Dodaj do ulubionych

Pytanie o oczyszczalnię

27.11.14, 20:33
Ja mam pewność, że po wybudowaniu oczyszczalni ceny za kanalizację będą dla Józefowian niższe.
Obserwuj wątek
    • korwin-debala Re: Pytanie o oczyszczalnię 28.11.14, 10:22
      Nie odpowiedział Pan na pytanie. Prosiłem konkretnie o kwotę. A nie ogólnik.
      • marius68 Re: Pytanie o oczyszczalnię 28.11.14, 10:28
        Kwota padła w odpowiedzi na twoje pytanie w innym wątku. Będzie taniej o 3 zł/m3.
        • terpu Re: Pytanie o oczyszczalnię 28.11.14, 10:31
          albo robicie z nas mieszkańców jakiś niedorozwiniętych umysłowo, albo sami tacy jesteście!
          Czy to tak trudno napisać ile wg prognoz będą kosztowały ścieki?

Panie Mariuszu liczyłem, że pan jako doradca w pisaniu na Forum Pana Kruszewskiego przetłumaczy mu na prosty język pytania, ale widzę, że i Pan ma problemy z czytanie ze zrozumieniem tongue_out
          • forumowicz_z_doskoku Re: Pytanie o oczyszczalnię 28.11.14, 10:57
            A proszę mi powiedzieć ile za 3 lata zapłacę za litr oleju napędowego/kilogram jabłek...?
            • grzeg_sz_1 Re: Pytanie o oczyszczalnię 28.11.14, 11:05
              w Studium wykonalności projektu jest podana konkretna kwota.
              • terpu Re: Pytanie o oczyszczalnię 01.12.14, 02:43
                no właśnie ale gdzie to studium na BIP go nie ma uncertain dlaczego ukrywają prawdziwą kwotę za ścieki
                !
                • jozefow512 Re: Pytanie o oczyszczalnię 01.12.14, 07:55
                  terpu napisał:

dlaczego ukrywają prawdziwą kwotę za ścieki

Na opłatę za ścieki składają się:
                  1. koszt hydrosfery
                  2. koszt oczyszczenia

Koszt oczyszczenia (na metr sześcienny) w OPWiK to 6,34zł, w nowej oczyszczalni ma to być ok. 3zł. Czyli 3zł taniej niż obecnie (ok. 2 mln zł rocznie).

Z kosztami Hydrosfery będzie łatwiej sobie poradzić - za 4 lata wybory i kolejny burmistrz będzie musiał je obciąć (a może nawet obecny je obetnie).

Chciałem zwrócić uwagę, że żaden z kandydatów nie obiecywał obniżenia kosztów działania Hydrosfery. smile
                  • demarkiz0 Re: Pytanie o oczyszczalnię 01.12.14, 22:33
                    jozefow512 napisał:

> Chciałem zwrócić uwagę, że żaden z kandydatów nie obiecywał obniżenia kosztów d
                    > ziałania Hydrosfery. smile

Poruszyłeś istotny temat. Ciekawe czy się rozwinie ?
                    • jozefow512 Re: Pytanie o oczyszczalnię 02.12.14, 07:50
                      demarkiz0 napisał(a):

> jozefow512 napisał:
                      >
                      > > Chciałem zwrócić uwagę, że żaden z kandydatów nie obiecywał obniżenia kos
                      > ztów d
                      > > ziałania Hydrosfery. smile
                      >
                      > Poruszyłeś istotny temat. Ciekawe czy się rozwinie ?

Poruszyłem ten temat 4 lata temu i nikt nie był zainteresowany. Sądzę, że dzisiaj też nie będzie zainteresowania. Fakt, że wtedy była kwestia poważnej inwestycji (zaczynaliśmy kanalizację - duży projekt). Inwestycja się zakończyła, osób przyłączonych jest więcej, powinien działać efekt skali i być coraz taniej (mówię o kosztach Hydrosfery) a taniej nie jest.
        • rafkarw1972 Re: Pytanie o oczyszczalnię 01.12.14, 22:27
          Ma być podobno cudnie jak w Lesznowoli www.cena-wody.pl/index.php?id=222. Dla zwykłego mieszkańca 10,37 zł uwzględniając dopłatę gminy w kwocie 1,37 zł. Bez dopłaty 11,74. Taniocha.
          • jozefow512 Re: Pytanie o oczyszczalnię 02.12.14, 07:47
            rafkarw1972 napisał(a):

> Ma być podobno cudnie jak w Lesznowoli

Może zajmij się cenami ścieków w Otwocku. Dlaczego nie brylujesz na własnym otwockim forum tylko przyłazisz mędzić tutaj? Może byś się - panie ekologu - zajął trującym powietrzem w Otwocku, które zabija dzieci zamiast smęcić te lobbystyczne opowieści.
    • kug777 Re: Pytanie o oczyszczalnię 02.12.14, 10:06
      Myślę, ze musi być trochę taniej. Inna sprawa, ze Hyfrosfera wymaga "odchudzenia", ponieważ największe inwestycje już się zakończyły ( casus Admiralicji Brytyjskiej).
      Panie Burmistrzu, kiedy się zaczyna budowa?
      • bomel01 Re: Pytanie o oczyszczalnię 13.04.15, 21:37
        no to chyba koniec bajki o tańszych ściekach?
        teraz możemy się pozastanawiać o ile będąd roższe, hehehe
        ps. piękna to była wyborcza kiełbasa....
        • catalpa_ovata Re: Pytanie o oczyszczalnię 14.04.15, 00:02
          Wracaj za rzekę, do siebie. Co cię obchodzi cena naszych ścieków???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka