Dodaj do ulubionych

Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS

18.01.04, 22:58
Trzy lata juz minely i przyszedl czas na wymiane C-Klassy (C220 CDI).
Przyzwyczailem sie do Mercedesa. To juz moj czwarty Mercedes. Mam jednak
bardzo dobra oferta od Lexusa (GS 300). Znajomy ma od kilku tygodni BMW 530,
ktorym juz jechalem i musze powiedziec, ze jest calkiem niezly, no moze poza
wygladem. Ale w krotce musze sie jakos zdecydowac. Co kupic??? Mieszkam w
Niemczech i tylko czasem jestem w Polsce. Rocznie jezdze okolo 35000 km.
Jakie jest Wasze zdanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: padre Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 23:03
      nie ma jazdy bez gwiazdy

lexus fuj! tandetny japonczyk udający luksusowy, daj sobie spokój

ewentualnie bmw ale ja stawiam na MB
    • Gość: fan Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 23:16
      przyjeźdź do Polski bo twoje auto już tu jest.
      • kris_kelvin Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 18.01.04, 23:22
        z tej trojki albo bmw albo lexus. jesli lubisz szarzowac bierz bmw.

merca bym odpuscil. po pierwsze w porownianiu do pozostaych dwoch ma gorsze
        materialy w srodku a po drugie czytalem w jakiejs gazecie motoryzacyjnej jakie
        zaintresowanie przejawiaja klientami w salonach i serdecznie im dziekuje
        • Gość: rebel Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.04, 23:38
          lepsze materialy w srodku w lexusie. no nie usmialem sie do lez. rzeczywiscie
          mercedesowi brakuje plastikowego drewna lexusa i przyciskow z toyot. naprawde
          nie moge. napisz cos jeszcze:))))
    • Gość: TR Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.ipt.aol.com 19.01.04, 06:11
      GS 300, lepsza jakośc materiałów i wykonania,dużo trudniej go ukraśc, jest
      najcichszym samochodem w tej klasie, ma świetny sprzęt audio, jezeli chodzi o
      bezawaryjnośc jest o lata świetlne przed mercedesem i bmw, bardzij dopracowany
      od bmw i mercedesa, lepiej wyposażony, jeżeli go wybieżesz na pewno nie
      pożałujesz i zapewniam Cię że nasępnym Twoim samochodem też będzie lexus,
      jeszcze ne sotkałem właściciela tej marki który by nie był zadowolony z lexusa
      • Gość: bolo Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 09:57
        > GS 300, lepsza jakośc materiałów i wykonania,dużo trudniej go ukraśc, jest
        > najcichszym samochodem w tej klasie, ma świetny sprzęt audio, jezeli chodzi o
        > bezawaryjnośc jest o lata świetlne przed mercedesem i bmw, bardzij
        dopracowany
        > od bmw i mercedesa, lepiej wyposażony, jeżeli go wybieżesz na pewno nie
        > pożałujesz i zapewniam Cię że nasępnym Twoim samochodem też będzie lexus,
        > jeszcze ne sotkałem właściciela tej marki który by nie był zadowolony z lexusa

hehehehe większych bzdur już dawno nie czytałem...

p.s
        GS to przecież zwykła goofniana toyota, tylko trochę lepiej wykonana. do tego
        technicznie o lata świetlne za MB i BMW ...
        • Gość: TR Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.ipt.aol.com 19.01.04, 22:27
          nie wiem na czym opierasz swoje podejście do gs, prawdopodobnie nigdy w życiu
          nie byłes nawet w środku tego samochodu, powinieneś zapoznać się z wynikami
          bdań przeprowadzanych w USA, lexus przoduje od ponad 10 lat w jezeli chodzi o
          jakośc wykonania i uzytych materiałów, jest też ciagle na pierwszym miejscu
          jeżeli chozi o odsetek zadowolonych właścicieli, ponadto jakiś tydzień temu
          znalazłem inne porównanie, które mówi ze ludzie wybierajacy lexusy są mile
          zaskoczeni jakością samochodu, to znaczy jakośc jest wyższa niz sie
          spodziewali, natomiast mercedes i bmw rozczarowują, ponieważ właściciele
          oczekuja za te pieniadze czegoś wiecej niz otrzymują, dodatkowym atutem lexusa
          jest niezawodna elektronika, w porównaniu do niemieckich konkurentów.
          Osobiscie nie spotkałem w lexusie nigdy zadnych niedoróbek, co natomiast
          zdazyło mi sie w mercedesie, nowy samochód witał nas oberwaną listwą
          plastikową na progu ( model sl 55 amg ), jak to pokazałem sprzedawcy ten tylko
          sie zaczerwienił i nie mógł powiedzieć ani słowa. no i jeszcze jedno, w np.
          niemczech nie widziałem lexusa taxówki.....
    • Gość: bolo Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 09:53
      wydaje mi się że Lexus GS to już nieco przestarzała konstrukcja...jak dla mnie
      odpada w przedbiegach...
      MB czy BMW? po prostu weź to co ci się bardziej podoba :-)

pzdr
      bolo
      • hehe.he Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 19.01.04, 10:06
        lexus?? aco to jest? cos jak luksus tylko inaczej?
    • Gość: r.a.z.a Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: 217.153.116.* 19.01.04, 10:34
      Jak widzisz, każdy ma tu swoje zdanie. Argumenty - do dyskusji. Według mnie,
      skoro tyle jeździsz Mercedesami, to pewnie powinieneś dalej stawiac na tę
      markę. Tyle, że - to nie tylko moje subiektywne zdanie - Mercedesy czym młodsze
      tym gorsze. To juz nie są te auta to przed kilkoma jeszcze laty. W dalszym
      ciągu jednak trzymaja fason. Kupisz BMW - zaryzykujesz, ze wszelkimi tego typu
      konsekwencjami. Jest wielu fanów tej marki, ale ich zdanie - to specyficzna
      argumentacja, której postępując racjonalnie nie powinines brać pod uwagę. Z
      całej tej trójki, auto BMW sprawi ci pewnie najwięcej kłopotów i doprowadzi do
      największej frustracji. Lexus - to taka szara myszka, bez błysku, ale z całego
      tego towarzystwa chyba najszacowniejsza jeśli chodzi o montaż, wyposażenie w
      cenie zakupu, no i przede wszystkim bezawaryjność. Jeśli chcesz sie wyrózniac
      na ulicy, to z pewnościa auto nie dla ciebie. Ale jeśli chcesz mieć solidne
      wozidło - to jednak Lexus.
      • Gość: Tomek F. Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: 195.116.99.* 19.01.04, 10:47
        > GS to przecież zwykła goofniana toyota, tylko trochę lepiej wykonana. do tego
        > technicznie o lata świetlne za MB i BMW ...

hehe co za bzdury
        to MB jest lata swietlne za Lexusem, poza tym MB to straszna tandeta jesli
        chodzi o wnetrze nawet AŚ pisal ze zeby zamknac schowek w MB trzeba pier...
        BMW jest lepszy ale balbym sie ze wzgledu na ilosc gadzetow
        tylko lexus - styl jakosc bezawaryjnosc

• Gość: bolo Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 11:29
          > to MB jest lata swietlne za Lexusem,

tak, tępy debilu... MB to konstrukcja AD 2002, GS to AD 1991...komentarz chyba
          zbędny...

poza tym MB to straszna tandeta

he he widziałes ty kiedyś MB na własne oczy ćwoku?

• Gość: Tomek F. Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: 195.116.99.* 19.01.04, 11:38
            Gość portalu: bolo napisał(a):
            > tak, tępy debilu... MB to konstrukcja AD 2002, GS to AD 1991.komentarz chyba
            > zbędny...

co tak cie prawda boli? poniewaz reprezentuje soba wyzszy poziom kultury niz ty
            nie bede znizal sie do twojego poziomu dyskusji, mysle ze inni forumowicze
            ocenia sile twych argumentow

> he he widziałes ty kiedyś MB na własne oczy ćwoku?

no brawo brawo, to jest wlasnie merytoryczna dyskusja
          • Gość: Tomek F. Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: 195.116.99.* 19.01.04, 11:38
            Gość portalu: bolo napisał(a):
            > tak, tępy debilu... MB to konstrukcja AD 2002, GS to AD 1991.komentarz chyba
            > zbędny...

co tak cie prawda boli? poniewaz reprezentuje soba wyzszy poziom kultury niz ty
            nie bede znizal sie do twojego poziomu dyskusji, mysle ze inni forumowicze
            ocenia sile twych argumentow

> he he widziałes ty kiedyś MB na własne oczy ćwoku?

no brawo brawo, to jest wlasnie merytoryczna dyskusja
          • Gość: Arek Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.pbc.adelphia.net 21.01.04, 13:25
            co za cham ???
    • greenblack Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 19.01.04, 22:33
      To zależy, jak bardzo atrakcyjna jest ta oferta na GS300. Pod względem
      technicznym to są dwie epoki przepaści. GS to konstrukcja z początku lat 90. i
      konkurował z W124. Wziąłbym E320.
      • Gość: tkozielewski Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.04, 23:57
        Chcialem wszystkim pieknie podziekowac za ciekawe porady. Sytuacja cenowa
        wyglada nastepujaca: Mam oferte na Lexus GS 300 (Automatik) za tylko 33.900
        euro. BMW 530i (Automatik) za 40.500 euro oraz na Mercedes E 320 wersja
        Classic (Automatik) za 41.325 euro. Naturalnie moglbym dostac rowniez BMW 530i
        bez Automatic (i paru moze nawet zbednych zabawek) za okolo 36.000 euro.
        Jezdze niestety nie tylko na autostradzie ale takze duzo w miescie, wiec autko
        z Automatic ulatwia mi nieco moje wyprawy po nieznanym terenie miejskim jezeli
        jestem troszke zestresowany. Nadal nie wiem co robic, poniewaz bardzo
        atrakcyjna cena Lexusa daje mi do myslenia. Moje przyzwyczajenie do mercedesa
        i fakt ze moje 4 dotychczasowe Mercedesy nigdy mnie nie zawiodly, powoduje
        jednak ze decyzja jest teraz bardzo trudna. Boje sie jednak kupic cos innego.
        Poniewaz wiem, ze nie wszystkie autka tak dobrze funkcjonuja jak moje
        dotychczasowe male C-Klassy. Przykladem moze byc samochod mojej mamy Volvo
        C70, ktory nigdy nie mogl sie niestety co do niezawodnosci i obslugi we
        warsztatach volva dorownac mercedesowi. Szkoda, bo volvo rowniez by mi sie
        podobalo.
        • Gość: Pazdziochojebca Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.tepenet / *.ius.tpsa.pl 20.01.04, 09:54
          Lex bedzie dobrym wyborem, momo ze lada chwila wchodzi jego następca. Ofc. Merc
          i BMW IMO tez, ale przy takiej roznicy w cenie nie zastanawiałbym sie nad
          wyborem z aut jak w temacie. Chyba ze prestiz w Polsce jest dla Ciebie
          najistotniejszy i wart tych kilku tys. euro, to mercedes.
          Na Twoim miejscu nie zrazałbym sie i sprawdził rowniez oferte Volvo. C70 to nie
          był udany pod wzgledem niezawodnosci model tej firmy, był ładny, ale to IMO
          troszke na siłe technologia 850-ki, projektowanej na poczatki lat 90-tych.
          Zastanów sie nad V70 t5 automat (coprawda kombi, ale za to jakie :) - jezdzi
          lepiej i szybciej niz 3.0 bmw i merca), plyta podlogowa wspolna z S80, ale IMO
          auto bardziej udane i ladniejsze w srodku.
          Pomysl tez nad Saab 9-5 moze starczy na aero - auto zupełnie inne ale pewnie
          pokochasz, dobre w nim beda tez 2.3T lub moze nowy 3-litrowy diesel ze stajni
          GM :)

www.saab.pl
          www.volvo.pl

Sprawdz !

• greenblack Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 20.01.04, 15:51
            To już wiem, dlaczego nigdy nie lubiłem szwedzkiego badziewia. Po prostu
            gustuje w nim ciota z telekomuny.
            • a-zone Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 20.01.04, 17:58
              Szweckie badziewie... idiota
              • greenblack Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 20.01.04, 18:05
                Pisze się szweDZkie, analfabeto. Analfabeci i cioty - oto klientela szweDZkich
                marek.
            • Gość: GB-jebca Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.tepenet / *.ius.tpsa.pl 21.01.04, 13:04
              Cioty to cie wydymaja w dupala, dzieciaku.
              Ciekawe ile dzis numerkow zaliczyles w kiblu swojej podstawówki ?
        • Gość: Piotr Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.t9.ds.pwr.wroc.pl 20.01.04, 09:58
          Witam, a czy w Niemczech jest oferta Lexusa GS 430?

Ps. Ja bym długo się nie zastanawiał, wybór padłby oczywiście na markę Lexus.
          Przemawia za tym mnóstwo rzeczy:
          - świetne wykończenie i styl samochodu
          - rewelacyjny system audio Mark Levinson
          - kultura pracy silnika - cisza i dostojność mogąca wcisnąć w fotel, kiedy
          trzeba
          - jakość, bezpieczeństwo, bezawaryjność no i oczywiście mnóstwo innych
          argumentów za ... nawe ta nietuzinkowość i wyróżnienie w tłumie

Ps. Lexus GS 430, najnowszy LS 430, RX 300 też całkiem sympatyczny ;-)
          Lecz ja osobiście i tak czekam na następne wydanie SUPRY!

Pozdrawiam Piotr

www.herbs.pl
        • Gość: maaaq gdybym mieszkal w Niemczech... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 11:43
          bez wahania kupilbym BMW. 1. dlatego, ze sa samochody i BMW; 2. dla
          najpiekniejszego ryku rzedowej 6tki (albo V8ki:)) 3. Dla wysmienitego ukladu
          jezdnego. Lexus to fajna bryczka, to prawda, ze niezawodny etc. Mercedes hmm,
          gdybym byl taksowkarzem... krotka pilka- BMW imho:)) pozdr
    • x-darekk-x Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 20.01.04, 16:07
      w polsce kupilbym lexusa, chocby po to, zeby uniknac dziwnych konotacji z
      markami bmw (dresy, bandziory) i mercedes (ludzie z biznesu typu "import-
      eksport-drobna kradziez). ja wiem, ze to wszystko tylko chory wizerunek
      istniejacy w glowach ludzi, ale jednak.

lex w tej cenie to swietna oferta. wozek jest juz pozbawiony chorob wieku
      dzieciecego, czego nie da sie pewnie powiedziec o nowiutkim 5-er i e-klasse.

co do przepascie technologicznej - zapewniam przez te kilka lat nie stalo sie
      nic takiego, co by czynilo lexa przestarzalym. owszem, nie ma joysticka jak bmw
      (czy to zle?), ale czy to naprawde najistotniejsze?
      • viper39 Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 21.01.04, 19:43
        tutaj masz lexusa (wersja usa... )
        napewno jest bardziej niezawodna od merca i bmw, poza tym standard ten sam...
        ale cena atrakcyjniejsza
        www.lexus.com/models/gs/index.html
        poza tym w usa bardzo popularny teraz jest nissan.. a nowa maxima jest
        przynajmniej ladniejsza i szybsza od tych wszystkich tutaj zaprezentowanych
        samochodow, nie wiem czy ona jest dostepna w niemczech czy nie, ale jak
        bedziesz mial okazje to sie nia przejedz, cena tutaj w usa w wersji standard
        okolo $29k (z pelnym wyp. = $35k)... stary daj sobie spokoj z mercem, ja mam 8
        miesiecznego merca i w sumie gdyby nie to ze stracilbym duzo kasy na zamianie
        to juz sie dawno bym tego pozbyl, seria E jest mniejsza od lexusa ... bmw tez
        nie ma zbyt duzo miejsca a oba japonce i sa ciche i niezawodne i na dodatek
        szybsze i maja mocniejsze silniki (spalanie paliwa podobne we wszystkich tych
        modelach co tutaj w usa jest akurat najmniej wazne...)
        nowe bmw i MB sprzedaja sie kiepsko w sumie ..... niestety japonce wygrywaja te
        konkurencje nawet jak sie to komus nie podoba...
        no i jeszcze jedno w ciagu 8 miesiecy dwa razy mialem naprawiany samochod, raz
        silniczek od siedzenia, drugie mialem klopoty z hamulcami (mam teraz nowe
        tylnie hamulce..) wiec wymienione mi je.... na nowy samochod za tyle pieniedzy
        to troche szybko aby sie cos popsulo... no ale nie ma co narzekac...
        www.nissanusa.com/vehicles/ModelHomePage/0,,20360,00.html
        • greenblack Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 21.01.04, 19:51
          viper39 napisał:

stary daj sobie spokoj z mercem, ja mam 8
          > miesiecznego merca i w sumie gdyby nie to ze stracilbym duzo kasy na zamianie
          > to juz sie dawno bym tego pozbyl, seria E jest mniejsza od lexusa

Lecz się.
          • viper39 Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 21.01.04, 22:54
            greenblack sluchaj pajacu jeden, wiem ze lubisz obrazki ogladac i znasz
            samochody z internetu (lub z ulicy) ale niektorzy nimi jezdza.... wiec jak nie
            masz nic ciekawego do powiedzenia to zamknij morde idioto bo teoria i obrazki
            jedno a praktyka i zycie to drugie...
            ludzie ktorzy nie mieli ani merca ani bmw sie tym podniecaja inni ktorzy mieli
            mozliwsci posiadac takie auta maja juz opinie UZYTKOWNIKA a nie teoretycznego
            posiadacza jakim ty jestes baranie...

zobacz ile miejsca jest na tyle lexusa i porownaj z tylem bmw lub merca...
            wtedy dopiero pogadamy greenblack, jak spotkasz lexusa to wsiadz na tyl baranie
            bedziesz wiedzial o czym mowie,
            • Gość: bolo Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.ip-net.pl 21.01.04, 23:16
              ty ciulu niemyty miałeś chyba tego 8 miesięcznego mercedesa na półce z
              resorakami...bo na takiego prawdziwego to jeszcze musisz trochę tych kibli
              wyszorować...
              • Gość: TR Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS IP: *.ipt.aol.com 22.01.04, 14:09
                czyszczenie kibli viper39 pozostawił tobie, bo po wypowiedziach wywnioskował,
                że to twoja specjalność i jedyne co potrafisz.
                • jack39nyc Re: Mercedes E-320 / BMW 530 / Lexus GS 22.01.04, 14:16
                  TR, zgadzam sie z Toba... bolo ma jeszcze duzo kibli do wysprzatania zanim
                  pojdzie do domku...
                  bolo.. slowo pochodzi pewnie od bolek.. a wiec bolek rolniku jeden, temat jest
                  o samochodach a nie o czyszczeniu kibli, wiec albo powiedz cos co wiesz na ten
                  temat albo zajmij sie ta twoja praca sprzataniem kibli i zamien sie w sluchacza
                  jak nie rozumiesz paru slow ktore tutaj ludzie pisza o samochodach.....

Gość portalu: TR napisał(a):
                  > czyszczenie kibli viper39 pozostawił tobie, bo po wypowiedziach wywnioskował,
                  > że to twoja specjalność i jedyne co potrafisz.
            • greenblack To ten sam debil, co "ma" E55 z ręczną skrzynią 22.01.04, 14:30
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=2513787&a=7736858

Lecz się, matole.
              • viper39 To ten sam debil, greenblack co niczego nie wie 22.01.04, 16:34
                SLUCHAJ GREENBLACK
                matolem to jestes ty, nie masz pojecia co w salonie samochodowym mozesz kupic
                bo nikt cie tam nie wpusci jak podjedziesz swoim punto,
                wiec szkoda dyskutowac z toba bo nie masz zielonego o niczym ponad to co mozesz
                znalezc na stronie internetowej, dostales numer telefonu i dostales czlowieka
                do ktorego miales zadzwonic wiec?
                poza tym jak juz jestes taki madrala to zadzwon do salonu w niemczech tam mozna
                kupic nie tylko E ale i S z manualna skrzynia biegow, wszystko ma swoja cena
                baranie ale ty nie mozesz tego wiedziec bo nie masz na dropsy wiec o takiej
                maszynie z toba nikt nie bedzie tam rozmawial bo i tak jej nie kupisz....
                oj dzieciaku dzieciaku ktos kiedys dokopie tobie jak ciebie dopadnie za te
                twoja arogancje i glupote... szkoda ze ojciec wczesnie uciekl od matki jak
                zobaczyl jak cie spieprzyl... bo bylbys bity codziennie... a moze cie ojczym
                bije co?....
                a wiec wracaj do swoich stron internetowych i podniecaj sie tym czym i tak w
                zyciu nie bedziesz jezdzil....

• Gość: Szymi Re: To ten sam debil, greenblack co niczego nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 18:16
                  nie pluj sie szczylu i naucz sie bardziej przekonywujaco klamac

kurwa e55 i nowa S z manualem - co za pizda

jeszcze pytanie:
                  po kiego chuja klamiesz? zawsze mnie dziwili ludzie ktorzy klamia bez sensu,
                  rozumiem jak ktos klamie bo cos na tym zyska ale kurwa pierdolenie bez sensu -
                  tego nie rozumiem
                  • viper39 Re: To ten sam debil, greenblack co niczego nie 22.01.04, 19:55
                    o nastepne wcielenie greenshita... spadaj sieroto, bo tez nie masz pojecia co
                    mowic tak jak to zielone gowno...
                    problem w tym ze nie mozecie jechac i sie zapoznac z niczym dlatego
                    przegladacie strony internetowe i nie wiecie jak i co.....
                    nie rozumiesz jednej rzeczy czlowiek... to jest i istnieje... i nie masz
                    pojecia ze ktos z kasa jak placi to moze kupic wszystko... nawet s z manualem,
                    ale to w tym twoim glupim lbie sie juz nie miesci... lec poczytaj swierszczyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka