Dodaj do ulubionych

Informacje dot. zawieszenia JnŚ

22.02.06, 00:33
www.jozefow.pl/WWW/AKT/060221A/info.html
Obserwuj wątek
    • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 00:41
      Zatkało mnie, prawdę mówiąc....
      A gdzie to znalazłaś?
      • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 00:45
        na stronie miasta...
        Mnie też zatkało. Ale jazda!!!

• mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ - uwaga długie 22.02.06, 01:18
          No cóż zaczyna się "falandyzacja" prawa.
          Dla wszystkich, którzy przebrnęli przez załaczniki dorzucę swoje trzy grosze:

Zgodnie z § 35. Statutu miasta "Po otwarciu sesji Przewodniczący Rady stawia
          pytanie o ewentualny wniosek w sprawie zmiany porządku obrad.", tak więc chyba
          nic nie stoi na przeszkodzie, aby osoby obecne na sesji, a posiadające
          inicjatywę uchwałodawczą, taki wniosek zgłosiły.
          Moim zdaniem odmowa umieszczenia tego punktu w porządku obrad wcale nie musi
          oznaczać, że go nie będzie - o tym czy zostanie wprowadzony mogą zdecydować radni.

W świetle § 76.2 Statutu miasta ("Statut Gazety uchwala Rada na wniosek Kolegium
          Redakcyjnego"), rada bez wniosku Kolegium redakcyjnego nie jest w stanie nic
          zrobić ze statutem gazety. Jednak radni przecież mogą statut miasta zmienić.

Jak donosi "Linia Otwocka": Za przyjęciem wniosku o całkowitej zmianie kolegium
          redakcyjnego głosowało siedmioro radnych. Ich decyzja jest podstawą do
          sporządzenia projektu uchwały w sprawie odwołania kolegium redakcyjnego na
          najbliższej sesji RM.

Tymczasem z porządku sesji "wyparował" punkt o zmianie statutu, a nie o
          odwołaniu Kolegium Redakcyjnego... Czegoś tu nie rozumiem.

Na marginesie zastanawiam się co takiego złego (nie udało mi się dotrzeć do
          uchwały z 1998 roku) jest w statucie gazety? Może ktoś ma link do tej uchwały?
    • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 09:55
      Wielka szkoda.....
      Szoda, że zawieszone, a nie poprawione.

Ciekawa jestem, czy redakcja znała już wcześniej opinię eksperta na temat swojego pisma.
      • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 11:34
        Majko, ta opinia eksperta była przedstawiona na komisji budżetowej dotyczącej
        gazety. Przewodnicząca komisji czytała ją na głos, także zapoznali się z nią
        wszyscy, my też. Zresztą odczytany był także list 28 o ile dobrze pamiętam
        mieszkańców miasta, skierowany do burmistrza z prośbą o interwencję w sprawie
        gazety. (chodziło oczywiście o poziom itd. - mniej więcej to samo o czym my
        mówimy). Jeszcze raz sobie niektóre wątki przeczytałam i już rozumiem, że to
        jest to "droczenie" się z burmistrzem. No i jeszcze raz rzucił mi się w oczy
        fakt, że według ruperta większość opninii na temat gazety, z którymi on się
        spotkał, to opinie pozytywne...
        DZIWNY JEST TEN ŚWIAT...
        • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 11:40
          Rupert pewnie mówił o opiniach osób. które nie mają świadomości tego jak taka gazeta mogłaby
          wyglądać. Niektórym wystarczało że jest, przyzwyczaili się do bylejakości. I na tym bazował. Też
          szkoda....
    • truski1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 10:51
      cóż jak się postępuje, niezgodnie z oczekiwaniami Naszej lokalnej władzy, to
      trzeba się liczyć z konsekwencjami...
    • truski1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 10:51
      cóż jak się postępuje, niezgodnie z oczekiwaniami Naszej lokalnej władzy, to
      trzeba się liczyć z konsekwencjami...
      • mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 10:58
        ...a czy możesz rozwinąć, co masz na mysli?
        Na przykład ja wcale nie chciałbym żeby gazeta była proburmistrzowska,
        propisowska czy procokolwiekinnego. Fakt jest taki że gazeta była słaba, wręcz
        żenująco słaba.
        Jeśli gazeta ma być lepsza to ja jestem jak najbardziej za, jeśli ma być tubą
        propagandową kogokolwiek, to może lepiej żeby jej w ogóle nie było.
        • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 11:42
          A ja mam już trochę tej gazety dość sad
          A dokładniej tego co się wokół niej dzieje...
          • nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 14:33
            doomi napisała:

> A ja mam już trochę tej gazety dość sad
            > A dokładniej tego co się wokół niej dzieje...

Ja też. Może dlatego dajmy Burmistrzowi i Radzie Miasta czas na unormowanie
            sytuacji (paranoidalnej jak dla mnie). Szczerze mówiąc mi się powoli
            wszystkiego odechciewa. A może o to chodzi??
        • truski1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 09:26
          Ja też bym chciała, aby gazeta była apolityczna, rzetelnie informująca
          mieszkańców o tym co dzieje się w naszej okolicy, bez błędów i przekłamań
          itd. ....
          Ale niestety przynajmniej w najbliższym czasie, chyba tak, nie będzie. Po
          Józefowie, krążyły pogłoski, że styczniowy numer był zawieszony, nie z powodu
          jakiś tam nie sprawdzonych informacji dotyczących budżetu tego rocznego czy
          ubiegłorocznego, tylko dlatego, że nie zamieścili wywiadu z Burmistrzem, a w
          Linii Otwockiej zamieścili.........., ale może to tylko plotki.
    • monia420 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 21:33
      dla mnie jest to zwyczajne przeciąganie struny... Z tych pism wynika dla mnie
      to, co usłyszeliśmy na sesji: jest grupa jedna i grupa druga i te dwie grupy
      się siłują. Co ciekawe, funkcjonuje to w jakiś dziwaczny dla mnie sposób:
      gazeta jest zła i trzeba zmienić jej kształt czy też jakość, ale nie ma żadnej
      siły, która zdecydowałaby kto ma to zrobić. Gdybyśmy mieli do czynienia ze
      zwyczajnym wydawnictwem, już dawno leniące się i uprawiające dziecinadę
      towarzystwo zostałoby wyrzucone z redakcji, z Kolegium Redakcyjnego czy co to
      tam jest...

Dlatego, wspaniale by było, gdyby miała szansę zaistnieć ta gazeta, lub inna,
      jako oddzielny niż urzędowy twór.

Dodam też, że w Otwocku mówią o grupie burmistrza, któa chce przejąć
      gazetę "JnŚ". Czy ktoś z tu obecnych się poczuwa? Poszliśmy na spotkanie
      powiedzieć co nam się nie podoba w piśmie, ewentualnie służyć pomocą, radą,
      współpracą, a tu taki układ się stworzył.

Ciekawe co wy na to?

• 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 21:58
        Tak, poszliście na jedną sesję i już chcecie przejąć gazetę. Jak byście się pojawili na drugiej, to w
        Otwocku zaczną mówić, że chcecie przejąć.. władzę.
        Nie wychodźcie już lepiej z domu uncertain
        • nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 09:51
          Wydaje mi się, że szkoda gadać. Cokolwiek człowiek nie zrobi, sprzeciwi się czy
          wyrazi odmienny pogląd, który nie pasuje grupie ludzi zawsze będzie źle. Ja tam
          się nie przejmuje takim gadaniem. Jeśli mi się coś nie podoba to mówię to
          głośno. A co myślą inni to chyba ich zmartwienie. Ja tam się nie zamykam w
          domu, bo Otwock mnie guzik obchodzi. Ja mieszkam w Józefowie.
          • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 16:02
            A może stanie się cud i wszyscy radni się pięknie z burmistrzem dogadają i
            będziemy mieli cudną poliftingową gazetkę big_grinDD
            Co prawda to nie święta, ale ja bym sobie takiego prezentu życzyła ;P
            • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 16:37
              Doomi, dziś tłusty czwartek, a nie prima aprilis smile
              • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 16:38
                No tak, naoglądałam się świątecznych serwetek i mi się w głowie zakręciło wink
                • wielebny123 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 24.02.06, 01:09
                  Czyżby zapowiadał się happy end?
                  • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 24.02.06, 12:11
                    Hm, no jakiś end to na pewno... oby nie koniec gazetki...
    • 111majka Jak to było z Celestynką 24.02.06, 15:41
      Chyba warto przeczytać o przejściach "Celestynki"
      tinyurl.com/rvkpp
      I może wyciągnąć jakieś wnioski...
      • sobiepanna Re: Jak to było z Celestynką 24.02.06, 16:00
        Wątek JnŚ śledzę, właśnie dlatego, że 'coś mi przypomina', ale nie tak uważnie,
        jak dzieje naszej Celestynki wink Mimo to pozwolę sobie poczynić 2 refleksje:
        - Ztcw w Józefowie od początku gazetą 'rządzi' RM (co u nas się nie udało) i to
        burmistrz ma zastrzeżenia do gazety - u bywa chyba wyłącznie odwrotnie wink
        - Zdziwiło mnie to, że nie możecie dotrzeć do uchwały w sprawie redakcji JnŚ.
        Poszperałam na stronach józefowskiego BIPu i o zgrozo! stwierdziłam, że dostępne
        są uchwały RM tylko od 2002 roku, czyli od początku tej kadencji. Nie wiem czym
        to jest spowodowane, w każdym razie w Waszym urzędzie zainteresowanym uchwałę w
        sprawie JnŚ powinni udostępnić. Może warto spytać burmistrza dlaczego tak jest?
        A może wiecie?
        • sobiepanna Re: Jak to było z Celestynką 24.02.06, 16:08
          A i jeszcze jedno. Wg mnie w sprawie zasadniczo idzie o wpływ na gazetę. Kto by
          nie chciał przed wyborami mieć decydującego słowa co do treści bezpłatnej(?)
          gazety kolportowanej w 50(!) puktach miasta?!
          Biorąc pod uwagę, że np. w Celestynowie dla większości mieszkańców miesięcznik
          samorządowy, to jedyne źródło informacji...
          • 111majka Re: Jak to było z Celestynką 24.02.06, 18:49
            Oj sobiepanno, najprawdopodobniej właśnie o to chodzi. Niestety. A nie o jakość tej Gazety...
            • doomi JnŚ 24.02.06, 20:43
              W tej chwili jest już pewnie po dzisiejszej sesji Rady Miasta. Ciekawe czy
              gazetka "wskoczyła" w porządek sesji czy nie... Może rupert się odezwie i nam
              powie co i jak.
              • doomi Re: JnŚ 25.02.06, 20:54
                No to wielkie dzięki za odpowiedź sad

Nesca, a Ty nie byłaś na sesji ostatniej czasami?? Co tam się działo??
                • 111majka Re: JnŚ 25.02.06, 21:46
                  Pewnie się dużo działo skoro wszyscy zamilkli.
                  Albo zadziało się coś, o czym zwykli forumowi mieszkańcy nie muszą (nie powinni) wiedzieć uncertain
                  • mefistto Re: JnŚ 26.02.06, 13:10
                    Kto nie czytał artylułu w "Linii" może to teraz zrobić online:
                    www.linia.com.pl/public/article.php?1-7053-0
              • rupert3 Re: JnŚ 01.03.06, 08:41
                Szczerze mówiąc to musiałem troszeczkę odreagować po minionym tygodniu. To był
                bardzo ciężki i gorący okres. Moim skromnym zdaniem sesja zorganizowana była w
                ogromnym pośpiechu. Program przygotowany na siłę tak by przejąć gazetę przed
                wypoczynkowym wyjazdem Burmistrza. Polecam wam ciekawą lekturę projektu uchwały
                wycofanej przez pana Przewodniczącego Rady Miasta z porządku tej sesji a
                dotyczącej zmiany Kolegium Redakcyjnego oraz zmiany statutu gazety. Wydaje mi
                się że Nesca powinna go mieć. Myślę że wielu z was uzmysławi ona plany
                burmistrza dotyczące gazety i może spowoduje to inne spojżenie na działalność
                dotychczasowego KR. Cieszę się tylko że Radni przeciwni Kolegium Redakcyjnemu
                zdobyli się na refleksję i nie próbowali forsować tej uchwały na siłę. Bo jest
                to zdecydowanie zła uchwała zarówno pod względem prawnym jak i skutków dla
                przyszłego funkcjonowania gazety. Tak na marginesie muszę przyznać że
                interpretacje prawa obsługi prawnej działającej przy naszym Urzędzie
                przypominają radosną twórczość i od jakiegoś czasu wydają mi się niewiarygodne.
                Jeśli chodzi o podjęte Stanowisko RM to zmierza to chyba w dobrym kierunku,
                szkoda tylko że doszło do do niego w taki a nie inny sposób. Trochę żłuję że
                niejasno został opisany sposób wyboru Redaktora Naczelnego stwarzając pole do
                popisu dla Burmistrza. Nadal twierdzę że RM jast wydawcą gazety i to ona
                powinna o wszystkim decydować (m.in. wybór RN). Jednak naciski pana Burmistrza
                przybrały zdecydowanie na sile i przy braku zdecydowanej jedności w Radzie
                trudno będzie się im oprzeć.
                Pozdrawiam
                Rupertsmile
                • 111majka Re: JnŚ 01.03.06, 09:14
                  Dzięki za wyjaśnienie. Co prawda jest bardzo ogólne, ale... dobrze, że w ogole jest.

Ja odkładam gazetę na półkę, Z daleka będę obserwować czy spadnie, czy się podniesie.
                  A nowy numer? Ciekawe czy mnie zaskoczy za dwa, trzy miesiące.
                  Powodzenia - serio.
                • mefistto Re: JnŚ 01.03.06, 09:55
                  To może by ktoś wrzucił ten projekt uchwały na forum i jeszcze do tego przydała
                  by się aktualnie obowiązująca uchwała w tej sprawie, bo na stronie internetowej
                  Józefowa są tylko te od 2002 roku.

Smuci mnie fakt, że gazeta widzina jest (przez szeroko pojete władze) tylko jako
                  element własnego marketingu politycznego. Odnoszę wrażenie, że radnym tak
                  naprawdę nie zależy na tym, żeby JnŚ był gazetą dla mieszkańców. Jedna ich część
                  chce za wszelką cenę przejąć gazetę, druga nie chce jej oddać. Jakoś nie widzę
                  woli współpracy pomiędzy radnymi.

Smutny jest fakt, że do tego wciągnięto mieszkańców, którzy bezinteresownie
                  chcieli pomóc. Pomóc w poprawie JnŚ, a nie w zmianie jego orientacji politycznej
                  z jednej na drugą. Pomoc w poprawie gazety mogłoby otrzymać również obecne
                  kolegium redakcyjne - wystarczyło powozmawiać, zaproponować współpracę, poprosić
                  o radę.

Może wreszcie Państwo Radni zauważą, że powinni działać w interesie mieszkańców,
                  a nie w swoim własnym. Efekt z tego taki, że gazety jak nie było tak nie ma, a
                  osoby które chciały pomóc w poprawie gazety pewnie już do końca straciły do tego
                  zapał.
                  • doomi Re: JnŚ 01.03.06, 11:30
                    Dokładnie tak!!
                    Straciłam zapał. Co więcej czuję się jednak manipulowana przez pewne osoby
                    (osobę). Wokół gazetki unosi się smrodek, którego nie mam juz ochoty wąchać.
                    Wolę cofnąć taśmę i upajać się tym, że mieszkam w wyjątkowym miejscu.

Ja też trzymam kciuki za to, aby coś Wam (radnym) z tej gazetki wyszło. Coś
                    fajnego, chociaż Wasze przepychanki w temacie nie napawają mnie optymizmem...
                    Może pewnych rzeczy lepiej nie wiedzieć, nie uczestniczyć w nich. Jeśli nawet
                    radni są wykończeni nerwowo, a wiedzą przecież o rzeczach o których my nie mamy
                    pojęcia, to jak czujemy się my?? Niedoinformowani, którym rzuca się jakieś
                    szczątkowe informacje?? Powiedziałam swoje zdanie o gazetce, nadal je
                    podtrzymuję, teraz zobaczę co będzie dalej. Na pewno obie strony popełniły dwa
                    błędy: jedna że nas w ogóle olała, potraktowała jak wrogów i nie nawiązała
                    żadnego kontaktu. Druga zaś, choć brzmi to dziwnie zrobiła ten błąd, że
                    narobiła nam nadziei, organizowała jakieś tajne spotkania, o których zresztą
                    trąbiło potem pół miasta i wreszcie, przedstawiając sytuację w krzywym
                    zwierciadle.

Wypisuję się z tego wszystkiego i już. Ja sobie żadnej kampanii robić nie
                    muszę. I dzięki bogu...
                    • ness5 Re: JnŚ 01.03.06, 22:22
                      Szkoda że dopiero teraz zorientowaliscie się drodzy ,,dyskutanci,, że zrobiono
                      z was ofiary.nesca czyli radna Joasia J.....Wykonała polecenie pana burmistrza
                      kruszewskiego. Proszę teraz sprawdzić jak burmistrz odwdzięczy się pani
                      radnej ,a może jej tatusiowi.
                      • 111majka Re: JnŚ 01.03.06, 22:38
                        Och ness, to Ty jesteś tym potworem.....

Chyba nie czujemy się jak ofiary (przynajmniej ja). Raczej jako broń. I to jak widać, całkiem skuteczna.
                        Natomiast jeżeli nasze zaangażowanie (i naiwność też) przyczyni się do poprawienia Jnś, to będzie
                        właśnie to o co nam chodziło. Nieważne kto będzie robił gazetę. Ważne, żeby ją robił lepiej.
                        A Ty też jesteś jakimś radnym? Bo chyba jesteś z "tamtej strony".

Jak już burmistrz sie odwdzięczy, to pewnie napiszesz jak to zrobił i komu. Bo mi się jakoś nie chce
                        sprawdzać... uncertain
                        • ness5 Re: JnŚ 01.03.06, 23:01
                          Miałem uczestniczyć wtajnych kompletach jak przejąć gazetkę a nie jak ją
                          poprawić, tylko niedałem się w to wkręcić. Mam ciekawe nagrania z tych spotkań.
                          • 111majka Re: JnŚ 01.03.06, 23:13
                            Kurcze, to dopiero teraz zaczyna być interesujące. A masz czarną teczkę?
                            • doomi Re: JnŚ 02.03.06, 00:34
                              Buchaaachaaaa!!!!
                              Ale dobre big_grin Nagrania, mikrofilmy, tajne akta...
                              Normalnie Nikita wysiada.
                              A wiesz co jest najśmieszniejsze ness5 ?? Że ja i tak wiem kim jesteś. W sumie
                              nietrudno zgadnąć big_grin

Ja na miejscu kilkorga radnych już bym się publicznie nie wypowiadała na temat
                              tej nieszczęsnej gazetki. Nieważne z jakiego nicka, pewne zachowania i typy
                              ludzkie są nie do podrobienia.

Czyżby w tym towarzystwie tylko Rupert miał jaja?? On jeden wypowiada się tu
                              bez żadnego kamuflażu. Rupert, będziesz startował?? Bo chyba na Ciebie
                              zagłosuję ;P

Aha, byłabym zapomniała: Dzięki za poprawę humoru przed snem smile))))
                    • michalin.pl Re: JnŚ 02.03.06, 08:40
                      doomi napisała:

> Wypisuję się z tego wszystkiego i już. Ja sobie żadnej kampanii robić nie
                      > muszę. I dzięki bogu...

Ja wiedzialem, ze tak bedzie".
                      --
                      michalin.pl
                  • rupert3 Re: JnŚ 02.03.06, 12:19
                    Mylisz się mówiąc że nam nie zależy na mieszkańcach. Może KR działało
                    nieudolnie ale nigdy nie odcinaliśmy się od mieszkańców. Zawsze z zadowoleniem
                    przyjmowaliśmy każdą chęć współpracy.
                    Myślę ża łatkę "upolitycznienia oraz olewania mieszkańców" przypięto nam
                    poprzez wypowiedzi Burmistrza który nie mógł przeboleć niezależności gazety. A
                    ludzie bardzo często nie wysilają się na wypracowanie własnej oceny, ale bardzo
                    chętnie korzystają z lansowanych gotowców.
                    • 111majka Re: JnŚ 02.03.06, 12:35
                      rupert3 napisał:

...nigdy nie odcinaliśmy się od mieszkańców. Zawsze z zadowoleniem
                      > przyjmowaliśmy każdą chęć współpracy.

Gdyby tak rzeczywiście było, to włączając się jakiś czas temu w forumową dyskusję na temat JnŚ
                      rzuciłbyś chociażby coś takiego - "czy macie jakies pomysły? Może sie spotkamy i pogadamy o tym". A
                      Ty tłumaczyłeś nam. że gazeta przecież jest dobra. I to wiedząc już o krytycznej opinii rzeczoznawcy.

Zwłaszcza że my byliśmy chętni zrobić to zupełnie społecznie...
                  • rupert3 Re: JnŚ 02.03.06, 12:28
                    Jeśli chodzi o współpracę to na razie zapadła decyzja o odwołanie kolegium, a
                    pan burmistrz wstrzymał wydawanie gazety (numer styczniowy gotowy do
                    rozwiezienia leży w drukarni już od miesiąca, a po mieście krąży niepoprawiona
                    szczotka). W związku z tym dyskusja na temat współpracy wydaje się
                    bezprzedmiotowa. Myślę że nawet jak byśmy wszyscy bardzo chcieli to nie
                    jesteśmy w stanie wydawać gazety dopóki Burmistrz tego nie zechce. Tak wygląda
                    brutalna rzeczywistośc. Ale jeżeli chcecie pogadać na temat gazety to ja jestem
                    do dyspozycji, chętnie odpowiem na każde pytanie ponieważ bardzo mi na niej
                    zależy. Wyznaczcie tylko termin, miejsce, wypijemy meliskę i w spokoju
                    wyjaśnimy wszystkie wątpliwości i oczekiwania.
                    • 111majka Re: JnŚ 02.03.06, 12:38
                      Ciekawe, w tej samej chwili pisałam prawie to samo. Tylko w czasie przeszłym.

Teraz to już mi chyba wszystko opadło... Chęci też.
                      • doomi Re: JnŚ 02.03.06, 12:53
                        Ale jakbyście chcieli, to mamy zrobiony fajny graficzny projekt nowej okładki.
                        Pracowały nad nim trzy osoby (sami mieszkańcy - forumowicze zresztą)i jest
                        naprawdę niezły big_grin. Fajne literki, herb miasta, nawiązanie do rzeki Świder i do
                        stylu Świdermajer...

Tylko czy kogoś w ogóle interesuje potencjał nas - mieszkańców??
                        • michalin.pl Re: JnŚ 03.03.06, 09:54
                          Pokaz.
                          MG
                        • rupert3 Re: JnŚ 03.03.06, 10:01
                          Tak konkretnie to gdzie to można podziwiać?
                          Rupertsmile
                          • doomi Re: JnŚ 03.03.06, 10:05
                            Tak konkretnie to się z majką umówimy, czy Wam pokazać tutaj w necie, czy
                            jednak gdzieś się umówić na mieście.
                            Podejrzewam jednak, że wersja na mieście będzie lepsza. To w końcu projekt
                            autorkski ;D
                            • gesheft Re: JnŚ 03.03.06, 13:20
                              proponuje aby ness i nesca swoje waśnie kupieckie o przywodztwo w ich
                              stowarzyszeniu nie przenosili na forum gazety J.n.Ś
                            • rupert3 Re: JnŚ 04.03.06, 18:29
                              No to kiedy i gdzie?
                              • 111majka Re: JnŚ 04.03.06, 19:03
                                Ostatnie wersje sa w moim komputerze, ktory wczoraj padl dosc skutecznie.
                                Chwilka cierpliwosci.
      • michalin.pl Re: Jak to było z Celestynką 27.02.06, 09:00
        Mała polityka małych ludzi.
        --
        michalin.pl
        • doomi jnś 27.02.06, 12:14
          Tak, w dodatku ci mali ludzie pięknie nas olewają. Na stronie miasta nie ma
          jeszcze nawet protokołu z poprzedniej sesji... i nie wiadomo kiedy będzie,
          chociaż kolejna odbyła się w ostatni piątek. A potem płacz i lament, że
          mieszkańcy się nie interesują, na sesjie nie przychodzą itd. Beznadzieja.

Tak samo jak beznadziejna jest CISZA w temacie sad((
          • czempis Re: jnś 27.02.06, 12:19
            Do NESCA
            Może się odezwiesz i napiszesz co i jak?
            A może rękami mieszkańców osiągnęłaś co chciałaś i teraz masz ich
            gdzieś?????????
            • 111majka Re: jnś 27.02.06, 12:49
              ...czekamy...czekamy...czekamy....
              • doomi czekamy, czekamy, a tymczasem czytamy: 27.02.06, 17:12
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3185680.html
            • nesca1 Re: jnś 27.02.06, 20:53
              Wydaje mi się, że ty dokładnie wiesz co i jak.
              A mieszkańców to może ty wykorzystujesz bo ja nie mam najmniejszej potrzeby i
              ochoty
              • 111majka Re: jnś 27.02.06, 21:07
                Oj uncertain
                Jakaś burza idzie, czy coś....
                • nesca1 Re: jnś 27.02.06, 21:11
                  To była odpowiedź do Czempisa
                  • bajka111 Re: jnś 27.02.06, 21:21
                    A do nas nadal nic...
                    • mefistto Re: jnś 27.02.06, 21:50
                      ... bo wiedza o tym pewnie tylko dla elity zarezerwowana.
                      Może się dowiemy za dwa miesiące - jak już urodzi się protokół z sesji.
                      No chyba że wiele się działo to za tydzień w "Linii".
                      • 111majka Re: jnś 28.02.06, 00:10
                        To cierpliwie czekamy na Linię. Jako źródło informacji bywa niezastąpiona.
                        • doomi Re: jnś 28.02.06, 00:16
                          Tia, będzie... cienka czerwona we wtorek w tv ;P
                      • michalin.pl Re: jnś 28.02.06, 09:43
                        mefistto napisał:

> No chyba że wiele się działo to za tydzień w "Linii".
                        Na LO bym bardzo nie liczyl.
                        W poprzednim sprawozdaniu z posiedzenia RM
                        o 'mieszkancach' nie bylo ani slowa. LO nie zawsze
                        jest obiektywan piszac o naszych wladzach.
                        MG
                        • mefistto Re: jnś 28.02.06, 10:37
                          Na RM mieszkańcy głosu nie zabierali, zresztą wtedy o gazecie się nie mówiło.
                          Jeśli jednak myślisz o posiedzeniu komisji budżetowej to chyba niezbyt
                          dokładnie czytałeś, bo w artykule było napisane:

"Oprócz większości radnych (12 spośród 15) w spotkaniu uczestniczył burmistrz
                          Stanisław Kruszewski, jego zastępca Marek Banaszek oraz kilkuosobowa grupa
                          mieszkańców miasta."
                          [...]
                          "Tymczasem opinie niektórych radnych oraz mieszkańców wyraźnie wskazują na
                          narastanie już od jesieni 2003 r. niezadowolenia wokół miesięcznika głównie z
                          powodu jego nieobiektywności. "
                          [...]
                          "Nie można znaleźć przedwyborczych akcentów w opiniach mieszkańców. Ich uwagi
                          dotyczyły głównie zawartości merytorycznej gazety, która według nich jest pisana
                          w sposób amatorski."
                          • czempis Re: jnś 28.02.06, 11:50
                            H U R A !!!!!!!!!!!!
                            Nesca sieodnalazla, ale nadal brak jej odwagi, aby wyjasnic jakie decyzje
                            zapadly w prawie gazety.
                            A moze gdy okazalo sie, ze mieszkancy nie dadza sie wciagnac w rozgrywki
                            polityczne /im zalezy tylko na dobrej merytorycznie gazecie/ma ich w wielkim
                            powazaniu.
                            NESCA - odwagi napisz co i jak a nie czynisz jakies insynuacje pod moim adresem.
                            nie mam nic wspolnego z WASZA gazeta
    • nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 28.02.06, 21:17
      Z tego co wiem na dzień dzisiejszy PiS robi wszystko aby gazeta nie wychodziła.
      W piątek na sesji było przyjęte stanowisko rady co do dalszych losów gazety. Do
      końca marca ma się cała sprawa wyprostować.
      To tyle co mogę powiedzieć.
      • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 28.02.06, 23:08
        CZyli nadal wiemy, że nic nie wiemy sad
        Fajnie jest!
        • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 03.03.06, 22:48
          W nowym TR jest artykuł "JnŚ zamknięty".
          Ostatnie zdanie: "Obecnie nie wiadomo, kiedy gazeta wznowi działalność."
          sad
          • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 03.03.06, 22:50
            Cholerka, a ja przestałam TR kupować uncertain
            Majka, nie dasz rady zeskanować tego i wrzucić na forum??
            • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 03.03.06, 23:14
              Dałam radę smile
              img410.imageshack.us/img410/135/jns2ed.jpg
              • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 04.03.06, 11:47
                Dzięki. Trochę nierzetelnie napisany artykuł, ale cóż...
    • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 00:50
      Stanowisko Rady Miasta w sprawie zmiany składu KR
      www.jozefow.pl/WWW/RM/URM/06/stan45.pdf
      • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:00
        Majka, gdzie Ty to wygrzebałaś?? smile

A tak poważnie, to chyba dobrze, że coś się jednak dzieje w temacie??
        • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:06
          Wygrzebałam ze strony UM smile

Bardzo dobrze, że się dzieje. Tylko jak sobie pomyślę, że Kolegium Redakcyjne zmieni się z jednych
          radnych na innych, równie kompetentnych, to...
          Dobrze, że chociaż Redaktor Naczelny będzie z zewnątrz. Zresztą nie wiadomo :\
          • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:09
            Ja już się przestałam dziwić: Rupert na tej komisji na której byłam czytał
            statut gazety i tam jest jak wół, że wydawcą jest Rada Miasta - czyli radni...
            • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:14
              No właśnie. czyli zamienią na przykład dwóch radnych na dwie radne i będzie Całkiem Nowe Kolegium
              Redakcyjne. HA....HA :\
              • doomi Rupert! 09.03.06, 14:40
                Udało się z majkowego komputera odzyskać projekty okładki. Jeśli nadal jesteś
                zainteresowany tematem to daj znać.
                • rupert3 Re: Rupert! 10.03.06, 13:09
                  Daję znać. I moja propozycja pozostaje aktualna.
                  Rupertsmile
                  • doomi Re: Rupert! 10.03.06, 13:49
                    No to czekam na jakieś konkretne ustalenia. Tak właściwie jesteśmy prawie
                    sąsiadami (z tego co się orientuję), więc może być nawet jakiś wieczorny
                    spacerek. Chociaż kawką w miłym towarzystwie nie pogardzę. Jeśli interesują Cię
                    konkrety, a nie tylko ciekawość, to możemy się umówić w trójkę (lub więcej) z
                    majką, bo to ona jest naszym głównym grafikiem.
                    Tylko dzisiaj nie mogę, bo mam walne zgromadzenie członków spółdzielni.
                    • nesca1 Info 10.03.06, 23:30
                      Witam wszystkich zainteresowanych losem gazetki JnŚ. Cieszy mnie fak, że jest
                      to temat którym interesuje się coraz szersze grono Mieszkańców.
                      Jak widzę jeden z forumowiczów przedstawił juz moją osobę. Oczywiście popełnił
                      błąd. Nie nazywam się Joasia J. tylko Joanna Iwanik i jestem Radną w naszym
                      Mieście.
                      Szkoda tylko, że niektórzy nie włączyli się do wcześniejszej dyskusji
                      dotyczącej gazety. Wypowiadają się dopiero, gdy gazeta została zawieszona.
                    • rupert3 Re: Rupert! 13.03.06, 08:09
                      No to może w cukierni przy kosciele, np. we wtorek około 18 - 19? Tylko nie
                      wiem do której jest ona czynna w sezonie zimowym. Ale może się dzisiaj upewnię.
                      Jeśli chodzi o towarzystwo to nie mam szczególnych wymagań.
                      Rupert
                      • doomi Re: Rupert! 13.03.06, 11:28
                        Pasuje mi 19.00, bo wcześniej mam spotkanie ważne. Jak już będziesz wiedział
                        czy czynne, oraz czy na pewno jutro proszę o info.
                        A tak przy okazji to chciałam zapytać, czy będziesz w nowym kolegium
                        redakcyjnym gazety JnŚ? Bo na razie chyba Ciebie nie ma?
    • michalin.pl O mediach lokalnych w Radiu TOK FM 11.03.06, 16:11
      Polecam Wam rozmowę o wolności mediów lokalnych
      przeprowadzoną z Andrzejem Krajewskim z 2006/03/07.
      Rozmowa jest na ich stronie. Jest dokladnie o tym,
      o czym my tu dyskutujemy(smy).
      --
      michalin.pl
    • 111majka Ze strony UM - stanowisko RM z 24 lutego 12.03.06, 18:54
      www.jozefow.pl/WWW/AKT/060312A/info.html
      • doomi Re: Ze strony UM - stanowisko RM z 24 lutego 12.03.06, 19:06
        Czyli co?? "Towarzystwo" się jednak dogadało... no to fajnie, czekamy na
        pierwszy numer wydany przez nowe Kolegium Redakcyjne. Będą tworzyć pod
        niewielką presją... wink
        • 111majka Re: Ze strony UM - stanowisko RM z 24 lutego 12.03.06, 20:00
          ...Pod niewielką?

Mając świadomość, że teraz muszą zrobić najlepszą gazetę?

Ta presja pewnie już im ciąży.
          Ale życzymy sukcesu smile
          • doomi Rupert! 13.03.06, 22:43
            Co z jutrzejszym spotkaniem?? Właśnie drukuję okładki smile
            • rupert3 Re: Rupert! 14.03.06, 00:11
              Masz rację na razie mnie nie ma w "nowym" Kolegium. Zostałem oceniony przez
              członków Komisji Budżetowej jako osoba nie zasługująca na dalsze
              reprezentowanie tej Komisji. Zastąpiła mnie pani Joanna Iwanik - z resztą
              przewodnicząca tej Komisji.
              Jeśli chodzi o spotkanie, to cukiernia "Pod Akacją" w okresie zimowym, w dni
              powszednie czynna jest do godz. 19:00. Więc albo spotkamy się około 18:00 w
              cukierni lub później (np o 19) ale w innym miejscu (szczerze mówiąc to nie wiem
              gdzie jeszcze można w Józefowie napić się kawy )- może w pizzerii "Dominium".
              Jak macie inne propozycje to dajcie znać. Zajżę na forum jutro z rana.
              Dobrej nocysmile
              Rupert
              • nesca1 Re: Rupert! 14.03.06, 00:20
                Myślę, że nie było oceny tylko głosowanie nad kandydatami. Stanowisko, które
                przyjęła Rada zobligowało do powołania nowego Kolegium. Mam nadzieję, że jednak
                Komisja Rewizyjna zaproponuje twoją osobę do Kolegium smile
    • nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 00:08
      W dniu dzisiejszym z Komisji Oświaty nie została wyłoniona osoba do Kolegium
      Redakcyjnego. Niestety nie było chętnych. To samo stało się na Komisji
      Rewizyjnej.
      • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 00:28
        prawde mowiac to sie nie dziwie, ze nie nie ma chetnych...
        • nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 00:28
          dlaczego ??
          • mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 08:29
            Bo łatwo jest narzekać, zrobić coś jest znacznie trudniej.
            Wydaje mi się, że niektórzy po prostu zaczęli zdawać sobie sprawę, że z
            krytykantów mogą stać się krytykowanymi.
            Jeśli wiedzą co robić i potrafią to nie mają się czego obawiać.
            Ale jeśli nie...
            • 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 10:40
              Żeby coś zrobić dobrze muszą to robić profesjonaliści albo zapaleńcy którzy dokładnie znają temat.
              Wydaje mi się, że w Radzie Mieszkańców się ich nie znajdzie, bo gdyby byli to już od dawna wydawaliby
              wspaniałą gazetę. Temat JnS jest teraz tak rozdmuchany, że chyba każdy po nowym wydaniu będzie
              oczekiwał czegoś naprawdę extra. Przynajmniej każdy, kto w jakiś sposób brał udział w tym
              "rozdmuchiwaniu". Więc oczekiwania są duże, może nawet za duże co do tylko "Gazety Samorządowej".
              Dużą szansą (chyba jedyną) jest redaktor naczelny. Gdyby miał być wybierany z RM - nie liczylabym na
              jakieś specjalne rewolucje. Ale odpowiednia osoba zupełnie z zewnatrz znająca się na robieniu gazety
              jest w stanie to zmienić nawet z nowym zespołem. Mam nadzieję...
              • nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 11:02
                Redaktor Naczelny będzie powołany w drodze konkursu. Nie jest to osoba z RM. Ja
                też pokładam duże nadzieje w RN.
              • rupert3 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 11:47
                Redaktor naczelny nigdy nie był członkiem Rady Miasta. Nawet nie przyszło nam
                to do głowy. Wydaje mi się że zbytnio przeceniacie możliwości Kolegium
                Redakcyjnego. Problemem przy wydawaniu "nowej" gazety nie będzie jej zawartość
                czy przygotowanie lecz to czy będzie się podobać Burmistrzowi. Jeżeli tak - nie
                będzie problemów żadnych, jeżeli nie to niczego nie zwojujecie. Nie ma w Radzie
                jedności w tym względzie i tym samym najważniejszy problem nie został
                rozwiązany. Będą drobne zmiany personalne z redaktorem włącznie od którego
                przyznam że sporo zależy. Przewiduję raczej Burmistrzowski kierunek programowy
                gazety i pomimo że konkurs na redaktora naczelnego nie został jeszcze
                przygotowany to wydaje mi się że wiem kto nim będzie. Ale to są tylko moje
                domysły. Jeśli chodzi o skład kolegium to się nie pomyliłem, co prawda brakuje
                jeszcze kandydata burmistrza. Wszystko wskazuje jednak na to że będzie to
                stare "nowe Kolegium Redakcyjne". Jedyną osobą kturej chciano się pozbyć był A.
                Mazek ale jego też podobno pani Iwanik zgłosiła do nowego Kolegium jako
                przedstawiciela Komisji Oświaty i ... .
                Tego niestety nie przewidziałem i przyznaję że już teraz nie wiem co chciano
                osiągnąć odwołując Kolegium Redakcyjne.
                Pozdrawiamsad)
                Rupert

• 111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 11:56
                  Już nikomu z nas nie chce się wojować. Priorytety były zupełnie inne. I ta "wojna" nas nie dotyczy.

Rupert, a ile osób w ogóle jest w Kolegium Redakcyjnym? Jestem ciekawa też ile osób ze starego składu
                  przejdzie do nowego.

• mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 12:33
                    Jeśli chodzi o gazetę to szczerze mówiąc nie widzę jak na razie wielkich zmian
                    (poza personalnymi). Na pewno poprzeczka została podniesiona nieco wyżej i chyba
                    nikt już nie będzie tolerował takiej "partyzantki" jaka była.
                    Może jedynie atmosfera wojny trochę złagodnieje.
                    Pożyjemy zobaczymy - na pewno sporo osób chętnych do pomocy się już zniechęciło.
                    Ech te wszystkie układy i układziki...

• doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 12:59
                      Rupert, w takim razie proponuję o 19,00-ej w Dominium. Dam Ci nasze projekty
                      okładki i na tym moje zaangażowanie się kończy. Ja już niewiele z tego
                      wszytkiego co Ty i nesca piszecie rozumiem. Czyli kolegium jest stare czy
                      nowe?? I czym właściwie takie kolegium się zajmuje?? Jeśli osoby z nowego, na
                      przykład pani x i pani y zaczną pisać teksty do nowej gazety, to od razu wróżę
                      tej gazecie mega klapę. Presja jest ogromna to fakt. I żeby nie było
                      nieporozumień, to nie my zrezygnowaliśmy z dalszej współpracy, to nam
                      podziękowano... Dlaczego?? Bo zaczęliśmy mieć swoje zdanie i nie skakaliśmy na
                      sznureczku tak jak nam zagrano. Nadal podtrzymuję swoje zdanie że zostaliśmy
                      nieźle zmanipulowani. Czy muszę dodawać coś więcej?? Wiem, że to niemożliwe, bo
                      słuchałam jak czytałeś statut gazety, ale nieporozumieniem jest, że w kolegium
                      zasiadają sami radni i dwa, że znowu zasiądą w nim amatorzy.
                      Dlaczego to Ty dostaniesz te okładki?? Tak uzgodniłyśmy z majką - nigdy nie
                      robiłyśmy ich dla określonych osób, ale dla gazety. Ty, mimo odmiennego zdania
                      od początku grałeś tutaj fair. Chociaż z drugiej strony jeśli nie zasiądziesz w
                      nowym kolegium nie powinno Cię to obchodzić... porąbane to wszystko.
                      • rupert3 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 13:46
                        Do zobaczenia.
                  • rupert3 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 13:44
                    W kolegium powinno być 6 osób z czego 5 osób to przedstawiciele Komisji stałych
                    (rewizyjna, budżetowa,statutowa,ładu i oświatowa) oraz 1 osoba reprezentująca
                    Burmistrza. Co do osób z byłego Kolegium to jeszcze za wcześnie o tym mówić
                    ponieważ brak przedstawiciela z Komisji rewizyjnej i oświatowej. Na razie ze
                    starego składu wybrano panią M. Jakubowską.
                    • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 13:46
                      Ale to z bardzo starego składu chyba. Na komisji budżetowej w której
                      uczestniczyłam pani Jakubowska twierdziła, że zrezygnowała przecież z KR.
                      Pasuje Ci zaproponowane miejsce i czas?
                      • doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 13:47
                        Ok, dopiero doczytałam.
                • feelek Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 18.03.06, 06:03
                  rupert3 napisał:
                  "Problemem przy wydawaniu "nowej" gazety nie będzie jej zawartość
                  czy przygotowanie lecz to czy będzie się podobać Burmistrzowi."
                  ...a wydającemu, czyli Panu jako członkowi kolegium (teraz już chyba byłemu?)
                  powinno zależeć jedynie na tym pierwszym i kompletnie powinien Pan ignorować to
                  drugie.
                  "Nie ma w Radzie
                  jedności w tym względzie i tym samym najważniejszy problem nie został
                  rozwiązany."
                  Nie bardzo rozumiem o co chodzi, nie jest to zbyt jasno sformułowane ale wydaje
                  mi się że to dobrze że rada wreszcie się zmobilizowała i usiłuje nadać kolegium
                  reprezentatywny, pluralistyczny charakter, gdzie nie tylko koledzy z Pana partii
                  (PiS), nie wiedzieć czemu byli dotąd jedynymi reprezentantami.
                  rupert3 napisał:
                  "przyznaję że już teraz nie wiem co chciano
                  osiągnąć odwołując Kolegium Redakcyjne."
                  Wydaje mi się że mogę to Panu wytłumaczyć. Dotychczas Kolegium, ciało o
                  niejasnej nadzorczo-cenzorującej roli składało się z 4 radnych, członków PiS,
                  obecnie z wyłonionych do nowego składu jest tam przedstawicielka 1 lokalnego
                  komitetu: Józefowskiego Stowarzyszenia Kupcóow i Rzemieślników, innego
                  lokalnego komitetu: "Dla Miasta", przedstawiciel PO, po wyłonieniu 3
                  pozostałych jest wreszcie nadzieja, że będzie to skład wielce zrównoważony,
                  gdzie NIKT nie będzie miał przewagi. Co to oznacza? Ano niesłychanie wiele
                  dobrego: że ani przedstawiciele PIS, ani Burmistrza, ani ktokolwiek innego nie
                  mając tam przewagi arytmetycznej będą podejmowali decyzje merytoryczne, zgodne
                  ze swoim sumieniem i rozumem. A nie jak to mogło być dotąd - zgodnie z partyjną
                  wytyczną, czy sugestią kogokolwiek wpływowego z kręgów gminnej, daj jej Panie
                  Boże elity politycznej: Burmistrzowskiej, PiSowskiej, PO-wskiej, Kupcowskiej
                  czy jakiejkolwiek innej.
                  Zrobiło się politycznie i niestety.
                  Bo wiem jak bardzo na tym NIE zależy państu co chcielibyście gazety
                  mieszkańców, co zniesmaczyło Was jak oglądaliście obrady jakiejś komisji o
                  gazecie gminnej, p. 111majka, p.doomi.
                  Problem w tym, że jest to fragment większej całości ten cały obecny spór toczy
                  się od chyba 6-8 lat i tak to musi być postrzegane.
                  1. do 2002- gazeta wydawana właściwie przez Burmistrza, zarzuty o nieobiektywne
                  przegięcie w jego stronę, tym większe im bardziej ze strony opozycji
                  óowczesnej, obecnie właściwie PiS.
                  2. 2003-dzisiaj gazeta przejęta przez PiS (początkowo 4 na 6 członków Kolegium,
                  obecnie 4 na 4). Zmiana szaty graficznej okładki na ciekawszą, nudnawa
                  zawartość z odchyleniem od obiektywizmu na stronę kontestacyjno - pisowską :
                  pierwsze numery po "uzdrowieniu" ukazywały Józefów jako ponure blokowisko,
                  porównywane do Ursynowa z kompletnie zaśmieconymi lasami gdzie giną ostatnie
                  sosny pod nożem nieodpowiedzialnych decyzji urzędników. Do tego jednak także
                  upolitycznianie mimo pierwotnych deklaracji:
                  -jakiś materiał o Przewodniczącej PiS,
                  -radny PIS zamieścił swoje zaświadczenie z IPN, zajmując tym całą stronę (jest
                  ich coś chyba 12, tych stron w 1 numerze),
                  Czyja opinia na temat budżetu się pojawiła na łamach (opinie na ten temat
                  innych radnych już się nie załapały) to pozostawiam dociekliwości internautów.
                  To już koniec o kontekście politycznym całej tej hecy.
                  Chociaż... deklarowanie apolityczności w wypadku nawet takiej gazetki jak
                  gminna jest moim zdaniem grubym nieporozumieniem. Gazeta gminna opisuje
                  wszelkie dyskusje na temat rozstrzygania spraw, jakimi żyje miasto. Rozmaite
                  sprawy; budowy chodnika, wodociągu, lampy ulicznej, placu zabaw, mieszkania
                  komunalnego etc, ze swojej natury są to dyskusje POLITYCZNE: czy rzeczony
                  chodnik ma być zbudowany tu czy gdzie indziej bo srodków chyba zawsze będzie za
                  mało.
                  Mam nadzieję, że przy okazji zmian w JNŚ jakoś posunie się dyskusja nt:
                  -jak zapewnić JNŚ obiektywizm - to wydaje sie być realizowane w postaci
                  pluralistycznego a nie monopartyjnego składu kolegium, czego p. Rupert nie
                  umie/nie chce/nie może zrozumieć/dostrzec. Choć konia z rzędem temu kto wie
                  gdzie ten obiektywizm jest, to chyba łatwiej będzie się do niego w takim gronie
                  zbliżyć.
                  -czym tak naprawdę taka gazeta ma być, czym powinna: niesłychane trudno jest
                  wydawać, tak myślę taką lokalną gazetę aby była ona żywa, interesująca, dla
                  mieszkańców, przez nich tworzona (chciałbym się mylić ale nie wierzę w
                  deklaracje pracy nieodpłatnej pp.internautów przy jej tworzeniu - trochę już
                  widziałem, krótko mówiąc nie wierzę w pracę bez zapłaty), wydaje mi się
                  niezbędne aby powstała jakaś Rada Czytelnicza choćby dla okresowej, raz na
                  kwartał oceny JNŚ, złożona z ludzi z branży,padały tu głosy: dlaczego Kolegium
                  musi składać się z radnych, nie wiem tego bo chyba można to zmienić, może nie
                  warto mnozyć rad/ciał nadzorczych etc.
                  -akwirowanie reklam - gazeta, powinna utrzymywać się z reklam, czego chyba nie
                  rozumieją członkowie odwoływanego obecnie kolegium wydaje mi się że oni to
                  bagatelizują, wszak grosz publiczny jest pewny i nie trzeba się tak uszarpać.
                  To by było na tyle nie tylko w odpowiedzi Rupertowi.
                  Także 111majce, doomi,
                  innym.
                  Życzę wszystkim - niech Wam : entuzjastom wydawcom, ludziom branży
                  dziennikarskiej, wydawniczej, co się tu objawiliście, także politykom gminnym
                  co ich co najmnie 2 się tu ujawniło, niech Wam wszystkim nie zabraknie
                  wytrwałości bo historia gazetki JNŚ i to co się z nią dzieje obecnie to taka
                  nas wszystkich malutka praca organiczna i u podstaw - praca nad powstaniem i
                  ugruntowaniem małego kamyczka naszej tu gminnej demokracyjki.
                  Praca daleka do ukończenia - po przegięciu burmistrzowskim nastąpiło PISowskie.
                  Sorki, że napisałem tak dużo i w zasadzie po ponad miesiącu ale trzeba mi było
                  do tego wszystkiego nabrać dystansu.
                  pzdr.
                  • feelek Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 19.03.06, 23:20
                    Państwo internauci!
                    Rupercie!, 111 Majko!, Doomi!
                    co z Waszymi przemyśleniami?
                    Rada Czytelnicza?
                    Udział mieszkańców w redagowaniu?
                    Czyżby zniechęcenie po pierwszym zapale?
    • michalin.pl Zmiany w JnŚ 15.03.06, 09:40
      Nie rozumiem waszej fascynacji planowanymi
      zmianami w gazecie. Wierzycie, ze zmieni
      sie w normalna gazete?

Ja uwierzę jak zobacze tam
      materiały krytyczne (i oczywiśćie rzetelne)
      wobec naszych władz.
      Bo nie wierze, że nie ma takich spraw.
      Dlatego wiele sobie po nich nie obiecuje.

Nie może być tak, że gazeta boi się władzy.
      W normalnej wytuacji to władza się boi gazety.
      Taka jest rola prasy.

Na podniesienie jakośći JnŚ może wpłynąć
      tylko konkurencja. W postaci gazety niezależnej
      o dobrego lub złego humoru władz.

To, co my teraz tu przerabiany (krytyka prasy
      wydawanej przez urzednikow) bylo juz maglowane
      wiele tazy w roznych miejscach w Polsce.

Rozumeim, ze chcecie dobre, ale jestem
      pewiem, ze wyjdzie podobnie jak gdzie indziej.
      Bo taka jest natura.

JnŚ trzeba oddać mieszkańcom i zdjąć z niego
      cenzurę. Wtedy autorzy beda ponosili odpowiedzialnosc
      na swoje slowa i bedzie jak byc powinno.
      Wszystko inne to macenie wam w glowach
      ze fajnie jest i beda takie zmiany, ze ho, ho!

--
      michalin..pl
      • truski1 Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 12:55
        Choć jestem pesymistką jeżeli chodzi o treści które będą tam zamieszczane.
        Podejrzewam, że nie uda się podawać informacji, które nie będą podlegać
        cenzurze. Czytam ten Wasz wątek i trzymam kciuki. Trzeba próbować.
      • doomi Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 12:58
        No wiesz michalin troszeczkę racji ta masz. Ale tylko troszeczkę, z większością
        Twojej wypowiedzi się nie zgadzam.
        Po pierwsze nie ma co powtarzać, żeby gazetę oddano mieszkańcom. To jest gazeta
        samorządowa, której wydawcą jest Rada Miasta. To juz było wałkowane z tysiąc
        razy i takie są fakty. Jest statut gazety, przeczytaj go, to może zrozumiesz
        wreszcie co i jak. Mieszkańcy mogą współpracować z gazetą. Tylko tyle i aż
        tyle. Na pewno nie ma ta współpraca sensu gdy w KR są waśnie i nieporozumienia.
        Jeśli "Oni" nie nogadają się ze sobą, to osoba trzecia nic dobrego w takiej
        sytaucji nie wniesie do gazety.
        Po drugie nie zauważyłam, żeby ktoś "piał" nad zmianą KR. Raczej wszyscy są
        pełni obaw, zwłaszcza że znowu do robienia gazety biorą się amatorzy. Jedyna
        nadzieja w sensownym Redaktorze Naczelnym, chociaż dochodzą mnie słuchy, że to
        kto nim będzie też jest już z góry ustalone.
        Po trzecie, pewnie że lepiej siedzieć na pupie i krytykować, szczególnie tych
        którzy się w coś angażują. I powtarzać: wiedziałem, mówiłem. Albo w innej
        wersji: nic nie wiedziałam. Sprawa i wątek przedszkola pokazuje jak ciężko
        przebić głową mur... ale zamiast patrzeć jak robią to inni, to można przecież
        pomóc - nieprawdaż??
        Po czwarte, nie sądzę żeby jakakolwiek gazeta była dla JnŚ konkurencją w
        dosłownym tego słowa znaczeniu, ponieważ to bardziej biuletyn miejski niż
        gazeta w dosłownym tego słowa znaczeniu.

No i na koniec małe podsumowanie: trochę się w tą sprawę zaangażowałam, w
        obecnej chwili, po zaznajomnieniu się z różnymi faktami wycofuję się. Poznałam
        stanowisko dwóch stron w tej sprawie, dowiedziałam się przy okazji masę
        ciekawych rzeczy. Polityka, którą widzimy w TV to pikuś w porównaniu do tej
        naszej józefowskiej. Takie życie. Nie twierdzę, że nigdy w tworzeniu tej gazety
        nie pomogę w taki czy inny sposób. Jeśli ktoś mnie o to poprosi, bo będzie
        uważał, że mam coś do zaoferowanie, to przemyślę to jeszcze raz. Na pewno nie
        teraz, bo czas przedwyborczy będzie sprzyjał różnym nadużyciom.
        Ale wiesz co, mimo wszystko nie żałuję: Próbowałam coś zrobić, krytykowałam,
        ale też działałam, nikomu nie wbiłam noża w plecy.
        Najłatwiej krytykować siedząc na pupie w ciepłej chałupce, nie znając
        szczegółów i faktów.
        • monia420 Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 22:58
          Doomi, a jak się odbyło przekazanie okładki? Opowiesz trochę, czy to tajemnica?
          Żałuję, że nie miałam czasu poczytać forum, bo chętnie bym się wprosiła na
          spotkanie z Rupertemsmile Ciekawa jestem co bedzie dalej? Kto będzie naczelnym i
          jak się skończy "afera JnŚ"...
          • doomi Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 23:09
            Monia, to przyjdź jutro na plotki, wszystko Ci opowiem "na żywo" big_grin
            • 111majka Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 23:29
              Oj, ale ruperta będą uszy piekły smile Już mu współczuję...
    • 111majka Nowe Kolegium Redakcyjne 16.03.06, 20:34
      Wczoraj prawdopodobnie został wybrany nowy skład KR.
      Jest nowy nowy czy nowy stary?
    • 111majka Nowy artykuł 17.03.06, 19:26
      W LO jest artykuł z cyklu Batalie wokół józefowskiej gazety pt "Wielkie zdziwienie"
      Zdziwienie dotyczy jednego z redaktorów naczelnych po przeczytaniu poprzedniego artykułu na swój
      (między innymi) temat.
      • doomi Re: Nowy artykuł 17.03.06, 23:01
        Ja tam po kilku miesiącach na forum niczemu się już nie dziwię ;P
        • 111majka Re: Nowy artykuł 17.03.06, 23:32
          ...Zwłaszcza w temacie JnŚ uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka