Gość: gb Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 80.51.140.* 25.01.10, 18:32 Czytam to i mi sie nie chce wierzyc jak ludzie moga pisac takie glupoty 175nm wystarczy do spokojnej jazdy sprawdzcie sobie ile ma np taka octavia 1.6 momentu(pewnie w granicach150nm) i cos kolo 105 ps a i tak ma lepsze osiagi niz 1.9tdi 90 ps pomimo tego ze ten silnik ma grubo ponad 200nm :D sprawdzone :) Link Zgłoś
Gość: mk Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.ghnet.pl 25.01.10, 19:30 jesli chodzi o moment to w zwyklym silniku benzynowym, bez bezposredniego wtrysku 170-180 nm osiagano do tej pory z pojemnosci 1,8, do tego byla moc od 125-140km jesli z 1,2 osiagaja podobne wartosci (momentu) i wplywa to korzystnie na dynamike, i spalanie to czemu nie wszyscy tak sie wymadrzaja tutaj, a nie bylo jednej osoby ktora by jezdzila jakimkolwiek autem z tym silnikiem, nie mowiac o octavii, wiec przynajmniej jesli o wrazenia z jazdy i spalanie chodzi to niech zamilkna awaryjnosc/wytrzymalosc takiej kombinacji, to juz czas pokaze czy to na 100kkm czy moze jednak 200kkm i wiecej diesle tez mialybyc niewidomo jak wytrzymale, po czym okazalo sie ze w nowoczesnych i wysilonych osprzet sie psuje, ale tez jednemu po 50tys innemu po 200 nie Link Zgłoś
Gość: sachs Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.web.vodafone.de 25.01.10, 19:48 O jak ja lubie forumowych madrusiow Dla porownania - podobne osiagi ma Mazda 3 2.0 150KM a juz przy subaru Imprezie 1.5 to ta Skoda spokojnie moze miec znaczek RS Jakies watpliwosci? Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.55.rev.vline.pl 25.01.10, 19:59 Przykro czytać tak zawistne komentarze.Ludzie dajcie sobie na wstrzymanie.Właśnie od miesiąca posiadam SKODE II wersja AMBIENTE 1,4 TSI .Mogę stwierdzić że jazda tym samochodem jest przyjemnością. Spalanie obecnie w jeździe miejskiej odcinki do 10 km spalanie około 10 l. Na razie nie wypowiadam się o trwałości silnika.Jeżeli jest taka kaszana to czy SKODA dałaby możliwość zakupu przedłużenie gwarancji do 5 lat w zakresie podstawowym za 1290 zł. Silniki TSI są jednostkami które już istnieją od 4 lat. Link Zgłoś
Gość: do "do, obywatela" Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 20:08 Czesi zrobili najlepszy samochód osobowy w bloku wschodnim, była to właśnie Favorit. Link Zgłoś
Gość: paolo70 Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.10, 20:16 Ja również jeżdzę Octavią kombi 1,4 TSI, zrobiłem ok 7 tys km i jedno mogę powiedzieć- za 61 tys brutto mam duże auto z niemal wszystkimi systemami kontroli trakcji, silnik jest idealnie dostrojony do masy auta, bardzo cichy, a największą frajdę sprawia to, że "ciągnie" od 1200 obrotów do 4500 praktycznie w sposób ciągły z przyrostem mocy. Tyle, co potrzebuję, tyle daje silnik. W trasie mieszanej- trasa- Wrocław korki- trasa, na odcinku 300 km, spalił 6,7 litra Pb98 przy temperaturze -12. Czego chcieć więcej? Link Zgłoś
Gość: qq Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 109.243.34.* 25.01.10, 20:25 Smieszą mnie te zawistne kometarze nedzarzy których nigdy nie bedzie stac na zakup nowego samochodu. A to właśnie ta grupa najwęcej ujada na forach na nowe samochody nie ważnej jakiej marki. Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 109.243.34.* 25.01.10, 20:35 Zaraz pogodze tu wszystkich idiotów. W Harley są dwucylindrowe silniki 1100cm3 o pieknej kulturze pracy i mocy aż 120Km. Mają też potężny moment obrotowy. Czyli spoko mozna by było montowac do samochodów, bo mają moc ale frajerzy zaraz by płakali bo 2 cylindry by im nie pasowały, no i pojemnośc. Bo byle wieśniak musi mieć pod maską co najmniej 2 litry i z 4 cylindry. Moc może być mniejsza niż w Harleyu Link Zgłoś
Gość: kaspar Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 20:51 Dodam, tylko, że nie mają do tego zielonego pojęcia jak te silniki są skonstruowane. Trochę czasu poświęcić i poszukać konkretnego opisu. Tym bardziej 1.2TSI - z samej konstrukcji można przyjąć, że będzie to trwała jednostka. Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 91.188.112.* 25.01.10, 22:05 facet gdzieś ty widział octavie combi za 61kPLn? chyba bez lakieru była i kółek. Skocz do salonu i pogadaj a nie wymyślaj pierdoły. Za średnią konfigurację trza dać 70-80kPLN Link Zgłoś
Gość: darek Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.web.vodafone.de 25.01.10, 22:28 Za 56tys plus 1.8 za metalik kupisz Octavie kombi 1.6 w wersji mint m.in klima, esp,elektryka,mp3 itd wiec co wypisujesz ? Czego potrzebujesz wiecej - skorzanej tapicerki i nawigacji dotykowej i biksenonow zeby nie byla gola ? Link Zgłoś
Gość: lucjan Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 94.254.168.* 25.01.10, 22:32 Turbina to tylko kolejna część która może sie zepsuć, a jej koszt to kilka tysięcy zł, dlatego ja bym wolał wolnossące 1.6 niż takie 1.2 TSI. Coś za coś, może mniej pali ale za to pewnie ma mniejszą trwałość. Link Zgłoś
Gość: tim Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 22:35 Wszystko ładnie i pięknie ekonomia w zgodzie z ekologią. Ale radzę spróbować przejechać się jakimś autem o podobnych gabarytach i masie wyposażonym w więcej niż 4 cylindry i 200KM. Naprawdę warto. Oprócz ekonomi jest jeszcze przyjemność z jazdy. Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 22:43 Szanowni Państwo, pytanie do użytkowników: jak wygląda kwestia nagrzewania się kabiny w minusowych temperaturach przy silnikach 1, 6 - wolnossącym i 1, 4 TSI. Pytam o doświadczenia przy ca. - 20/-25 stopni C. Po ilu minutach w kabinie jest ciepło? Dziękuję za odpowiedź. Link Zgłoś
Gość: paolo70 Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.10, 22:57 1.4 TSI nagrzewa się że tak powiem klasycznie, musiałem zasłonić chłodnicę, i było już OK. Koledze zenkowi mógłbym pokazać fakturę- 61 kPLN to wersja z kratką- wersja Mint- ale chyba lepiej żeby zenek sobie sam do salonu poszedł. Na początku żałowałem, że nie kupiłem TDI, bo pieniądze były podobne, ale teraz ponownie wybrałbym TSI. Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 91.188.112.* 25.01.10, 23:42 sorki Panowie ale w wersja mint to nic innego jak podstawowa bieda + klima.. tam nawet radia i kółka zapasowego nie ma (!), a w standardzie staloki 15" ze strasznymi kołpakam (pół bidy bo też pojeździ). Wprawdzie brak przeciwmgielnych ale za to są relingi. na szczęście czarne.. Rozumiem tutaj linie obrony ale to wyposażenie jest na poziomie daci logan. Pan paolo kupił zapewne wersje na wyprzedaży 2009, a ich już dawno nie ma, przynajmniej mi dać nie chcieli. Żeby było fajnie facio w salonie jako wyposażenie pokazał wymienił mi bagażnik, który wprawdzie spory, jednak jako bonus mało przekonywał.. Koszt tego całego luksusu to 66kPLN + 1,8kPLN metalik (sorki ale biały mało kogo bawi) + 2kPLN kratka co daje 70kPLN za doprawdy nic.. Jakis rabat sie wyskrobie, ale nie 10kPLN zapewne. Do tego trza by zimówki, radyjko bo tak to jakoś smutno, alarm coby nie walneli spod bloku (miejsce w pierwszej dzisiątce kradziezy zobowiązuje), no i ubezpieczenie (ale tego nie wliczamy).. Tak cz tak bez ~70tys. nie ma szans, no chyba ze desperados, wersja dla prasy:) Link Zgłoś
Gość: diplok Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 213.25.201.* 25.01.10, 23:56 vw vielkie wariactwo. 1.2 100 ps. i spalanie na poziomie 10 l /100. to ja już wole swoją octavie 1.9 tdi ze skromnymi 90 teraz już 130 koni. spalanie 6.2 jazda mieszana, więcej miasta. opłaty troszkę większe niż za 1.2. ale przynajmniej nm są jakieś normalne. a i silnik który dociska przednią oś. a nie fruwełko które trzeba dociążyć na zimę żeby skręcić. Z 2 str. nie mówiąc o maluchu bo to nie auto, ale sejciento miało 0,9 i w rękach dobrego kierowcy dało się tym jeździć. ale superB i litr pojemności to już lekka przesada, jak ja powiem żonie albo kumplom z pracy " kupiłem superba 100 koni i litr poj." może lepiej powiedzieć tysiąc ml. ??? Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 91.188.112.* 26.01.10, 00:18 jeszcze jedna uwaga do pana paolo, nie wiem gdzieś pan wizytował ten salon, ale wersja TDI jest droższa o 10kLPN od 1.4.. To raczej dla nikogo nie są "podobne pieniądze" Link Zgłoś
johanna_haase Re: Nowe serce pod maską Octavii 26.01.10, 00:57 Jedna uwaga do pana Zenka: niech pan nie ekstrapoluje na innych swoich bida-doświadczeń. Jeżdżę vw tiguanem, i chyba w nim sam park assist kosztował więcej niż ta śmieszna różnica między skodą TSI a TDI. Dla mnie to są "podobne pieniądze, czyli "w okolicach sześćdziesiąt do osiemdziesiąt". Więc błądzi pan, pisząc "To raczej dla nikogo nie są "podobne pieniądze"" - dla mnie są. ;-) Link Zgłoś
Gość: kot Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.miconet.pl 26.01.10, 01:11 do: Gość: ja proponuję poszukać wiedzy w wikipedii. na temat momentu obrotowego, mocy maksymalnej, krzywej mocy... to co napisałeś zdradza że powinieneś się dobrze wczytać w wikipedię. dobrze wczytać... Link Zgłoś
Gość: kot Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.miconet.pl 26.01.10, 01:14 jeszcze dla 'gościa ja' "Tutaj mamy przyzwoitą moc maksymalną i świetny jej przebieg - od 1500 do 4100rpm moc jest proporcjonalna do obrotów. " ale wprost proporcjonalna? odwrotnie? stary, żeby pisać brednie, trzeba to robić przynajmniej tak żeby udawać mądrego :) Link Zgłoś
Gość: TDI trasa spalanie Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.zone13.bethere.co.uk 26.01.10, 06:37 Nie stać frajerów na Octavie TDI to teraz wymyślają ideologię piszę też do tych frajerów co kupili TSI , weż w te TSI 4 osóby walizki i jedz do Hiszpani nasytaw tempomat na 130 km i wciągnie ci to cudo nie 10 a 12 litrów na 100 km Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 80.240.172.* 26.01.10, 08:45 Za chwilę Fiat zacznie produkować 2 cylindrowe ponad 100Km silniki muliair. I za kilka lat silniki spalinowe będa 2 góra 3 cylindrowe, które zresztą zaczną wypierać samochody elektryczne, (jak tylko opracują technologie tanich i pojemnych ogniw elektr), a smrodliwe spalinowce trafią jako generatory prądu gdzieś pod podwozie i nikt nie będzie się rajcował czy to silnki taki czy sraki. Sam pod koniec roku kupie elektryka do miasta. A spalinowy tylko na wakacje. Link Zgłoś
Gość: sarkasta Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.rkt.am.lodz.pl 26.01.10, 08:59 Nie ma co się cieszyć z tego trendu do obniżania pojemności silników. W Polandii jeździ się głównie używanymi, a niekiedy wręcz zajeżdżonymi autami, a małe wyżyłowane silniczki nie są zbyt trwałe. Wiadomo że większość samochodów na giełdzie to 5-10letnie igiełki od niemieckiego lekarza emeryty, ale jak komuś się trafi samochód po takim dziadku tyle że dorabiającym np. jako przedstawiciel handlowy, to może mieć kłopoty. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: 81.210.9.* 26.01.10, 09:06 @kot Nie ma to jak głupkowata krytyka. Już na pierwszy rzut oka widać, że 'gość ja' należy do ludzi, którzy dysponują wiedzą by pisać artykuły na wikipedii na ten temat. Ty za to braki w wykształceniu nadrabiasz pieniactwem. Wszystko co napisał 'gość ja' jest prawdą, za to wszystko co ty napisałeś... nic nie napisałeś! Żadnego faktu ani opinii. Gdybyś sam się wczytał w tę swoją wikipedię, to wiedziałbyś, że przy stałym momencie obrotowym moc jest rzeczywiście proporcjonalna do obrotów. Czego w tym nie rozumiesz? Jakie znasz jeszcze rodzaje proporcjonalności, że to stwierdzenie wydaje ci się niejednoznaczne? Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.psat.pl 26.01.10, 09:46 Ja potestowałem VW Touran z 1.4 TSI 140 KM. I jeździło to rewelacyjnie. Spalanie jak na benzynę również robiło wrażenie - średnie z tysiąca km 6,8. Wierzę w to, że 1,2 TSI w Octavi znajdzie nabywców - zwłaszcza tych, którzy nie przepadają za dieslami (albo się boją ew. kosztów napraw), czy też przejeżdżają małą ilość km w roku. Mam wrażenie, że większość osób na "nie" to osoby, które patrzą z perspektywy kupna używanego, gdzie różnica pomiędzy dieslem a benzyną nie jest tak ogromna i gdzie można kupić w tym samym roczniku diesla taniej niż benzynę (abstrahując przy tym zupełnie od stanu technicznego samochodu). Kupując nowy samochód w salonie, typowy użytkownik robi sobie rachunek ekonomiczny. I dlatego duża część nowych samochodów z wyposażenia ma tylko to, co było w danym pakiecie, bez domawiania jakiś poszczególnych opcji typu podgrzewanie kierownicy, etc. Nie sztuką jest kupić używany 3-10 letni samochód z ekstra wyposażeniem za "normalne" pieniądze. Zróbcie to samo z nowym. Dlaczego tak mało ludzi zamawia w salonie wypasioną furę z najlepszym (największym/najmocniejszym) silnikiem? Chyba wszyscy sobie zdają sprawę, jak jest. Dlatego producenci dają nam takie silniki jak doładowane 1.2, 1,4, czy też 1.6. I za rok, dwa, trzy, zobaczymy wysyp takich silników na rynku używanych samochodów. Bo normalni ludzie, którzy w końcu zdecydują sie na samochód z salonu, umieją liczyć pieniądze. W odróżnieniu od paru osób tutaj komentujących. Dlatego Passat czy też Mondeo (czyli teoretycznie klasa samochodów, które przecież nie powinny się zniżać do takiego poziomu jak Octavia dla plebsu) również będą oferowane z silnikami 1.4. I znajdą nabywców. Tylko z całą pewnością nie wśród komentujących ten artykuł ;) PS. Nie zdziwi mnie jak pojawi się za jakiś czas silnik 1.0 TSI. Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: Nowe serce pod maską Octavii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 09:48 wypowiedź gostka/cioci "johanna" proszę zamieścić od razu na naszej klasie, bo wiele wnosi do rozmów o silnikach cenach i pojemności i opłacalności. Zapewne wszystkich czytelników wielce interesuje stan majątkowy naszego adwersarza. Proponuję skoczyć na oneta, tam jest już paru mitomanów od A3, A5, beemek i tym podobnych dyrdymałów, zapewne znajdzie paru interlokutorów przebijających się nawzajem w głupich komentarzach Link Zgłoś