IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 09.03.04, 14:30
Czy po przepaleniu 1 sztuki - należy (oczywiście dot. xenonów):
1.Wymienić od razu obie? - koszt!!!
2.Czy można "mieszać" różne firmy, każda od innego producenta parametry te
same, czy ma to znaczenie odnośnie ich żywotności?

Co do klasycznych żarówek jestem zorientowany.
PZDR.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Xenon 09.03.04, 16:06
      A jak stara jest ta nieprzepalona żarówka?
      • Gość: peak Re: Xenon IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 09.03.04, 18:59
        2,5 roku świecenia?
        • greenblack Re: Xenon 09.03.04, 19:03
          Włóż, a raczej zleć włożenie nowej żarówki i w nocy zobaczysz, jaka jest
          różnica między jednym a drugim reflektorem. Zresztą wkrótce padnie też druga
          żarówka. Wymieniaj obie. Jaki to samochód?

Pozdrawiam
    • Gość: Maciek Re: Xenon IP: *.arkonskie.v.pl 09.03.04, 17:30
      W auto swiecie byl chyba tekst o ksenonach i napisali ze zawsze trzeba wymieniac
      obie...pokazywali Opla Vectre C, koszt wymiany zarowek 1,4 tys zl...Wszsystko w
      serwisie autoryzowanym.
      • niknejm Re: Xenon 09.03.04, 19:33
        Tja, a niektórzy twierdzą, ze ksenony wystarczają na całe 'życie' auta i nie
        trzeba ich wymieniać (chyba, że 'dzwonek'). Cosik mi się zdaje, że nie do końca
        jest to prawdą :-(

Pzdr
        Niknejm
        • 01boryna Re: Xenon 09.03.04, 19:47
          niknejm napisał:

> Tja, a niektórzy twierdzą, ze ksenony wystarczają na całe 'życie' auta i nie
          > trzeba ich wymieniać (chyba, że 'dzwonek'). Cosik mi się zdaje, że nie do
          końca jest to prawdą :-(
          >
          > Pzdr
          > Niknejm

Ubiegles mnie Niknejmie, tez slyszalem o dlugowiecznosci Xenonow. Stad pytanie
          do Peaka: ile lat ma twoje auto? A moze obecne Xenony nie byly orginalnie
          montowane w fabryce?

Pozdrowienia
          • Gość: peak Re: Xenon IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 10.03.04, 12:12
            Do 01boryny i Greenblacka
            Auto VW Passat Variant 1,9 TDI rocznik 2001 - przebieg 130 kkm.bezwypadkowy
            Myślę, że oryginalne, chyba, że coś dłubali w salonie.(ale ja o tym nic nie
            wiem)
            • niknejm Re: Xenon 10.03.04, 15:31
              Gość portalu: peak napisał(a):

> Do 01boryny i Greenblacka
              > Auto VW Passat Variant 1,9 TDI rocznik 2001 - przebieg 130 kkm.bezwypadkowy
              > Myślę, że oryginalne, chyba, że coś dłubali w salonie.(ale ja o tym nic nie
              > wiem)

Czyżby VW założył, żePasek po 3 latach to szrot, więc wystarczą xenony na 3
              lata, czyli cały zywot pojazdu? ;-)))))))))))))
              A poważnie - zapytaj, czy im się to często zdarza. Ciekawym.

Pzdr
              Niknejm
              • hip-hopp Trzy lata i nie ma Passata ;-))) (N/T) 12.03.04, 09:27
                niknejm napisał:

> Gość portalu: peak napisał(a):
                >
                > > Do 01boryny i Greenblacka
                > > Auto VW Passat Variant 1,9 TDI rocznik 2001 - przebieg 130 kkm.bezwypadkow
                > y
                > > Myślę, że oryginalne, chyba, że coś dłubali w salonie.(ale ja o tym nic n
                > ie
                > > wiem)
                >
                > Czyżby VW założył, żePasek po 3 latach to szrot, więc wystarczą xenony na 3
                > lata, czyli cały zywot pojazdu? ;-)))))))))))))

TRZY LATA I NIE MA PASSATA

;-)))))))))

> Pzdr
                > Niknejm
            • 01boryna Re: Xenon 10.03.04, 16:50
              Gość portalu: peak napisał(a):

> Do 01boryny i Greenblacka
              > Auto VW Passat Variant 1,9 TDI rocznik 2001 - przebieg 130 kkm.bezwypadkowy
              > Myślę, że oryginalne, chyba, że coś dłubali w salonie.(ale ja o tym nic nie
              > wiem)

A jak wyglada w Polsce kulanz ? Jesli auto ma dopiero 3 lata i bylo regularnie
              oraz we wlasciwym warsztacie servicowane to producent musi w tak oczywistym
              przypadku ponosic przynajmniej czesc odpowiedzialnosci (kosztow). Pomimo
              wygasniecia gwarancji.

Peak nie daj sie oszukiwac.

Pozdrowienia
              • Gość: peak Re: Xenon IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 10.03.04, 17:05
                Nie wiem, czy zostałem dobrze zrozumiany.
                Ew. "grzebanie w salonie" dotyczyło czasu zanim autko wyjechało z salonu
                tj.2001.
                Gwarancja 1 rok upłynęła.
                Naprawdę nie wiem na czym miałaby polegać częściowa odp. - kogo? producenta
                żarówki,czy auta?
                • 01boryna Re: Xenon 11.03.04, 00:19
                  Kulanz (czy nie jest to po polsku rekojmia?) polega na dalszej, pogwarancyjnej,
                  odpowiedzialnosci producenta za swoj wyrob. Funkcjonuje to na bazie
                  dobrowolnosci, jest jednak ze strony producenta obwarowane podstawowym
                  warunkiem: auto musi przechodzic wszystkie przeglady regularnie w fachowym
                  warsztacie.
                  Niedawno sasiadowi w jego 3-letnim Saabie (niecale 50tys km) powaznie popsula
                  sie skrzynia biegow. Nie powinno bylo sie to wydarzyc i dlatego mimo konca
                  gwarancji Saab pokryl 60% kosztow naprawy.

> Naprawdę nie wiem na czym miałaby polegać częściowa odp. - kogo? producenta
                  > żarówki,czy auta?

Oczywiscie ze producenta auta. W koncu kupujesz VW i od VW otrzymujesz
                  gwarancje. I tak jak w przypadku sasiada nikogo nie interesuje czy skrzynia
                  byla robiona przez Saaba czy moze jakas firme podwykonawcza specjalizujaca sie
                  w produkcji skrzyn biegow.

pozdrowienia
                  • hip-hopp Re: Xenon 11.03.04, 17:12
                    01boryna napisał:

> Kulanz (czy nie jest to po polsku rekojmia?) polega na dalszej,
                    pogwarancyjnej,
                    >
                    > odpowiedzialnosci producenta za swoj wyrob. Funkcjonuje to na bazie
                    > dobrowolnosci, jest jednak ze strony producenta obwarowane podstawowym
                    > warunkiem: auto musi przechodzic wszystkie przeglady regularnie w fachowym
                    > warsztacie.
                    > Niedawno sasiadowi w jego 3-letnim Saabie (niecale 50tys km) powaznie popsula
                    > sie skrzynia biegow. Nie powinno bylo sie to wydarzyc i dlatego mimo konca
                    > gwarancji Saab pokryl 60% kosztow naprawy.
                    >
                    > > Naprawdę nie wiem na czym miałaby polegać częściowa odp. - kogo? producent
                    > a
                    > > żarówki,czy auta?
                    >
                    > Oczywiscie ze producenta auta. W koncu kupujesz VW i od VW otrzymujesz
                    > gwarancje. I tak jak w przypadku sasiada nikogo nie interesuje czy skrzynia
                    > byla robiona przez Saaba czy moze jakas firme podwykonawcza specjalizujaca
                    sie
                    > w produkcji skrzyn biegow.
                    >
                    > pozdrowienia
                    To wszystko prawda..... ale VW to nie SAAB........
          • Gość: BMW Re: Xenon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 06:23
            U mnie (BMW) xenonówka przepaliła sie po 5 latach przy czym światła mam
            zapalone często.
    • x-darekk-x Re: Xenon 12.03.04, 10:19
      zobacz sobie na to drugie swiatlo. jezeli jest choc lekko rozowawe, to zaraz
      sie przepali...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka