na wykresie tempek? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: spadek tempki a owulacja 02.10.07, 21:54 niby tak, ale juz nie jedna implantacje wykresową widziałam, a ciąży z niej nie było jak jest wiecej tempek niż lutealna dotychczasowa, mozna zacząć sie nakrecać, a jak jest wyzszych tempek 18 to mozna byc happy Odpowiedz Link