Dodaj do ulubionych

dobra kurtka

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 17:38
Potrzebuje kupic kurtke z dobrego materialu i dobrej firmy. Uzbieralem troche
grosza ale nie wiem na co sie zdecydowac. Chodzi mi o taka kurtke, ktora
sluzylaby mi zarowno w lato (podczas pieszych gorskich wedrowek) jak i w
czasie zimy. Myslalem o takiej z odpinana potrzewka, nieprzemakalnej i
jednoczesnie oddychajacej - jednym slowem najlepszej. Chodza mi po glowie
dwie marki: Alpinus i Campus. Moze ktos ma jeszcze jakis doskonaly pomysl?
Prosze o podpowiedz.
Robi
Obserwuj wątek
    • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:59
      Kupilem 7 kat temu Milo
      Wyroslem i kupilem w listopadzie ...Milo

Polecam Milo
      wejdz na ich strone a zakupu dokonalem w fabryczce , tam gdzie szyją.

Ceny super ok.
      Camus nie znam dobrych opinii.
      Alpinus drogo.

pzdr
    • cathlea Re: dobra kurtka 19.01.04, 22:45
      3 lata temu nabyłam Alpinusa z goretexem. Przetestowałam go zarówno w zimie (z
      dopiętym polarem), jak i w lecie i polecam. Niestety, jest dość cenny :(
      • Gość: LukaZ23 Re: dobra kurtka IP: *.rtk.net.pl 20.01.04, 12:17
        jeśli chcesz naprawde super kurtke w góry to The North Face gore-tex XCR :)
        Tylko nie wiem czy uzbierałeś aż tyle, ceny od 1500 zł chociaż można gdzies
        poszukać taniej na allegro czy w ogłoszeniach.
        • sledzik4 Re: dobra kurtka 20.01.04, 15:29
          Gość portalu: LukaZ23 napisał(a):

> jeśli chcesz naprawde super kurtke w góry to The North Face gore-tex XCR :)
          > Tylko nie wiem czy uzbierałeś aż tyle, ceny od 1500 zł chociaż można gdzies
          > poszukać taniej na allegro czy w ogłoszeniach.

Tysiąc pięćset złotych za kurtkę? Mózg mi staje!
          Kogo na to stać? To jest........... chore!
          • Gość: LukaZ23 Re: dobra kurtka IP: *.rtk.net.pl 20.01.04, 22:32
            Eee 1500 zł to jeszcze luzik :) Widziałem nawet takie za 2800 zł a kumpel
            nawet za 5000 zł. A ludzie głodują...
            • Gość: noroc Re: dobra kurtka IP: *.dobczyce.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 12:17
              nic nie mówie, tylko sie smieje...
    • Gość: Anie Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.04, 23:04
      1. PODSZEWKA a nie potrzewka
      2. Alpinus i campus przegrywaja na wstepie, szukaj czegos innego
      3. do czego potrzebujesz kurtki?? Latem na wycieczki- ok. Gdzie te wycieczki??
      Wyjezdzasz na 1 weekend w miesiacu czy na trzy tygodnie wloczegi?
      4. zima- gdzie?? Potrzebujesz kurtke, ktora sprawdza sie w gorach zima, czy
      chcesz jej uzywac jako kurtki miejskiej??
      5. jakiego rzedu sume zaoszczedziles??
      6. potzrebujesz "podszewki" czy dodatkowej kurtki z polara, wpinanej w
      wierzchnia??
      7. odpowiedz na pytania, to pomyslimy
      • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 17:38
        > 1. PODSZEWKA a nie potrzewka
        bingo
        > 2. Alpinus i campus przegrywaja na wstepie, szukaj czegos innego
        zostaje min Milo:))
        > 3. do czego potrzebujesz kurtki?? Latem na wycieczki- ok. Gdzie te
        wycieczki??
        > Wyjezdzasz na 1 weekend w miesiacu czy na trzy tygodnie wloczegi?
        Milo ma i bardziej i mniej zaawansowane kurtawy
        > 4. zima- gdzie?? Potrzebujesz kurtke, ktora sprawdza sie w gorach zima, czy
        > chcesz jej uzywac jako kurtki miejskiej??
        Polar , lepszy z kompatybilnym zamkiem.
        Masz takowy?
        Jak nie to nie ma wielkiej straty,
        > 5. jakiego rzedu sume zaoszczedziles??
        no własnei , rzecz istotna.
        Bez 350 nie ruszaj sie z domu a majac 350 nie idx do sklepu.

pzdr
        • Gość: Anie Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 19:00
          Orientuje sie co nieco w ofercie firm :) Osobiscie mam polar z "kompatybilnym"
          jak to ladnie ujales zamkiem, ale polar polarowi nierowny, widzialam juz kurtki
          z takimi "polarowymi" podpinkami, ze nic tylko usiasc i zaplakac :) wiec lepiej
          sie zastanowic, czy potrzebna jest kurtka na weekendowe wyjazdy w gory latem
          (wtedy wystarczylby zwykly windstoper z membrana i 350 zl to suma
          wystarczajaca, a przy tym mozna by sie pokusic o ta dodatkowa podpinke na
          chlodniejsze dni, chociaz wydaje sie ona zbedna, wystarczy cieplejsza bluza;
          jesli w planach ma sie trzytygodniowy wypad i szanse, ze bedzie sie to
          powtarzac co roku, to mozna sie zastanowic nad jakims -tex(em), albo lepsza
          kurtka z membrana. Jesli kurtka ma sluzyc zima jako kurtka miejska (ew. jako
          kurtka na wypady w gory), wtedy juz przydalby sie polar 300 a to juz nie ma
          szans, zeby sie zmiescic w 350zl. Mozna cos pokombinowac,np. w Cieszynie mozna
          uszyc kurtke z polaru, tylko trzeba pamietac o tych zamkach.Mozna kupic
          bezposrednie u producenta, jesli do takowego dotrzesz i bedzie ci sie to
          oplacalo.Mozliwosci jest wiele. Ze swojej strony radze ezygnowac z Bergsona, to
          ci sami ludzie co Campus, a w windstoperze Campusa zamek rozlecial mi sie po 3
          miesiacach uzytkowania :)
          • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 21:09
            350 - myslalem tylko o "texie"
            i znowu ponudze o Milo:))
            Bergson i Campus ?? To Ci sami??
            Njo , njo:((

Włąsnie , wlasnie bezposrednio u producenta.
            Cieszyn powiadasz, jestes z Podbeskidzia??

Polar to istotna rzecz i radze nie kupowac w marketach jak sie chce
            wykorzystac na powaznie a chociazby na pol powaznie.

pzdr
            • Gość: Anie Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 21:25
              Nie jestem z Podbeskidzia, a szkoda :) ale mam niedaleko. No za 350 zl to mozna
              juz cos upolowac, moze nie z najwyzszej polki, ale zawsze cos :) temat Bergsona
              byl odgadany na forum wspinaczkowym i niestety to Ci sami. Co do Milo to nie
              mialam z ta firma stycznosci, no moze z wyjatkiem plecakow i tu moge je z
              czystym sumieniem polecic. A polarow nikt nie kupuje w supermarketach. Chociaz
              musze przyznac ze moj pierwszy polar kupilam za jakies smieszne pieniadze na
              ulicznym bazarze i byl super, tylko mial kieszenie glupio rozwiazane. Ale
              generalnie to jak sie wydaje kase, to na cos porzadnego, bo jak mowi stare
              przyslowie "kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje". Ale widze, ze najbardziej
              zainteresowany chyba stracil zainteresowanie tematem, bo juz postow od niego
              nie ma, a ja kurteczke juz mam, z kompatybilnymi zamkami i w ogole... :)
              • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 21:33
                ...moze kupil jakas kurtawa za 1500:)))

pzdr
              • magurka Re: dobra kurtka 23.01.04, 08:45
                Moze i załozyciel watku zrezygnowal, ale ja czytam z wielkim
                zainteresowaniem:) Od jakiegos czasu poluje na kurtke i wciaz nie bardzo wiem
                na jaka firme mam sie zdecydowac. Moja porzednia kurtka - hydrotex alpinusa
                sluzyla mi dzielnie prze prawie 5 lat i jest juz w stanie dogorywajacym...
                A potrzebuje kurtki w gory i na lato i na zime i czasem w miasto na deszcz...
                Moje pierwsze kroki skierowalam do alpinusa, ale czytajac was zaczynam sie
                wahac...
                pozdrawiam i prosze o rade...
                PS. O Milo sporo juz slyszalam, ale wciaz jakos nie jestesm w stanie sie
                przekonac... moze przyzwyczajenie druga natura czlowieka...
                No i moge wydac cos okolo 500 zlociszy...
                • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 16:21
                  Przekonanie owszem jest wazne.

Ja polecam....wiesz juz co.
                  Kupilem na miejscu w Firmie i znizka doscc ciekawa.
                  No ale Ja mialem blisko:))

pzdr
                  • Gość: MiG Re: dobra kurtka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.04, 19:17
                    Milo z membraną aquatex jest OK - cena z Wawy to ok. 600 PLN.
                    O hydrotexie Alpinusa mam raczej kiepską opinię, za to niezłe są kurtki
                    Alpinusa z goretex-em, tyle że cena to ok. 1000 PLN :-(

Generalnie jeśli chodzi o membrany to uważam, że:
                    goretex > sympatex > aquatex, reszta się nie liczy (tu proszę o ewentualne
                    głosy krytyki, tylko konstruktywne :-)

No i polar koniecznie, grubość 200 lub 300 (czyli nie z supermarketu bo tam są
                    100, a i to kiepskie), przyda się i latem. Cena ok. 200-300 PLN, a na przecenie
                    nawet taniej.

MiG

PS. używanie nazwy windstoper w odniesieniu do kurtki jest trochę mylące,
                    biorąc pod uwagę to co jest w sklepach (windstoper = polar z membraną)
                    • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 20:55
                      > Milo z membraną aquatex jest OK - cena z Wawy to ok. 600 PLN.

drugi model z góry , czyli jeden z lepszych kupiłem spoooorooooooo taniej.
                      • Gość: LukaZ23 Re: dobra kurtka IP: *.rtk.net.pl 23.01.04, 21:29
                        A czemu nie lubicie Bergsona ? Tylko dlatego , że ma coś wspólnego z
                        Campusem ? Czekam na praktyczne uwagi.
                        • gazamate Re: dobra kurtka 01.04.04, 14:36
                          w campusie sypią sie zamki (zarówno w kurtkach jak i plecakach), choć jeżeli
                          chodzi o plecaki to materiał mieli fajny. Odnośnie kurtek campusowskich to
                          znajomemu zaczeła sie sypać już po tygodniu w górach
                    • Gość: Anie Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.04, 10:54
                      Jesli potrzbujesz kurtki do sporadycznych wypadow w gory to wydaje mi sie, ze
                      rodzaj membrany nie jest az tak wazny, przeciez nie bedziesz w niej nurkowal, a
                      z reguly jesli sa to sporadyczne wyprawy w gory to jak pada deszcz to i tak sie
                      najczesciej rezygnuje z dalszej wedrowki (no chyba, ze ktos lubi tak w deszczu
                      lazic, ale to co innego. Alpinus, Campus i teraz Bergson nie maja u mnie dobrej
                      opinii, chociaz moja kupmela ma kurtke z Campusa (tez bylo cos tam z zamkiem )
                      i sobie chwali. Bergsona nie lubie z prostej przyczyny (to odpowiedz na watek
                      ponizej): jest to bardzo niesolidna firma, chcialam kiedys kupic ich kurtke,
                      ale po tygodniu obiecywania, ze kurtka juz jedzie kurierem zrezygnowalam i
                      kupilam (na szczescie) Alvike, w tej samej cenie a o duzo lepszych
                      parametrach.Bergson ma fajna kolorystyke i ciekawe rozwiazania,ale ceny tez
                      maja powalajace no i zwazywszy na fakt, ze to spadek po Campusie to nie jestem
                      ich zwolenniczka. Alpinus juz dawno przestal istniec i to co jest teraz w
                      sklepach to tylko jakies pozostalosci i resztki z magazynow.
                      Osobiscie za polar 300 (Alvika) placilam 299zl, ale to moja wina, bo sie nie
                      targowalam. Przeceny bywaja w sklepach (przynajmniej u nas) rzadko, ale jak juz
                      sa, to cos konkretnego zawsze mozna wypatrzyc.
                      Owszem teraz to co wystepuje w sklepach pod nazwa "windstoper" to polar z
                      membrana, ale w czasach kiedy ja kupowalam kurtke Campusa, byla to kurtka
                      wierzchnia tez z jakas membrana, tylko cienka i rzeczywiscie nadawala sie tylko
                      do uzytku latem. Ja polecam Alvike, tylko trzeba poszukac przeceny, bo ktos tam
                      pisal, ze ma 500zl, wiec jesli kupuje u producenta to moze sie w tym zmiescic.
                      pozdrawiam
                      • Gość: MiG Re: dobra kurtka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.04, 12:03
                        > Jesli potrzbujesz kurtki do sporadycznych wypadow w gory to wydaje mi sie, ze
                        > rodzaj membrany nie jest az tak wazny, przeciez nie bedziesz w niej nurkowal,

słusznie, a z tymi membranami to chciałem jakoś dyskusję rozwinąć w tym kierunku

> Osobiscie za polar 300 (Alvika) placilam 299zl, ale to moja wina, bo sie nie
                        > targowalam.

hi hi, mam dokładnie taki sam (typ, producent, cena)

a o windstoperze wyjaśniałem, żeby komuś mniej zorientowanemu coś się nie
                        pomyliło

Pozdro

MiG
                        • Gość: robi Re: dobra kurtka IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.04, 22:24
                          Czesc, sorka za nienawiązanie do wątku. Wynikało to z przyczyn wyższych. Nie
                          mam aż tak częstego kontaktu z interświatem :-)

Moja myśl przewodnia dotycząca kurtki wygląda następująco:
                          potrzebuję jej do używania zarówno podczas pieszych wędrówek w górach o różnych
                          porach roku - także latem (zależy jak wypadnie) oraz do codziennego użytku
                          głównie w porze wiosenno-jesienno-zimowej. Oczywiście jeśli można by było
                          używać jej także latem w określonych sytuacjach byłoby po prostu idealnie!
                          - Odpowiadając przy okazji powyższe pytania (jeśli chodzi o górskie wycieczki),
                          to najczęściej bywam w Tatrach ale i w innych górach też się zdarza. Wyjeżdżam
                          w nie dwa do trzech razy w roku. Zazwyczaj z grupą kumpli chadzamy od
                          schroniska do schroniska przez 3-4 dni.
                          - przewidziałem wydatek rzędu 700-900 zł. (wiem, że to boli, ale zbieram
                          już "chwilkę" na coś porządnego)
                          - nie wiem czy potrzebuję podszewki. Właśnie chcę się przekonać czy może
                          lepszym rozwiązaniem będzie dodatkowa kurtka wpinana w kurtkę wierzchnią.

Podsumowując, chcę dobrą w miarę uniwersalną kurtkę, z bardzo dobrego
                          materiału, nieprzemakalną, oddychającą, ładną, schludną, itp. do użytku w
                          niekiedy ekstremalnych warunkach jak i zwyklego-codziennego.

Pozdrawiam

ps zdaje się, że niebawem powinny się zacząć jakieś promocje?
                          • Gość: Anie Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.04, 13:09
                            Skoro sytuacje mamy klarowna, to ja polecam firme Alvika- za kurtke z membrana
                            i wpinany w nia polar 300 zaplacilam 750zl, wiec nie jest tak najgorzej. Jesli
                            chcesz przeznaczyc troche wiecej pieniedzy, to moze spotkasz jakas promocje
                            firmy Columbia, maja ciekawe rozwiazania kolorystyczne i techniczne no i przede
                            wszystkim dobra jakosc materialow. Skoro jak piszesz wycieczki nie sa
                            sporadyczne to przyda sie dobra inwestycja. Zycze udanych lowow i pozdrawiam
                            Anie
                          • Gość: Anie ps. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.04, 13:10
                            Jak juz dokonasz zakupu to sie pochwal :)
                            • Gość: robi Re: ps. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.04, 15:54
                              Dzięki za podpowiedź. Teraz zacznę szukać na poważnie w większych sklepach.
                              Może jeszcze ktoś ma jakieś dobre konkretne propozycje? Myślę, że taka wiedza
                              przyda się wielu.
                              • Gość: Anie dobra rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.04, 19:35
                                Zmojego doswiadczenia wynika, ze w takim wypadku lepiej szukac w malych
                                sklepach, ludzie sa tam kompetenti i chetnie Ci pomoga, poza tym mozna sie
                                potargowac no i atmosfera jest zupelnie inna. Zreszta to rzecz gustu, ale ja
                                nienawidze tych hiper-molochow. Pozdrawiam!
                                • klymenystra :)) 29.01.04, 12:41
                                  widze ze tu kompetentne ludzie siedzom wiec tez mam pytanie co do kurtki- na
                                  letnio-jesienne- tygoniowe wyjazdy... jakaaa? zaznaczam ze uwielbiam chodzic po
                                  deszczu i błocku :)no i zeby cena byla rozsadna. kurtki owej uzywalabym tylko w
                                  gory tak wiec prosze o pomoc pod tym kątem. i , jesli jestescie z krakowa albo
                                  okolic, podajcie, prosze adresy sklepow- bo ja wiem tylko gdzie jest alpinus i
                                  jeden sklep na szewskiej :( z gory dziekuje :)))
                                  • Gość: LukaZ23 Re: :)) IP: *.rtk.net.pl 29.01.04, 13:04
                                    na siennej są 2
                                  • Gość: Adek Re: :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 16:10
                                    jesli jestescie z krakowa albo
                                    > okolic, podajcie,

a czy przebyla bys 60 km za roznice na kortce wartosci 500 ok 120 ??

pzdr
                                    • klymenystra Re: :)) 29.01.04, 21:25
                                      tak :)
                                      • Gość: Adek Re: :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 22:32
                                        Kupilem, wlasnie u producenta oddalonego od Krakowa jakies 60 km ( max ) ,
                                        poczytaj wczesniejsze posty to dowiesz sie jak to kurtawa.
                                        polecam.
                                        pzdr

ach amusze zmienic polar , mój 6 letni juz ....mi sie opatrzył ...sladów
                                        zuzycia nie nosi))
                                  • Gość: wal Re: :)) IP: *.icpnet.pl 08.02.04, 19:47
                                    Na twoim miejscu zrobil bym sobie wycieczke do Zakopanego(róznice w cenach
                                    pomiedzy np.Poznaniem (w ktorym mieszkam) a Zakopanem sa znaczne)sporo sklepów,
                                    znaczny wybór. A z Krakowa to tylko kawałek i sympatyczna wycieczka.
                                    O 11 lat używam kurtek firmy Mellos. Zaczynam sie rozglądac za mową.
          • Gość: .... Re: dobra kurtka IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.03.04, 15:22
            > ci sami ludzie co Campus, a w windstoperze Campusa zamek rozlecial mi sie po 3
            > miesiacach uzytkowania :)

tylko nie wzielas pod uwage faktu, ze campus ma zamki salmi, natomist bergson ykk :D
    • Gość: mazi Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 16:34
      ut.netmusicpromotions.com/dn5a177951azh.html
      • klient2004 Re: dobra kurtka 30.01.04, 13:11
        Sledze ten watek od poczatku w nadziei ze dowiem sie czegos konkretnego ale jak
        dotad wielu potencjalnych znawcow nie powiedzialo NIC. Nie padla zadna
        konkretna propozycja "dobrej kurtki" spelniajacej wspomniane wymagania. Sam
        zaczynam sie rozgladac za taka kurtka i mam nadzieje ze w koncu ktos kto wie
        cos na ten temat podsunie jakis pomysl.
        • Gość: Anie Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 12:39
          hmmm to mam Ci podac konkretna marke, konkretny model, tak?? NIE MA KURTKI
          IDEALNEJ. Kurtke dobierasz sobie ty sam, to ty decydujesz jak kurtka w Twoim
          wypadku bedzie funkcjonalna. Jedyne co inne osoby moga to podzielic sie swoimi
          doswiadczeniami i cos zasugerowac- czyli w tym wypadku sugerowano, zeby nie
          kupowac Alpinusa, Campusa itp. A jak jestes taki madry i chcesz miec kurtke,
          ktora spelnia WSZYSTKIE wymagania, to ja sobie uszyj!
    • namche Re: dobra kurtka 12.02.04, 16:59
      Alvika ma bardzo dobre kurtki. Bez gore, ale z ichnią membraną. Mój model to
      Thor, sprawuje się od roku w śniegu, deszczu, błocie, wietrze - idealnie.
      Polecam. Cena około 600 zł.
      • Gość: LukaZ23 Re: dobra kurtka IP: *.tsi.net.pl / *.media-com.com.pl 12.02.04, 18:49
        hmm , na czym polega sprawdzanie kurtki w błocie ? O ile wiem, to tarzać sie
        jest fajnie ale bynajmiej nie w kurtce :)
        • lamancza Re: dobra kurtka 13.02.04, 15:31
          Ja mogę podzielić sie doświadczeniem z kurtką hydrotex (optimal) alpinusa z
          podpinką polarową 300:
          nosze od dwóch lat na codzień, ostatnio w Karkonoszach cały dzień na szlaku w
          mżawce: zamokły mi rzeczy w kieszeniach, ale polar był suchutki. Było mi bardzo
          ciepło mimo, że wiał nieprzyjemny wiatr. Generalnie jestem zadowolony z tej
          kurtki, no ale była kupowana dwa lata temu.
        • namche Re: dobra kurtka 13.02.04, 17:46
          Gość portalu: LukaZ23 napisał(a):

> hmm , na czym polega sprawdzanie kurtki w błocie ? O ile wiem, to tarzać sie
          > jest fajnie ale bynajmiej nie w kurtce :)

Gdybym wiedzial, ze bede sie tarzal w blocie, to bym kurtke zdjal.
          1. Zaliczyles kiedys glebe na blocku? Szczegolnie o to latwo po deszczu w
          takich lesistych Bieszczadach.
          2. Szybko jadace samochody po polnych drogach moga czasami wjechac w kaluze. A
          wtedy rozprysk moze byc monumentalny...

pozdr,
          rdk
          • Gość: LukaZ23 Re: dobra kurtka IP: *.tsi.net.pl / *.media-com.com.pl 15.02.04, 12:43
            No ubrudzić kurtke w górach to nie problem ale chodzi mi o to jak ocenić jej
            sprawowanie sie w błocie ? znaczy co, mniej sie brudzi od innych ? łatwiej sie
            myje? A może ma jakieś właściwości , że błoto sie jej nie czepia ? :) Tak sie
            upierdliwie troche czepiam.
            • Gość: mar Re: dobra kurtka IP: *.class144.petrotel.pl 17.02.04, 10:07
              Idac w gory na kilka dni nie mozna sobie pozwolic na nieodpowiednie ubranie. To
              moze miec tragiczne skutki. Ale o tym wszyscy wiedza... choc moze nie
              wszyscy... Nie raz widzieliscie pewnie na szlaku paniusie w klapkach, trepach
              czy szpilkach :-) albo raczej :-O Dobre buty czy kurtka to podstawa. Nie raz
              wracalem ze szlaku umorusany jak gornik. Ubrania tez wygladaly tragicznie.
              Jednak po umyciu pod prysznicem wszystko wracalo do idealnego wygladu. I o to
              chyba chodzi... Dobre buty, dobra kurtka... w ktorych nie zmarzniesz i sie nie
              przegrzejesz, nie zamokniesz, nie zapocisz, nie pobrudzisz...
              • namche Re: dobra kurtka 17.02.04, 11:13
                I nie tylko buty i kurtka. Coraz czesciej mozna spotkac dosc tanie spodnie z
                membrana. O ile za markowe goretexy zaplacimy w sklepie turystycznym minimum
                400 zl, o tyle np. na allegro.pl mozna dostac wojskowe gore (bundeswehra lub us
                army) w cenie 150-200 zl. I spodnie te sie sprawdzaja. Po okolo 60 dniach
                typowo trekkingowych (gory, niziny, lato, zima, splyw, wpadanie do rzeki)
                jedyna wada jaka sie ujawnila to drobne przetarcie na szwie.

Jedyne minusy to:
                1) jestesmy skazani na kolory wojskowe, a wiec woodland lub piasek
                2) w zimie potrzebne sa kalesony/dresy pod spodnie, jako ze sa to teoretycznie
                nakladki

Ale i tak jest to zakup dobry i daje pewien komfort podczas ulewy... Dobra
                kurtka, spodnie, buty, a jest cieplo i suchutko jak u babci na herbatce. Zeby
                tylko jeszcze plecak byl z gore to byloby fantastycznie :)
    • jita Re: dobra kurtka 16.02.04, 12:41
      A co myślicie o kurtkach firmy Wolfgang?
      Parametry dobre (chodzi o ATX membrane), ale czy ktoś z Was miał z taką kurtką
      do czynienia?
      • nieshka Re: dobra kurtka 18.02.04, 09:09
        mam mnicha wolfganga. w sumie bardzo dobrze sie nosi, ale jedno mi sie nie
        podoba: nie mozna sciagnac stojki pod szyja (nie ma trokow w kolnierzu) i
        konieczna jest chusta dla ochrony gardla przed wiatrem. to calosc moich
        zastrzezen:) czesc kurtek wolfganga ma tez stosunkowo male kieszenie, co moze
        niektorym przeszkadzac. mi akurat wystarczaja.
        oczywiscie wszystko zalezy od Twoich wymagan i potrzeb:)
        • jita Re: dobra kurtka 18.02.04, 09:46
          A jeśli chodzi o wytrzymałość i nieprzemakalność?
          Poszperałam trochę w grupach dyskusyjnych, nieco skrytykowali pod tym względem
          Wolfganga, ale posty są z 2000 r. więc może coś się zmieniło?
          • nieshka Re: dobra kurtka 18.02.04, 14:29
            jeszcze nie nosze jej na tyle zeby powiedziec cos o wytrzymalosci: na razie sie
            trzyma, ale znajomy ktory ma inny model dluzej nie ma zadnych zastrzezen. do
            tego ta cordura.
            co do przeciwdeszczowosci- trzyma dobrze. przetrwala i jednodniowe ulewy i
            kilkudniowe siapienie. z tego co pamietam zastrzezenia dotyczyly glownie
            airtexu- drugiej membrany w kurtkach wolfganga (sama grzebalam po grupach kiedy
            swoja kupowalam:)

jedyne co mi nie pasuje to srednia oddychalnosc, ale nie znam membrany ktora
            bylaby w tym zakresie akurat w pelni zadowalajaca (moze gore:)
            • jita Re: dobra kurtka 18.02.04, 14:56
              A jaką ma oddychalność?
              10 000 gr/m2/24h ?
              Mówisz 10 tysięcy to za mało?
              Właśnie zastanawiałam się jaka jest optymalna.
              Może jednak da się porównać: dwuwarstwowy goretex ma 18 000, ale też
              dwuwarstwowy windprotec Alviki ma 18 000.
              Ten parametr nie jest bez znaczenia - mąż bardzo się poci.
              A jeśli chodzi o wodoodporność - ma 18 000 mm i to jest ok?
              • nieshka Re: dobra kurtka 18.02.04, 15:25
                przepraszam, odpowiem Ci na priv? jest mi dosc niewygodnie odpowiadac przez
                forum (gazeta mi szwankuje)
                • Gość: robi Re: dobra kurtka IP: *.class144.petrotel.pl 19.02.04, 08:42
                  Kurtki jeszcze nie kupilem... za to znalazlem swoj idealny wzor... niestety nie
                  jest juz dostepny moj rozmiar XL. Oferta zawiera wszystko to czego szukalem
                  procz jednego - rozmiaru ;-((( Kurtka super odporna, bardzo ladna (kolor
                  extra), przeceniona o 600 zl!!!! Czego jeszcze chciec?? No wlasnie...
                  rozmiaru!! Cholercia... ale mam doła... napalilem sie na nia... obdzwonilem
                  chyba wszystkie sklepy z pytaniem o ten model... i nic... Chcecie zobaczyc co
                  mnie tak bardzo zainteresowalo? Kliknijcie na link
                  www.e-horyzont.pl/cgi-bin/index1.php3?p=produkty&prodid=673
                  W tym serwisie mozna tez zorientowac sie w innych rzeczach... polecam
                  www.e-horyzont.pl

...ide szukac dalej...
                  • Gość: robi Re: dobra kurtka IP: *.class145.petrotel.pl 19.02.04, 13:06
                    Dowiedzialem sie czegos wiecej o tej kurtce... Calkiem dobrze sie zlozylo, ze
                    nie bylo rozmiaru, bo przebywała w magazynie juz od roku... troche sie jej
                    matarial pomarszczyl :-) Byla juz raz zwracana ;-)), ale to tajemnica firmy :-
                    ))... Podobno mozna sie wycofac z dokonanego zakupu w czasie do 10 godzin bez
                    zadnych skutkow... :)
                    • jita Re: dobra kurtka 19.02.04, 14:21
                      No nieźle!
                      Niecierpliwość nie popłaca ;-)

ps. ja też mam doła - bo czym więcej szukam, szperam, czytam, to tym mam
                      większe wątpliwości i już nie wiem nic...
    • Gość: Cover Re: dobra kurtka IP: 195.245.222.* 19.02.04, 15:37
      www.bergson.pl/produkty/odziez/ridge.shtml
      tego uzywam i sobie chwale, używam w górach i w mieście, bardzo poreczna
      kurtka, z dobrymi pojemnymi kieszeniami, to akurat dal mnie ważne bo dużo nosze
      po kiechach.
      poza tym nie można przekreślać firmy bo zrobiła jedną kurteczke badziewiatą,
      każda firma wypuszcza bardzo dobre produkty i takie powiedzmy tańsze,
      masówki... wszystko zależy od tego czy jedzie się na dwa miechy w himalaje czy
      na weekedn na pod Babia Góre.
      • Gość: Anie Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.04, 00:52
        wlasnie ta kurtawe chcialam sobie zakupic, tylko nie dowiezli. moze to i
        dobrze, bo kolor troche kijowy, a chyba nie mieli innych zestawow, z tego co
        pamietam :)
    • magurka Re: dobra kurtka 20.02.04, 10:29
      hmm... jeszcze nie kupilam, ale zaczynam przekonywac sie do milo:)
      a co sadzicie o Małachowskim? ostatnio coraz czesciej spotykam ta kurtke na
      ulicach...
      ludzie dziwnie sie na mnie patrza, bo ogladam na nich kurtki od gory do dolu:)
      ale moze juz niedlugo sie zdecyduje:)
      • Gość: robi Re: dobra kurtka IP: *.class144.petrotel.pl 25.02.04, 09:49
        W koncu kupilem! W Warszawie na Targówku w M1 jest sklep Alpinusa. Sa
        niewielkie promocje, ale mimo to postanowilem nie czekac juz dluzej. Wybralem
        kurtke Salewa (goretex) z polarem. Mniej wiecej wyglada ona tak:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=2903508&v=2&s=0
        Pisze mniej wiecej bo nie jestem pewien czy to dokladnie ta sama (moja chyba
        nie ma na metce XCR), w kazdym badz razie zaplacilem za nia 1149 zł. Mam
        nadzieje, ze bedzie mi dobrze sluzyla ;-) Pozdrawiam wszystkich i zycze
        powodzenia w poszukiwaniu wymarzonego ubioru... i do zobaczenia na szlaku :-)
        • Gość: robi Re: dobra kurtka IP: *.class144.petrotel.pl 26.02.04, 09:30
          w poprzednim poscie wskoczył jakis inny link... sorry, podaję dobry:
          www.aventura.com.pl/produkty/salewa/protector.lm
      • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 17:52
        Jak nie mieszkasz daleko Slaska to polecam ich sklep na miejscu.
        kupilem tam juz 3cia kurtka , tzn druga dla mnie i jedna dla zony.

ok
        tyle , ze rzepy wszyte w ten moj aktualny model komplikuja zycie:((
        • Gość: robi Re: dobra kurtka IP: *.class144.petrotel.pl 03.03.04, 08:47
          Jeszcze gwoli informacji... chcialbym podzielic sie z Wami wrazeniami podczas
          szukania kurtki na Allegro (zanim kupilem ta co mam).

Znalazlem tam kurtke The North Face. Na zdjeciu wygladala ciekawie, choc kolor
          tylko czarny. Urzekajacy opis przyklul moja uwage: kurtka z windstoperem,
          goretex... bla bla bla... i wszystko inne czego mozna oczekiwac od tej jakosci
          kurtki... Na domiar wszystkiego sprzedajacy napisal, ze kurtka jest w cenie 710
          zl. (komplet) a w normalnym sklepie sama wierzchnia część ponoc kosztuje
          1400!!!...

No coz pomyslalem, ze warto dowiedziec sie czegos wiecej i napisalem do faceta
          e-maila z prosba o odpowiedzi na pytania, ktore mu zadalem. W odpowiedzi
          otrzymalem bardzo dobre info (aaaa... bym zapomnial... powodem obnizki towaru
          byla likwidacja sklepu przez tego sprzedawce [...]), wiec umowilem sie, ze
          pojade do jego sklepu i towar kupie. Mialem na to kilka godzin, wiec
          postanowilem jescze sie upewnic i poszperac w internecie.

Znalazlem adres importera oryginalnej odziezy tej firmy i zadzwonilem do niego.
          Bardzo sympatyczny pan poinformowal mnie, ze ten model kurtki o ktory pytam nie
          istnieje... ??????? JAK TO?????? zapytalem??? po prostu nie ma takiego
          modelu... uslyszalem... towar produkuja chinczycy... Jak sie mozna domyslec,
          kurtki tej nie kupilem ;-/
          • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 20:13
            No nie..
            Czego to człowiek nie wymysli.
            Strzezonego Pan....

Ciekło by ci pewnie jak Srotex z targu.
            pzdr
        • braavosi Re: dobra kurtka 06.03.04, 00:07
          hej,
          jaki jest to konkretnie model przez Was sprawdzony?jestem ciekaw jak jest z
          wodoodpornością tych 2L i 3L??Adek,uzywałeś kurtki Małacha w większej ulewie?
          pytam,bo tez myślę o zakupie.pozdr.braav
          • Gość: Adek Re: dobra kurtka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 17:19
            Mam juz kolega druga Milo
            jest ok
            pierwsza była zwyczajna , ale słuuuuuuuzyła .tylko wyrosłem:)
            ta , ktora zakupilemniedawno z wstawkami c cordury i wogole b profesjonalna
            pzdr
    • mijaczek ROZERWIJ SIĘ 01.04.04, 18:53
      Drogi Robi!
      Spółdzielnia Niewidomych "Blask Jutrzenki" promuje w tym sezonie nowy styl
      kurtek z bomba poTRZewkami (przy czym bomba nalezy rozumiec doslownie). Kurtki
      ciesza sie najwieksza popularnoscia w krajach Islamu (mozna by rzec, ze sa
      wrecz rozrywane)... Jesli nie interesuje cie opcja rozrywkowa, mozesz z kurtki
      korzystac wielokrotnie.
      Sadzac po Twojej wypowiedzi model ten jest wlasnie tym, czego Ci potrzeba!
      • Gość: robi Re: ROZERWIJ SIĘ IP: *.class144.petrotel.pl 05.04.04, 08:40
        Drogi Mijaczku!
        Przykro mi z tego powodu że niedowidzisz. W innym wypadku wiedziałbyś, ze już
        dokonałem zakupu. Poza tym chyba nie masz wiele do powiedzenia w tym wątku więc
        prosiłbym cię o niezaśmiecanie forum takimi głupimi tekstami. Poza tym zapoznaj
        się z najnowszą ofertą Zakładu Psychiatrycznego "Czubek" mieszczącego się na
        twoim terenie, którego jestes stałym klientem :) Sądząc po Twojej wypowiedzi
        tego właśnie Ci potrzeba!
    • jita Re: dobra kurtka 06.04.04, 11:23
      Ja też już dokonałam zakupu. Zdecydowałam się na Thor Alviki.
      Od niedawna Alvika szyje kurtki Thor i Losar z ulepszoną membraną - winprotec
      plus. W sklepach trzeba zwrócić szczególną uwagę - wiele ma jeszcze kurtki ze
      starą membraną. Stronę internetową też rzadko aktualizują, a szkoda. No i na
      stronie podają parametry 15/24 a nowa membrana ma 20/20.

Aha. Jeśli chodzi o oddychalność nabycie kurtki nie ma sensu jeśli nie kupimy
      bielizny termoaktywnej. Różnica podczas wejścia w koszulce bawełnianej a
      termoaktywnej jest ogromna.
      • Gość: Lekito Re: dobra kurtka IP: *.gdynia.mm.pl 08.04.04, 00:18
        Bardzo sie dziwie, ze nikt nie wspomniał o Mellosie. Maja, a raczej mieli super
        ciuchy. Niestety wycofali sie naszego kraju i zaczeli produkcje super
        luksusowej odzeiży turystycznej. Ja od roku nosze windstopper Mellosa i polar
        (polartec 200) tez Mellosa. Z pełna odpowiedzialnoscia moge polecic ta firme.
        Mozna sie jeszcze natknac na super kurtki z membranami w niektorych sklepach po
        przecenach.

Polecam. Sam szukam jakiejs kurtki Mellosa, zeby sobie wpiac polarek w nia.
        Treaz posiadam alvikę, ale jest troszke dla mnie za duza i chce sie jej pozbyc.
      • merid Re: dobra kurtka 10.04.04, 21:54
        hmmm jestes pewna tych parametrow? tez od niedawna mam thora z w.plus ale z
        parametrami 15/24, co do drugiej uwagi zgadzam sie, bielizna termo jest
        niezbedna, pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka