Dodaj do ulubionych

Beskid Śląski i Żywiecki

IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 23.06.06, 18:04
Jadę tam pierwszy raz i chciałem się dowiedzieć co naprawdę warto zobaczyć.
Mam oczywiście przewodniki ale może ktoś zna super miejsca, o których tam nie
ma mowy. Ja planuję: Wisła, Szczyrk, Szyndzielnia, Żar, Zawoja, Sucha
Beskidzka. Może coś jeszcze ktoś poleci?
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.c29.msk.pl 23.06.06, 19:35
      Jak będziesz na Szyndzielni (tj. na peryferiach 180-tys. Bielska-Białej),
      dobrze udać się do centrum wspomnianego miasta. Starówka jest co prawda
      odnawiana (to samo czeka główny deptak), ale i tak jest sporo do obejrzenia -
      można sobie pospacerować; interesujące obiekty:
      zamek Sułkowskich, katedra św. Mikołaja, kościół Opatrzności Bożej, ratusz,
      Teatr Polski (z tzw. Stalarnią - sąsiednim budynkiem, w którym mieści się
      mniejsza scena), dworzec główny PKP (freski), Studio Filmów Rysunkowych,
      galeria Sfera z Kinopleksem (dla spragnionych rozrywki), wille (ul. 3 Maja,
      Mickiewicza - w jednej z nich mieści się rektorat bielskiej akademii) - to
      tyle, co mi się przypomina (polecam lody waniliowe w Delicjach - pl. Chrobrego,
      naprzeciwko zamku).

PS. A skąd jesteś?
      • Gość: jak Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 23.06.06, 22:13
        z Wrocławia, dzięki
        • Gość: mm Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.c29.msk.pl 23.06.06, 22:55
          To nie aż tak daleko - po powrocie możesz napisać, jak było. Pzdr.
    • Gość: jak Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 24.06.06, 09:38
      Wracam 12 lipca. Dzięki za info!
      • Gość: jak Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 24.06.06, 09:57
        O! Znalazłem też zdjęcia zapory w Wapienicy i tam też pojadę.
        • Gość: mm Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.c29.msk.pl 24.06.06, 16:29
          Z Szyndzielni można dojść do Wapienicy przez Klimczok i Błatnią (ok. 3h - trasa
          jest malownicza - przy dobrej pogodzie widać nawet Tatry). Z Wapienicy do
          centrum można dojechać linią nr 16 (Dworzec ul. Warszawska - Wapienica Zapora).
          Możesz zobaczyć też www.bielsko.pl (jest odnośnik do rozkładu jazdy) lub
          www.bielsko.biala.pl.
          (Jak jesteś zmotoryzowany, to rozkład potrzebny nie będzie).
    • Gość: Sławek Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 06:31
      Koniecznie nalezy odwiedzic Ustroń (ok. 7km. od Wisly), a w nim:
      kryte baseny z leczniczymi solankami jodowo-bromowymi, dom zdrojowy (zabiegi
      rechabilitacyjne, jaskinia solno-jodowa), leśny park niespodzianek (mini zoo,
      bajkowa aleja, stacja ptaków drapieżnych), wyciągi krzesełkowe na Palenicę i
      Czantorię (wieża widokowa, schronisko), letni tor saneczkowy na szczycie
      Czantorii, malowniczy szczyt Równicy (Zbójnicka Chata, Koliba pod Czarcim
      Kopytem), park linowy na szczycie Równicy (zjezdzanie na linach rozpietych
      miedzy drzewami).

Jak bedziecie Panstwo w Ustroniu to zapraszam do moich przytulnych Pokoi
      Goscinnych. Pelna oferta na stronie: www.pokojeustron.spanie.pl

Pozdrawiam
      Sławek

---------------------------------
      Pokoje Goscinne w USTRONIU
      tel: (033) 854 5229
      tel. kom. 506251755
      e-mail: wislaustron@op.pl
      www: www.pokojeustron.spanie.pl
      GaduGadu: 5931585
      ----------------------------------
    • barbaula1 Re: Beskid Śląski i Żywiecki 27.06.06, 16:21
      Zapraszam do pensjonatu po słowackiej stronie

www.bielafarma.com

jestem polką ale mieszkam tu od 4 lat i prowadze pensjonat (2,5 km od przejscia
      w Korbielowie)

Pozdrawiam
      Ula
    • Gość: incia Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:04
      W Bielsku-Białej koniecznie trzeba zobaczyć deptak, pomnik Marcina Lutra,
      kościółek drewniany, zabytkowy - św. Barbary w Mikuszowicach Krakowskich. Na
      górze Żar jest takie miejsce - zaznaczone, gdzie samochód sam jedzie do góry :)
    • Gość: zorro Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 10:33
      No, ale miasta będziesz zwiedzał czy po górach chodził? W kwestii miast się nie
      wypowiadam, zresztą poprzednicy to zrobili. Jeśli zaś góry, to ze Śląskiego
      polecam Czantorię - zwłaszcza wejście stokiem narciarskim - cudowna męczarnia;
      dalej sympatyczny Stożek Wielki, takoż Błatnia - fajne klimaty; Szyndzielnia i
      Klimczok - to trochę dla pań w klapkach :), ale jagodzin tam jest zatrzęsienie;
      Barania Góra - raczej kicha. Z Żywieckiego polecam wspomniany tu Żar - zaiste
      piękne widoki. Ale przede wszystkim bardzo podobała mi się dalsza trasa na
      Babią, po drodze prawdziwie zapomniane wioseczki, małe, ale urokliwe schroniska
      (baza studencka pod Potrójną - dziś już takie miejsca wymierają!). A tak nieco
      zbaczając - gorąco namawiam do zwiedzenia Worka raczańskiego - dodkłądni na
      południe od Bielska. Wielka Racza, Wielka Rycerzowa, Krawców Wierch - cudowne
      widoki, zupełnie nierozdeptane szlaki, masa jagód :) Ten rejon mnie zauroczył.
      Wybór należy do Ciebie , darz bór!
      • vobi Re: Beskid Śląski i Żywiecki 06.07.06, 12:23
        Zorro, kiedy u diaska Zar przeniesli w Beskid Zywiecki? Zawsze byl w Beskidzie
        Malym...
      • Gość: mm Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.c29.msk.pl 06.07.06, 13:49
        ale jagodzin tam jest zatrzęsienie;

Trzeba tylko pamiętać o ich umyciu przed jedzeniem.
        Lepiej nie jeść prosto z krzaka, bo można zarazić się bąblowcem (mówili o tym
        nawet w Faktach TVN jakiś czas temu).
    • vobi Re: Beskid Śląski i Żywiecki 06.07.06, 12:36
      jako tubylec moge polecic moje ulubione trasy:
      1. Szczyrk - Skrzyczne - Malinowska Skala - Malinow- Szczyrk Salmopol
      2. Wisla Czarne - Barania Gora - przelecz Kubalonka
      3. Kubalonka - Stozek - Soszow - Czantoria - Ustron (w druga strone nie
      polecam, mozna sie pociac jeszcze przed wejsciem na Czantorie ;)
      5. to trasa w Beskidzie Malym, ale jak bedziesz w okolicy to mysle ze
      warto "zahaczyc"...: przel. Kocierz (mozna dojechac z Andrychowa) - Potrojna -
      Lamana Skala - Leskowiec - Rzyki Jagodki

Faktycznie, najbardziej urzekajacy jest Beskid Zywiecki bo wciaz prawie dziki,
      ale tutaj trzeba wziasc pod uwage spore problemy z dojazdem tudziez powrotem
      (dla mnie przynajmniej, mieszkam w Bielsku-Bialej), chyba ze planujesz nocleg w
      schronisku. Na pewno Babia Gora to absolutny nr 1, ale ciekawa jest rowniez
      Rysianka, Pilsko, Wielka Rycerzowa.
    • Gość: góraa z Beskidów Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.zabrze.net.pl 10.07.06, 22:58
      Nie tylko Szczyrkiem i Wislą sie zyje.....
      Spróbuj do Międzybrodzia Bialskiego.
      Tam jest i woda ( Jezioro Międzybrodzkie ), lotnisko w Międzybrodziu i góra Żar
      z kolejka jak na Gubałówkę.
      A do Szczyrku tez dojedziesz.
      W Międzybrodziu jest lepiej i taniej!

Skorzystaj z noclegów : www.noclegi.lambda.wizytowka.pl
      • Gość: ja Re: Beskid Śląski i Żywiecki IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 11.07.06, 09:12
        Byłem na górze Żar-piękne widoki. Szkoda tylko, że drogi koszmarne. A Szczyrk
        mi się bardzo spodobał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka