Dodaj do ulubionych

Morskie Oko

20.07.11, 19:38
Witam.
W czasie pobytum w górach chciałabym się wybrac nad Morskie Oko, ostatni raz byłam tam jakieś 5 lat temu i podobno coś tam się zmieniło na trasie. Może mógłby mi ktoś opisac jak teraz wygląda ta droga i ile czasu zajmuje, bo już niestety niektorych rzeczy nie pamiętam.
Jak to jest z tymi dorożkami czy warto z nich korzystac? I czy lepiej dojechac busem czy swoim autem?
Za wszelkie info w tym temacie będe bardzo wdzięczna. :)
Obserwuj wątek
    • kfadam Re: Morskie Oko 20.07.11, 23:08
      Nic się nie zmieniło po za naprawą na kilku odcinkach asfaltu i zabezpieczeniu przed osypiskami, żeby w sezonie pojechać własnym autem trzeba to zrobić bardzo wcześnie rano około 8 parking będzie już zawalony, koszt bodajże 30 zł za cały dzień bus to 7-8 zł od osoby w jedna stronę. O wasągach się nie wypowiadam. Czas dojścia zależy od indywidualnych możliwości oraz godziny w jakiej się tam idzie w tłumie raczej nie poszalejesz. Jeśli znasz góry to najfajniejszy szlak do MO wiedzie z Kuźnic przez Zawrat i Szpiglas
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,53092700,53518177.html?wv.x=2
      a najładniejszy przez Krzyżne i Świstówkę z tym że to już tak około 12 godzin po samych górach.
      • tivee Re: Morskie Oko 21.07.11, 22:54
        Dzięki za konkretną odpowiedź. Czyli wynika z tego, że lepiej pojechac busem. Ja też nie jestem za korzystaniem z tych bryczek, szkoda koników. A co do trasy to raczej wybiorę standardową, dla amatorów :).

Zdjęcia rewelacja.
        • kfadam Re: Morskie Oko 22.07.11, 10:24
          Są sytuacje gdy ludzie już w podeszłym wieku czy w jakiś sposób ułomni i niezdolni już do kilkugodzinnego marszu chcą jeszcze odetchnąć górami i wtedy taka metoda dotarcia do MO jest zrozumiała. Kilka lat temu na Ceprostradzie mijałem co najmniej 80 letniego dziadka który wspinał się mozolnie w tempie ślimaka ale nieustannie i dotarł na Szpiglasową Przełęcz jego ruchy nie zdradzały dziarskości a wręcz przeciwnie natomiast chciał wejść i wszedł. Kondycja nie jest w górach najważniejsza tylko psychika.
          Pozdrawiam KA
          • hermer Re: Morskie Oko 04.08.11, 16:30
            Te trasy, które proponujesz jako alterantywne dla szlaku z Palenicy są bardzo trudne i wymagające. Wydaje mi się, że niewprawiony turysta zmęczy się po drodze, a potem nie będzie miało dla niego znaczenia, czy jest nad Morskim czy w lesie na Mazurach.

Dodam, że znam ten szlaki i uważam, że są piękne. W szczególności podoba mi się szlak przez Krzyżne, klimatyczne miejsce!
    • sylwana86 Re: Morskie Oko 21.05.12, 17:12
      Witam, bedac juz w tej okolicy warto wiedziec jakie sa atrakcje, a wlasnie znalazlam artykul o muzeach w zakopanem na blogu www.turystykapodroze.blogspot.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka