Dodaj do ulubionych

Lanos vs Punto

IP: 195.124.18.* 04.02.04, 19:23
Jakie uzywane polecicie w cenie okolo 20 tys? Myslalem o Lanosie, Punto lub
Sienie.
Co polecacie? Ktore mniej awaryjne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mejson Re: Lanos vs Punto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 19:38
      Lanos jest największy - to podwozie Opla Kadeta, podczas gdy Punto i Siena to
      klasa B - ten sam rozstaw osi.
      Siena ma największy bagażnik, Punto najlepszą opinię o bezawaryjności.

Jeżdżę od kilkunastu miesięcy wypasionym lanosem i bardzo go sobie chwalę -
      opinię ma gorszą niż na to zasługuje.

Ale wybrać musisz sam.

Pozdrawiam,

Mejson
      • Gość: Marcin_ Re: Lanos vs Punto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 21:27
        Też ci proponuję laniego, już chociazby z tego względu, ze ma duzo ladniejszą
        sylwetkę od 2 pozostalych. Polecam kolor srebrny :))))
    • Gość: stinger Re: Lanos vs. Punto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 22:46
      Lanos jest w tym porównaniu najlepszy, co do awaryjności. Siena to inaczej
      Punto tylko sedan, wiec sa tak samo awaryjne (czyt. srednio). Koreanskie auta
      to cienizna, ale lanos wydaje sie najlepszy w tym porownaniu, dynamiczniejszy
      silnik i lepsze wyposazenie to atuty. Siena i punto to samochody klasy peugeota
      206, czyli lanos ma najwiecej miejsca ale bagaznik mniejszy od sieny a wiekszy
      od punta. Zalezy czy hatchback czy sedan. Pozdr.
      • x-darekk-x Re: Lanos vs. Punto 05.02.04, 09:24
        siena nie jest oparta na punto, tylko na palio, a palio to odswiezona
        konstrukcja uno. na tych rynkach gdzie oba samochody sa dostepne (i palio htb i
        punto) palio jest zauwazalnie tansze.
        • Gość: df Re: Lanos vs. Punto IP: *.dnet.pl / *.dnet.pl 05.02.04, 13:21
          mialem punto II, teraz mam lanosa.
          Punto bardziej awaryjne, lanos mniej.
          W punto ciut mniej miejsca, siedzi sie wyzej.
          Lanos ma lepsze silniki.
          Punto bije na glowe lanosa jesli chodzi o wykonczenie, jakosc materiałów
          (porównując do lanosa punto kojarzy mi sie z autami niemieckimi).
          Rewelacją w punto jest elektryczne wspomaganie kierownicy, lanos ma
          przestarzałe hydrauliczne (chodzi nierówno i ciężej)
      • Gość: wredny Re: Lanos vs. Punto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 00:46
        Gość portalu: stinger napisał(a):

> Siena to inaczej Punto tylko sedan....

Taaaak a moze jeszcze Trabant ???
        Cos Ci sie dokladnie po...o

• Gość: skromnie Re: Lanos vs Punto IP: 195.124.18.* 10.02.04, 22:35
      Moze ktos jeszcze ma jakies opinie?
      • Gość: azazel Re: Lanos vs Punto IP: 81.18.221.* 10.02.04, 22:50
        Mam Lanosa a nigdy nie jeżdziłem Fiatami - porównania więc nie mam. Lanos jest
        OK, choc to konstrukcja dosc stara. Po 5 latach procz drobnych elementow
        zawieszenia musialem wymienic dwukrotnie ostatni tlumik i - to wszystko. Silnik
        1.5 SOHC pali ok 8.7 ltr po mieście w lecie i 9,1 w zimie. Sedan ma bagaznik
        prawie 400 ltr, duzo mniej niz Siena, ale o polowe chyba wiecej, niz Punto. W
        kazdym razie na wakacje rodzina 2+2 zabiera sie spoko.
        Procz zapasci Daewoo FSO, Lanos cierpi na znacznie gorsza przypadlosc : zadecie
        podworkowych specjalistow - przeciez cos, co zostalo wyprodukowane w TYM kraju
        nie moze byc dobre, no nie ? A jest. Pozdro
      • Gość: Maciek Re: Lanos vs Punto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 10:55
        Lanosem 1,5 sedan SE, przebieg 140 tys jeździ mój ojciec więc parę uwag z punktu
        widzenia pasażera :)

1. Plastiki w Lanosie są niedzisiejsze - twarde, dużo ich i nie wygląda to za
        ładnie. Z drugiej strony nie skrzypią specjalnie i łatwo utrzymać w czystości,

2. Siedzi się znacznie głębiej niż w Punto

3. Miejsca z tyłu w Lanosie i Punto (przynajmniej moim Punto I ) jest zbliżona ilość

4. Spalanie 8-9 l benzyny, 11L gazu

5. komfort, jakość tapicerki odpowiednie do ceny

• Gość: Przemek Re: Lanos vs Punto IP: *.244.131.142.mielec131.ptc.pl 10.02.04, 23:51
      Pozwolę sobie rozwinąć skrzydła tej dyskusji.
      Dlaczego tylko te modele.
      A dlaczego nie ASTRA. Nie jest dużo droższa, a na pewno lepsza od LANOSA, nie
      mówiąc o PUNTO. Serwis OPLA jest w Mielcu, z częściami nie ma problemu,
      zwłaszcza z zamiennikami. Mam ASTRĘ, wcześniej miałem jej poprzednika -
      KADETTA i następny też najprawdopodobniej też sobie kupię OPLA, no może już
      VECTRĘ.
      Naprawdę polecam te samochody. Narażając się uczestnikom tej dyskusji
      operających swoje wywody na autopsji w zakresie posiadanych pojazdów, pozwolę
      sobie na nieśmiałe stwierdzenie, że LANOS, PUNTO, czy SIENA są nieporównywalne
      do ASTRY, na jej korzyść oczywiście.
      • Gość: skromnie Re: Lanos vs Punto IP: 195.124.18.* 11.02.04, 00:03
        No i wlasnie dochodze do tego samego wniosku co Przemek powoli :)
        Myslalem wczesniej o Astrze ale cenowo lepiej wypadal Lanos lub Punto.
        A jesli chodzi o Opla to czy zakup u dealera to dobry pomysl? (dealerzy z
        Krakowa i okolic wchodza w gre).
        • n0ras Re: Lanos vs Punto 11.02.04, 10:07
          Gość portalu: skromnie napisał(a):

> No i wlasnie dochodze do tego samego wniosku co Przemek powoli :)
          > Myslalem wczesniej o Astrze ale cenowo lepiej wypadal Lanos lub Punto.

Za 20 tys masz Astrę z 97 roku. No chyba że 98 ale wtedy 1.4 (X14NX - 60 KM). To
          nie jeździ, tylko pełza. Żeby jeździło, to musi być co najmniej X14XE (1.4 16v)
          - jest tego mało i są drogie. Astry w tym wieku mają zwykle ok. 120 kkm (możesz
          zobaczyć na astra.autokacik.pl), a to jest dość newralgiczny moment - do wymiany
          rozrząd (z napinaczami i pompą wody), zwykle amory i elementy met-gum
          zawieszenia i różne tego typu pierdoły. W ASO opla taki przegląd dobrze pow.
          1000 zł.
          Z tradera wynika, że dużo astr w tej granicy cen to komisy (odkręcane przebiegi,
          picowane tryple z Niemiec).
          Natomiast w Lanosach za 20 tys to możesz przebierać - i to myślę, że 1999-2001.
          Np. jest w traderze
          www.trader.pl/ad-details,131,AB-N-598-2004020116200782713K06.asp
          z 2000 po 35 kkm.
          Ze swojego doświadczenia (też mam DU - espero) wiem, że awaryjność DU jest
          podobna do opla (to bardzo podobne, wręcz bliźniacze konstrukcje), a 100 kkm
          więcej będzie działało na niekorzyść astry. No i przy 3 letnim Lanosie możesz
          wymagać książki serwisowej, a nawet historii przeglądów i napraw. Więc będziesz
          wiedział o nim wszystko.

> A jesli chodzi o Opla to czy zakup u dealera to dobry pomysl? (dealerzy z
          > Krakowa i okolic wchodza w gre).

Znam dealera (ASO Opla) z tych rejonów, który sprzedał używaną astrę z pękniętą
          głowicą i wyparł się odpowiedzialności (mimo ustawowego obowiązku i udzielonej
          "gwarancji"). Więc przy używanych autach nie wierz nikomu, a zwłaszcza
          sprzedającemu.

Ale to i tak wszystko zależy od egzemplarza. Jak trafisz w super stanie Punto,
          to bierz.
      • ja_nek Re: Lanos vs Punto 11.02.04, 00:36
        Lanos jest relatywnie wygodniejszy, ma dużo miejsca z tyłu, czego nie da się
        powiedzieć o PUNTO, które optycznie oszukuje na swej wielkości. LANOS w wersji
        1.6 potrafi być paliwożerny (nie udało mi się nigdy zejść przy spokojnej
        jeździe ponuiżej 9,5 l/100 km w mieście, ale szybka jazda w trasie to 5,5-6,2
        l/100km,
        0-100km/h w 11,5 sek (zasługa 106KM). PUNTO tego nie da Sama przyjemność,
        którą okupuje się niemożnością zejścia poniżej 9,5 litra/100km..
        Wady lanosa (nie znam jak to jest w punto):
        wspomaganie kierownicy - za mocne, kierownica chodzi zbyt lekko
        trzymanie na zakrętach pozostawia sporo do życzenia podczas pogarszających się
        warunków atmosferycznych. Bardzo bym chciał, by lanos trzymał się lepiej.
        Plastiki są w normie (subiektywne).

Za te pieniądze bardzo dobra propozycja. Jak ktoś chce super wyglądające auto
        z pięknym wnętrzem i dobrą marką to niech wybierze A3, silnik jeśli dobrze
        pamiętam 103KM:)

Aha i jeszcze jedno: niedawno pojeździłem Clio II. Clio za dużo większe
        pieniądze niż najlepiej wypasiony Lanos jest nieco żenujące w porównaniu z
        Lanosem. Byłem bardzo zaskoczony.

Pozdrawiam
        janek
        • Gość: wredny Re: Lanos vs Punto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 00:59
          ja_nek napisał:

> ( Lanos 1.6 )0-100km/h w 11,5 sek (zasługa 106KM). PUNTO tego nie da

Nie da ?????
          Punto (tylko) 1.4 16v - 95 KM 0-100km/h 9.9 s
          spalanie
          - cykl miejski 7.8
          - cykl pozamiejski 5.1
          - mieszany 6.1
          www.fiat.com.pl/vorrei/showroom/punto/tech_3.htm
          Porownuj przynajmniej ( uczciwie ) zblizone pojemnosci
        • Gość: wredny Re: Lanos vs Punto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 01:04
          Nawet Punto z silnikiem 1.2 (80 KM)ma lepsze przyspieszenie do setki - 11.4 s
          niz Lanos 1.6
          motoryzacja.interia.pl/news?inf=470621
          • Gość: wredny korekta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 01:09
            dokladny link
            www.fiat.com.pl/vorrei/showroom/punto/tech_2.htm
            • Gość: radek Re: korekta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.04, 10:31
              Jestem pierwszym właściecielem Punto I '97
              Mam przebieg około 140 000 km
              Wiadomo, że przy takim przebiegu już musiałem trochę powymieniać.
              Mimo to części są tanie (pełno zamienników) i bardzo łatwo dostępne.

Uwielbiam pozycję za kierownicą w moim Punto i dopasowanie mojej figury do
              fotela (trasa nad Adriatyk nie sprawia problemów, typu ból pleców i nóg).
              Siedzi się wysoko i bardzo wygodnie (w autach wyższej klasy nie czuję się tak
              dobrze - chodzi o pozycję kierowcy i pasażera na przednim fotelu).
              Bardzo dużo miejsca z przodu.
              Z tyłu nikt nie jeździ, więc nie oceniam wygody na tylnej kanapie.
              Auto (3 drzwiowe) idealne dla kierowcy i przyjaciółki.
              Dla rodziny bagażnik może okazać się za mały.

Lanosa nie używałem, więc nie oceniam.

Przyjemne jest uchylanie tylnych szyb (w wersji 3d), jest przewietrzenie a pęd
              powietrza nie szumi.
            • ja_nek Re: korekta 11.02.04, 22:19
              Okay Wredny zwracam honor co do osiągów Punto II do setki, bo tego dotyczyło
              zdanie "Punto tego nie da". Zagalopowałem się myśląc o Punto I. Tam chyba lanos
              był lepszy, ale nie jestem pewny.
              Ale też nie porównywałem silników pod kątem spalania, tu Fiat ma doskonałe
              silniki, a ten z lanosa to sporo starsza konstrukcja.

Pozdrawiam
              janek

• jorn Re: Lanos vs Punto 11.02.04, 15:02
      Przejechałem kiedyś pożyczonym Lanosem 1.5 hatchback 5,5 kkm w ciągu 2 tygodni.
      Był tylko jeden problem - jestem dość dużym człowiekiem (1,85 m i 98 kg) i
      miałem pewien problem z ulokowaniem za kierownicą: w miejscu, gzie powinienem
      umieścić prawe kolano znajdował się narożnik konsoli środkowej. W końcu jednak
      znalazłem pozycję, która pozwoliła mi jeździć bez przeżywania mąk. Poza tym do
      auta nie mam większych zastrzeżeń (chociaż wolałbym sedana). Brakowało mi tylko
      obrotomierza (egzemplarz był z tych gołych). Co do Punto - się nie wypowiadam,
      bo nawet tego samochodu nie oglądałem od środka. Polecam za to Nubirę (nie
      wiem, co prawda, jakie są relacje cen na rynku wtórnym) - nie ma tych
      mankamentów, które wymieniłem.

Pozdrawiam
    • Gość: bonk ten test był w tv IP: *.aster.pl 11.02.04, 21:32
      Lat kilka temu redakcja motoryzacyjna TVP1 testowała na dystansie 100 tysięcy km
      Lanosa 1,5 DOHC i Fiata Siennę (modelu silnika nie pamiętam).W każdej z
      podkonkurencji a było ich kilkanaście wygrał Lanos.Koszty,
      paliwo,przeglądy,remonty,ubezpieczenia itd.O punto się nie wypowiadam bo nie
      jeździłem ale pomiędzy analogicznym Lanosem i Sienna wybieram pierwszego choc w
      moim mniemaniu plastiki w środku to porażka.
      Pozdrawiam
      bonk
    • Gość: Lanosik Zdecydowanie Lanos IP: 195.85.249.* 12.02.04, 11:54
      Zacznę przewrotnie, Punto fajne jest, jest nowsze i tyle.
      Jężdżę Lanim od 3 lat ( 95 000 km). Mam full opcje, klimka poduszki pełna
      elektryka (oczywiście jak na Laniego) Jedyny koszt jaki do tej pory poniosłem
      to instalacj gazowa i opony zimowe. Zero usterek!!! jazda do Włoch na narty w
      pięć dorosłych osób i skrzynką na dachu - no problem. W Austrii na autostradzie
      170 km/h.
      Mam nowszą wersję wnętrza (opuszczanie szyb w drzwiach) wiec nieżle to wygląda.
      Spalanie gazu około 10-11 i to z klimką i cały czas światła.
      Zdecydowanie jestem za Lanosem
      pzdr
      l
    • Gość: maast Re: Lanos vs Punto IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 19:08
      A lanos juz nie jest produkowany i kto wie skad wygrzebiesz czesci do tego
      swietnego samochodu za 3 lub 5 lat.
      Lanos to koreanski krzak-czy ta firma w ogóle sie utrzyma przez kolejne 5 lat?
      Pojedz za granice i znajdz ASO daewoo. Ja bym sie bał.
    • Gość: Gregory Re: Lanos vs Punto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.04, 13:25
      Wyszukałem porównania Lanosa, Sieny i Astry, jest tam też o bezpieczeństwie
      Sieny (Crash Test) - może komuś trochę rozświetli sytuację:
      www.google.pl/search?as_q=http%3A%2F%2Fwww.fiat.siena.prv.pl+&num=10&hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-
      8&btnG=Szukaj+z+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all
      &as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=
      Moim zdaniem Sienka ma bardzo zbliżonego w konstrukcji następcę Fiata Albea, co
      powinno zapewnić dostępność części przez ładnych parę lat.
      Polecam mimo wszystko Siene, sam szukam zadbanego i dobrze wyposażonego
      egzemplarza.

GG5245726
      ----------------
      załóż sobie strone startową www.pajacyk.pl/ (ja sobie ustawiłem)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka