alru 25.09.09, 16:52 Witam.Planuje zakup NISSAN qashqai i-way 2.0 CVT. Czy możecie podzielić się z mną opiniami na temat tego samochodu. Jak się sprawuje? Czekam na WASZE opinie lub praktyczne rady. Link Zgłoś Obserwuj wątek
makova_panenka Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 25.09.09, 19:13 alru napisał: > Witam.Planuje zakup NISSAN qashqai i-way 2.0 CVT. Czy możecie > podzielić się z mną opiniami na temat tego samochodu. Jak się > sprawuje? Czekam na WASZE opinie lub praktyczne rady. Chyba nikomu na tej grupie nie zamieniła się miejscami dupa z głową, by wydawać 100kPLN za ersatz-terenówkę. Na dodatek od Nissana. Niemal to samo oferuje nieco mniejszy, ale i tańszy duet Fiat Sedici/Suzuki SX4. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 25.09.09, 19:19 Nie wiem,jak CVT w tym Nissanie,ale 6. biegowa skrzynia pracuje w porządku.Ten 2.0 to świetny silnik,co miło brzmi.Pali około 10L średnio.Podobno CVT ma przyczyniac sie do zmniejszania żużycia paliwa,więc... Mnie generalnie Kaszkaj niczym nie zachwyca,ale silnik jest super.W każdym razie musisz się autem przejechać,żeby mieć własne zdanie.Nikt za Ciebie auta nie kupi. Pozdrawiam Link Zgłoś
maczores Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 25.09.09, 21:53 Nie kupujcie Qashqai bron boze. Znajemy mechanik, ktory pracuje w ASO Nissana ma caly czas nadgodziny dzieki popularnosci tego modelu w Irlandii. Tyle roboty co z tym dziadostwem nie ma z zadnym innym modelem Nissana. Tylnie amortyzatory szlak trafia w autach z 20 k przebiegu. I to w modelu zrobionym na'terenowke'! Link Zgłoś
dark13 Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 25.09.09, 22:03 Porownaj jeszcze ze Skoda Yeti bo cos mi mowi ze ta moze byc lepsza , nie wiem tylko czy juz sa dostepne skrzynie automatyczne . Link Zgłoś
lancedance Re: Yeti jest cool 26.09.09, 12:16 Przy okazji odbioru mojej Fabki, miałem okazję zasiąść w Yeti. Auto nieduże, bardzo komfortowe i bogato wyposażone, typowy miejski SUV (Qashqai suvem nie jest, choć i-way bardzo mi się podoba). To nie samochód mogący konkurować z X5, Q7.. prędzej z Toyotą Urban Cruiser. O tym że jest to miejski SUV może świadczyć płyta podłogowa z Golfa i wymiary jak w Roomsterze, Golfie Plus. Mnie się Yeti bardzo spodobał. Link Zgłoś
alru Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 26.09.09, 23:06 dzięki wszystkim. Optymizmem to raczej niewieje. Może ktoś coś na tak? Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 26.09.09, 23:58 No ja jestem na tak,no bo trzeba kupywać to co się podoba,a samochód to tak bliska człowiekowi ...(w miejsce kropek wstaw odpoweidni rzeczownik),że kierowanie się tylko rozsądkiem jest głupie.Ci co kupują Logana,nie tylko oczekują na niską cenę i solidność.Kaszkaj jest dośc udany,ma parę wad,jeśli chodzi o jakość(nietrwałe elementy zawieszenia,mocowanie wydechu i jego trwałość,czasem lampy są nieszczelne,oprogramowanie niekiedy blędy bez powodu generuje,nietrwałe tarcze hamulcowe),ale zadbany egzeplarz musi być miły w eksploatacji;) A silnik 2.0 jest super,a dla samej większej frajdy wybrałbym ręczną skrzynię. Pozdrawiam Link Zgłoś
polikarpia Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 27.09.09, 08:27 Małżonek jeździ nim od listopada ub. roku. Jest bardzo zadowolony. Używałam go przez letnie miesiące i jestem zachwycona. Mały promień skrętu. Po dłuższej jeździe nie byłam zmęczona (wgodne fotele), a skrzynia to rewelacja. Jeżdżę na codzień automatem Mitsubishi - nie jest zły, ale w Quashqai nie wyczuwa się kiedy bieg ulega zmianie. Jazda jest płynna, auto ma przyspieszenie. Miałam przez dłuższy czas tip tronic Volkswagena i z tych trzech automatów (innymi jeżdziłam, ale za krótko, żeby się wypowidać)Nissan jest bezapelacyjnie najlepszy. Kupiliśmy Nissana oczywiście bez jzdy próbnej ( nie mają aut testowych z ta skrzynią), ale jesteśmy bardzo zadowoleni. Dla męża to pierwszy automat i jest zachwycony. We wnętrzu denerwuje mnie rozmieszczenie otworów na kubki - jakoś tak za bardzo z tyłu. Innych "wad" nie znlazłam. Opinie z forum nakłoniły nas do dokupienia czujnika parkowania. To tyle:) Za krótki okres użytkowania, żeby wyszły jakieś wady, ale przetestowany był wielokrotnie w naszych realiach (w tym często leśne drogi: zimą w górach jako jedni z nielicznych mogliśmy bez problemu jeździć w naprawdę trudnych warunkach. Polecam to auto. Link Zgłoś
rodzynos Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 27.09.09, 22:16 Nie słuchaj w ogóle tych bredni osób które wypowiadały się o tym aucie negatywnie. Wydaje mi się że widziały go zza szyby swojego lanosa. A teraz do rzeczy, moja mama ma takie autko które Cie interesuje tylko w manualu. Jest to jedno z pierwszych aut które trafiło do sieci dealerskiej. Co do awaryjności wymieniane były tylko tylne amortyzatory na twardsze i z tego co wiem teraz są one montowane w nowych autach seryjnie. I to chyba jedyna choroba wieku dziecięcego. Poza tym wszystko działa idealnie auto nie za duże nie za małe, siedzisz wyżej od innych,a jednocześnie nie musisz szukać dwóch miejsc do zaparkowania.Żadne krawężniki Ci nie straszne, jak również na wyjeździe w góry się dobrze sprawdzi o ile bierzesz 4X4. Co do silnika to już sam musisz ocenic czy Ci wystarcza ja czasem czuje że coś więcej by się przydało niż te 140km. Spalanie całkiem znośne, poza miastem jadąc 110-120 km/h 7.2 litra na 100. Prędkości autostradowe 8/ 8,5.W mieście nawet nie wiem dokładnie ale w wyłączonym 4X4 w korkach 11 litrów powinno wystarczyć.Nie żałuj na wyposażeniu okno dachowe, dobry system audio, ksenony czy skóra bardzo skutecznie umilają podróż. pozdrawiam Link Zgłoś
prasco Re: Qashqai i-way- czy warto kupić 28.09.09, 00:33 nie wiem jak słebe benzynowce ale z silnikiem dCI mogę śmiało polecać - to najmocniejszy silnik w całej rodzinie Quash przy czym jest stosunkowo oszczędny. A co do marki - jakoś mam przywiązanie bo to już 8 Nissan w mnie w rodzinie...pomijam jedną Mazdę Link Zgłoś