Dodaj do ulubionych

Góry Stołowe

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 22:37
wybieram się pierwszy raz w ostatnim tygodniu września - jakie są wasze
doświadczenia z pogodą w tym okresie
może ktoś zna namiary na jakieś fajne noclegi (3-osobowa rodzinka...)
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Z. Re: Góry Stołowe IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.09.04, 11:56
      Zazwyczaj nocowałem po czeskiej stronie. Np. w Nachodzie jest na rynku fajny
      hotel Praha. Ceny - zwłaszcza w zakresie gastronomii - konkurencyjne.
      Po polskiej stronie też nocowałem - w Kudowie jest ogromna baza noclegowa.
      Trudno mi coś polecić, ale o tej porze roku powinno być pustawo.
      Pogoda - jak to w Polsce jesienią - może być różna.
    • Gość: Eugenia Re: Góry Stołowe IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 17.09.04, 19:11
      Góry Stołowe są przepiękne także jesienią,jest mnóstwo noclegów, ale ja
      chciałabym zaproponować coś innego. Jestem pod wrażenem, bo byłam tam tydzień
      temu.Czy nocowaliście kiedyś w XIX-wiecznym zamku? Otóż taka przygoda jest do
      zrealizowania i to niewielkim kosztem, trzeba tylko podjechać trochę dalej od
      Kłodzka na północ, a dokładnie do Kamieńca Ząbkowickiego. Na wzgórzu stoi
      olbrzymi zamek neogotycki z czterema basztami, restauracją i działającym
      hotelem. Dwa noclegi w tym zamku otrzymałam w prezencie imieninowym, przywiozła
      mnie tam rodzina w nocy.Nie wiedziałam gdzie mne wiozą, zobaczyłam piękną kutą
      bramę i nad głową ogromne baszty, a na dziedzińcu masę piesków...Noclegi były
      niesamowite w tej scenerii, a rano dopiero zobaczyłam jak tam jest
      pięknie.Jestem zakochana w tym zamku i już planuję jakiś weekend w
      pażdzierniku. Garść informacji praktycznych: trzeba rezerwować miejsca, my
      płaciliśmy 107 zł z VATem za pokój 4 osobowy z łazienką, ale trzeba pytać bo są
      droższe apartamenty. W podziemiach jest restauracja i kawiarnia, bardzo dobre
      jedzenie, panie proszą rano na śniadanie ( świeże i ładnie podane), które
      kosztuje 15 zł od osoby.Za dziecko 7-letnie nie kasowano za śniadanie.Zamek
      jest częściowo w remoncie (odnawiany od 19 lat przez prywatnego sponsora, który
      stacza boje z miejscową władzą ). Ale najważniejsi tam są ludzie, bardzo mili,
      serdeczni i sami pasjonaci. No i ta masa łagodnych piesków. Podaję nr tel. dla
      zainteresowanych (74)817-32-04. Restauracja jest czynna do 18,00 więc trzeba
      sobie coś zabrać na kolację do pokoju.
      • Gość: MISIA Re: Góry Stołowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 20:13
        Z daleka pieski nie wygladały na łagodne, nieźle nas nastraszyły jak
        podeszlismy do ogrodzenia, rzuciły sie na siatkę.Ale jak wszedł przewodnik to
        faktycznie siedziały potulne jak baranki , jeden nawet chciał łazić za nami po
        zamku.
        • konim691 Re: Góry Stołowe 18.09.04, 14:19
          Byłam na pozcatku września i pogoda była wyśmienita!Tylko kłopot był z
          noclegami, bo wiekszość miejsc(a raczej prawie wszystkie)były
          zajęte.Mieszkaliśmy w Karłowie (dobra baza wypadowa na Szczeliniec i Błędne
          Skały,moim zdaniem to w ogóle najlepsze miejsce na wędrówki po
          Stołowych).Bardzo sympatyczna pani w Ośrodku szkoleniowo-wypoczynkowym
          Uniwersytetu Zielonogórskiego, tuż przy głównej ulicy(chociaż w Karłowie są 4
          domy na krzyż;)Na noclegi polecam,warunki spoko,i blisko do szlaku na
          Szczeliniec. Co do tras to najlepiej popradzić się własnie tej gospodyni, żebyś
          nie miała takich problemów jak my (na Błędne poszliśmy pieszo,trasa
          nudna,dłużyła się okropnie, bo zaaszliśmy na Skałki od drugiej strony czyli od
          końca,tak po prostu był oznakowany szlak!!)Trasy sa w ogóle dziwnie oznaczone
          (czas i kierunek ruchu),co mnie strasznie irytowało!Jeśli wybierzesz się na
          Błędne piechotą i dojdziesz tam ok.15,to jest szansa ze nei zapłacisz wstępu do
          parku bo wtedy kasa jest juz zamknięta!Tylko że zwiedzanie Skałek zaczniesz od
          końca,ale i tak jest super.Do Skałek dojedziesz też samochodem,jeśli nie lubisz
          pieszych przechadzek po górach,pod błędnymi jest parking,tyle że płatny a przy
          wejsciu na same skałki (tylko od tej poprawnej strony;) możesz spotkać
          Liczyrzepę, który werbuje ludzi do zdjęć.Oczywiście płacisz co łaska.Bardzo
          sympatyczny facet!To by było natyle.życze udanego wypoczynku i pogody!!pozdr
    • Gość: zjawa Re: Góry Stołowe IP: 195.94.201.* 21.09.04, 16:49
      dziękuję za Wasze podpowiedzi - ten zamek brzmi nieźle.....
      pozdrawiam
      urlop już tuż tuż ;)))
    • Gość: aga Re: Góry Stołowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.04, 15:25
      Jak już będziesz w Stołowych, zachęcam do zobaczenia tych po czeskiej stronie,
      naprawdę warto, mówię tu o Adrspachsko-Teplickim Skalnym Mieście, piękne
      miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka