lupa_87 20.01.10, 12:41 Czy jest szansa na kupienie jakiegoś sensownego minivana do 15 000 zł? Oscyluję raczyj wokół tych bardziej kompatkowych minivanów. Kombi mi się nie podoba, choć nie zarzekam się - jeśli chodzi o te miejsze = krótsze kombi. Link Zgłoś Obserwuj wątek
pan99 Re: Minivany 20.01.10, 13:33 jest szansa, ale oczywiście w okolicy 9-11 latka. czy 10 letnie auto jest sensowne? dla jednych to złom, dla innych to jeszcze niezła bryczka :-) w tej cenie młodsze minivany to tylko ściągane "bezwypadkowe igły po dziadku lekarzu do kościoła jeżdżącym raz w miesiącu" Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 20.01.10, 14:50 Oczywiście liczę się z tym, że to nie będzie młodzieniaszek. Jakieś propozycje? Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Minivany 20.01.10, 15:43 Renault Scenic 1. gen. z mocniejszym silnikiem benzynowym lub wysokoprężnym,ewentualnie(jeśli weźmiesz pod uwagę nadwozie kombi) Renault Megane Grandtour-bo na tle ówczesnych konkurentów są to udane i przyjemne samochody,choć trwałość mniej istotnych elementów (zawieszenie,ukł. wydechowy,ukł. kierowniczy) na przeciętnym lub bardzo przeciętnym(wydech zwłaszcza) poziomie.Ze względu na francuskie pochodzenie możliwość kupna dość młodego,ale ładnego,mocnego,nieźle wyposażonego samochodu. Pozdr Link Zgłoś
swan_ganz Re: Minivany 20.01.10, 16:30 > Renault Scenic 1. > Renault Megane Grandtour wprawdzie rozumiem, ze lubisz robic sobie "jajca" (kto nie lubi?) ale troche umiaru by ci sie przydało... :-) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Minivany 20.01.10, 16:50 Co Ty...:) Jeśli bym był sprzedawcą Renówek,to bym powiedział,że kuję żelazo,puki gorące:) Parę ostatnich wątków o kupnie nowego wozu,w których się udzielałem,miały finał w postaci wyznania autora:"kupuję Megane"...:) Nie moja wina,że pasuje mi Renault polecać.Poza tym to fajne auta:) No,taki ze mnie "jajcarz":) Pozdr Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 20.01.10, 21:35 A co powiecie na Hyundai Matrix? W kategorii minivanów ma dość wysokie notowania. No i cenowo daje radę. Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 20.01.10, 22:11 to raczej mikrovan - dość mały, coś jak fiat idea czy renault modus Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 21.01.10, 14:49 c-max, verso i touran za 15 tys.? :) mówimy o realnych propozycjach za 15 tys. można spróbować złapać: - xsara picasso - renault scenic I (najbardziej realna propozycja za tę cene) - opel zafira I - mazda premacy (rocznik 1998) ja bym szukał premacy, dobrze się prowadzi (niektórzy piszą, że prawie jak c-max), dobrze wygląda, jest stosunkowo mało awaryjna i bardzo obszerna jak na wymiary (4,3 m.) ma też wady, ale które auto nie ma :) Link Zgłoś
mjf1 Re: Minivany 21.01.10, 15:30 Mitsubishi Space Star. Gigantem nie jest, ale bardzo fajnie jeżdzi i ma dosyć praktyczne wnętrze (przesuwana tylna kanapa, przyzwoite wyposażenie). Generalnie polecam diesla - znana jednostka 1.9 Renault - pięknie się zbiera z tym silnikiem i pali w korkach ok. 7, a w trasie przy spokojnej jeździe można zejść poniżej 6. Link Zgłoś
nazimno Widelki cenowe: 21.01.10, 15:36 www.meinestadt.de/deutschland/auto/automarkt/100-154574-155820-155236 Link Zgłoś
czesiu71 Re: Widelki cenowe: 21.01.10, 16:18 Polecam Nissana Almerę Tino - bezawaryjny, zwrotny, pakowny. Silnik 1.8 benzyna lub diesle. Link Zgłoś
nazimno Widelki cenowe sa juz inne 21.01.10, 17:03 gebrauchtwagen-tipps.kalaydo.de/nissan/nissan-almera-tino.html Link Zgłoś
wojtek33 Re: Minivany 05.02.10, 13:38 lupa_87 napisała: > Co sądzicie o tym rankingu minivanów? Że jest zupełnie od czapy, porównaj np. bagażnik Tourana i Soula Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 05.02.10, 13:55 ale ten ranking nie jest zły (jako miernik poziomu zadowolenia z auta), tylko ma specyficzne rozumienie "minivana" dodam, że podstawowym wyróznikiem "minivana" nie jest wielkość bagażnika (większość kombi ma większą pojemność) Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 05.02.10, 14:06 wrrrr co ranking niezawodności to inne minivany - bez sensu ;-( Jak tu coś wybrać???? Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 05.02.10, 14:16 ale marudzisz :) masz tylko 15 tys. za taka cenę nie poszalejesz - jak ci zależy na niezawodności i dobrym trzymaniu drogi to szukaj Mazdy Premacy (benzyna) jak cenisz komfort to francuskich (Scenica lub Picasso) jak chcesz przyzwoitego tyłkowoza to Zafiry i tyle Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 05.02.10, 14:24 Wychodzi mi na to, że z minivanów to do 15 000 zł Mazda Permacy, a do 25 000 zł Ford Focus C-Max. A może się mylę? Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 05.02.10, 14:45 zalezy jakie masz priorytety, nie polecałbym C-maxa jako auto uzywane za 25 tys. - za tyle dostaniesz wczesne roczniki (2003-05), uchodzące (nawet w tym rankingu jaki podałaś) za dość awaryjne www.autocentrum.pl/oceny/ford/focus/ii/c-max nowe c-maxy (po 2006) mają dobre opinie - poprawiono najbardziej awaryjne rzeczy, ale to już większy wydatek Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 05.02.10, 15:17 No to podsumowując w końcu zgodnie z tym co napisałeś - zostaje mazda permacy. Teraz dobrze? ;-))))) Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 05.02.10, 13:28 ranking, jak ranking - subiektywny niestety nie uwzględnia kilku aut, ze względu na, w moim przekonaniu, niewłaściwą klasyfikację np. nie bierze pod uwagę: Forda C-maxa, Toyoty Corolli Verso, Citroena Xsary Picasso bo je klasyfikuje jako auta klasy średniej niższej (analogicznie jak zwykłego focusa, Corollę czy Xsarę) Link Zgłoś
tymon99 Re: Minivany 05.02.10, 14:15 lupa_87 napisała: > sensownego minivana contradictio in adiecto. Link Zgłoś
chris62 Re: Minivany 05.02.10, 15:27 lupa_87 napisała: > Czy jest szansa na kupienie jakiegoś sensownego minivana do 15 000 > zł? Oscyluję raczyj wokół tych bardziej kompatkowych minivanów. Rozeznaj sobie rynek a nie na forum pytaj. Polecic mogę Scenica - mam od 10 lat jeżdżę i jestem zadowolniony. Silnik 2,016V 140 KM zmnienne fazy rozrządu zasilanie lpg (instalacja BRC) więc jeździ stosunkowo szybko i tanio. Autko jest funkcjonalne i póki co niezawodne dokładam tylko w kwestii materiałów eksploatacyjnych. Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 05.02.10, 15:38 Co ma piernik do wiatraka z tym rozpoznawaniem rynku. Przeglądanie ofert np. w otomoto, szukanie rankingów i pytania o opinie na forum, to 3 drogi prowadzące do jednego pośredniego wyniku. To, że pytam tu o opinie nie znaczy, że nie rozpoznaję rynku. Link Zgłoś
chris62 Re: Minivany 08.02.10, 12:01 lupa_87 napisała: > Co ma piernik do wiatraka z tym rozpoznawaniem rynku. Przeglądanie > ofert np. w otomoto Ha ha przeglądanie ofert na komputerze a oglądanie aut w rzeczywistości to kompletnie różny sposób rozeznania rynku. Jak zmitrężysz wiele godzin i kasy na paliwo na dojeżddżaniu do wg ogłoszeniodawców super hiper autek po to żeby się przekonać, że to kolejny pic na wodę fotomontaż to pogadamy. Mając 15 tys. Ty sie martw o to żeby znalazło się coś nie zajeżdżonego a nie rankingami i opiniami na forum. Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 08.02.10, 15:28 Nie zgadzam się z Tobą. Jeśli kupuje się stare auto to ważne są informacje na temat rankingów niezawodności. Nie po to są robione badania na 8,9,10 letnich autach, żeby je wyrzucać do kosza. Co do jeżdżenia osobiście to najpierw trzeba wiedzieć czego się szuka i po to są pozostałe metody. Jeśli zaś chodzi o kwotę, to mierzy się siły na zamiary - Tobie nic do tego ile kto może przeznaczyć na samochód. Jeśli nie potrafisz udzielić żadnej komnstruktywnej odpowiedzi ma pytanie w temacie, to nie marnuj energii i miejsca na serwerze - proste. Swoją drogą, dzieki za powyższe cenne uwagi. Wybrałam Mazdę Premacy, tylko tak 2003-2004 rocznik. Trochę drożej ale myślę, że będzie warto. Link Zgłoś
chris62 Re: Minivany 11.02.10, 14:41 lupa_87 napisała: > Nie zgadzam się z Tobą. Twoje prawo. Jeśli kupuje się stare auto to ważne są > informacje na temat rankingów niezawodności. Nie po to są robione > badania na 8,9,10 letnich autach, żeby je wyrzucać do kosza. Ale tyle są warte. Co do > jeżdżenia osobiście to najpierw trzeba wiedzieć czego się szuka i po > to są pozostałe metody. No zakładam żze wiesz czego szukasz.. Jeśli zaś chodzi o kwotę, to mierzy się siły > na zamiary - Tobie nic do tego ile kto może przeznaczyć na samochód. Ale przecież sam podałeś kwotę i rzeczywiście nic mi do tego ale też wiem co za taką kwotę oferują na oto moto:) > Jeśli nie potrafisz udzielić żadnej komnstruktywnej odpowiedzi ma > pytanie w temacie, to nie marnuj energii i miejsca na serwerze - > proste. Niech będzie, że zmarnowałem czas Tobie nie warto nic radzić!!! Swoją drogą, dzieki za powyższe cenne uwagi. No tjak w końcu cenne czy zmarnowane? Wybrałam Mazdę > Premacy, tylko tak 2003-2004 rocznik. Trochę drożej ale myślę, że > będzie warto. To po kiego grzyba piszesz do 15 tys. skoro kupujesz jednak drożej? Nie interesi mnie co tam kupiłeś i jakie ma miejsce w rankingu. Ostatnio szukałem auta dla córki - megane coupe dokładnie. To co widziałem w rzeczywistości a to co obiecywali ogłoszenodawcy to były 2 różne światy. Takie ogłoszenia powinny być karalne za wprowadzanie ludzi w błąd. Kto ku..a mi zwróci poniesione koszty za zmarnowany czas i paliwo? Kupiłem w końcu auto starsze bo było lepsze od tych o nawet 5 lat młodszych rzekomo bezwypadkowych i z przebiegami ok. 100 tys a w rzeczywistości chyba ze 400 tys. Link Zgłoś
chris62 Re: Minivany 22.02.10, 13:52 lupa_87 napisała: Wybrałam Mazdę > Premacy, tylko tak 2003-2004 rocznik. Trochę drożej ale myślę, że > będzie warto. Z ciekawości poczytałem sobie o Premacy a także opinie. Cóż jeśli wierzyć takim tekstom jak ten cytuję: "SUPER AUTO ,SPALANIE NA TRASIE 4.9 PRZETESTOWANY WIELE RAZY SUPER TRZYMA SIĘ DROGI JAK NAJBARDZIEJ POLECAM TEN KTO OCENIA TO AUTO NA 2 TO KUPIŁ ZŁOM" Dodam ze opinia dotyczy auta z silnikiem benzynowym 2,0 131 KM. He he 4,9/100 km chyba że 40% trasy na lawecie!!! Zastanawia mnie po co ludzie piszą takie bzdety. Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 22.02.10, 14:33 jest to ewidentna pomyłka albo piszacego albo autocentrum, często się zdarza na tym portalu w przypadku różnych aut, że ktoś opisuje diesla a na dole jest przyporządkowany silnik benzynowy 2.0 benzyna w Premacy spali w mieście 11-12 litrów, a na trasie 7-8 natomiast nie ulega wątpliwości, że Premacy ma świetne "właściwości jezdne", fajne wielowahaczowe zawieszenie (chyba robione razem z Fordem) - choć wg mnie układ kierowniczy jest zbyt bezpośredni Link Zgłoś
chris62 Re: Minivany 23.02.10, 14:42 Dopiero następca czyli 5 jest na podłodze Forda a Premacy bazował na Maździe 626. 2,0 benzynowy ma zaledwie 130 KM - nieco mało na takiego vanika, no ale ujdzie dzięki pojemności, która daje przyzwoity moment obrotowy. Tak czy inaczej moim zdaniem autko ciekawe również brałbym pod uwage przy ewentualnym zakupie. Link Zgłoś
tocqueville Re: Minivany 23.02.10, 15:23 Premacy jest skrzyżowaniem Mazdy 626 (podwozie, silnik) i 323 (wnętrze, wiele elementów osprzętu). Oba te modele mają bardzo dobre notowania jeśli chodzi o bezawaryjność. Silnik 130 KM jest absolutnie wystarczający dla Premacy (to stosunkowo lekkie auto). już 1,8/100 KM zapewnia przyzwoite osiągi (11,8 do setki). Ponieważ Mazda już w tym okresie współpracowała z Fordem, nie wykluczam że zawieszenie w 626/Premacy ma jakieś koligacje z Focusem. Link Zgłoś
chris62 Re: Minivany 24.02.10, 09:17 tocqueville napisał: > Silnik 130 KM jest absolutnie wystarczający dla Premacy (to stosunkowo lekkie a > uto). > już 1,8/100 KM zapewnia przyzwoite osiągi (11,8 do setki). > Wystarczający,zgoda ale... wolę swoje 140KM w Scenicu :) Link Zgłoś
silje78 Re: Minivany 23.02.10, 11:08 jak zdecydujesz się na konkretny model to poszukaj sobie forum o konkretnej marce i modelu. ja przy pierwszym samochodzie ominęłam tą drogę i później bardzo tego żałowałam. tam dowiesz się jakie są najwięskze problemy. są tam zarówno osoby zadowolene jak i nie z konkretnych aut. pozdrawiam. Link Zgłoś
lupa_87 Re: Minivany 17.02.10, 21:36 Jeszcze nie natknełam się na właściwy egzemplarz. A czemu pytasz? Masz jakieś inne = właściwsze propozycje? Link Zgłoś
zetec Re: Minivany 24.02.10, 14:18 Chevrolet Rezzo o ile kupujesz samochód dla siebie a nie dla sasiadów i rodziny. Tani i możesz kupić młody rocznik z małym przebiegiem z Polskiego salonu. Minusy: spalanie wyglad i brak prestiżu - dla niektórych bo to DAEWOO Plusy: bezawaryjny tanie części wygodny i w sumie niezle wyposażony Mam i moge polecić. Pzdr Link Zgłoś