justmaga 04.06.08, 10:37 Dziewczyny czy ktoras z was brala kiedys cos co by podnioslo poziom progesteronu?? A jesli tak to czy to sie zaczyna brac od 1 dnia cyklu??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po_trzydziestce1 Re: pytanko 04.06.08, 11:04 Ja nie bralam, ale wiem ze bierze sie duphaston tzw. dupek, i bierze sie go po owu - wtedy wskazany jest monit cyklu i/lub mierzenie tempki, zebys po skoku tempki wiedziala kiedy mialas owu i ze mozesz juz brac leki. Zazywanie dupka przed owu moze ja blokowac. Odpowiedz Link
mjulka Re: pytanko 04.06.08, 11:04 Madzia, na podwyższenie progesteronu lekarze przepisują przeważnie luteinę lub dupka -(duphaston). Teoria mówi, że należy brać go po owu, bo podany wcześniej może owu przyblokować. A Ty podejrzewasz, że coś z Twoim progesteronem nie halo? Czy tak tylko sie dokształcasz? Odpowiedz Link
keegan Re: pytanko 04.06.08, 11:08 Ja brałam duphaston, ale to było 8 lat temu, gin ustala od jakiego dnia cyklu itd., także sama nie kombinuj bo jeszcze faktycznie sobie namieszasz. Odpowiedz Link
justmaga Re: pytanko 04.06.08, 11:28 nie sama kombinowac nie chce ..ale chce zrobic badania i wiedziec kiedy sie do lekarza zapisac... a tak podejzrewam,ze cos nie halo skoro rowno w 7 dniu po owu zaczynam plamienie... Odpowiedz Link
mjulka Re: pytanko 04.06.08, 12:37 no to najlepiej byłoby zbadać ten progesteron właśnie w 7dpo i wtedy będziesz wiedziała na czym stoisz Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanko 04.06.08, 13:48 Jesli leczysz sie prywatnie, to za wszystkie badania i tak musisz placic. Wiec zrob sobie badanie prg wlasnie ok. 7 dni po owu. I to Ci juz baaardzo duzo powie. Ja tak zrobilam w tamtym m-cu i mialam b.dobry wynik, ale zeby nie bylo zbyt pieknie, to prolaktyne mam troche podwyzszona, stad pojawil sie od wczoraj bromek w moim domu Odpowiedz Link
viktoria1980 Re: pytanko 04.06.08, 18:50 no nie dlaczego jak pytanie o leki to ja muszę od razu wiedzieć bUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU wczoraj przedstawiałam swojego przyjaciela Bromka a dzisiaj Duphastona. Rzeczywiście ma podnieść mój niski progesteron, który w sumie był w normie laboratoryjnej a i tak lekarka mówiła że źle. Ja go biorę od 16 dnia przecz 10 dni. Nie mam jak tego tu monitorować, więc mam nadzieję że nie blokuje sobie owulacji. Tylko u mnie Duphaston to i na wyregulowanie okresu a przez to zlikwidowanie 2 torbieli jest. Odpowiedz Link
keegan Re: pytanko 05.06.08, 07:21 to zupełnie tak jak u mnie, tzn progesteron w normie ale bardzo niski, i gon powiedziała, że na ciążę nie ma szans po nowych badaniach też pewnie wyląduję na duphastonie, problem w tym, że ja nie mam owulacji, więc nie wiem w jakie dni będę go brała, strasznie to skomplikowane Odpowiedz Link
viktoria1980 Re: pytanko 05.06.08, 13:28 ja tez nie wiem co z moja owulacja, ale skoro mam torbiele to chyba nie najlepiej (no i to typowe dla PCO). Nie mialam czasu zeby sprawdzic tego w Polsce, a w Angli nie ma szans. Lekarka przepisala mi Duphaston w ciemno od 16 dnia - i mam nadzieje ze jak mam owulacje to jest ona przed tym czasem, ale pewnosci nie mam. tak to jest z tymi lekami, na jedno pomagja na inne rzeczy szkodza ... Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: Viki 05.06.08, 15:32 a nie myslalas, zeby sobie kupic termometr i pomierzyc tempke? Wtedy wiedzialabys (przynajmniej teoretycznie) kiedy masz owu i wiedzialabys kiedy brac dupka. I to bardzo wciaga, chyba Bushko pisala, ze nie moze przestac mierzyc Bo ja juz rzucilam to wszystko w diably, zeby sie nie stresowac i nie nakrecac Ale Tobie przy braniu dupka byloby to pomocne, buziaki Odpowiedz Link
agnese_zb Re: Viki 05.06.08, 19:11 A ja nie wiem gdzie posiałam termometr. Odstawiłam go jakieś 3 miesiące temu. Chciałam znowu mierzyć wczoraj, tak z ciekawości, ale nie mogę go znaleźć. Oh, tracę głowe, a dopiero 11dc co będzie bliżej 28 Odpowiedz Link
justmaga Re: Viki 05.06.08, 22:55 juz pisalam ,ze ja do mierzenia sie nie nadaje bo pracuje na noce bardzo czesto,a to nie daje miarodajnego wyniku..( Ale mizrylabym baaardzo chetnie gdybym mogla.. Odpowiedz Link
asiunia3010 Re: pytanko o HSG 06.06.08, 10:32 Kochane doradzcie mi czy wybrać się na badanie w 13dc. ja sądzę że jest to juz zapózno bo cykle mam mniej więcej 28 dniowe ale spotkałam sie z opiniami ze czemu nie i sama już nie wiem co robić Odpowiedz Link
po_trzydziestce1 Re: pytanko o HSG 06.06.08, 11:19 A wiesz kiedy masz owu? Mozesz miec np. dopiero w 16 dc + 12 dni wyzszych temperatur = cykl 28 dniowy. Wiec w takiej sytuacji nie ma zadnych p.wskazan zeby HSG zrobic w 13 dc. Ja przy cyklach 26 dniowych - pierwsze HSG mialam w 9 dc, a teraz bede miala w 11 dc, bo dzis moj lekarz nie mogl, w weekend odpada wiec w poniedzialek z samego rana jade do szpitala. Odpowiedz Link