Dodaj do ulubionych

SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC ....

IP: *.telia.com 19.02.04, 10:31
...MOTORYZACJI ,ale nie LPG ,"melodia" przyszlosci bedzie biogaz i erdgaz ,
juz obecnie w zachodniej czesci (i polnocnej) naszego kontynentu montuje sie
fabrycznie instalacje na bio&erdgaz ,silniki sa specjalnie projektowane do
paliwa lotnego,nie jak obecnie po polskich drogach jezdzace przerobki
silnikow benzynowych na gaz.Najwiekszym,wprost nie do wyczerpania jest metan-
tego gazu nigdy ludzkosci nie zabraknie,technologia do wykozystania tego daru
natury juz jest,,,,lecz te benzynowe lobby ,,, i ich uzasadniona niechec do
wprowadzania silnikow zasilanych gazem.
Obecnie VOLVO sprzedaje jeden z swoich modeli z Bi-Fuel motor 2435cc 140kM ,-
wystarczajaco duzo koni by nie byl "mulem",cena V70 - 296 900 sek tj.ok. 150
000 pzl.
    • Gość: partyjny Re: SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC .... IP: 64.203.129.* 19.02.04, 11:21
      Czy taki samochod na gaz pojedzie na benzynie?
      NIE
      Bo bedzie zaprojektowany specjalnie na gaz.
      I to jest OK.
      Nie mam nic przeciwko gazowi jako takiemu, ale przeciwko wiesniackim przerobkom
      powodowanym polska chytroscia i zasciankowsocia.
      Mam nadzieje, ze kazdy taki chytry straci dwa razy, jak to ktos napisal w
      ktoryms z watkow.

• Gość: Odin Re: SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC .... IP: *.telia.com 19.02.04, 12:32
        Silniki specjalnie projektowane na paliwo gazowe,pojada rowniez na benzyne,-
        VOLVO ma maly "baczek" na 15 lt. -gdyby sie okazalo ze na najblizszej stacji
        paliwowej nie ma gazu,oczywiscie mozna miec "zapasowke" na XY lt. benzyny w
        bagazniku,jak dotyczczas.
        ________________________________________________________________________________
        • tody1305 Re: SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC .... 19.02.04, 15:40
          Marea i Multipla bifuel również mogą jeździć na obu rodzajach paliwa. Oprócz
          tego butle mają schowane fabrycznie w podłodze, więc nie traci sie miejsca.
      • bms01pl Re: SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC .... 19.02.04, 23:11
        gdybyś przed rozpoczęciem swojej bezsnesownej krucjaty przeciwko innym niż
        benzyna formom zasilania silników samochodowych choć trochę spróbował zgłębić
        temat na pewno trafiłbyś gdzieś na informację, że instalacje gazowe nie są
        polskim wymysłem, nie są również wymysłem ostatnich lat - powstały ponad
        osiemdziesiąt lat temu a technologię opracowały włoskie chytrusy i zaściankowe
        wieśniaki. no ale kogo jak kogo, ciebie o chęć do zdobywania wiedzy posądzać
        nie można.
        • bms01pl Re: SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC .... 19.02.04, 23:16
          ponieważ mój wątek umiejscowił się dość niefortunnie informuję, że jest
          odpowiedzią na kolejne wywody partyjnego.
    • chaladia Re: SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC .... 19.02.04, 21:30
      Chciałem o tym napisać już parę dni temu, gdy zaczęła się ta nagonka na gaz.
      Otóż proponuję sobie poczytać dane statystyczne na temat zapasów surowców
      energetycznych na Świecie. Tak się składa, że ropy naftowej zacznie brakować za
      życia wielu z nas, a gazu ziemnego starczy jeszcze na sporo dłużej. Obserwując
      trwałość samochodów (do dziś szczęśliwie jeździ sporo Garbusów, Mercedesów 115,
      w Szwecji Volvo Amazon jest całkiem częstym widokiem, w Anglii Triumph
      Spitfire, Rovery P6 a nawet P5) można mieć pewność, że za 20-30-40 lat wiele
      dzisiejszych nowych samochodów czeka przeróbka na gaz z konieczności (jeśli
      dotrwają), a nowe samochody będą z założenia dwupaliwowe albo na sam gaz.

Poza tym, w obliczu inwazji biopaliw, wiele osób zapewne zdecyduje się na
      przeróbkę swych samochodów na gaz, jako paliwo mniej szkodliwe. Jeśli tylko
      okaże się, że producenci samochodów zaczną robić trudności z naprawami
      gwarancyjnymi silników z powodu stosowania biopaliw - ja sam się zapewne na to
      zdecyduję.
      • Gość: Antoni Bławatko Re: SAMOCHODY NA GAZ TO PRZYSZLOSC .... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.02.04, 22:53
        W latach 50-tych mowilo sie, ze ropy wystarczy jeszcze na 40 lat i to przy
        owczesnym poziomie zuzycia.
        Ale jakos nie zabraklo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka