16.01.04, 21:56
Co sądzicie o braku ograniczeń prędkości na autostradach w Niemczech? W
Polsce np. autostrada wielkopolska jest lepsza niz duza czesc niemieckich,
ale z drugiej strony latwo sobie wyobrazic zuka albo duzego fiata (bo on
przeciez jedzie z maksymalna 140 a jaaaak to prędko przeciez!) na lewym
pasie. Fajne jest w kazdym razie to ze na calej dlugosci autostrady nie ma
zadnego ograniczenia do 130, tylko znak odwolania po wyjezdzie zza bramek.
Obserwuj wątek
    • niknejm Re: Autobahn 16.01.04, 22:21
      rekin1789 napisał:

> Co sądzicie o braku ograniczeń prędkości na autostradach w Niemczech?

To dobry pomysł. Wbrew pozorom w Niemczech nie ma przez to 'masakry drogowej'.
      Co jest bardzo niewygodnym faktem dla miłośników ograniczenia prędkości poza
      miastem do 50km/h :-)

> Polsce np. autostrada wielkopolska jest lepsza niz duza czesc niemieckich,
      > ale z drugiej strony latwo sobie wyobrazic zuka albo duzego fiata (bo on
      > przeciez jedzie z maksymalna 140 a jaaaak to prędko przeciez!) na lewym
      > pasie.

Skończyłoby się tak, jak na istniejących trasach - na lewym pasie sznur aut
      jadących 'na muła', na prawym pusto. Dziś rano miałem okazje przejechać ponad
      20km pod rząd trasami dwu- i trzypasmowymi. Nie jechałem specjalnie szybko, ale
      wyprzedziłem na trasie sporo samochodów (co najmniej kilkadziesiąt, jeśli nie
      więcej). Tylko raz (!) musiałem zjechać z pasa prawego na lewy, żeby kogoś
      wyprzedzić... We wszystkich pozostałych przypadkach wyprzedzałem prawym pasem
      mijając sporo 'dzięciołów' (cechy charakterystyczne: nos 5 cm od przedniej
      szyby, zero refleksji i korzystania z lusterek, najczęściej tępy wyraz
      twarzy :-))

Pzdr
      Niknejm
    • rekin1789 Re: Autobahn 16.01.04, 22:36
      Masakry nie ma, wręcz przeciwnie, statystyki pokazują że niemieckie autostrady
      są bezpieczniejsze niz np.amerykanskie, gdzie obowiazują drakonskie przepisy
      dot. predkosci, do niedawna obowiazywalo tam ograniczenie do 55MPH, czyli
      mniej niz 90 km/h. Dzieje sie tak poniewaz wieksza predkosc sprzyja skupieniu
      uwagi, byl na ten temat artykul w Forum. Jak na razie mamyNiemcy no i 150 km/h
      we Wloszech do jazdy ;)

Co do lewego pasa to pewnie - on jedzie, no i co mu zrobisz? Jak na razie
      jedynym srodkiem nauki prewencji sa dlugie, a jak nie pomaga to srodkowy pas i
      wpakowanie sie przed klienta bez migacza ( tak tak - prewencja i nauka - bo
      moze i on naprawde nie wie jakie sa zasady, a przyjedzie do warszafki, nie
      bedzie umial odpowiednio zinterpretowac sygnalow swietlnych dawanych przez
      jadace za nim BMW z tablica WPR i dwoma karkami w srodku i w najlepszym razie
      beda go zdrapywac widelcem z jezdni)
      • Gość: TO JA Re: Autobahn IP: *.honeywell.com 16.01.04, 23:05
        Jak chcesz szybko pojezdzic to zrob tak jak Niemcy ktorym ich autobahn nie
        wystarcza i przyjedz do stanu Montana gdzie nie ma ograniczen predkosci a droga
        lepsza (szersza). Pozdrowienia
        • maczacz Re: Autobahn 17.01.04, 02:26
          Gośs? portalu: TO JA napisał(a):

> ... przyjedz do stanu Montana gdzie nie ma ograniczen predkosci a
          > droga lepsza (szersza).

Bredisz chlopie jak Grini po dwoch piwach! Montana ma ograniczenie 75
          mph. Od kiedy lepsza droga to szersza droga?
      • niknejm Re: Autobahn 16.01.04, 23:18
        rekin1789 napisał:

> Co do lewego pasa to pewnie - on jedzie, no i co mu zrobisz?

Nic, ominę z prawej (tam, gdzie wolno).

> Jak na razie
        > jedynym srodkiem nauki prewencji sa dlugie, a jak nie pomaga to srodkowy pas
        > i wpakowanie sie przed klienta bez migacza

I po co? Narażasz 'dzięcioła' i siebie, a 'muł' i tak nic nie zrozumie. Niech
        takich wychowuje Policja - kiedyś widziałem, jak 'zdjęli' kilku 'lewopasmowców'
        pod rząd. Szkoda tylko, ze robią to zbyt rzadko.

Pzdr
        Niknejm
    • Gość: Joasia Re: Autobahn IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.04, 23:32
      > Co sądzicie o braku ograniczeń prędkości na autostradach w Niemczech?

Teoretycznie nie ma ograniczen ale praktycznie ponad polowa dlugosci autostrad
      w D ma ograniczenia i to nawet do 80 km/h.
      Predkosc zalecana wynosi 130 km/h i ubezpieczalnie sie tego trzymaja tzn. jak
      bedziesz mial niezawiony przez Ciebie wypadek jadac z wyzsza szybkoscia to i
      tak nie dostaniesz pelnego odszkodowania - inaczej mowiac przpisza Ci czesc
      winy o ile uznaja ze jak bys jechal 130 km/h to nie doszloby do wypadku albo
      szkoda bylaby mniejsza
      • sympatico.ca Re: Autobahn pod Trzebiniom 16.01.04, 23:35
        Pod Trzebiniom tez niema ograniczen skoro Leksiu publicznie siem przyznaje ze
        lata sobie tam 275km/h...mudlmy siem...
        • devote Re: Autobahn pod Trzebiniom 16.01.04, 23:51
          sympatico.ca napisała:

> Pod Trzebiniom tez niema ograniczen skoro Leksiu publicznie siem przyznaje
          ze
          > lata sobie tam 275km/h...mudlmy siem...

moze jemu chodzilo o samolot?
      • Gość: TO JA DO Joasi IP: *.honeywell.com 16.01.04, 23:43
        Z tym brakiem ograniczenia predkosci w Montana to niezupelnie prawda,
        technicznie zostalo wprowadzone z powrotem tylko nie jest egzekwowane. W ten
        sposob Niemcy sa nadal jedynym krajem gdzie nie ma ograniczen. Pozdrowienia
    • rekin1789 Re: Autobahn 17.01.04, 00:29
      No właśnie, jak to było z tym eksperymentem w Montanie? Ponoć ograniczenie nie
      obowiązywało tylko w dzień, a policja apelowała o bezpieczną jazdę. Czy
      rzeczywiscie kierowcy jezdzili duzo szybciej? I jak bylo z lewym pasem, widok
      amerykanskiej autostrady kojarzy sie raczej z wszystkimi pasami zajetymi przez
      samochody jadace z ta sama predkoscia.

Co do tych ograniczeńw Niemczech to oczywiscie prawda - sa one tam gdzie jest
      tloczno, na mokrej nawierzchni czy przy ochronie od halasu. Ale na tym wlasnie
      polega racjonalne prawo, ze zasady ktore ono ustala są możliwe do osiągnięcia w
      rzeczywistości, a nie tak jak w Polsce, ze na calym np. 3 pasmowym odcinku
      Wislostrady z dala od wszelkich zabudowan jest 80 km/h. W Niemczech jak jest
      ograniczenie 50 ta kazdy jedzie 50, bo ma zaufanie do tego ze ten kto ustawil
      ten znak rzeczywiscie mial do tego powody.
      • Gość: TO JA Re: Autobahn IP: *.honeywell.com 17.01.04, 00:47
        Eksperyment udowodnil paradoks ze szybka jazda nie rowna sie zaraz trupom na
        drodze, ale tylko poczatkowo. Przede wszystkim Montana to pustkowie i nie ma
        ruchu a drogi sa dziesiatkami mil bez zakretu. Potem bractwo z calego swiata
        przyjezdzalo sie scigac i eksperyment sie skonczyl. Podobno ma byc wznowiony. W
        USA wyprzedzac wolno z lewej i prawej, czasami lewym pasem jedzie "profesor"
        wiec go sie wyprzedza z prawej. Pozdrowienia
        • wowo5 Re: Autobahn 17.01.04, 02:10
          >rekin napisal
          Masakry nie ma, wręcz przeciwnie, statystyki pokazują że niemieckie autostrady
          są bezpieczniejsze niz np.amerykanskie, gdzie obowiazują drakonskie przepisy
          dot. predkosci, do niedawna obowiazywalo tam ograniczenie do 55MPH, czyli
          mniej niz 90 km/h.
          Masz stare dane. W wiekszosci stanow predkosc maksymalna zostala podniesiona do
          65 mph, a w niektorych obowiazuje 75 mph. Poza tym jednym z wazniejszych
          powodow mniejszego bezpieczenstwa drog w USA jest duza liczba pickapow i SUV-
          ow, ktore maja sklonnosci do dachowania, a poza tym w zderzeniu SUVa z osobowym
          zostaje z osobowego mokra plama.
      • Gość: Joasia Re: Autobahn IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.04, 02:06
        > W Niemczech jak jest ograniczenie 50 ta kazdy jedzie 50

Gdzie Ty takich w Niemczech widziales.
        Gdyby tak bylo jak piszesz to po co zaostrzyli kary za jazde z nadmierna
        szybkoscia?
        A kary sa niezle
        +21 km/h w terenie zabudowanym i +31 km/h poza zabudowanym = 4 tygodnie zakazu
        jezdzenia.
    • Gość: Edek Re: Autobahn IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.04, 17:30
      Na tej "duzej czesci gorszych autostrad jest w 90% ograniczenie.A na "duzej czesci lepszych" jak u mnie w Ruhry nie ma zadnego.
      www.fly-and-die.de/Autobahn2.jpg
    • grzek Re: Autobahn 17.01.04, 21:26
      We Francji na autostradzie 140km/h na lewym pasie to normalka. Odcinek
      autostrady na południe od Lyonu mimo, że trzy pasy w jednym kierunku, to lewy
      najbardziej zapchany. Nikt nie próbował wyprzedzać z prawej strony, chociaż była
      taka możliwość, podobno to we Francji jest bardzo duże wykroczenie, i jak się
      dowiedziałem policja lubi się ustawiać na wiaduktach z fotoradarami i robi foto
      za szybkość i wyprzedzanie z prawej strony. Wszyscy się pilnują. Tam gdzie jest
      luźniej nikt zazwyczaj nie jedzie wiecej niż 150km/h, większość przestrzega
      przepisów i jedzie 130km/h, bez względu na markę i moc silnika. Byłem zdziwiony,
      że jadąc 160-170km/h sporadycznie mnie ktoś wyprzedzał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka