Gość: zuzka IP: *.aster.pl 19.05.09, 23:11 Dziewczyny, czy ktoś mi może wytłumaczyć co to jest macica siodełkowata i czy z taką wadą można zajść w ciążę? Stwierdzono u mnie taka budowe i szczerze to jestem troche podlamana Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika9983 Re: macica siodełkowata 20.05.09, 08:27 Po jakim badaniu została stwierdzona taka budowa? Odpowiedz Link
Gość: zuzka Re: macica siodełkowata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 08:42 Na usg dopochwowym. Doslownie wyglada jak siodlo Czytalam, ze przy takiej budowie moga byc problemy z zajsciem w ciaze. czesto sa poronienia i przedwczesny porod. zalamalam sie lekko Odpowiedz Link
mika9983 Re: macica siodełkowata 20.05.09, 09:58 Przy wadach macicy warto wykonać dodatkową diagnostykę - hsg i nawet histeroskopię - mówię o tym bo sama mam wadę macicy. Sama zmiana kształtu nie jest czymś poważnym - gorzej jeżeli ten kształt jest tylko oznaką wady wrodzonej np. macicy dwurożnej, bo z wadami wrodzonymi wiążą się często inne problemy np. niedrożność jajowodów. Jeżeli to jest tylko zmiana kształtu to nie powinnaś się przejmować. Odpowiedz Link