Dodaj do ulubionych

Kotlina kłodzka

28.04.13, 07:56
Mamy zamiar spędzić pełne 2 dni w tym rejonie. Co można zobaczyć, co trzeba zobaczyć ?
Za wszelkie sugestie dziękuje.
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Kotlina kłodzka 28.04.13, 11:25
      tam jest co najmniej na 2 tyg. zwiedzania :-)
      Zależy w którym miejscu będziesz.
      • ernest31 Re: Kotlina kłodzka 28.04.13, 13:11
        Niestety, dwa tygodnie być nie możemy. Będziemy swoim samochodem. Hotel w Klodzku, Polanicy Zdrój lub gdzieś po drodze. Nie preferujemy pieszych wędrówek.
        Okres od 21 maja. Oby nie padało.
        • morekac Re: Kotlina kłodzka 28.04.13, 17:48
          Jaskinia Niedźwiedzia... I nawet jeśli nie preferujecie pieszych wędrówek - to jednak wycieczka na Szczeliniec jest obowiązkowa...
    • yestor Re: Kotlina kłodzka 29.04.13, 09:06
      Jaskinia Niedźwiedzia - Kletno,
      twierdza - Kłodzko
      Stara Papiernia - Duszniki Zdrój
      Kaplica Czaszek - Kudowa Zdrój
      bazylika - Wambierzyce
      Ogród Bajek - Międzygórze
      sztolnie - Złoty Stok
      To tak jednym tchem jedynie kilka miejsc spośród wielu, wielu innych, nie licząc tych, dokąd trzeba przejść się kawałek po górach.
    • fiamma75 Re: Kotlina kłodzka 29.04.13, 12:01
      oprócz wymienionych
      Kudowa -Muzeum Zabawek, skansen w Pstrążnej
      Wambierzyce - ruchoma szopka, miniskansen
      Błędne Skały - można podjechać
      Bystrzyca - Muzeum Filumenistyczne
      przejazd tzw. autostradą sudecką przez Góry Bystrzyckie
      Ogród Japoński w Jarkowie (pod Kudową)
      • ernest31 Re: Kotlina kłodzka 29.04.13, 15:45
        Serdecznie dziękuję, jest w czym wybierać.
        • ernest31 Re: Kotlina kłodzka 26.05.13, 20:07
          Byliśmy 2 i pół dnia, 3 noclegi. Wybraliśmy pensjonat w Polanicy-Zdrój, tuż przy deptaku. Cena 150 zł ze śniadaniem, dwie osoby. Z "atrakcji" zaliczyliśmy tylko Góry Stołowe. Objechaliśmy całą kotlinę kłodzką. Kłodzko - Lądek Zdrój, Bystrzycę Kłodzką, Międzylesie, Kudowę, Duszniki Zdrój, Polanicę-Zdrój. Obiady i obiado-kolacje w restauracjach. Ceny bardzo przystępne, między 50 a 70 zł na dwoje. Podobało nam się i jeszcze tam wrócimy.

• ernest31 Re: Kotlina kłodzka 28.05.13, 11:43
            Zapomniałem dodać, że zaliczyliśmy także twierdzę kłodzką. Na inne "atrakcje" nie licząc pijalni wód zdrojowych, rzutu okiem na miasteczka i naturę nie starczyło czasu. Podobał nam się bardzo park zdrojowy w Polanicy-Zdrój. Drogi przejezdne do dobrych ale powinny być lepsze. Nie wliczając Polanicy-Zdrój i Kłodzka - to miasto a nie kurort, pozostałe miasteczka i wioski trochę zaniedbane, 68 lat po wojnie !!! a szkoda bo mogą być bardzo ładne i pociągające.
      • kornel-1 Re: Kotlina kłodzka 11.06.13, 07:55
        Będąc w regionie Śnieżnika nie można zapomnieć o kopalni uranu i fluorytu w Kletnie. Do niedawna były też atrakcyjne wycieczki po hucie szkła w Stroniu Śląskim. Oprócz Błędnych Skał w Górach Sowich do przejścia jest Szczeliniec Wielki. W Zieleńcu - torfowisko.
        A wychodząc nieco dalej za Ziemię Kłodzką warto zajrzeć do kopalni węgla w Nowej Rudnej

Po Ziemi Kłodzkiej - z fluorytem

Kornel
        • scorpio1956 Re: Kotlina kłodzka 10.09.13, 07:33
          ......Oprócz Błędnych Skał w Górach Sowich do przejścia jest Szczeliniec Wielki.....
          Ja nie rozumieć gdzie ty być.
          Ty być chyba w innych górach.
          Nieomylny człowieku...Błędne Skały i Szczeliniec Mały i Wielki są w Górach Stołowych, a nie Sowich.
          pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%99dne_Ska%C5%82y
          Moje swieze zdjęcia w stopce stamtąd, w stopce
        • scorpio1956 Siara!!! i Wstyd! 10.09.13, 09:05
          Kornel napisał:
          ...Oprócz Błędnych Skał w Górach Sowich do przejścia jest Szczeliniec Wielki...

Drogi Kornelku, każdy gimnazjalista powinien potrafić rozróżnić Góry Stołowe od Gór Sowich. A ty , taki podróżnik jak z koziej ci.y torba podróżna nie wiesz jaka jest między tymi górami różnic ?. Naukowiec, podróżnik i taki WIELbłąd?. I to ten się myli, który śmie każdemu zwracać uwagę, wytykać błędy a nawet poprawiać polszczyznę Jestem jak się wytłumaczysz, bo oczywiście tylko TY masz rację.
          Wstyd i żenada.
          Wymienię tobie wszystkie szczyty Gór Sowich:
          Wielka Sowa 1015 m n.p.m.
          Mała Sowa 972 m n.p.m.
          Kalenica 964 m n.p.m.
          Słoneczna 949 m n.p.m.
          Grabina 943 m n.p.m.
          Kozia Równia 930 m n.p.m.
          Rymarz 913 m n.p.m.
          Sokolica 913 m n.p.m.
          Żmij 887 m n.p.m.
          Sokół 857 m n.p.m.
          Popielak 856 m n.p.m.
          Malinowa 839 m n.p.m.

Nie ma tam jakoś Szczelinca!!!. Nie ma też w tych górach Błędnych Skał.

fotoforum.gazeta.pl/5,2,scorpio1956.html
          • kornel-1 Re: Siara!!! i Wstyd! 10.09.13, 11:44
            Ha ha! Faktycznie, przejęzyczyłem się :)) Dzięki za zwrócenie uwagi.

Kornel
            • scorpio1956 Re: Siara!!! i Wstyd! 10.09.13, 12:20

> Ha ha! Faktycznie, przejęzyczyłem się

Przepraszam, nie przejęzyczyłeś się tylko walnąłeś BYKA na poziomie uczniaka.
              Góry Sowie - iść do góry
              Góry Stołowe - iść na dół
              Bądź troszeczkę skromniejszy ,milszy i pamiętaj, że każdy popełnia błędy.
              Pokory "mistrzu" !!!

Moje zdjęcia z Gór Stołowych w stopce

fotoforum.gazeta.pl/5,2,scorpio1956.html
              • kornel-1 Re: Siara!!! i Wstyd! 10.09.13, 13:07
                E tam :)
                Kiedyś walnąłem prawdziwego byka! Bo napisałem Strzeliniec a nie Szczeliniec :))) Coś mi strzeliło do głowy. LOL

Kornel
                • scorpio1956 Re: Siara!!! i Wstyd! 10.09.13, 13:43

pl.wiktionary.org/wiki/kto_mieczem_wojuje,_(ten)_od_miecza_ginie
                  :)
                  Pozdrawiam
                  P.S
                  Jestem scorpionem , skorym do walki ale też i do pokoju.
    • chata_ale_lipa Re: Kotlina kłodzka 07.06.13, 11:18
      Podaję linka do mapy na której zaznaczone jest grubo ponad 100 atrakcji turystycznych:

Mapa atrakcji turystycznych Kotliny Kłodzkiej (Góry Sowie i Stołowe)
    • wally53 Re: Kotlina kłodzka 07.06.13, 21:43
      Polecam przejscie całych gór, naprawde warto!
      • kornel-1 Re: Kotlina kłodzka 10.06.13, 19:22
        wally53 napisał(a):

> Polecam przejscie całych gór, naprawde warto!

Nie żartuj sobie! Wzgórza Rogówki - największe i najwyższe pasmo Kotliny Kłodzkiej są zupełnie nieciekawe. Podobnie wzgórza nad Międzylesiem i pagórki koło Idzikowa. Nuda, panie!

Kornel
    • karawatek Re: Kotlina kłodzka 11.06.13, 13:52
      Na pewno twierdzę kłodzką! Jeśli interesujesz się militariami i II Wojną Światową to będzię idealne miejsce!
    • zofia.123 Re: Kotlina kłodzka 29.09.13, 15:52
      Od koloru do wyboru, ale zależy w jakiej konkretnie miejscowości będziecie jest wiele muzeów, zamków, wodospady do zwiedzenia:) No i nie wiem czy macie już nocleg, ale jest wiele fajnych agroturystyk czy pensjonatów, ja ostatnio znalazłam na tej stronie fajny nocleg.
    • chata_ale_lipa Atrakcje turystyczne - Góry Sowie / Stołowe 03.10.13, 12:24
      Poniżej podaję link do mapy gdzie zaznaczone są atrakcje turystyczne (grupo ponad 100) Góry Sowie / Stołowe / Kotlina Kłodzka + parę miejsc w Czechach. Co prawda dla ernesta jest juz "po herbacie" ale może innym się przyda :)

Atrakcje turystyczne Góry Sowie / Stołowe / Kotlina Kłodzka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka