Dodaj do ulubionych

Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper?

20.11.09, 22:18
W instrukcji podają 15 Amper, a okazało się, że zainstalowano 7.

Toyota Auris (rok 2008, benzyna), instalacja 12V.
Jednak instrukcja zastrzega, że w niektórych regionach świata mogą być
odstępstwa spowodowane lokalną homologacją oraz modernizacją.

Jak to zwykle bywa, bo nigdy nie wnikałem w innych samochodach.
Obserwuj wątek
    • konto_w_gazecie Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 20.11.09, 23:05
      To dobrze. Im mniej tym lepiej.
      • rraaddeekk Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 20.11.09, 23:24
        Nie wytrzymuje nawigacji i CB, a jeszcze może być potrzebne ładowanie telefonu.
    • konto_w_gazecie Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 21.11.09, 05:50
      Sprawdziłem. Standard to 15A. Również w Corolli. Moim zdaniem jednak, jeśli
      ciągły pobór przekracza 7A, to powinieneś postarać sie o dodatkowe źródło
      zasilania z gniazda bezpiecznika.
      • rraaddeekk Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 21.11.09, 11:52
        Wrzucę na początek jakiś większy.
        Nie wiem o jakich nominałach są dostępne bezpieczniki mini.
        Może 10 Amper?
        Ostatecznie dojdę do 15A (ponad 2 razy większy nominał raczej wystarczy, skoro i
        na tym działało przez ponad 200 km).
        • rraaddeekk Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 21.11.09, 11:55
          Najgorsze, że na oko (nie mam czym sprawdzić), to bezpieczniki wygląda na sprawny.
          Drut nie ma widocznej przerwy, chyba, że gdzieś przy połączeniu, w miejscu gdzie
          plastikowa płytka nie jest już transparentna.
          • konto_w_gazecie Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 22.11.09, 01:54
            Tak może być jak bezpiecznik nie przepala się przy dużym prądzie (zwarciu).
    • frax1 Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 22.11.09, 10:43
      Toyota Auris ma tak piękne gniazdo zapalniczki, że serwis twierdzi że przy
      używaniu czegoś innego niż zapalniczka ona się rozwala i trzeba być niebywale
      ostrożnym. Są to słowa serwisu! Pozostawię bez komentarza...
      • soner3 Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 22.11.09, 10:54
        Toyota Auris jest cala tak piekna ze nie powinno sie wyciagac jej z garazu aby
        tego piekna nie zabrudzic
        Zachodze w glowe czym kieruja sie nabywcy takiego gniota jakim jest
        niewatpliwie Auris ?
        • frax1 Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 22.11.09, 11:49
          Nie wiem... ja tego nie kupowałem:) Problem z zapalniczką jest taki że ona się
          wyrywa jeżeli jej się drugą ręką nie przytrzyma.
          Pozdrawiam
          • rraaddeekk Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 22.11.09, 18:09
            Też tego nie kupowałem, ale użytkuję i jest całkiem przyjemna (może nie piękna).
            Raczej nie zauważyłem problemów z wyrywaniem/wypadaniem gniazda.
            Problemem jest jego niefortunne umiejscowienie.

Koleżance wpadł do środka spinacz i zrobił zwarcie.
            • frax1 Re: Bezpiecznik gniazda zapalniczki - ile Amper? 22.11.09, 19:27
              Prawda jest niestety taka że Auris to jeden ze słabszych przedstawicieli tego
              segmentu, plusem jest silnik - ja mam diesla i jest naprawdę bardzo ekonomiczny.
              Minusów jest sporo ale nie o tym... gniazdko w Aurisie ma taką przypadłość że
              niestety ale wyłazi z mocowania przy używaniu np. nawigacji i robi się zwarcie
              trzeba być bardzo ostrożnym przy wyjmowaniu i jest ok. To są słowa gościa z
              serwisu bo mi też padł bezpiecznik.
              Pozdrawiam
    • tomek854 Ja w sprawie formalnej :-) 22.11.09, 15:54
      Nie Amper, tylko Amperów ;-)
      • crannmer Przytykal kociol 22.11.09, 16:27
        tomek854 napisał:

> Nie Amper, tylko Amperów ;-)

A sam smoli.
        Nie Amperow, tylko amperow.
        • tomek854 Re: Przytykal kociol 23.11.09, 04:19
          No tak, mea culpa, bo się skupiłem na odmianie a pisownie przyjąłem taką, jaka
          była ;-)

Jakbym napisał "od zera" pewnie bym napisał z małej :-)

Niemniej jednak siara - ale wspólnie wyjaśniliśmy chyba już wszystko? ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka