doomi 22.02.06, 00:33 www.jozefow.pl/WWW/AKT/060221A/info.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 00:41 Zatkało mnie, prawdę mówiąc.... A gdzie to znalazłaś? Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 00:45 na stronie miasta... Mnie też zatkało. Ale jazda!!! Odpowiedz Link
mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ - uwaga długie 22.02.06, 01:18 No cóż zaczyna się "falandyzacja" prawa. Dla wszystkich, którzy przebrnęli przez załaczniki dorzucę swoje trzy grosze: Zgodnie z § 35. Statutu miasta "Po otwarciu sesji Przewodniczący Rady stawia pytanie o ewentualny wniosek w sprawie zmiany porządku obrad.", tak więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby osoby obecne na sesji, a posiadające inicjatywę uchwałodawczą, taki wniosek zgłosiły. Moim zdaniem odmowa umieszczenia tego punktu w porządku obrad wcale nie musi oznaczać, że go nie będzie - o tym czy zostanie wprowadzony mogą zdecydować radni. W świetle § 76.2 Statutu miasta ("Statut Gazety uchwala Rada na wniosek Kolegium Redakcyjnego"), rada bez wniosku Kolegium redakcyjnego nie jest w stanie nic zrobić ze statutem gazety. Jednak radni przecież mogą statut miasta zmienić. Jak donosi "Linia Otwocka": Za przyjęciem wniosku o całkowitej zmianie kolegium redakcyjnego głosowało siedmioro radnych. Ich decyzja jest podstawą do sporządzenia projektu uchwały w sprawie odwołania kolegium redakcyjnego na najbliższej sesji RM. Tymczasem z porządku sesji "wyparował" punkt o zmianie statutu, a nie o odwołaniu Kolegium Redakcyjnego... Czegoś tu nie rozumiem. Na marginesie zastanawiam się co takiego złego (nie udało mi się dotrzeć do uchwały z 1998 roku) jest w statucie gazety? Może ktoś ma link do tej uchwały? Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 09:55 Wielka szkoda..... Szoda, że zawieszone, a nie poprawione. Ciekawa jestem, czy redakcja znała już wcześniej opinię eksperta na temat swojego pisma. Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 11:34 Majko, ta opinia eksperta była przedstawiona na komisji budżetowej dotyczącej gazety. Przewodnicząca komisji czytała ją na głos, także zapoznali się z nią wszyscy, my też. Zresztą odczytany był także list 28 o ile dobrze pamiętam mieszkańców miasta, skierowany do burmistrza z prośbą o interwencję w sprawie gazety. (chodziło oczywiście o poziom itd. - mniej więcej to samo o czym my mówimy). Jeszcze raz sobie niektóre wątki przeczytałam i już rozumiem, że to jest to "droczenie" się z burmistrzem. No i jeszcze raz rzucił mi się w oczy fakt, że według ruperta większość opninii na temat gazety, z którymi on się spotkał, to opinie pozytywne... DZIWNY JEST TEN ŚWIAT... Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 11:40 Rupert pewnie mówił o opiniach osób. które nie mają świadomości tego jak taka gazeta mogłaby wyglądać. Niektórym wystarczało że jest, przyzwyczaili się do bylejakości. I na tym bazował. Też szkoda.... Odpowiedz Link
truski1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 10:51 cóż jak się postępuje, niezgodnie z oczekiwaniami Naszej lokalnej władzy, to trzeba się liczyć z konsekwencjami... Odpowiedz Link
truski1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 10:51 cóż jak się postępuje, niezgodnie z oczekiwaniami Naszej lokalnej władzy, to trzeba się liczyć z konsekwencjami... Odpowiedz Link
mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 10:58 ...a czy możesz rozwinąć, co masz na mysli? Na przykład ja wcale nie chciałbym żeby gazeta była proburmistrzowska, propisowska czy procokolwiekinnego. Fakt jest taki że gazeta była słaba, wręcz żenująco słaba. Jeśli gazeta ma być lepsza to ja jestem jak najbardziej za, jeśli ma być tubą propagandową kogokolwiek, to może lepiej żeby jej w ogóle nie było. Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 11:42 A ja mam już trochę tej gazety dość A dokładniej tego co się wokół niej dzieje... Odpowiedz Link
nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 14:33 doomi napisała: > A ja mam już trochę tej gazety dość > A dokładniej tego co się wokół niej dzieje... Ja też. Może dlatego dajmy Burmistrzowi i Radzie Miasta czas na unormowanie sytuacji (paranoidalnej jak dla mnie). Szczerze mówiąc mi się powoli wszystkiego odechciewa. A może o to chodzi?? Odpowiedz Link
truski1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 09:26 Ja też bym chciała, aby gazeta była apolityczna, rzetelnie informująca mieszkańców o tym co dzieje się w naszej okolicy, bez błędów i przekłamań itd. .... Ale niestety przynajmniej w najbliższym czasie, chyba tak, nie będzie. Po Józefowie, krążyły pogłoski, że styczniowy numer był zawieszony, nie z powodu jakiś tam nie sprawdzonych informacji dotyczących budżetu tego rocznego czy ubiegłorocznego, tylko dlatego, że nie zamieścili wywiadu z Burmistrzem, a w Linii Otwockiej zamieścili.........., ale może to tylko plotki. Odpowiedz Link
monia420 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 21:33 dla mnie jest to zwyczajne przeciąganie struny... Z tych pism wynika dla mnie to, co usłyszeliśmy na sesji: jest grupa jedna i grupa druga i te dwie grupy się siłują. Co ciekawe, funkcjonuje to w jakiś dziwaczny dla mnie sposób: gazeta jest zła i trzeba zmienić jej kształt czy też jakość, ale nie ma żadnej siły, która zdecydowałaby kto ma to zrobić. Gdybyśmy mieli do czynienia ze zwyczajnym wydawnictwem, już dawno leniące się i uprawiające dziecinadę towarzystwo zostałoby wyrzucone z redakcji, z Kolegium Redakcyjnego czy co to tam jest... Dlatego, wspaniale by było, gdyby miała szansę zaistnieć ta gazeta, lub inna, jako oddzielny niż urzędowy twór. Dodam też, że w Otwocku mówią o grupie burmistrza, któa chce przejąć gazetę "JnŚ". Czy ktoś z tu obecnych się poczuwa? Poszliśmy na spotkanie powiedzieć co nam się nie podoba w piśmie, ewentualnie służyć pomocą, radą, współpracą, a tu taki układ się stworzył. Ciekawe co wy na to? Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 22.02.06, 21:58 Tak, poszliście na jedną sesję i już chcecie przejąć gazetę. Jak byście się pojawili na drugiej, to w Otwocku zaczną mówić, że chcecie przejąć.. władzę. Nie wychodźcie już lepiej z domu Odpowiedz Link
nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 09:51 Wydaje mi się, że szkoda gadać. Cokolwiek człowiek nie zrobi, sprzeciwi się czy wyrazi odmienny pogląd, który nie pasuje grupie ludzi zawsze będzie źle. Ja tam się nie przejmuje takim gadaniem. Jeśli mi się coś nie podoba to mówię to głośno. A co myślą inni to chyba ich zmartwienie. Ja tam się nie zamykam w domu, bo Otwock mnie guzik obchodzi. Ja mieszkam w Józefowie. Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 16:02 A może stanie się cud i wszyscy radni się pięknie z burmistrzem dogadają i będziemy mieli cudną poliftingową gazetkę DD Co prawda to nie święta, ale ja bym sobie takiego prezentu życzyła ;P Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 16:37 Doomi, dziś tłusty czwartek, a nie prima aprilis Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 23.02.06, 16:38 No tak, naoglądałam się świątecznych serwetek i mi się w głowie zakręciło Odpowiedz Link
wielebny123 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 24.02.06, 01:09 Czyżby zapowiadał się happy end? Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 24.02.06, 12:11 Hm, no jakiś end to na pewno... oby nie koniec gazetki... Odpowiedz Link
111majka Jak to było z Celestynką 24.02.06, 15:41 Chyba warto przeczytać o przejściach "Celestynki" tinyurl.com/rvkpp I może wyciągnąć jakieś wnioski... Odpowiedz Link
sobiepanna Re: Jak to było z Celestynką 24.02.06, 16:00 Wątek JnŚ śledzę, właśnie dlatego, że 'coś mi przypomina', ale nie tak uważnie, jak dzieje naszej Celestynki Mimo to pozwolę sobie poczynić 2 refleksje: - Ztcw w Józefowie od początku gazetą 'rządzi' RM (co u nas się nie udało) i to burmistrz ma zastrzeżenia do gazety - u bywa chyba wyłącznie odwrotnie - Zdziwiło mnie to, że nie możecie dotrzeć do uchwały w sprawie redakcji JnŚ. Poszperałam na stronach józefowskiego BIPu i o zgrozo! stwierdziłam, że dostępne są uchwały RM tylko od 2002 roku, czyli od początku tej kadencji. Nie wiem czym to jest spowodowane, w każdym razie w Waszym urzędzie zainteresowanym uchwałę w sprawie JnŚ powinni udostępnić. Może warto spytać burmistrza dlaczego tak jest? A może wiecie? Odpowiedz Link
sobiepanna Re: Jak to było z Celestynką 24.02.06, 16:08 A i jeszcze jedno. Wg mnie w sprawie zasadniczo idzie o wpływ na gazetę. Kto by nie chciał przed wyborami mieć decydującego słowa co do treści bezpłatnej(?) gazety kolportowanej w 50(!) puktach miasta?! Biorąc pod uwagę, że np. w Celestynowie dla większości mieszkańców miesięcznik samorządowy, to jedyne źródło informacji... Odpowiedz Link
111majka Re: Jak to było z Celestynką 24.02.06, 18:49 Oj sobiepanno, najprawdopodobniej właśnie o to chodzi. Niestety. A nie o jakość tej Gazety... Odpowiedz Link
doomi JnŚ 24.02.06, 20:43 W tej chwili jest już pewnie po dzisiejszej sesji Rady Miasta. Ciekawe czy gazetka "wskoczyła" w porządek sesji czy nie... Może rupert się odezwie i nam powie co i jak. Odpowiedz Link
doomi Re: JnŚ 25.02.06, 20:54 No to wielkie dzięki za odpowiedź Nesca, a Ty nie byłaś na sesji ostatniej czasami?? Co tam się działo?? Odpowiedz Link
111majka Re: JnŚ 25.02.06, 21:46 Pewnie się dużo działo skoro wszyscy zamilkli. Albo zadziało się coś, o czym zwykli forumowi mieszkańcy nie muszą (nie powinni) wiedzieć Odpowiedz Link
mefistto Re: JnŚ 26.02.06, 13:10 Kto nie czytał artylułu w "Linii" może to teraz zrobić online: www.linia.com.pl/public/article.php?1-7053-0 Odpowiedz Link
rupert3 Re: JnŚ 01.03.06, 08:41 Szczerze mówiąc to musiałem troszeczkę odreagować po minionym tygodniu. To był bardzo ciężki i gorący okres. Moim skromnym zdaniem sesja zorganizowana była w ogromnym pośpiechu. Program przygotowany na siłę tak by przejąć gazetę przed wypoczynkowym wyjazdem Burmistrza. Polecam wam ciekawą lekturę projektu uchwały wycofanej przez pana Przewodniczącego Rady Miasta z porządku tej sesji a dotyczącej zmiany Kolegium Redakcyjnego oraz zmiany statutu gazety. Wydaje mi się że Nesca powinna go mieć. Myślę że wielu z was uzmysławi ona plany burmistrza dotyczące gazety i może spowoduje to inne spojżenie na działalność dotychczasowego KR. Cieszę się tylko że Radni przeciwni Kolegium Redakcyjnemu zdobyli się na refleksję i nie próbowali forsować tej uchwały na siłę. Bo jest to zdecydowanie zła uchwała zarówno pod względem prawnym jak i skutków dla przyszłego funkcjonowania gazety. Tak na marginesie muszę przyznać że interpretacje prawa obsługi prawnej działającej przy naszym Urzędzie przypominają radosną twórczość i od jakiegoś czasu wydają mi się niewiarygodne. Jeśli chodzi o podjęte Stanowisko RM to zmierza to chyba w dobrym kierunku, szkoda tylko że doszło do do niego w taki a nie inny sposób. Trochę żłuję że niejasno został opisany sposób wyboru Redaktora Naczelnego stwarzając pole do popisu dla Burmistrza. Nadal twierdzę że RM jast wydawcą gazety i to ona powinna o wszystkim decydować (m.in. wybór RN). Jednak naciski pana Burmistrza przybrały zdecydowanie na sile i przy braku zdecydowanej jedności w Radzie trudno będzie się im oprzeć. Pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link
111majka Re: JnŚ 01.03.06, 09:14 Dzięki za wyjaśnienie. Co prawda jest bardzo ogólne, ale... dobrze, że w ogole jest. Ja odkładam gazetę na półkę, Z daleka będę obserwować czy spadnie, czy się podniesie. A nowy numer? Ciekawe czy mnie zaskoczy za dwa, trzy miesiące. Powodzenia - serio. Odpowiedz Link
mefistto Re: JnŚ 01.03.06, 09:55 To może by ktoś wrzucił ten projekt uchwały na forum i jeszcze do tego przydała by się aktualnie obowiązująca uchwała w tej sprawie, bo na stronie internetowej Józefowa są tylko te od 2002 roku. Smuci mnie fakt, że gazeta widzina jest (przez szeroko pojete władze) tylko jako element własnego marketingu politycznego. Odnoszę wrażenie, że radnym tak naprawdę nie zależy na tym, żeby JnŚ był gazetą dla mieszkańców. Jedna ich część chce za wszelką cenę przejąć gazetę, druga nie chce jej oddać. Jakoś nie widzę woli współpracy pomiędzy radnymi. Smutny jest fakt, że do tego wciągnięto mieszkańców, którzy bezinteresownie chcieli pomóc. Pomóc w poprawie JnŚ, a nie w zmianie jego orientacji politycznej z jednej na drugą. Pomoc w poprawie gazety mogłoby otrzymać również obecne kolegium redakcyjne - wystarczyło powozmawiać, zaproponować współpracę, poprosić o radę. Może wreszcie Państwo Radni zauważą, że powinni działać w interesie mieszkańców, a nie w swoim własnym. Efekt z tego taki, że gazety jak nie było tak nie ma, a osoby które chciały pomóc w poprawie gazety pewnie już do końca straciły do tego zapał. Odpowiedz Link
doomi Re: JnŚ 01.03.06, 11:30 Dokładnie tak!! Straciłam zapał. Co więcej czuję się jednak manipulowana przez pewne osoby (osobę). Wokół gazetki unosi się smrodek, którego nie mam juz ochoty wąchać. Wolę cofnąć taśmę i upajać się tym, że mieszkam w wyjątkowym miejscu. Ja też trzymam kciuki za to, aby coś Wam (radnym) z tej gazetki wyszło. Coś fajnego, chociaż Wasze przepychanki w temacie nie napawają mnie optymizmem... Może pewnych rzeczy lepiej nie wiedzieć, nie uczestniczyć w nich. Jeśli nawet radni są wykończeni nerwowo, a wiedzą przecież o rzeczach o których my nie mamy pojęcia, to jak czujemy się my?? Niedoinformowani, którym rzuca się jakieś szczątkowe informacje?? Powiedziałam swoje zdanie o gazetce, nadal je podtrzymuję, teraz zobaczę co będzie dalej. Na pewno obie strony popełniły dwa błędy: jedna że nas w ogóle olała, potraktowała jak wrogów i nie nawiązała żadnego kontaktu. Druga zaś, choć brzmi to dziwnie zrobiła ten błąd, że narobiła nam nadziei, organizowała jakieś tajne spotkania, o których zresztą trąbiło potem pół miasta i wreszcie, przedstawiając sytuację w krzywym zwierciadle. Wypisuję się z tego wszystkiego i już. Ja sobie żadnej kampanii robić nie muszę. I dzięki bogu... Odpowiedz Link
ness5 Re: JnŚ 01.03.06, 22:22 Szkoda że dopiero teraz zorientowaliscie się drodzy ,,dyskutanci,, że zrobiono z was ofiary.nesca czyli radna Joasia J.....Wykonała polecenie pana burmistrza kruszewskiego. Proszę teraz sprawdzić jak burmistrz odwdzięczy się pani radnej ,a może jej tatusiowi. Odpowiedz Link
111majka Re: JnŚ 01.03.06, 22:38 Och ness, to Ty jesteś tym potworem..... Chyba nie czujemy się jak ofiary (przynajmniej ja). Raczej jako broń. I to jak widać, całkiem skuteczna. Natomiast jeżeli nasze zaangażowanie (i naiwność też) przyczyni się do poprawienia Jnś, to będzie właśnie to o co nam chodziło. Nieważne kto będzie robił gazetę. Ważne, żeby ją robił lepiej. A Ty też jesteś jakimś radnym? Bo chyba jesteś z "tamtej strony". Jak już burmistrz sie odwdzięczy, to pewnie napiszesz jak to zrobił i komu. Bo mi się jakoś nie chce sprawdzać... Odpowiedz Link
ness5 Re: JnŚ 01.03.06, 23:01 Miałem uczestniczyć wtajnych kompletach jak przejąć gazetkę a nie jak ją poprawić, tylko niedałem się w to wkręcić. Mam ciekawe nagrania z tych spotkań. Odpowiedz Link
111majka Re: JnŚ 01.03.06, 23:13 Kurcze, to dopiero teraz zaczyna być interesujące. A masz czarną teczkę? Odpowiedz Link
doomi Re: JnŚ 02.03.06, 00:34 Buchaaachaaaa!!!! Ale dobre Nagrania, mikrofilmy, tajne akta... Normalnie Nikita wysiada. A wiesz co jest najśmieszniejsze ness5 ?? Że ja i tak wiem kim jesteś. W sumie nietrudno zgadnąć Ja na miejscu kilkorga radnych już bym się publicznie nie wypowiadała na temat tej nieszczęsnej gazetki. Nieważne z jakiego nicka, pewne zachowania i typy ludzkie są nie do podrobienia. Czyżby w tym towarzystwie tylko Rupert miał jaja?? On jeden wypowiada się tu bez żadnego kamuflażu. Rupert, będziesz startował?? Bo chyba na Ciebie zagłosuję ;P Aha, byłabym zapomniała: Dzięki za poprawę humoru przed snem )))) Odpowiedz Link
michalin.pl Re: JnŚ 02.03.06, 08:40 doomi napisała: > Wypisuję się z tego wszystkiego i już. Ja sobie żadnej kampanii robić nie > muszę. I dzięki bogu... Ja wiedzialem, ze tak bedzie". -- michalin.pl Odpowiedz Link
rupert3 Re: JnŚ 02.03.06, 12:19 Mylisz się mówiąc że nam nie zależy na mieszkańcach. Może KR działało nieudolnie ale nigdy nie odcinaliśmy się od mieszkańców. Zawsze z zadowoleniem przyjmowaliśmy każdą chęć współpracy. Myślę ża łatkę "upolitycznienia oraz olewania mieszkańców" przypięto nam poprzez wypowiedzi Burmistrza który nie mógł przeboleć niezależności gazety. A ludzie bardzo często nie wysilają się na wypracowanie własnej oceny, ale bardzo chętnie korzystają z lansowanych gotowców. Odpowiedz Link
111majka Re: JnŚ 02.03.06, 12:35 rupert3 napisał: ...nigdy nie odcinaliśmy się od mieszkańców. Zawsze z zadowoleniem > przyjmowaliśmy każdą chęć współpracy. Gdyby tak rzeczywiście było, to włączając się jakiś czas temu w forumową dyskusję na temat JnŚ rzuciłbyś chociażby coś takiego - "czy macie jakies pomysły? Może sie spotkamy i pogadamy o tym". A Ty tłumaczyłeś nam. że gazeta przecież jest dobra. I to wiedząc już o krytycznej opinii rzeczoznawcy. Zwłaszcza że my byliśmy chętni zrobić to zupełnie społecznie... Odpowiedz Link
rupert3 Re: JnŚ 02.03.06, 12:28 Jeśli chodzi o współpracę to na razie zapadła decyzja o odwołanie kolegium, a pan burmistrz wstrzymał wydawanie gazety (numer styczniowy gotowy do rozwiezienia leży w drukarni już od miesiąca, a po mieście krąży niepoprawiona szczotka). W związku z tym dyskusja na temat współpracy wydaje się bezprzedmiotowa. Myślę że nawet jak byśmy wszyscy bardzo chcieli to nie jesteśmy w stanie wydawać gazety dopóki Burmistrz tego nie zechce. Tak wygląda brutalna rzeczywistośc. Ale jeżeli chcecie pogadać na temat gazety to ja jestem do dyspozycji, chętnie odpowiem na każde pytanie ponieważ bardzo mi na niej zależy. Wyznaczcie tylko termin, miejsce, wypijemy meliskę i w spokoju wyjaśnimy wszystkie wątpliwości i oczekiwania. Odpowiedz Link
111majka Re: JnŚ 02.03.06, 12:38 Ciekawe, w tej samej chwili pisałam prawie to samo. Tylko w czasie przeszłym. Teraz to już mi chyba wszystko opadło... Chęci też. Odpowiedz Link
doomi Re: JnŚ 02.03.06, 12:53 Ale jakbyście chcieli, to mamy zrobiony fajny graficzny projekt nowej okładki. Pracowały nad nim trzy osoby (sami mieszkańcy - forumowicze zresztą)i jest naprawdę niezły . Fajne literki, herb miasta, nawiązanie do rzeki Świder i do stylu Świdermajer... Tylko czy kogoś w ogóle interesuje potencjał nas - mieszkańców?? Odpowiedz Link
doomi Re: JnŚ 03.03.06, 10:05 Tak konkretnie to się z majką umówimy, czy Wam pokazać tutaj w necie, czy jednak gdzieś się umówić na mieście. Podejrzewam jednak, że wersja na mieście będzie lepsza. To w końcu projekt autorkski ;D Odpowiedz Link
gesheft Re: JnŚ 03.03.06, 13:20 proponuje aby ness i nesca swoje waśnie kupieckie o przywodztwo w ich stowarzyszeniu nie przenosili na forum gazety J.n.Ś Odpowiedz Link
111majka Re: JnŚ 04.03.06, 19:03 Ostatnie wersje sa w moim komputerze, ktory wczoraj padl dosc skutecznie. Chwilka cierpliwosci. Odpowiedz Link
michalin.pl Re: Jak to było z Celestynką 27.02.06, 09:00 Mała polityka małych ludzi. -- michalin.pl Odpowiedz Link
doomi jnś 27.02.06, 12:14 Tak, w dodatku ci mali ludzie pięknie nas olewają. Na stronie miasta nie ma jeszcze nawet protokołu z poprzedniej sesji... i nie wiadomo kiedy będzie, chociaż kolejna odbyła się w ostatni piątek. A potem płacz i lament, że mieszkańcy się nie interesują, na sesjie nie przychodzą itd. Beznadzieja. Tak samo jak beznadziejna jest CISZA w temacie (( Odpowiedz Link
czempis Re: jnś 27.02.06, 12:19 Do NESCA Może się odezwiesz i napiszesz co i jak? A może rękami mieszkańców osiągnęłaś co chciałaś i teraz masz ich gdzieś????????? Odpowiedz Link
doomi czekamy, czekamy, a tymczasem czytamy: 27.02.06, 17:12 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3185680.html Odpowiedz Link
nesca1 Re: jnś 27.02.06, 20:53 Wydaje mi się, że ty dokładnie wiesz co i jak. A mieszkańców to może ty wykorzystujesz bo ja nie mam najmniejszej potrzeby i ochoty Odpowiedz Link
mefistto Re: jnś 27.02.06, 21:50 ... bo wiedza o tym pewnie tylko dla elity zarezerwowana. Może się dowiemy za dwa miesiące - jak już urodzi się protokół z sesji. No chyba że wiele się działo to za tydzień w "Linii". Odpowiedz Link
111majka Re: jnś 28.02.06, 00:10 To cierpliwie czekamy na Linię. Jako źródło informacji bywa niezastąpiona. Odpowiedz Link
michalin.pl Re: jnś 28.02.06, 09:43 mefistto napisał: > No chyba że wiele się działo to za tydzień w "Linii". Na LO bym bardzo nie liczyl. W poprzednim sprawozdaniu z posiedzenia RM o 'mieszkancach' nie bylo ani slowa. LO nie zawsze jest obiektywan piszac o naszych wladzach. MG Odpowiedz Link
mefistto Re: jnś 28.02.06, 10:37 Na RM mieszkańcy głosu nie zabierali, zresztą wtedy o gazecie się nie mówiło. Jeśli jednak myślisz o posiedzeniu komisji budżetowej to chyba niezbyt dokładnie czytałeś, bo w artykule było napisane: "Oprócz większości radnych (12 spośród 15) w spotkaniu uczestniczył burmistrz Stanisław Kruszewski, jego zastępca Marek Banaszek oraz kilkuosobowa grupa mieszkańców miasta." [...] "Tymczasem opinie niektórych radnych oraz mieszkańców wyraźnie wskazują na narastanie już od jesieni 2003 r. niezadowolenia wokół miesięcznika głównie z powodu jego nieobiektywności. " [...] "Nie można znaleźć przedwyborczych akcentów w opiniach mieszkańców. Ich uwagi dotyczyły głównie zawartości merytorycznej gazety, która według nich jest pisana w sposób amatorski." Odpowiedz Link
czempis Re: jnś 28.02.06, 11:50 H U R A !!!!!!!!!!!! Nesca sieodnalazla, ale nadal brak jej odwagi, aby wyjasnic jakie decyzje zapadly w prawie gazety. A moze gdy okazalo sie, ze mieszkancy nie dadza sie wciagnac w rozgrywki polityczne /im zalezy tylko na dobrej merytorycznie gazecie/ma ich w wielkim powazaniu. NESCA - odwagi napisz co i jak a nie czynisz jakies insynuacje pod moim adresem. nie mam nic wspolnego z WASZA gazeta Odpowiedz Link
nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 28.02.06, 21:17 Z tego co wiem na dzień dzisiejszy PiS robi wszystko aby gazeta nie wychodziła. W piątek na sesji było przyjęte stanowisko rady co do dalszych losów gazety. Do końca marca ma się cała sprawa wyprostować. To tyle co mogę powiedzieć. Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 28.02.06, 23:08 CZyli nadal wiemy, że nic nie wiemy Fajnie jest! Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 03.03.06, 22:48 W nowym TR jest artykuł "JnŚ zamknięty". Ostatnie zdanie: "Obecnie nie wiadomo, kiedy gazeta wznowi działalność." Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 03.03.06, 22:50 Cholerka, a ja przestałam TR kupować Majka, nie dasz rady zeskanować tego i wrzucić na forum?? Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 03.03.06, 23:14 Dałam radę img410.imageshack.us/img410/135/jns2ed.jpg Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 04.03.06, 11:47 Dzięki. Trochę nierzetelnie napisany artykuł, ale cóż... Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 00:50 Stanowisko Rady Miasta w sprawie zmiany składu KR www.jozefow.pl/WWW/RM/URM/06/stan45.pdf Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:00 Majka, gdzie Ty to wygrzebałaś?? A tak poważnie, to chyba dobrze, że coś się jednak dzieje w temacie?? Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:06 Wygrzebałam ze strony UM Bardzo dobrze, że się dzieje. Tylko jak sobie pomyślę, że Kolegium Redakcyjne zmieni się z jednych radnych na innych, równie kompetentnych, to... Dobrze, że chociaż Redaktor Naczelny będzie z zewnątrz. Zresztą nie wiadomo :\ Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:09 Ja już się przestałam dziwić: Rupert na tej komisji na której byłam czytał statut gazety i tam jest jak wół, że wydawcą jest Rada Miasta - czyli radni... Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 06.03.06, 01:14 No właśnie. czyli zamienią na przykład dwóch radnych na dwie radne i będzie Całkiem Nowe Kolegium Redakcyjne. HA....HA :\ Odpowiedz Link
doomi Rupert! 09.03.06, 14:40 Udało się z majkowego komputera odzyskać projekty okładki. Jeśli nadal jesteś zainteresowany tematem to daj znać. Odpowiedz Link
rupert3 Re: Rupert! 10.03.06, 13:09 Daję znać. I moja propozycja pozostaje aktualna. Rupert Odpowiedz Link
doomi Re: Rupert! 10.03.06, 13:49 No to czekam na jakieś konkretne ustalenia. Tak właściwie jesteśmy prawie sąsiadami (z tego co się orientuję), więc może być nawet jakiś wieczorny spacerek. Chociaż kawką w miłym towarzystwie nie pogardzę. Jeśli interesują Cię konkrety, a nie tylko ciekawość, to możemy się umówić w trójkę (lub więcej) z majką, bo to ona jest naszym głównym grafikiem. Tylko dzisiaj nie mogę, bo mam walne zgromadzenie członków spółdzielni. Odpowiedz Link
nesca1 Info 10.03.06, 23:30 Witam wszystkich zainteresowanych losem gazetki JnŚ. Cieszy mnie fak, że jest to temat którym interesuje się coraz szersze grono Mieszkańców. Jak widzę jeden z forumowiczów przedstawił juz moją osobę. Oczywiście popełnił błąd. Nie nazywam się Joasia J. tylko Joanna Iwanik i jestem Radną w naszym Mieście. Szkoda tylko, że niektórzy nie włączyli się do wcześniejszej dyskusji dotyczącej gazety. Wypowiadają się dopiero, gdy gazeta została zawieszona. Odpowiedz Link
rupert3 Re: Rupert! 13.03.06, 08:09 No to może w cukierni przy kosciele, np. we wtorek około 18 - 19? Tylko nie wiem do której jest ona czynna w sezonie zimowym. Ale może się dzisiaj upewnię. Jeśli chodzi o towarzystwo to nie mam szczególnych wymagań. Rupert Odpowiedz Link
doomi Re: Rupert! 13.03.06, 11:28 Pasuje mi 19.00, bo wcześniej mam spotkanie ważne. Jak już będziesz wiedział czy czynne, oraz czy na pewno jutro proszę o info. A tak przy okazji to chciałam zapytać, czy będziesz w nowym kolegium redakcyjnym gazety JnŚ? Bo na razie chyba Ciebie nie ma? Odpowiedz Link
michalin.pl O mediach lokalnych w Radiu TOK FM 11.03.06, 16:11 Polecam Wam rozmowę o wolności mediów lokalnych przeprowadzoną z Andrzejem Krajewskim z 2006/03/07. Rozmowa jest na ich stronie. Jest dokladnie o tym, o czym my tu dyskutujemy(smy). -- michalin.pl Odpowiedz Link
111majka Ze strony UM - stanowisko RM z 24 lutego 12.03.06, 18:54 www.jozefow.pl/WWW/AKT/060312A/info.html Odpowiedz Link
doomi Re: Ze strony UM - stanowisko RM z 24 lutego 12.03.06, 19:06 Czyli co?? "Towarzystwo" się jednak dogadało... no to fajnie, czekamy na pierwszy numer wydany przez nowe Kolegium Redakcyjne. Będą tworzyć pod niewielką presją... Odpowiedz Link
111majka Re: Ze strony UM - stanowisko RM z 24 lutego 12.03.06, 20:00 ...Pod niewielką? Mając świadomość, że teraz muszą zrobić najlepszą gazetę? Ta presja pewnie już im ciąży. Ale życzymy sukcesu Odpowiedz Link
rupert3 Re: Rupert! 14.03.06, 00:11 Masz rację na razie mnie nie ma w "nowym" Kolegium. Zostałem oceniony przez członków Komisji Budżetowej jako osoba nie zasługująca na dalsze reprezentowanie tej Komisji. Zastąpiła mnie pani Joanna Iwanik - z resztą przewodnicząca tej Komisji. Jeśli chodzi o spotkanie, to cukiernia "Pod Akacją" w okresie zimowym, w dni powszednie czynna jest do godz. 19:00. Więc albo spotkamy się około 18:00 w cukierni lub później (np o 19) ale w innym miejscu (szczerze mówiąc to nie wiem gdzie jeszcze można w Józefowie napić się kawy )- może w pizzerii "Dominium". Jak macie inne propozycje to dajcie znać. Zajżę na forum jutro z rana. Dobrej nocy Rupert Odpowiedz Link
nesca1 Re: Rupert! 14.03.06, 00:20 Myślę, że nie było oceny tylko głosowanie nad kandydatami. Stanowisko, które przyjęła Rada zobligowało do powołania nowego Kolegium. Mam nadzieję, że jednak Komisja Rewizyjna zaproponuje twoją osobę do Kolegium Odpowiedz Link
nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 00:08 W dniu dzisiejszym z Komisji Oświaty nie została wyłoniona osoba do Kolegium Redakcyjnego. Niestety nie było chętnych. To samo stało się na Komisji Rewizyjnej. Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 00:28 prawde mowiac to sie nie dziwie, ze nie nie ma chetnych... Odpowiedz Link
mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 08:29 Bo łatwo jest narzekać, zrobić coś jest znacznie trudniej. Wydaje mi się, że niektórzy po prostu zaczęli zdawać sobie sprawę, że z krytykantów mogą stać się krytykowanymi. Jeśli wiedzą co robić i potrafią to nie mają się czego obawiać. Ale jeśli nie... Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 10:40 Żeby coś zrobić dobrze muszą to robić profesjonaliści albo zapaleńcy którzy dokładnie znają temat. Wydaje mi się, że w Radzie Mieszkańców się ich nie znajdzie, bo gdyby byli to już od dawna wydawaliby wspaniałą gazetę. Temat JnS jest teraz tak rozdmuchany, że chyba każdy po nowym wydaniu będzie oczekiwał czegoś naprawdę extra. Przynajmniej każdy, kto w jakiś sposób brał udział w tym "rozdmuchiwaniu". Więc oczekiwania są duże, może nawet za duże co do tylko "Gazety Samorządowej". Dużą szansą (chyba jedyną) jest redaktor naczelny. Gdyby miał być wybierany z RM - nie liczylabym na jakieś specjalne rewolucje. Ale odpowiednia osoba zupełnie z zewnatrz znająca się na robieniu gazety jest w stanie to zmienić nawet z nowym zespołem. Mam nadzieję... Odpowiedz Link
nesca1 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 11:02 Redaktor Naczelny będzie powołany w drodze konkursu. Nie jest to osoba z RM. Ja też pokładam duże nadzieje w RN. Odpowiedz Link
rupert3 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 11:47 Redaktor naczelny nigdy nie był członkiem Rady Miasta. Nawet nie przyszło nam to do głowy. Wydaje mi się że zbytnio przeceniacie możliwości Kolegium Redakcyjnego. Problemem przy wydawaniu "nowej" gazety nie będzie jej zawartość czy przygotowanie lecz to czy będzie się podobać Burmistrzowi. Jeżeli tak - nie będzie problemów żadnych, jeżeli nie to niczego nie zwojujecie. Nie ma w Radzie jedności w tym względzie i tym samym najważniejszy problem nie został rozwiązany. Będą drobne zmiany personalne z redaktorem włącznie od którego przyznam że sporo zależy. Przewiduję raczej Burmistrzowski kierunek programowy gazety i pomimo że konkurs na redaktora naczelnego nie został jeszcze przygotowany to wydaje mi się że wiem kto nim będzie. Ale to są tylko moje domysły. Jeśli chodzi o skład kolegium to się nie pomyliłem, co prawda brakuje jeszcze kandydata burmistrza. Wszystko wskazuje jednak na to że będzie to stare "nowe Kolegium Redakcyjne". Jedyną osobą kturej chciano się pozbyć był A. Mazek ale jego też podobno pani Iwanik zgłosiła do nowego Kolegium jako przedstawiciela Komisji Oświaty i ... . Tego niestety nie przewidziałem i przyznaję że już teraz nie wiem co chciano osiągnąć odwołując Kolegium Redakcyjne. Pozdrawiam) Rupert Odpowiedz Link
111majka Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 11:56 Już nikomu z nas nie chce się wojować. Priorytety były zupełnie inne. I ta "wojna" nas nie dotyczy. Rupert, a ile osób w ogóle jest w Kolegium Redakcyjnym? Jestem ciekawa też ile osób ze starego składu przejdzie do nowego. Odpowiedz Link
mefistto Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 12:33 Jeśli chodzi o gazetę to szczerze mówiąc nie widzę jak na razie wielkich zmian (poza personalnymi). Na pewno poprzeczka została podniesiona nieco wyżej i chyba nikt już nie będzie tolerował takiej "partyzantki" jaka była. Może jedynie atmosfera wojny trochę złagodnieje. Pożyjemy zobaczymy - na pewno sporo osób chętnych do pomocy się już zniechęciło. Ech te wszystkie układy i układziki... Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 12:59 Rupert, w takim razie proponuję o 19,00-ej w Dominium. Dam Ci nasze projekty okładki i na tym moje zaangażowanie się kończy. Ja już niewiele z tego wszytkiego co Ty i nesca piszecie rozumiem. Czyli kolegium jest stare czy nowe?? I czym właściwie takie kolegium się zajmuje?? Jeśli osoby z nowego, na przykład pani x i pani y zaczną pisać teksty do nowej gazety, to od razu wróżę tej gazecie mega klapę. Presja jest ogromna to fakt. I żeby nie było nieporozumień, to nie my zrezygnowaliśmy z dalszej współpracy, to nam podziękowano... Dlaczego?? Bo zaczęliśmy mieć swoje zdanie i nie skakaliśmy na sznureczku tak jak nam zagrano. Nadal podtrzymuję swoje zdanie że zostaliśmy nieźle zmanipulowani. Czy muszę dodawać coś więcej?? Wiem, że to niemożliwe, bo słuchałam jak czytałeś statut gazety, ale nieporozumieniem jest, że w kolegium zasiadają sami radni i dwa, że znowu zasiądą w nim amatorzy. Dlaczego to Ty dostaniesz te okładki?? Tak uzgodniłyśmy z majką - nigdy nie robiłyśmy ich dla określonych osób, ale dla gazety. Ty, mimo odmiennego zdania od początku grałeś tutaj fair. Chociaż z drugiej strony jeśli nie zasiądziesz w nowym kolegium nie powinno Cię to obchodzić... porąbane to wszystko. Odpowiedz Link
rupert3 Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 13:44 W kolegium powinno być 6 osób z czego 5 osób to przedstawiciele Komisji stałych (rewizyjna, budżetowa,statutowa,ładu i oświatowa) oraz 1 osoba reprezentująca Burmistrza. Co do osób z byłego Kolegium to jeszcze za wcześnie o tym mówić ponieważ brak przedstawiciela z Komisji rewizyjnej i oświatowej. Na razie ze starego składu wybrano panią M. Jakubowską. Odpowiedz Link
doomi Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 14.03.06, 13:46 Ale to z bardzo starego składu chyba. Na komisji budżetowej w której uczestniczyłam pani Jakubowska twierdziła, że zrezygnowała przecież z KR. Pasuje Ci zaproponowane miejsce i czas? Odpowiedz Link
feelek Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 18.03.06, 06:03 rupert3 napisał: "Problemem przy wydawaniu "nowej" gazety nie będzie jej zawartość czy przygotowanie lecz to czy będzie się podobać Burmistrzowi." ...a wydającemu, czyli Panu jako członkowi kolegium (teraz już chyba byłemu?) powinno zależeć jedynie na tym pierwszym i kompletnie powinien Pan ignorować to drugie. "Nie ma w Radzie jedności w tym względzie i tym samym najważniejszy problem nie został rozwiązany." Nie bardzo rozumiem o co chodzi, nie jest to zbyt jasno sformułowane ale wydaje mi się że to dobrze że rada wreszcie się zmobilizowała i usiłuje nadać kolegium reprezentatywny, pluralistyczny charakter, gdzie nie tylko koledzy z Pana partii (PiS), nie wiedzieć czemu byli dotąd jedynymi reprezentantami. rupert3 napisał: "przyznaję że już teraz nie wiem co chciano osiągnąć odwołując Kolegium Redakcyjne." Wydaje mi się że mogę to Panu wytłumaczyć. Dotychczas Kolegium, ciało o niejasnej nadzorczo-cenzorującej roli składało się z 4 radnych, członków PiS, obecnie z wyłonionych do nowego składu jest tam przedstawicielka 1 lokalnego komitetu: Józefowskiego Stowarzyszenia Kupcóow i Rzemieślników, innego lokalnego komitetu: "Dla Miasta", przedstawiciel PO, po wyłonieniu 3 pozostałych jest wreszcie nadzieja, że będzie to skład wielce zrównoważony, gdzie NIKT nie będzie miał przewagi. Co to oznacza? Ano niesłychanie wiele dobrego: że ani przedstawiciele PIS, ani Burmistrza, ani ktokolwiek innego nie mając tam przewagi arytmetycznej będą podejmowali decyzje merytoryczne, zgodne ze swoim sumieniem i rozumem. A nie jak to mogło być dotąd - zgodnie z partyjną wytyczną, czy sugestią kogokolwiek wpływowego z kręgów gminnej, daj jej Panie Boże elity politycznej: Burmistrzowskiej, PiSowskiej, PO-wskiej, Kupcowskiej czy jakiejkolwiek innej. Zrobiło się politycznie i niestety. Bo wiem jak bardzo na tym NIE zależy państu co chcielibyście gazety mieszkańców, co zniesmaczyło Was jak oglądaliście obrady jakiejś komisji o gazecie gminnej, p. 111majka, p.doomi. Problem w tym, że jest to fragment większej całości ten cały obecny spór toczy się od chyba 6-8 lat i tak to musi być postrzegane. 1. do 2002- gazeta wydawana właściwie przez Burmistrza, zarzuty o nieobiektywne przegięcie w jego stronę, tym większe im bardziej ze strony opozycji óowczesnej, obecnie właściwie PiS. 2. 2003-dzisiaj gazeta przejęta przez PiS (początkowo 4 na 6 członków Kolegium, obecnie 4 na 4). Zmiana szaty graficznej okładki na ciekawszą, nudnawa zawartość z odchyleniem od obiektywizmu na stronę kontestacyjno - pisowską : pierwsze numery po "uzdrowieniu" ukazywały Józefów jako ponure blokowisko, porównywane do Ursynowa z kompletnie zaśmieconymi lasami gdzie giną ostatnie sosny pod nożem nieodpowiedzialnych decyzji urzędników. Do tego jednak także upolitycznianie mimo pierwotnych deklaracji: -jakiś materiał o Przewodniczącej PiS, -radny PIS zamieścił swoje zaświadczenie z IPN, zajmując tym całą stronę (jest ich coś chyba 12, tych stron w 1 numerze), Czyja opinia na temat budżetu się pojawiła na łamach (opinie na ten temat innych radnych już się nie załapały) to pozostawiam dociekliwości internautów. To już koniec o kontekście politycznym całej tej hecy. Chociaż... deklarowanie apolityczności w wypadku nawet takiej gazetki jak gminna jest moim zdaniem grubym nieporozumieniem. Gazeta gminna opisuje wszelkie dyskusje na temat rozstrzygania spraw, jakimi żyje miasto. Rozmaite sprawy; budowy chodnika, wodociągu, lampy ulicznej, placu zabaw, mieszkania komunalnego etc, ze swojej natury są to dyskusje POLITYCZNE: czy rzeczony chodnik ma być zbudowany tu czy gdzie indziej bo srodków chyba zawsze będzie za mało. Mam nadzieję, że przy okazji zmian w JNŚ jakoś posunie się dyskusja nt: -jak zapewnić JNŚ obiektywizm - to wydaje sie być realizowane w postaci pluralistycznego a nie monopartyjnego składu kolegium, czego p. Rupert nie umie/nie chce/nie może zrozumieć/dostrzec. Choć konia z rzędem temu kto wie gdzie ten obiektywizm jest, to chyba łatwiej będzie się do niego w takim gronie zbliżyć. -czym tak naprawdę taka gazeta ma być, czym powinna: niesłychane trudno jest wydawać, tak myślę taką lokalną gazetę aby była ona żywa, interesująca, dla mieszkańców, przez nich tworzona (chciałbym się mylić ale nie wierzę w deklaracje pracy nieodpłatnej pp.internautów przy jej tworzeniu - trochę już widziałem, krótko mówiąc nie wierzę w pracę bez zapłaty), wydaje mi się niezbędne aby powstała jakaś Rada Czytelnicza choćby dla okresowej, raz na kwartał oceny JNŚ, złożona z ludzi z branży,padały tu głosy: dlaczego Kolegium musi składać się z radnych, nie wiem tego bo chyba można to zmienić, może nie warto mnozyć rad/ciał nadzorczych etc. -akwirowanie reklam - gazeta, powinna utrzymywać się z reklam, czego chyba nie rozumieją członkowie odwoływanego obecnie kolegium wydaje mi się że oni to bagatelizują, wszak grosz publiczny jest pewny i nie trzeba się tak uszarpać. To by było na tyle nie tylko w odpowiedzi Rupertowi. Także 111majce, doomi, innym. Życzę wszystkim - niech Wam : entuzjastom wydawcom, ludziom branży dziennikarskiej, wydawniczej, co się tu objawiliście, także politykom gminnym co ich co najmnie 2 się tu ujawniło, niech Wam wszystkim nie zabraknie wytrwałości bo historia gazetki JNŚ i to co się z nią dzieje obecnie to taka nas wszystkich malutka praca organiczna i u podstaw - praca nad powstaniem i ugruntowaniem małego kamyczka naszej tu gminnej demokracyjki. Praca daleka do ukończenia - po przegięciu burmistrzowskim nastąpiło PISowskie. Sorki, że napisałem tak dużo i w zasadzie po ponad miesiącu ale trzeba mi było do tego wszystkiego nabrać dystansu. pzdr. Odpowiedz Link
feelek Re: Informacje dot. zawieszenia JnŚ 19.03.06, 23:20 Państwo internauci! Rupercie!, 111 Majko!, Doomi! co z Waszymi przemyśleniami? Rada Czytelnicza? Udział mieszkańców w redagowaniu? Czyżby zniechęcenie po pierwszym zapale? Odpowiedz Link
michalin.pl Zmiany w JnŚ 15.03.06, 09:40 Nie rozumiem waszej fascynacji planowanymi zmianami w gazecie. Wierzycie, ze zmieni sie w normalna gazete? Ja uwierzę jak zobacze tam materiały krytyczne (i oczywiśćie rzetelne) wobec naszych władz. Bo nie wierze, że nie ma takich spraw. Dlatego wiele sobie po nich nie obiecuje. Nie może być tak, że gazeta boi się władzy. W normalnej wytuacji to władza się boi gazety. Taka jest rola prasy. Na podniesienie jakośći JnŚ może wpłynąć tylko konkurencja. W postaci gazety niezależnej o dobrego lub złego humoru władz. To, co my teraz tu przerabiany (krytyka prasy wydawanej przez urzednikow) bylo juz maglowane wiele tazy w roznych miejscach w Polsce. Rozumeim, ze chcecie dobre, ale jestem pewiem, ze wyjdzie podobnie jak gdzie indziej. Bo taka jest natura. JnŚ trzeba oddać mieszkańcom i zdjąć z niego cenzurę. Wtedy autorzy beda ponosili odpowiedzialnosc na swoje slowa i bedzie jak byc powinno. Wszystko inne to macenie wam w glowach ze fajnie jest i beda takie zmiany, ze ho, ho! -- michalin..pl Odpowiedz Link
truski1 Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 12:55 Choć jestem pesymistką jeżeli chodzi o treści które będą tam zamieszczane. Podejrzewam, że nie uda się podawać informacji, które nie będą podlegać cenzurze. Czytam ten Wasz wątek i trzymam kciuki. Trzeba próbować. Odpowiedz Link
doomi Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 12:58 No wiesz michalin troszeczkę racji ta masz. Ale tylko troszeczkę, z większością Twojej wypowiedzi się nie zgadzam. Po pierwsze nie ma co powtarzać, żeby gazetę oddano mieszkańcom. To jest gazeta samorządowa, której wydawcą jest Rada Miasta. To juz było wałkowane z tysiąc razy i takie są fakty. Jest statut gazety, przeczytaj go, to może zrozumiesz wreszcie co i jak. Mieszkańcy mogą współpracować z gazetą. Tylko tyle i aż tyle. Na pewno nie ma ta współpraca sensu gdy w KR są waśnie i nieporozumienia. Jeśli "Oni" nie nogadają się ze sobą, to osoba trzecia nic dobrego w takiej sytaucji nie wniesie do gazety. Po drugie nie zauważyłam, żeby ktoś "piał" nad zmianą KR. Raczej wszyscy są pełni obaw, zwłaszcza że znowu do robienia gazety biorą się amatorzy. Jedyna nadzieja w sensownym Redaktorze Naczelnym, chociaż dochodzą mnie słuchy, że to kto nim będzie też jest już z góry ustalone. Po trzecie, pewnie że lepiej siedzieć na pupie i krytykować, szczególnie tych którzy się w coś angażują. I powtarzać: wiedziałem, mówiłem. Albo w innej wersji: nic nie wiedziałam. Sprawa i wątek przedszkola pokazuje jak ciężko przebić głową mur... ale zamiast patrzeć jak robią to inni, to można przecież pomóc - nieprawdaż?? Po czwarte, nie sądzę żeby jakakolwiek gazeta była dla JnŚ konkurencją w dosłownym tego słowa znaczeniu, ponieważ to bardziej biuletyn miejski niż gazeta w dosłownym tego słowa znaczeniu. No i na koniec małe podsumowanie: trochę się w tą sprawę zaangażowałam, w obecnej chwili, po zaznajomnieniu się z różnymi faktami wycofuję się. Poznałam stanowisko dwóch stron w tej sprawie, dowiedziałam się przy okazji masę ciekawych rzeczy. Polityka, którą widzimy w TV to pikuś w porównaniu do tej naszej józefowskiej. Takie życie. Nie twierdzę, że nigdy w tworzeniu tej gazety nie pomogę w taki czy inny sposób. Jeśli ktoś mnie o to poprosi, bo będzie uważał, że mam coś do zaoferowanie, to przemyślę to jeszcze raz. Na pewno nie teraz, bo czas przedwyborczy będzie sprzyjał różnym nadużyciom. Ale wiesz co, mimo wszystko nie żałuję: Próbowałam coś zrobić, krytykowałam, ale też działałam, nikomu nie wbiłam noża w plecy. Najłatwiej krytykować siedząc na pupie w ciepłej chałupce, nie znając szczegółów i faktów. Odpowiedz Link
monia420 Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 22:58 Doomi, a jak się odbyło przekazanie okładki? Opowiesz trochę, czy to tajemnica? Żałuję, że nie miałam czasu poczytać forum, bo chętnie bym się wprosiła na spotkanie z Rupertem Ciekawa jestem co bedzie dalej? Kto będzie naczelnym i jak się skończy "afera JnŚ"... Odpowiedz Link
doomi Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 23:09 Monia, to przyjdź jutro na plotki, wszystko Ci opowiem "na żywo" Odpowiedz Link
111majka Re: Zmiany w JnŚ 15.03.06, 23:29 Oj, ale ruperta będą uszy piekły Już mu współczuję... Odpowiedz Link
111majka Nowe Kolegium Redakcyjne 16.03.06, 20:34 Wczoraj prawdopodobnie został wybrany nowy skład KR. Jest nowy nowy czy nowy stary? Odpowiedz Link
111majka Nowy artykuł 17.03.06, 19:26 W LO jest artykuł z cyklu Batalie wokół józefowskiej gazety pt "Wielkie zdziwienie" Zdziwienie dotyczy jednego z redaktorów naczelnych po przeczytaniu poprzedniego artykułu na swój (między innymi) temat. Odpowiedz Link
doomi Re: Nowy artykuł 17.03.06, 23:01 Ja tam po kilku miesiącach na forum niczemu się już nie dziwię ;P Odpowiedz Link