ewela2600 08.07.09, 11:51 Przeczytałąm gdzieś ,że ok 200 m za Morskim okiem jest jakieś inne jezioro górskie, czy to prawda?? a jak nalezy sie kierowac żeby dojśc do Doliny Pięciu Stawów?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kfadam Re: Za Morskim Okiem?? 08.07.09, 12:06 Polecam zapoznanie się z mapą Tatr. Za Morskim Okiem w drodze na Rysy jest czarny Staw a w drodze na Wrota Chałbińskiego okresowo Stawki Staszica. Aby dotrzeć do Piątki wystarczy skręcić w prawo za Wodogrzmotami Mickiewicza, ale jest też kilka innych tras do tej doliny. Pozdrawiam KA Odpowiedz Link Zgłoś
pawelec47 Re: Za Morskim Okiem??jest koniec swiata. 08.07.09, 17:49 wkurzja mnie te idiotyczne dialogi na forum.ktos bezmyslnie zadaje idiotyczne pytanie ,i to z lenistwa , bo dzisiaj mniej wysilku wymaga bezmyslne stukanie w klawisze niz wlasnie to co bylo kiedys najprostsze,siegniecie po mape.i oczywiscie zaraz znajduje sie legion chcacy popisac sie swoja niewatpliwie ekspercka wiedza o Tatrach.w ten sposob forum jest zasmiecone pie...mi.a ja szukam czegos ciekawego o gorach i nie moge znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Za Morskim Okiem??jest koniec swiata. 08.07.09, 18:50 ludzie są różni i mają różne pytania a czego ciekawego szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kfadam Re: Za Morskim Okiem??jest koniec swiata. 08.07.09, 21:39 Czytaj uważnie a może znajdziesz czego szukasz a jeśli nie to zadaj głupie pytanie a legion ekspertów pewnie na nie odpowie. Od bezmyślnych idiotów gorsi są tylko poprawni umysłowo i ideologicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
tatromaniak13 Re: Za Morskim Okiem??jest koniec swiata. 08.07.09, 21:47 Jak ci to nie odpowiada to po co siedzisz na tym głupim forum jak ta czapla na jajach? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela2600 Re: Za Morskim Okiem?? 08.07.09, 22:40 Dla wiadomości wszystkich, ja takze czytałam mapy i przewodniki !! ale po prostu uznałam ze lepiej mi ktoś to wszystko wytłumaczy niż jakiś przewodnik czy mapa. Jesli byłam w błędzie to sorki, nie wiedziałam że Wam nikt nie pomagał w pierwszych wyprawach, Wam wystarczyły mapy,a mnie niestety nie!! dziękuję wszystkim za porady. Odpowiedz Link Zgłoś
niemamweny2 Re: Za Morskim Okiem?? 09.07.09, 08:28 Uważam, że lepiej mieć zaufanie bardziej do mapy i przewodnika (jak zwykle polecam klasyka- Nykę), a w dalszej kolejności do forum.Ludzie tutaj różne bajki piszą (mnie wliczając). Nie wyobrażam sobie wycieczki gdziekolwiek -bez umiejętności posługiwania się mapą.Nawet po Pogórzu Wielickim, a co dopiero po Tatrach). Do Pięciu Stawów z Morskiego Oka można dojść na co najmniej 3 sposoby.Zależy co Cię interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: Za Morskim Okiem?? 09.07.09, 08:17 kiedy ja ruszałam na swoją pierwszą wyprawę to nie było jeszcze internetu!!! i sobie poradziłam-przy pomocy map oczywiście(mapy też były zwykłe papierowe a nie laminowane).Jeżeli ktoś zadaje takie banalne pytania-to wybacz ale to faktycznie jest zaśmiecanie forum!!! Można zadać pytania o trudności szlaków,o sprawdzonych noclegach ale o nazwę jeziora??? szok Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Za Morskim Okiem?? 09.07.09, 10:04 megi1973 napisała: > kiedy ja ruszałam na swoją pierwszą wyprawę to nie było jeszcze > internetu!!! i sobie poradziłam-przy pomocy map oczywiście Jak ja ruszałem na swoją pierwszą wyprawę, to nie było jeszcze gór ;-) Odkąd internet zawędrował pod strzechy, lenistwo sięgnęło zenitu. Łatwiej jest ludziom - na przykład - zadać pytanie "jak się pisze gżegżółka?" niż sięgnąć do słownika ortograficznego (choćby sieciowego) i mieć natychmiast odpowiedź. Wydawać by się mogło, że wpisanie w okienku przeglądarki internetowej hasła "Tatry mapa" "Dolina Pięciu Stawów" jest czymś naturalnym i logicznym. Prawda jest jednak taka, że wiele osób, nawet mając mapę w ręku, nie potrafi z niej skorzystać. Ale ma rację Weekenda - ludzie są różni. > Można zadać pytania o trudności szlaków,o sprawdzonych > noclegach ale o nazwę jeziora??? szok O nie! o noclegi tu pytać nie wolno. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: Za Morskim Okiem?? 09.07.09, 19:02 Nie chce sie wymadrzac, ale jak mozna pchac sie w Tatry nie umiejac poslugiwac sie ani mapa, ani przewodnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: Za Morskim Okiem?? 14.07.09, 12:54 katja zawsze się można zapytać o drogę kogoś na szlaku;) przypomniało mi się kiedyś jak szliśmy na Giewont ok.przełęczy w Grzybowcu a dziewczę nas pyta "którędy się idzie stąd na Krupówki?" zgłupiałam i szczęka mi opadła Odpowiedz Link Zgłoś
kfadam Re: Za Morskim Okiem?? 15.07.09, 07:38 tak, kto pyta nie błądzi, kiedyś przewodnik stadka gdzieś w okolicy Litworowego Stawu zapytał mnie co jest za tą górką tam (wskazywał Małego Kościelca) - -Czarny Staw- odpowiedziałem - Aha, dziękuje - odpowiedział a rodzinie wydał komendę: - idziemy prosto pod Rysami byliśmy wczoraj... Jeśli w Piątce też był i dowiedział się że tam dalej jest Czarny Staw to bidak pewnie jest do dziś przeświadczony że wszystkie drogi wiodą do Czarnego Stawu pod Rysami a Polskie Tatry są naprawdę małe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Skoro juz jestesmy przy TAKIM temacie 15.07.09, 10:47 to polecam ten watek www.forum.turystyka-gorska.pl/viewtopic.php?t=2199 Ja obsmialam sie jak norka :D Odpowiedz Link Zgłoś