Gość: Mis IP: *.fbx.proxad.net 15.04.04, 09:05 Gdzie w polskich gorach sa wypasy owiec? Gdzie mozna spotkac prawdziwego bace, ktory sprzeda zentyce i oscypki? Czy ktos ma jakies konkretne dane? z gory dzieki bede wdzieczny za kaza informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ignorant Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? IP: *.dialup.telenergo.pl 15.04.04, 10:11 > Gdzie w polskich gorach sa wypasy owiec? A w Tatrach, Pieninach, Beskidzie Sądeckim, Gorcach ... Gdzie mozna spotkac prawdziwego > bace, ktory sprzeda zentyce i oscypki? A co to jest prawdziwy baca? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? 15.04.04, 23:22 Wypas owiec występuje na Rusinowej Polanie. Mają tam nawet specjalnie tresowane owce uwarunkowane na otwieranie plecaka - jak tylko coś takiego zobaczą przybiegają i nachalnie domagają się smakołyków. Ale nie wiem, czy sprzedają oscypki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? 29.04.04, 17:51 kicia7 napisała: > Wypas owiec występuje na Rusinowej Polanie. Mają tam nawet specjalnie tresowane > > owce uwarunkowane na otwieranie plecaka - jak tylko coś takiego zobaczą > przybiegają i nachalnie domagają się smakołyków. Ale nie wiem, czy sprzedają > oscypki :))) W ubiegłym roku - w lipcu - pytałem górali czy mają oscypki i żyntycę. Otrzymałem odpowiedź, że nie. Nie pytałem więcej, ale może było to spowodowane wczesną porą? Było około ósmej. Poza mną i moimi dziewczynami nikt jeszcze nie gościł na Rusinowej Polanie. Natomiast w Chochołowskiej - ostatnia bacówka przed schroniskiem - tam gdzie był Papież Jan Paweł II - owszem. Przepyszna żyntyca. Sera kupiliśmy chyba ponad kilogram i zajadaliśmy się nim całą drogę powrotną (z Wołowca). Pozdrawiam - sledzik4 Odpowiedz Link Zgłoś
lizkaa Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? 14.05.04, 14:09 A ja dwa tygodnie temu piłam najlepszą żentycę w życiu właśnie na Rusinowej Polanie. Oscypki również były...Tylko owiec niestety nie było, ale i tak było bosko, ech rozmarzyłam się...Chcę w góry! Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? 14.05.04, 16:00 lizkaa napisała: > A ja dwa tygodnie temu piłam najlepszą żentycę w życiu właśnie na Rusinowej > Polanie. Oscypki również były...Tylko owiec niestety nie było, ale i tak było > bosko, ech rozmarzyłam się...Chcę w góry! Ja też chcę w Tatry. Może w sierpniu (a może już w czerwcu?) uda mi się napić "najlepszej żyntycy" na Rusinowej Polanie. Pozdrawiam - sledzik4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatranka Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? IP: *.mofnet.gov.pl 29.04.04, 13:53 W Jaworkach k. Szczawnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.04, 20:10 Pieniny, Czorsztyn. Można tam też zobaczyć jak się robi oscypki i ich skosztować (są także inne wyroby z owczego mleka). MiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podlanem Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? IP: 213.25.1.* 30.04.04, 19:02 w Tyliczu k.Krynicy-Zdrój - dzisiaj widziałem na halach tuż przy granicy ze Słowacją /jutro podobno zniknie granica?/ jak w pasiece przegląd rodzin pszczelich robilem. pzdrTK zapraszam www.tylicz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t* Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? IP: *.toyota.waw.pl 13.05.04, 16:35 W Zakopcu na drodze pod reglami w kierunku doliny Strążyskiej.Jest piękna polana,pasą się owce a w małej bacówce góralka wędzi oscypki (małe za 1 zł.) , można napić się zyntycy (też za 1 zł za 250 ml.) i kupić pyszny ser owczy bundz. Pozdrawiam. Tama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszub Re: GDZIE WYPAS OWIEC??? IP: *.miasto.gdynia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 00:19 Oprocz ww miejsc owce brykaly mi w maju ub.r. w dolinie koscieliskiej-oscypki byly i kolo skoczni narciarskiej czyli owiczki sa !!! Odpowiedz Link Zgłoś