1.madera 28.06.09, 21:50 Dziewczyny ratunku mam alergię na słońce!!! Potworna pokrzywka ze swędzeniem. Dermatolog sobie z tym nie radzi każe unikać słońca tylko jak? Co zażywać i czym się smarować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rewolka404 Re: Alergia na słońce POMOCY! 28.06.09, 22:05 z wysokie filtry próbowałaś? Moja mama też ma alergię. Zawsze pół godziny przed wyjściem się smaruje i jest w miarę ok. Odpowiedz Link
betka24 Re: Alergia na słońce POMOCY! 28.06.09, 22:09 czesto tez to alergia na 1sze ostre slonce, z czasem w trakcie lata mija... tymczasem tez polecam filtry i calcium, najlepiej takie musujące dla alergików! miejscowo tez jakaś maść, przynajmniej cholesterolową, robiona! pozdrawiam i niech szybko mija bo wiem jak to wkurza! Odpowiedz Link
bushko Re: Alergia na słońce POMOCY! 28.06.09, 22:07 Hm no chyba trzeba wapno brać i krem z wysokim filtrem.... bo nie wiem co jeszcze.... i unikaj słońca.....wiem, to mało realne, bo nie wystarczy po prostu zrezygnować z opalania.... a może w ciąży jesteś? Ja to z lekka nieprzytomna jestem.... Bushko.... Odpowiedz Link
rewolka404 Re: Alergia na słońce POMOCY! 28.06.09, 22:54 Coś ostatnio Madera chyba dopiero o CLO pisała... Odpowiedz Link
chealsyka27 Re: Alergia na słońce POMOCY! 28.06.09, 22:30 smaruj miejscowo lodem... pomaga, ja miesiac sie meczylam z pokrzywka....w poczatkowych tyg ciazy....hmmm moze zrob test Odpowiedz Link
calineczka793 Re: Alergia na słońce POMOCY! 29.06.09, 06:56 Kiedyś przerabiałam ten temat...nigdy nie byłam uczulona, aż tu w Mielnie, przy super słoneczku nie mogłam wyjść na plażę, ani w ogóle w ciągu dnia bo pod razu zaliczałam swędzenie i pokrzywkę... Uratowała mnie moja koleżanka pielęgniarka, do której zadzwoniłam po radę...bo 2 tyg. bez wychodzenia z pokoju, to co to za wczasy..zasugerowała przyśpieszoną kurację betakarotenem...i faktycznie po dwóch dniach jak ręką odjął...może spróbuj tego... Dodatkowo polecam calcium, puder w płynie...łagodzi podrażnienia i chłodzi...oraz kąpiel w emulsji firmy Emolium...te trzy sposoby pomogły mi na pokrzywkę, którą miałam w początkowym okresie ciąży... Pozdrawiam! Doti Odpowiedz Link
agus7 Re: Alergia na słońce POMOCY! 29.06.09, 08:49 Dziewczyny dobrze radza. Proponuje musujace wapno jako napoj orzezwiajacy (ze 3 razy dziennie na poczatek), do tego beta karoten polecany przez Calineczke, a w razie gdyby to nie pomagalo to leki antyhistaminowe (w ciazy zakazane!) typu claritine, zyrtec, skladnikiem aktywnym jest loratadyna, male opakowania 7 tabl. mozna kupowac bez recepty. Ja tez miewam pokrzywki w szczegolnie wrazliwych miejscach, np. dekolt, wewnetrzna strona ud, nie wyjezdzam na wakacje bez zapasu wapna. Wczoraj tez zakupilam Odpowiedz Link
lilith76 Re: Alergia na słońce POMOCY! 29.06.09, 11:06 Mnie czasem od słońca wysypuje na twarzy w drobne krosteczki. Znam ten ból PS: Piszecie, że czasem na początku ciąży pojawia się pokrzywka. Czy zawsze od słońca? Bo mnie wysypało brzuch i kark - z brzucha już poznikało, ale plecy nadal w krosteczki. Odpowiedz Link
calineczka793 lilith76 29.06.09, 12:16 lilith76 napisała: > PS: Piszecie, że czasem na początku ciąży pojawia się pokrzywka. Czy zawsze od > słońca? Bo mnie wysypało brzuch i kark - z brzucha już poznikało, ale plecy nadal w krosteczki. Ja miałam na początku ewidentną pokrzywkę na przedramionach i nogach...raz pojawiło się na dekolcie...miałam tak do 12/13 tc...swędziało tylko w nocy...wyglądało jakbym się poparzyła pokrzywą właśnie...żadnych maści antyalergicznych nie mogłam używać, więc wiele wyrzuciłam (mam alergię kontaktową), żeby w nocy mnie nie korciło...pomagały okłady mi zimne okłady żelowe, puder w płynie, kąpałam się w emulsji Emolium i smarowałam Clobazą... Jednak Lilith musisz pamiętać, że pokrzywka to nie są krosteczki...to naprawdę wygląda jakbyś się poparzyła pokrzywą...potem faktycznie robią się krosteczki, ale to już raczej od drapania... Pozdrawiam! Doti Odpowiedz Link
dabrowianka21 Re: lilith76 29.06.09, 13:33 hej hej! Może masz przesuszoną skórę, w złej kondycji. Staraj sie pić duzo wody mineralnej, basamy i może przejdz się do dermatologa. Dabrowianka Odpowiedz Link
1.madera Re:Dziewczynki :) 30.06.09, 21:59 Dzięki za rady . Co WY z tą ciążą?????? Przecież pisałam że jadę na clo! U dermatologa byłam i kazał unikać słońca tylko jak?? Filtry używam SPF 50 piję dużo wody mineralnej. Codziennie używam balsamów bo skóra sucha ale nie przesuszona. A z tym wapnem to jak żeby nie przesadzić,to można przedawkować czy pić ile się chce? Mnie obsypuje nawet jak idę do pracy w krótkim rekawku Odpowiedz Link
rewolka404 Re:Dziewczynki :) 01.07.09, 09:37 Madera, są chyba jeszcze wyższe filtry. Ważne, żeby były nakładane wcześniej a nie bezpośrednio przed wyjściem. Wapno pij zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, 3 dziennie na pewno nie zaszkodzi. Tak sobie pomyślałam jeszcze, że może jakieś leki bierzesz, które słońca nie lubią? Poczytałabym ulotki. Odpowiedz Link