amelkalive 19.02.10, 19:35 witam,mial ktos do czynienia z takim wynalazkiem,polecacie?Jesli nie to dlaczego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
amelkalive Re: Sruby plywajace! 19.02.10, 19:36 Dodam ,ze chce zmienic rozstaw z 5x98 na 5x100 Link Zgłoś
dewulot1 Re: Sruby plywajace! 19.02.10, 19:57 Wynalazek istnieje i jest uzywany ale ja nie mam do niego przekonania. Najwazniejszy jest otwor centrujacy w feldze, jezeli ciasno pasuje do "pilota" na piascie to mozesz sie odwazyc i tych srub uzyc. Jezeli do tych srub potrzebujesz takze pierscienia wypelniajacego szpare miedzy felga a piasta to omin to wszystko z daleka czyli zapomnij. Polaczenie kola z samochodem to jest ostatnie miejsce gdzie odwazylbym sie pakowac nieoryginalne, sztukowane bo nie pasuja, czesci, pomimo ze wygladaja ladnie albo cena jest atrakcyjna. Link Zgłoś
soner3 Re: Sruby plywajace! 19.02.10, 19:58 Mozesz smialo zastosowac byle produkt byl wymaganej jakosci. Link Zgłoś
dewulot1 Re: Sruby plywajace! 19.02.10, 20:45 > Jesli nie > to dlaczego? Juz wyjasniam. Po prostu nie wierze ze te sruby plywaja. Normalna sruba ma pod lbem czesc stozkowa ktora wchodzi w otwor felgi. Jak sruba, stozek i otwor w feldze sa w jednej osi to wszystko jest git. Ta sruba plywajaca ma ow stozek jako oddzielna czesc, ktora moze sie obracac wzgledem sruby momosrodowo. No i gdy wkrecisz taka srube prawie do konca (sruba nie jest w osi otworu bo felga ma inny rozstaw otworow), powinnas palcami obrocic ta stozkowa czesc tak zeby ona byla w osi otworu, po czym dokrecic srube do konca, i wszystko znow byloby git. Tylko ze nikt tak nie robi bo nie ma takiej mozliwosci. Po pierwsze nie ma jak zlapac za ten stozek zeby go nastawic w osi otworu. Po drugie nawet jak go nasawisz, to dalsze obracanie sruba obroci rowniez stozek i bedzie on znow nie w osi otworu. Wiec wszyscy licza ze to sie wszystko samo ulozy i po prostu dokrecaja taka srube jak normalna. Ale wtedy ow stozek nie bedac w linii otworu felgi zostanie w polozeniu w jakim byl gdy sie po raz pierwszy zetknal z felga, nie w osi otworu, po czym bedzie w otwor wepchniety na sile powodujac zginanie sruby. Mam nadzieje ze to zrozumialas. Link Zgłoś
soner3 Re: Sruby plywajace! 19.02.10, 20:51 Takie sruby posiadaja ceryfikacje, homologacje itd firmuja je znani prducenci felg wiec chyba twoje obawy sa lekko na wyrost. Link Zgłoś
dewulot1 Re: Sruby plywajace! 19.02.10, 21:10 Wszystko zalezy czy stozek jest koncentryczny i tylko sie przesuwa w poprzek sruby, czy jest mimosrodowy. W pierwszym przypadku zgoda, taka dwuczesciowa sruba jest nawet lepsza od zwyklej bo kompletnie eliminuje zginanie samej sruby. Ale ja mialem w reku wynalazek mimosrodowy ktorego zadaniem bylo umozliwienie uzycia felgi o innym rozstawie otworow. Stwierdzilem ze to goovno i sie wiecej tym nie zajmowalem. Link Zgłoś